fbpx
Portokal
Directorii din Primărie au dat extemporal cu Asimionesei și Chirica: nu vor să facă pușcărie pentru blocul din Sărărie

Directorii din Primărie au dat extemporal cu Asimionesei și Chirica: nu vor să facă pușcărie pentru blocul din Sărărie


* Claudiu Asimionesei vrea să mai vândă 15 apartamente de la blocul din Sărărie, construit pe terenul Primăriei, și are nevoie de o Hotărâre de Consiliu Local
* Mihai Chirica i-a aranjat o întrevedere cu directorii care trebuie să-i dea avizul, reducându-și rolul la cel de simplu mediator tăcut
* Nimeni nu vrea să semneze: vânzarea apartamentelor este ilegală
* Dar ilegală a fost și vânzarea primelor 14 apartamente, pe care Asimionesei a încasat 1 milion de euro
* Conform contractului, acolo trebuia să construiască o pensiune
* Chirica și Asimionesei se scaldă în ape periculoase

Tupeu dus la extrem. Joia trecută, pe 18 februarie, primarul Mihai Chirica a orchestrat o audiență cu un „petent” special pentru el: Claudiu Asimionesei. Acesta, administrator al Global Impex Distribution, a venit să discute despre blocul de pe Sărărie 202, obiect al asocierii cu Primăria. Mai exact, cum ar putea fi rezolvate problemele de legalitate ale acestei investiții.

De-a dreapta și de-a stânga lui Chirica au stat șefi și funcționari de la Patrimoniu, Juridic, Cadastru. „A fost o acțiune de forță, funcționari puși față în față cu Asimionesei. Primarul a vrut să transmită un mesaj”, a comentat, sub rezerva anonimatului, o sursă din Primărie.

Experimentul însă a eșuat: funcționarii n-au girat manevrele, iar Primăria i-a răspuns „petentului” că vânzare individuală a apartamentelor este ilegală. Totuși, Asimionesei înstrăinase deja 14 dintre cele 29 de locuințe. „Doar pe penal mai poate fi descâlcit acest caz”, a explicat un expert.

Clauza încălcată de Claudiu Asimionesei la vânzarea primelor 14 apartamente din bloc. Directorii din Primărie nu vor să semneze acordul pentru vânzarea celorlalte 15 apartamente pentru că pur și simplu în Sărărie nu trebuia construit un bloc, ci o pensiune

Audiență cu regim VIP
Familia Asimionesei (cea care se află și în spatele cotidianului BZI) a ridicat un bloc în asociere cu Primăria, însă a încălcat grosolan clauzele contractuale. De la sfârșitul anului trecut și până acum, s-au încercat mai multe variante pentru a acoperi ilegalitățile, inclusiv promovarea unor hotărâri de Consiliu Local.

Fără succes, însă. Joia trecută, în camera 23 situată la etajul 1 al Palatului Roznovanu s-a organizat o audiență. Față în față s-au aflat primarul Mihai Chirica și „investitorul” Claudiu Asimionesei, iar de o parte și de altă a mesei funcționari și șefi ai Primăriei de la Patrimoniu, Juridic, Cadastru, adică fix domeniile care au legătură cu acest caz.

În esență, audiența și, ulterior, răspunsul formulat de Primărie către Asimionesei au confirmat ceea ce REPORTER DE IAȘI a scris în ultimii ani: asocierea e putredă de la un capăt la altul.

Blocul construit pe domeniul public este un jaf la patrimoniul local: teren plasat în Copou, Primăria nu s-a ales cu nimic, Asimionesei a încălcat în mai multe rânduri contractul de asociere

Marile nereguli din această speță
1) Modificarea obiectului asocierii dintre Primărie și Global Impex Distribution. „Obiectul prezentului contract de asociere îl constituie realizarea unui sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”, a fost stipulat la articolul 3 din contract. Autorizația de construire, recepția și certificatul de atestare a edificării construcției, toate acte oficiale, au menționat același obiect: „spații de cazare tip pensiune” și „sediu de firmă”.
Modificarea destinației a fost efectuată unilateral de Global Impex. Legal, ar fi fost posibilă doar prin votul Consiliului Local, fapt ce nu s-a întâmplat.
2) Schimbarea din „spații de cazare tip pensiune” în apartamente a fost urmată de vânzare. Până acum, Asimionesei a vândut 14 din cele 29 de locuințe câte numără blocul de pe Sărărie 202.
Într-un răspuns trimis către REPORTER DE IAȘI acum câteva zile, Claudiu Asimionesei a dat câteva explicații halucinante. „Nu am schimbat obiectul contractului de asociere, destinația imobilelor rămânând acceeași. Asocierile la care am făcut referire anterior, care implică vânzarea imobilelor și închirierea lor, sunt făcute tocmai pentru a strânge fonduri în vederea realizării investiției”, e un fragment uluitor din adresa semnată de Claudiu Asimionesei.
E ca și cum afară e zi, dar Asimionesei încearcă să convingă opinia publică că e toiul nopții.
Un lucru e cert, la Cadastru sunt înregistrate aceste contracte de vânzare-cumpărare pentru apartamente între Claudiu Asimionesei ca administrator al firmei Global Impex Distribution și diverși privați printre care: profesorul Ion Dafinoiu și fiica sa, părinții lui Marius Ostaficiuc, deputat PSD, Marian Andrei Panainte, om de afaceri.
3) Vânzarea unităților locative s-a făcut fără ca Primăria să-și exercite dreptul de preempțiune, o întâietate la cumpărare, așa cum este menționat expres la articolul 11.1 din contractul de asociere.
4) Asimionesei a transmis, odată cu apartamentele, și dreptul de folosință asupra terenului Primăriei, fapt interzis expres de o prevedere din Codul Administrativ.

Dovada că firma administrată de Claudiu Asimionesei a dat în folosință terenul cu statut de domeniu public, ceea ce contravine Codului Administrativ

Asimionesei face profit de 1,5 milioane de euro
Blocul P+5 edificat de firma lui Asimionesei pe Sărărie 202 a costat, potrivit documentelor, puțin peste 1 milion de euro. Acești bani au fost deja recuperați din vânzarea celor 14 apartamente.

În plus, în imobil au fost amenajate mai multe spații comerciale care au fost închiriate și generează venituri. Dacă, în final, firma lui Asimionesei va reuși să vândă și celelalte apartamente rămase, atunci profitul se va ridica la aproape 1,5 milioane de euro.

Asimionesei, tată și fiu, continuă să-l țină la respect pe primarul Mihai Chirica

Ieșenii își vor recupera banii în 118 ani
În această asociere, Consiliul Local a adus ca aport terenul de 1.351 mp, iar firma lui Asimionesei și-a asumat investiții de 900.000 de euro. Profitul, potrivit contractului, a fost astfel repartizat: 90% firma lui Asimionesei și 10% Consiliul Local, dar nu mai puțin de 4.000 de euro anual.
Dacă administrația locală va primi anual cota minimă de profit de doar 4.000 de euro, atunci valoarea actuală a terenului, estimată la aproximativ 470.000 de euro, se va amortiza în 118 ani.

Article image
* Alte două descoperiri în asocierea scandaloasă dintre Primărie și patronii ziarului BZI: Asimionesei a vândut apartamentele fără acordul Consiliului Local și a dat cumpărătorilor dreptul de folosință asupra terenului public * Anterior, firma lui Asimionesei schimbare obiectul asocierii cu Primăria: trebuia să facă pensiune și a construit apartamente pe care le-a vândut * Veniturile familiei din această afacere: 1 milion...
Autor cristi tanasa Anchete 10 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top