fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Această clădire are practic o valoare imobiliară zero: trebuie total reconstruită Această clădire are practic o valoare imobiliară zero: trebuie total reconstruită

Jaful Moldoplast, clasare scandaloasă la DNA Iași: Nseir - 2,8 milioane de euro, clădirea – în demolare, statul - moarte clinică


* Sirianul, prieten cu Relu Fenechiu, plătise pe fabrică 1 milion de euro și doar pe sediul administrativ a încasat de la stat 2,8 milioane de euro
* Se întâmpla în 2008, când PNL era la guvernare
* Oficiul de Cadastru (OCPI) n-a folosit nicio zi clădirea cumpărată * După 13 ani, aceasta stă să se dărâme
* Peste dosar se va pune praful, el nu va putea fi studiat de nimeni și nu vom afla ce-a făcut concret DNA Iași pentru a ajunge la clasare
* Prețul clădirii a fost de două ori mai mare decât dacă ar fi construit una nouă, la aceleași dimensiuni

Țeapă, țeapă, țeapă. Prima: în 2005, sirianul Michael Nseir a cumpărat de la Stat platforma Moldoplast, de pe Calea Chișinăului, în schimbul a 1 milion de euro, plus alte 3 milioane de euro datorii. Chilipir.

A doua țeapă: în 2008, Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (OPCI) Iași a răscumpărat de la Nseir o mică parte din Moldoplast, o clădire de 1.404 mp suprafață utilă și un teren de 1.192 mp pentru care a plătit exorbitantul preț de 2,8 milioane de euro. 2.000 de euro/mp!

A treia țeapă: la 13 ani de când OCPI a cumpărat clădirea, fără s-o folosească nici măcar o zi, aceasta a fost abandonată și se află într-o stare avansată de degradare. Prin două ordonanțe de clasare a cauzelor, DNA Iași a rezolvat plângerile legate de această afacere. Nimic necurat.

Mai nou, la nivel de Guvern, există o inițiativă prin care clădirea de pe Calea Chișinăului 23 să treacă de la Cadastru la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Însă, alte milioane sunt necesare pentru reamenajare. Alți bani, altă distracție.

DNA a rezolvat și cazul acesta
Afacerea dintre statul român și sirianul Michael Nseir este unul dintre marile tunuri post-comunism. Pe care, în cele din urmă, l-a reclamat chiar conducerea centrală a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

„În anul 2013, ANCPI a formulat o plângere către Serviciul Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție, prin care a sesizat săvârșirea unor posibile fapte de natură penală cu ocazia achiziționării imobilului (...) menționat și, totodată, s-a constituit parte civilă pentru suma de 11.100.100 de lei. Organele de cercetare penală au emis două ordonanțe de clasare a cauzelor ce au avut ca obiect plângerea ANCPI”, au transmis, pentru REPORTER DE IAȘI, cei de la serviciul de comunicare al ANCPI. Așadar, ca o primă concluzie, întreaga afacere a fost închisă de DNA.

Michel Nseir era prieten cu Relu Fenechiu la momentul tranzacției. Prețul plătit de Guvernul PNL a fost uriaș, iar OPCI n-a folosit clădirea nici măcar o singură zi

Reamenajarea este la preț de construcție nouă
Pe de altă parte, imobilul de pe Calea Chișinăului, cumpărat de OCPI Iași acum 13 ani, n-a fost nicio clipă folosit. Ferecat cu lacătul, se degradează cu fiecare an, geamurile sunt sparte, apar infiltrații în pereți la fiecare ploaie, este complet devastat de boschetari. Zidurile sunt mucegăite și trebuie rase până la cărămidă. În afară de structură, totul trebuie reconstruit.
La scurt timp după achiziție, costurile pentru reamenajarea acestuia fuseseră estimate la 2 milioane de lei, echivalentul de-atunci a aproximativ 500.000 de euro. O altă expertiză, de-acum câțiva ani, a stabilit că suma necesară refacerii clădirii ar fi de peste 1 milion de euro. Până la urmă, nu s-a mai întâmplat absolut nimic.

Sediul Moldoplast stă abandonat de 13 ani, după ce statul o răscumpărase de la Nseir cu 2,8 milioane de euro, o sumă aiuritoare. Până și Loganul din față e abandonat acolo, ruginit și cu roțile desumflate

Altă birocrație: transferul stă blocat prin ministere
Însă, o inițiativă din toamna anului trecut, ar putea face ca imobilul să ajungă la Inspectoratul de Poliție Județean. Există un proiect de hotărâre de Guvern prin care această clădire ar urma să treacă în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi.

