fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Blocul C4 este mult mai lung decât era prevăzut inițial și are un etaj în plus Blocul C4 este mult mai lung decât era prevăzut inițial și are un etaj în plus

Haiducie pe Iași-Voinești: etaje în plus, apartamente mai multe, locuri de parcare lipsă. 5 ani de urbanism cu Chirica și Harabagiu


* CNI Imobiliare au construit un fel de ghetou pe Dealul Galata, plecând de la 10 apartamente și ajungând la 50 de bucăți pe 3.000 mp
* Au avut tot concursul șefilor din Primărie: li s-a aprobat dezmembrarea a două blocuri construite anterior, li s-au dat indicatori mai mari și un subsol tehnic
* Proprietarii au construit un etaj în plus, subsolul l-au făcut demisol cu apartamente, spațiu pentru 50 de parcări nu există
* Afacerea e groasă: nicio regulă respectată, spații sufocate, sprijin al autorităților
* Mihai Chirica respinge acum intrarea în legalitate, după ce ani de zile a încurajat așa-zisul urbanism sălbatic

Ultimii doi din dreapta sunt Vasile Cozma și Iulian Nechita, la o petrecere cu alți investitori în imobiliare

Pe Șoseaua Iași-Voinești, doi dezvoltatori imobiliari mai puțin cunoscuți construiesc câteva blocuri care, însumat, încalcă aproape tot ce înseamnă legislația în urbanism. E un fel de infracțiune în serie, începând de la „subsolul tehnic” transformat în demisol cu apartamente, continuând cu lipsa parcărilor și terminând cu supraetajarea care a fost deja construită, dar n-a fost aprobată.

Înghesuiala de pe Iași-Voinești: case, blocuri mai mici și blocuri mai mari îngrămădite unele în altele, fără intimidate, fără locuri de parcare, fără asfalt, fără spații verzi, fără alei de acces. Și suntem într-o suburbie, nu în mijlocul orașului

CNI Imobiliare, deținătoarea complexului de locuințe, încearcă să intre în legalitate, după rețeta consacrată la Primărie: întâi construiești, apoi vin și aprobările. În cel mai rău caz, Primăria pierde procesul în instanță pe chestiuni procedurale. Acum însă rezoluția a fost de respingere a modificărilor, în primul rând pentru că Mihai Chirica a cerut, din decembrie, ca toate blocurile noi să aibă câte un loc de parcare pentru fiecare apartament și toți dezvoltatorii se reautorizează.
Cazul de pe Iași-Voinești arată haosul în care a fost adus urbanismul ieșean după 6 ani cu Mihai Chirica și mâna lui dreaptă, Gabriel Harabagiu.

PRIMA AUTORIZAȚIE: Trebuiau să fie doar 10 apartamente și nu mai puțin de 1.265 mp de spații verzi

A DOUA AUTORIZAȚIE: Numărul de apartamente crește brusc la 48. Un proiect elegant se transformă într-un ghetou

A TREIA AUTORIZAȚIE: se ajunge la 51 de apartamente prin recompartimentare interioare. Cutii de chibrituri. Despre spații verzi nu se mai vorbește nimic

Chirica a început să respingă ceea ce înainte aproba

CNI Construct Development SRL a cerut Primăriei Iași supraetajarea unor construcții, dar cererile au fost respinse, fiind vorba despre ilegalități grave. În prima dintre solicitări, firmei i s-a respins “întrucât, conform extrasului se carte funciară prezentat, pe amplasament nu sunt edificate construcții la adresa Șoseaua Iași – Voinești nr. 25”.
Au urmat alte două solicitări, pe 23 și 24 februarie, respinse de asemenea. În ambele se discută despre clădirile C3 și C4 de pe Șoseaua Iași – Voinești, iar la motivele respingerii sunt menționate încălcarea articolului 11 din Legea 50/1991 și a Dispoziției 1354/2020 a Primarului Municipiului Iași.
Articolul încălcat din Legea 50 vorbește despre “lucrări de supraetajare a clădirilor existente cu încă un nivel, o singură dată, cu condiția situării acestora în afara zonelor construite protejate sau a zonelor de protecție a monumentelor”.
Dispoziția 1354/2020 se referă la obligația ca proiectele imobiliare să aibă un număr suficient de locuri de parcare pentru toate apartamentele.

Blocul C3 are trei etaje, deși abia acum se cere supraetajarea cu al treilea nivel

Prima autorizație: două blocuri P+2

Proiectul imobiliar al CNI Construct Development este compus din două segmente: unul, finalizat, cu două clădiri C 1 și C2, menționate în autorizația de construire 639/2017. Conform autorizației, eliberate pentru un teren de 4.155 mp de pe Șoseaua Iași-Voinești 25, există în teren două blocuri mici, cu câteva apartamente, având parter și două etaje. Autorizația este pentru o arie desfășurată construită de 1.034 mp, la o arie construită de 357 mp.
Imaginile suprinse în teren arată, într-adevăr, două imobile cu parter și două etaje, cu locuri de parcare în față. Autorizația a fost obținută pe numele Marinela și Mihai Lazanu. Ulterior, terenul, cu tot cu acte, a ajuns la CNI Construct Development.

Surpriză: subsolul tehnic s-a transformat în demisol cu apartamente, pentru un profit mai mare

Încă două blocuri, cu parametri mici, la început

Cel de-al doilea segment al proiectului, realizat după preluarea de către CNI Construct, este cu C3 și C4, ultima clădire fiind încă în execuție. În cazul acestor clădiri apare un șir de autorizații care le-au schimbat mereu parametrii.
În autorizația 375 (din aprilie 2019) sunt menționate și primele două clădiri – C1 și C2, dar terenul acestora este dezmembrat, fiind menționat un teren de 3.018 mp. Restul de 1.100 mp a dispărut.
Pentru C3 se cere o amprentă la sol de 228 mp (cu arie totală de 684 mp), iar pentru C4 o amprentă de 594 mp (cu arie totală de 1.782 mp). În total, sunt 822 mp de clădiri cu aria desfășurată construită (ADC) de 2.466 mp.
Aceste cifre au corespondență în numărul de etaje: ambele clădiri sunt trecute cu P+2E. În autorizația inițială pentru C3 și C4 este trecut numărul total de locuințe, surprinzător de mic: 10 apartamente, distribuite în C3 și C4.
În autorizația din aprilie 2019 sunt propuse 29 de locuri de parcare, spații verzi pe 1.265 mp, 1.459 mp de cale de acces și parcare, 295 mp de trotuare și terase.

Vasile Cozma (dreapta) apare în anturajul lui Costel Corduneanu (centru)

Șefii Primăriei au mărit indicatorii cu mare larghețe

În luna august a anului 2019, Primăria Iași eliberează încă o autorizație (968) pentru aceleași C3 și C4 de pe Șoseaua Iași-Voinești, documentul modificând actul anterior (cel din aprilie). Beneficiari sunt în continuare soții Lazanu, deși aceștia vânduseră proiectul către CNI Construct.
Amprenta la sol sare de la 822 mp la 1.134 mp, iar aria desfășurată totală crește de la 2.466 mp la 3.404 mp. Adică li s-a dat voie să construiască 1.000 mp în plus. Numărul de etaje rămânea însă neschimbat: P+2.
Numărul de apartamente crește spectaculos: 48 de locuințe, iar locurile de parcare sunt fixate la 41.
În aprilie 2020, deci peste alte 8 luni, Primăria mai dă celor de la CNI Construct o a treia autorizație, cu parametri și mai buni: 51 de apartamente, în loc de 48 și este propus un subsol tehnic pentru blocul C3. Locurile de parcare cresc la 50, iar înălțimea rămâne aceeași: P+2.   

Blocurile inițiale, C1-C2, respectă autorizația de construcție, fiind ridicate de alți dezvoltatori. Ulterior, s-a acceptat dezmembrarea terenului și autorizarea unui alt PUZ pe terenul rămas

Încălcări grosolane ale autorizației

În realitate, fotografiile realizate la blocurile construite de CNI Construct pe Șoseaua Iași-Voinești arată că nu se respectă numărul locurilor de parcare, nici etajele și nici suprafețele aprobate. Imobilul C3 este finalizat și are trei etaje construite în loc de două, aici vânzându-se deja apartamente. Deci cineva din Primărie a avizat certificatul de edificare și clădirea a fost intabulată.
Tot la C3, subsolul tehnic a fost transformat în demisol unde s-au amenajat apartamente. Practic, cu cele două etaje făcute în afara autorizației, nivelul 3 și demisolul, suprafața scoasă la vânzare s-a dublat. De la P+2 s-a ajuns la D+P+3.
C 4, imobil aflat încă în execuție, are un etaj proaspăt adăugat, la roșu. Investitorii s-au grăbit, l-au făcut înainte de a avea acceptul Primăriei. Spațiul din jurul blocurilor nu permite sub nicio formă amenajarea a 50 de locuri de parcare, conform autorizației. Inclusiv randările postate de firmă arată faptul că pentru mașinile locatarilor rămâne foarte puțin loc.

Iulian Nechita, principalul acționar al CNI Construct 

Parcările de la imobilele C1 și C2 sunt deja ocupate, aceste blocuri fiind locuite de mai mult timp. 
REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Iulian Nechita, unul dintre cei doi acționari ai CNI Construct Development SRL. Acesta nu a încercat să ascundă evidența, spunând că așa a cumpărat proiectele. „Vom încerca să rezolvăm problemele pe cale legală”.
Nechita este asociat în firmă cu Vasile Ionuț Cozma. Acesta apare în mai multe ipostaze lângă Costel Corduneanu, șeful clanului cu același nume.

Article image
În 1991, medicul Akad Hassan de la Echomed a început să construiască o clădire lipită de un bloc din Păcurari, cu vedere la strada principală. A finalizat-o în câțiva ani. După aproape trei decenii, vecinii s-au revoltat: au găsit schițe din care au aflat că imobilul avea o amprentă la sol mai mică, respecta aliniamentul trotuarului și nu era lipit de blocul lor. Ei spun că au crezut mereu că aberația crescută lângă blocul...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 26 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top