fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Uluitor: medicul școlar Andrei Petrache e „rezident pe viață”. Minte și chiulește mai rău ca elevii

Uluitor: medicul școlar Andrei Petrache e „rezident pe viață”. Minte și chiulește mai rău ca elevii


* Stomatologul de la Liceul Tehnologic „IC Ștefănescu” vine facultativ la serviciu. REPORTER l-a monitorizat mai multe zile
* L-am găsit abia după ce-a aflat că suntem pe urmele lui
* De 10 ani face rezidențiate: acum s-a înscris la al treilea și e plătit de stat
* Cu tot cu salariul de la cabinet, obține venituri de 8.000 de lei/lună
* Tot anul 2020 a fost mai mult absent, școlile fiind închise
* Soția e coordonatoare la dispensarul studențesc din Tudor Vladimirescu și i-a aranjat un transfer, dar la serviciu nu-l vedea nimeni
* Amândoi sunt plătiți de Direcția de Asistență Socială a Primăriei

În rețeaua de medici școlari, doctorul stomatolog Andrei Petrache este cunoscut ca un chiulangiu notoriu. Nu de ieri, de azi, ci de ani. Câștigă aproximativ 4.500 de lei net pe lună de la Direcția de Asistență Socială (DAS), cabinetul său fiind la Colegiul Tehnic „IC Ștefănescu”.

Dar mai are un venit, tot de la stat, ca rezident la stomatologie generală. Încă 3.700 lei net pe lună. Medicul Petrache e specialist în rezidențiate: a început trei. Pe unul l-a abandonat pe traseu, altul e finalizat și încă unul e în curs. De fapt, a trecut prin patru stagii, răzgândindu-se de trei ori: întâi parodontologie, apoi chirurgie alveo-dentară, apoi a revenit totuși la parodontologie și a dat examen, iar în final a ales stomatologie generală.

Absurd: deși acum e la „cu taxă”, 8.600 lei pe an, Petrache este retribuit cu 3.700 lei pe lună, tot pentru rezidențiat. Statul îi ia ca taxă 17% din cât îi dă anual pentru că urmează rezidențiatul. Petrache are două norme la stat, medic școlar și rezident la stomatologie, și încasează cumulat peste 8.000 de lei net lunar. E suprapunere, are timp să le facă pe ambele?

Chiulește de la serviciu
Pe ușa cabinetului stomatologic de la Colegiul Tehnic „IC Ștefănescu”, programul doctorului Andrei Petrache este zilnic, de luni până vineri, între 7:30 și 14:30. Dar, au spus colegi de-ai săi, medicul își cam face singur orarul.
REPORTER DE IAȘI l-a verificat în mai multe zile, prin sondaj. Și nu l-a găsit. Spre exemplu, luni 8 martie la ora 13:10, Petrache nu era la muncă. „A ieșit pentru câteva momente”, a afirmat, inițial, asistenta sa. Ca, ulterior, să precizeze: „Nu-l găsiți azi”.

Agentul de pază al liceului a fost și mai categoric: „Azi nu l-am văzut deloc. Nu cred că a venit”.

A venit a doua zi, de frica presei
Raidul REPORTER DE IAȘI i-a alertat pe cei de la „IC Ștefănescu”. A doua zi, marți, agentul de pază a spus că a fost muștruluit pentru că a permis accesul la cabinet. Medicul Petrache era, de astă dată, prezent la serviciu.

Despre cazuistică și gradul său de ocupare, doctorul n-a vrut să ofere detalii. „Acum asigurăm urgențele, am ajutat și la triajul copiilor în pandemie”, s-a eschivat el, repetând obsesiv că nu poate da amănunte. „De la Direcția de Asistență Socială puteți lua date”.

Oficial, medicul Andrei Petrache începe programul la 7 dimineața

A chiulit și după ce-a fost transferat
Medicul este cunoscut printre colegi ca un campion al absenteismului la locul de muncă. Fenomen care s-a intensificat în pandemie. Cât școlile au fost închise anul trecut, Petrache a fost mutat de la „IC Ștefănescu” la cabinetul medical studențesc din Campusul „Tudor Vladimirescu”, timp de mai multe luni. Însă a acumulat mari absențe.

Atât cabinetele medicale școlare cât și cele universitare aparțin de Direcția de Asistență Socială a Primăriei. Cele studențești de medicină generală sunt coordonate de Inna Petrache, soția stomatologului. Soț-soție la același loc de muncă, el mai mult lipsă.

N-avea ce face, așa că nu mai venea deloc

Transferul la dispensarul studențesc a fost un favor făcut de soție, pentru că trebuia să facă Triaj, dar nu prea era nevoie de el, personalul se descurca oricum. Așa că prezența lui la serviciu a fost rarisimă.

„În pandemie am fost mutat și în alte locuri, am avut și zilele de concediu”, a încercat Petrache să găsească niște explicații, fără a fi convingător. A spus că a avut concediu de odihnă și câteva medicale.
REPORTER l-a întrebat: „Cine v-a dat medicale? Ce boli ați avut?”. „Am făcut viroze”, a fost răspunsul său. Deci în anul COVID, Andrei Petrache a contraatacat cu mai multe răceli, făcute vara.
„Minte. Concediul de odihnă l-a luat în martie-aprilie, la începutul pandemiei, pentru că îi era frică să nu se infecteze”, afirmă surse autorizate.

Medicul nu era la serviciu pe 8 martie, școala era pustie. În rețeaua școlară, programul medicilor este foarte relaxat, iar unele venituri ajung la 10.000 de lei/lună

Luminița Munteanu: „Eu nu-i pot verifica la muncă. Sunt 110 cabinete”
La Direcția de Asistență Socială, directoarea Luminița Munteanu a declarat că va verifica acest caz. „Eu cred că probleme nu sunt. Periodic, facem verificări prin Resursele umane. Mai mult, directorul școlii ar trebui să știe cum îi lucrează personalul de-acolo. Dacă ei (medici, asistente – n.r.) lipsesc de la programul de lucru, atunci sunt sancționați conform legislației. Nu pot să-i verific în fiecare zi pentru că sunt 110 cabinete medicale. Dacă a absentat, este foarte gravă problema pentru el (medicul Andrei Petrache – n.r.). Îl pot băga într-o comisie de disciplină ca să răspundă pentru lipsa de la serviciu”, a precizat Luminița Munteanu.

Petrache o ține de 10 ani dintr-un rezidențiat în altul
De câteva săptămâni, medicul Andrei Petrache a început un nou rezidențiat, în stomatologie generală, specialitate reintrodusă din toamna trecută. „E al doilea rezidențiat. Am mai terminat unul în parodontologie”, a afirmat Petrache.

Informația este pe jumătate falsă. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au arătat că situația rezidențiatelor lui Petrache este mai încurcată:
„Domnul doctor Petrache Andrei a susținut și promovat 3 concursuri de rezidențiat, astfel:
- 2011: a fost confirmat medic dentist rezident, specialitatea parodontologie, cu o durată de 3 ani – rezidențiat nefinalizat la momentul respectiv.
- 2013: a ales specialitatea chirurgie dento-alveolară, cu o durată de 3 ani, renunțând astfel la rezidențiatul în specialitatea parodontologie.
- 2016: a solicitat la Ministerul Sănătății schimbarea specialității, și a primit aprobarea (...) prin care i s-a schimbat specialitatea din chirurgie dento-alveolară, în parodontologie. A promovat examenul de medic dentist specialist, specialitatea parodontologie.
- 2020: În urma promovării concursului de rezidențiat, domnul doctor Petrache Andrei a fost confirmat medic dentist rezident, specialitatea stomatologie generală – a doua specialitate cu taxă.
- Astfel, domnul doctor Petrache Andrei a susținut și promovat 3 concursuri de rezidențiat, fiind în prezent medic dentist specialist parodontologie și medic dentist rezident stomatologie generală, anul I”.

 

Andrei Petrache cerea voie de la soție dacă poate să dialogheze cu REPORTER DE IAȘI, ea fiind coordonatoare de dispensar, tot în rețeaua școlară

Cum face Petrache rezidențiatul: on-line!

Așadar, Petrache urmează un alt rezidențiat care figurează ca al doilea. Cum reușește să împace și programul de 7 ore de la „IC Ștefănescu” și rezidențiatul în stomatologie generală? „Fac online”, a parat el întrebarea cu suprapunerea orelor de la „IC Ștefănescu” cu cele de la rezidențiat.
Acest răspuns asunde, de fapt, mai multe probleme.
1) Dacă Petrache face orele de la rezidențiat dimineața online, atunci ce se întâmplă cu elevul care-i intră fix atunci în cabinetul școlar?
2) Din totalul rezidențiatului, partea teoretică, ce se poate face online, reprezintă aproximativ 40% diferența de 60% fiind reprezentată de zona practică. Care poate fi și dimineața și la prânz și seara.

„Practica înseamnă lucru pe pacienți”, a explicat prof. Monica Silvia Tatarciuc, decanul Facultății de Medicină Dentară și, totodată, coordonatorul al rezidențiatului de stomatologie generală. Care a precizat clar că la partea practică prezența fizică este obligatorie.
Despre mixul serviciu-rezidențiat, Tatarciuc a afirmat că este posibil. „E, într-adevăr, mai simplu când medicul lucrează la cabinet privat pentru că-și poate face programul acolo în funcție de orarul de la rezidențiat”, a explicat aceasta.

Două slujbe, una mai importantă decât cealaltă
3) Coordonatorul rezidențiatului de stomatologie generală a spus că Petrache nu-și poate neglija îndatoririle. „Ca la orice formă de educație, sunt tolerate câteva absențe. Însă, pentru rezident, programul de la noi ar trebui să fie prioritar”, a menționat Monica Silvia Tatarciuc.
Similar, șefa DAS a spus că, din punctul său de vedere, cadrele medicale de la cabinetele școlare trebuie să respecte cu sfințenie regula celor 7 ore pe zi. „Când au rezidențiat, că se mai întâmplă și asta, obligatoriu trebuie să vină la noi la program. Ce fac în timpul liber e treaba lor”, a spus Luminița Munteanu.

Baza de învățământ al UMF este locul în care ar trebui să se afle, la rezidențiat, Andrei Petrache exact când are și program la cabinetul de la școală. „Fac on-line”, spune el, și ia un al doilea salariu

Ia 3.700 de lei/lună ca rezident
Cumulul de funcții la stat înseamnă și un cumul de venituri pentru Andrei Petrache. Ca angajat al DAS la cabinetul școlar „IC Ștefănescu”, acesta ridică lunar, în mână, aproximativ 4.500 de lei. Suplimentar, este plătit și pentru acest al doilea rezidențiat.

„Petrache Andrei are contractul individual de muncă încheiat, pe perioadă de 3 ani cu Spitalul Județean «Sf. Spiridon» Iași”, au explicat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.
În acest caz, al rezidentului, există o grilă de salarizare, uniformă, la nivel național. Adăugând și gradația de vechime (de la 5 la 10 ani), venitul net lunar al lui Petrache se va situa, lunar, la aproximativ 3.700 de lei în primul an de rezidențiat. Suma va crește spre 4.000 de lei în anul II și la peste 4.400 lei în anul III. În cazul în care Petrache are între 10 și 15 ani vechime, atunci venitul său este cu 5% mai mare.

Plătit de stat să facă rezidențiate pe viață
Aflat la al doilea rezidențiat, cu taxă, Petrache a exploatat această portiță legală. Ca să facă o a doua specializare, după cea de parodontologie, el avea două variante: să dea un nou concurs sau să se înscrie pur și simplu. Diferența dintre accederea prin concurs și cea prin dosar e uriașă.

„Posesorii certificatului de specialist, care susțin un nou concurs de rezidențiat, vor plăti taxa anuală și, în același timp, vor fi plătiți de către unitatea sanitară cu care vor încheia contractul individual de muncă, iar cei care depun dosare pentru înscrierea la programul de pregătire în a doua specialitate, vor plăti taxa anuală, fără a mai fi salarizați din bugetul Ministerului Sănătății”, a explicat Marius Voicescu, consilier la Compartimentul Relații cu publicul din cadrul DSP Iași.

Statul îi ia cu o mână și îi dă cu cealaltă
Concret, fiind la a doua specializare, Petrache trebuie să plătească o taxă anuală de 8.600 de lei (700 de lei/lună). Dacă își depunea doar dosarul și nu mai trecea prin filtrul examenului, atunci achita taxa, dar statul nu-i mai plătea rezidențiatul. Însă, Petrache a dat examen, l-a luat și, astfel, încasează și bani de la stat.

Pe sumele actuale, el va plăti, în trei ani, taxe de 25.800 lei, dar va primi tot de la stat sume a căror valoare cumulată se va situa la peste 145.000 lei. Va lua, deci, 30.000 de euro în trei ani și va da înapoi doar 5.300 euro, adică 17%.

Inna Petrache, soția medicului stomatolog, i-a făcut anul trecut transfer la Triajul dispensarului, dar acesta n-a fost văzut la serviciu

Rezidențiat de criză: primesc bani în pandemie
Prof. Monica Silvia Tatarciuc, decanul Facultății de Medicină Dentară, a spus că, pe acest model, se poate face și rezidențiatul trei și patru. „În pandemie, sunt mulți care au venit să-și facă un al doilea rezidențiat. După cum știți, cabinetele stomatologice au fost mult timp închise. Iar pentru unii, rezidențiatul plătit a fost o soluție de a depăși blocajul financiar”, a declarat Tatarciuc.

Aceasta coordonează, acum, 104 rezidențiate pe specialitatea stomatologie generală.

Fenomenul „rezidentului până la pensie”
Absurdul situației de a fi plătit la rezidențiatele cu taxă, de la al doilea încolo, a fost suprins, în 2018, și de medicul Dan Grigorescu, șeful secției de chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov.

Iată un fragment din postarea doctorului Grigorescu, citat fiind de Hotnews.ro:

Dacă cineva ar «repeta figura» cu rezidențiatul dat din nou după obținerea unei noi specialități, asta înseamnă că s-ar fi inventat un «perpetuum mobile rezidențial», care ar permite ca un tânăr absolvent al facultății de medicină să poată ieși la pensie ca rezident, după ce și-ar trăi toată viața lui profesională pregătindu-se în 10 specialități! Căci între 25 și 65 de ani nu sunt decât 40 de ani, numai buni pentru o astfel de performanță! Și asta plimbându-și persoana doar prin spitale clinice de rang înalt din orașe de regulă universitare! Ăsta, da, «trai neneaco pe banii... babachii» (citește ai noștri, deci și ai mei!)”.
În respectiva postare pe Facebook, medicul brașovean aducea și soluții: „Nu mai permiteți accesul în a doua specialitate decât cu taxă, fără a-i mai plăti pe doritori «încă o tură». Și mai actualizați și cuantumul taxei, că acum, după măririle de salarii, e jenant de mică!”.

NU PIERDEȚI EPISODUL 2: Cum își dublează veniturile cadrele medicale din rețeaua școlară. Schema prin care obțin câștiguri de 15.000 de lei/lună. EXCLUSIV REPORTER DE IAȘI

Article image
Vlad Baba a externalizat și serviciile de Resurse Umane unei domnișoare, bună prietenă cu cea care preluase serviciile de Contabilitate. Marina Seicaș e văzută toată ziua în mașina directorului. Ea face pontajele și calculează concediile la cei 20 de angajați ai Școlii Populare de Arte. Pe piața serviciilor private, prețul lunar la 20 de oameni este de 600-650 de lei. Vlad Baba plătește 2.400 lei/lună. Anterior, el external...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 23 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top