„Acest proiect se află pe circuitul interministerial de avizare”, au comunicat reprezentanții ANCPI. Noua destinație ar fi de secţie de poliţie urbană, serviciul rutier, spaţii de lucru pentru poliţişti şi spaţii de depozitare arhivă.

În draftul hotărârii de Guvern nu se specifică nimic despre costurile necesare reabilitării sediului. Doar că acesta, cumpărat în 2008 cu 2,8 milioane de euro, are o valoare de inventar actualizată de numai 1,7 milioane de lei.

Cimitirul Moldoplast, fie-i țărâna ușoară!

Moldoplast valora 9 milioane de euro, iar statul l-a vândut cu 1 milion

În 2005, sirianul Michael Nseir a cumpărat Moldoplast, producătorul ieșean de mase plastice. Tranzacția a fost fabuloasă pentru Nseir: a luat hale și aproape 10 hectare de teren cu 1 milion de euro + și-a asumat plata datoriilor de 3 milioane de euro. Asta în condițiile în care, la vremea respectivă, strict imobiliar, valoarea întregii proprietăți a fost estimată la cel puțin 9 milioane de euro, deci mai mult decât dublu.
La trei ani distanță, Nseir a vândut sediul administrativ, aflat într-o stare avansată de degradare, către Agenția Națională de Cadastru pentru OCPI Iași. Prețul a fost uriaș, de 2,8 milioane de euro. Deka își recupera investiția.

În 2008, Relu Fenechiu avea oameni în Guvern și la Oficiul de Cadastru și era prieten cu Michael Nseir

Nseir a transformat fabrica într-o afacere imobiliară
Despre soarta celor 3 milioane de euro datorii Moldoplat pe care Nseir și le asumase că le va plăti nu se mai știe absolut nimic. Chiar dacă le-ar fi achitat, clădirea P+2E de 1.404 mp suprafață utilă și terenul de 1.192 mp pe care le-a vândut către Cadastru i-au amortizat, astfel, 70% din banii dați pe întreaga fabrică Moldoplast. Acum, majoritatea terenurilor și clădirilor de pe fosta platformă sunt închiriate de sirian.
Moldoplast este deținută de Nseir prin intermediul firmei International Import Export SRL. În 2019, potrivit Ministerului de Finanțe, Moldoplast a raportat un profit net de peste 5,5 milioane de lei realizat cu 11 angajați. Obiectul de activitate este „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.

OCPI răspunde: dosarul s-a clasat, ne-am spălat pe mâini

Relu Fenechiu a orchestrat tranzacția
Presa locală l-a identificat pe Relu Fenechiu, fost deputat și ministru PNL, drept cel care a înlesnit afacerile lui Michael Nseir cu statul român. Cei doi se cunoșteau încă din anii ’80, din perioada studenției.

„Afacerea trăsnet ar fi fost posibilă cu ajutorul lui Relu Fenechiu care, ulterior, a primit de la Nseir, prin Fene Grup, un contrat prin care trebuia să izoleze acoperişurile unor hale”, a notat Ziarul de Iași în 2015. Aceeași sursă a menționat că și magazinul de bricolaj din apropiere a fost ridicat tot de firma de construcții Fene Grup.

Mugur Cozmanciuc, cel care era director la Cadastru în momentul tranzacției, a fost un apropiat al lui Relu Fenechiu și este un soldat credincios al lui Ludovic Orban, la dreapta căruia stă în această fotografie

Cozmanciuc și Fenechiu: „N-am făcut nimic, nu știm nimic”
La momentul parafării afacerii Nseir-Oficiul de Cadastru, 2008, liberalii erau la guvernare. Șef al Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară din Iași era, la vremea respectivă, Mugur Cozmanciuc, unul dintre copiii politici ai lui Relu Fenechiu. Contactat telefonic, Mugur Cozmanciuc s-a autoextras, abil, din această afacere. „Totul a fost legal, corect. Oricum, fundamentarea pentru acea achiziție a fost făcută de București (conducerea centrală a agenției – n.r.)”, a declarat Mugur Cozmanciuc. Acum, acesta este deputat PNL la al treilea mandat.
De-a lungul timpului, Fenechiu a negat orice implicare în afacere, aici citat de ziarul Adevărul în 2009, la un an de la tranzacție: „Sunt prieten bun cu Michael Nseir şi, de asemenea, sunt în relaţii strânse cu fostul şef al Oficiului de Cadastru Iaşi (n.r. Mugur Cozmanciuc), dar vânzarea a fost încheiată de Agenţia Naţională de la Bucureşti, unde eu nu cunosc pe nimeni“.

Totuşi, la momentul tranzacţiei, ANCPI se afla în subordinea Ministerului de Interne, condus atunci de ieşeanul Cristian David, coleg de partid cu Relu Fenechiu.

Sediul ar trebui transferat la Poliția Județeană, dar avizele stau de 6 luni la Guvern. Refacerea clădirii va mai costa 1-2 milioane de euro

Preț uriaș pe o clădire în ruină

Achiziția pe relația Nseir – Cadastru a fost aberantă din două motive: prețul de 2,8 milioane de euro a fost exagerat și, oricum, clădirea achiziționată nu putea fi folosită, necesitând cheltuieli suplimentare.

Spre exemplu, la 1.404 mp suprafață utilă și la o investiție de 1.000 euro/mp, ar rezulta că o clădire similară cu cea de la Moldoplast ar costa acum, construită de la zero, 1,4 milioane de euro, la jumătate față de prețul de achiziție de acum 13 ani.
Ionuț Grădinaru, actualul director al OCPI Iași, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a explica dacă instituția pe care o conduce mai are sau nu nevoie de un sediu nou.

Ce fac acum personajele-cheie
- Relu Fenechiu: fost lider PNL și fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat definitiv la închisoare în ianuarie 2014, în dosarul „Transformatorul”. Fenechiu a fost acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

Ulterior, a mai primit o condamnare de cinci ani şi jumătate de închisoare pentru mai multe fapte de corupţie. Judecătorii au contopit pedepsele primite atât în ianuarie 2014, în dosarul „Transformatorul”, cât şi în noiembrie 2016, în speţa în care, în calitate de deputat, ar fi primit 900.000 de euro de la o firmă de software pentru „sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea unor proiecte” la Ministerul Justiţiei şi la o societate farmaceutică, cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii.

Fostul președinte al PNL Iași a stat în pușcărie trei ani și jumătate, fiind eliberat condiționat în vara anului 2017. În ultimii ani, Fenechiu s-a plasat în linia a doua a politicii, s-a speculat că s-a mai implicat în jocurile de culise din filiala locală a PNL.

Firma Marianei Fenechiu, soția acestuia, Integra Business Consulting a încheiat în ultimele luni zeci de contracte de consultanță cu primării din toată țara. Obiectul: obținerea de finanțare nerambursabilă pentru investiții în iluminatul public din mediul rural
- Mugur Cozmanciuc: fostul șef al OCPI Iași este deputat PNL la al treilea mandat. Totodată, a părăsit filiala Iași a liberalilor și o conduce pe cea județeană Neamț. Deține două apartamente în Iași, terenuri în Bârnova (Iași) și Pojorâta (Suceava).

Anul trecut, ca deputat, Cozmanciuc a raportat un venit net de 131.412 lei (o medie lunară netă de aproape 11.000 de lei). Potrivit declarației de avere pe care deputatul a completat-o în luna ianuarie a acestui an, soția sa, Roxana Teodora, a fost șef al compartimentului juridic de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București de unde a încasat 140.856 lei, adică 11.738 lei net lunar.

Vara trecută, Roxana Cozmanciuc a ajuns la Ministerul Mediului (condus pe-atunci de Costel Alexe, șeful filialei Iași a PNL) ca director de cabinet al secretarului de stat Gelu Puiu.
- Michael Nseir: cetățean român de origine siriană, este unul dintre cei mai bogați ieșeni, având afaceri în domeniul confecțiilor (Michael Com, My Plast Investments) și imobiliare. Are hale și terenuri pe fosta platformă Moldoplast, a deținut mare parte din pământurile Terom. A preluat firma Iași Conf, ce are mai multe clădiri pe un teren peste drum de Carrefour Felicia.

REPORTER DE IAȘI a relatat, în martie 2019, că Nseir, prin Moldoplast, a cumpărat un hotel cu patru etaje aflat în construcție, de mai mulți ani, în centrul municipiului Sibiu. Imobilul a fost vândut de un executor judecătoresc.

Article image
Ieșeanul Michael Nseir a dat o lovitură în afaceri. Recent, prin firma sa Moldoplast, el a cumpărat un hotel cu patru etaje aflat în construcție, de mai mulți ani, în centrul municipiului Sibiu. Imobilul a fost vândut de un executor judecătoresc, prețul de începere de la ultima licitație fiind de 2,27 milioane de euro. În Iași, Nseir deține Hotelul Ramada pe care l-a închiriat unui vechi partener de afaceri, Andrei Panaites...
Autor cristi tanasa Anchete 21 Martie 2019


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac