fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Între cafenele și căsuțele de lemn a rămas un culoar de 1,9 m Între cafenele și căsuțele de lemn a rămas un culoar de 1,9 m

Căsuțele de iarmaroc de pe Pietonal strică afacerile cafenelelor, în stil banditesc. Decizia lui Chirica, prea ca la țară!


Celebrele căsuțe de lemn au fost mutate la 1,9 m distanță de ușile de la intrarea în cafenelele de pe Ștefan cel Mare. E ca și cum ți-ar zidi cineva fereastra. Căsuțele nici măcar nu sunt deschise, pur și simplu blochează intrarea. Pietonalul cu vată de zahăr și curele chinezești arată ca un iarmaroc de la țară. Mihai Chirica nu-și justifică deciziile, e deja un dictator fără complexe

Șefii Primăriei Iași au mutat căsuțele de iarmaroc, din lemn, în fața cafenelelor de pe Pietonal. Desantul e privit ca o agresiune de proprietarii restaurantelor. Tarabele cu acoperiș, cu lemnul scorojit, au fost așezate la doar 1,9 m de ușile de intrare în spațiile de alimentație publică. E ca și cum ți-ar zidi cineva fereastra.

Mămuca, Leonidas și fosta Cârciuma veche (între timp mutată), sunt cele mai afectate. Lipsa de transparență a șefilor Primăriei are izul unei dictaturi. Comercianților nu li se explică de ce li s-au blocat fațadele cu acele căsuțe de lemn. Revolta comercianților este ignorată.

„Aceste căsuțe trebuie să dispară”

Specialiștii consideră că aspectul căsuțelor de lemn nu se potrivește deloc cu strada de promenadă din centrul Iașului. „E necesar ca aceste căsuțe să dispară de acolo tot așa cum avem nevoie de un concurs de arhitectură serios, național, pentru amenajarea acestei zone atât de importante pentru oraș”, spune președintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Iași, arhitectul Iulian Nicolau.
Acum, Primăria a decis amplasarea căsuțelor foarte aproape de intrarea pe care o au dinspre bulevard două terase și o patiserie, stârnind revolta proprietarilor.

Frumusețe în Centru. Cafenelele din spate nu mai au unde să-și amenajeze terasele

Artizanat Made in China pe Pietonal

În documentele Primăriei, când vine vorba despre căsuțele din lemn amplasate în preajma sărbătorilor pe pietonalul Ștefan cel Mare, acestea sunt denumite spații pentru “comercianți de produse tradiționale, de artizanat și alimentare”.
În realitate, sunt căsuțe unde câțiva afaceriști vând vată de zahăr, artizanat Made in China și cârnați în centrul orașului și cu acceptul Primăriei.
„Nu au nicio legătură cu Iașul, nici arhitectural, nici în privința produselor pe care le vând acolo. Sunt produse Made in China, fără vreo legătură cu Iașul sau cu România, se vinde vată de zahăr. Niciun produs nu are legătură cu Iașul sau cu un oraș cu pretenții de capitală a culturii”, spune arhitectul Iulian Nicolau, șeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Iași.
Și, de câteva zile, căsuțele din lemn au reapărut pe pietonal, aduse de utilajele SC Servicii Publice. Sunt 6 în partea dinspre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și încă 3 amplasate vizavi de BNR.
De când au fost aduse, stau închise. Nu a vândut nimeni nimic, nici un „producător” nu și-a expus marfa. Și există posibilitatea ca, pentru prima dată de când Primăria Iași amplasează căsuțele, acum să fi deranjat câteva afaceri în fața cărora au fost montate.

Arhitectul Iulian Nicolau, conslier local USR-PLUS, spune că Pietonalul e deprimant și contribuie la scăderea calității vieții în Iași

Blochează trei afaceri

Cele trei căsuțe puse către Trei Ierarhi, vizavi de BNR, blochează trei afaceri: Leonidas, firmă care vinde ciocolată și are, vara, terasă pe Ștefan cel Mare, Mămuca, o mică patiserie care vinde la geam, și un viitor local care este în locul Cârciumii Vechi.
De altfel, reprezentanții celor două afaceri, întrebați de REPORTER DE IAȘI cât de tare sunt deranjați de cele trei căsuțe puse din nou pe pietonal, au indicat că localul ce va fi deschis în locul Cârciumii Vechi este din start compromis. „Cele trei căsuțe sunt exact în dreptul lor. Noi tot mai avem loc pentru terasă, dar acolo le-au pus la maxim doi metri de perete, de fapt nu mai au loc pentru terasă. Clienții lor ar trebui să meargă printre căsuțe pentru a ajunge la local”, au spus angajații de la Leonidas.

Acest iarmaroc se cheamă Centrul Iașului. Se vând ii chinezești, curele și vin la pahar

Șefii Primăriei sfidează publicul
REPORTER DE IAȘI a adresat purtărorului de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, întrebări referitoare la motivul pentru care au apărut din nou căsuțele, de ce au fost mutate atât deaproape de zidul clădirii de pe Ștefan cel Mare, dacă nu îi încurcă pe cei care au deja afaceri deschise acolo și de ce se insistă atât de mult pe amplasarea căsuțelor din lemn pe Pietonal, nefiind reprezentative pentru Iași.
În plus, au fost cerute informații despre câți comercianți sunt și ce chirii percepe Primăria, anual, pe aceste căsuțe. Reprezentanții Primăriei nu au răspuns la nicio întrebare.

Căsuțele stranii, mutate peste noapte în fața BNR. Mihai Chirica nu consideră că trebuie să dea explicații. Orașul e la degetul lui mic

Căsuțe fără licitație, afaceri distruse, urbanism dezastruos

Arhitectul ieșean Iulian Nicolau, președintele Comisieide Urbanism a CL, spune că nu doar căsuțele din lemn sunt lipsite de bun gust, ci tot Pietonalul suferă din cauza aspectului.
„Ieșenii nu știu să ceară ce li se cuvine. Pentru că, așa cum există conceptul de poluare a aerului, așa există poluare vizuală. Oamenii nu-și dau seama, dar la final de zi, după ce au fost expuși imaginii dizgrațioase a Centrului, devin mai agresivi, se simt mai obosiți. Este consecința faptului că un singur om spune cum trebuie să arate, când de fapt este treaba arhitecților, a unor oameni care au studiat biblioteci pentru a înțelege armonia”, spune arhitectul ieșean.
Acesta crede că Centrul Iașului ar putea fi refăcut, dar că este o operațiune de durată și trebuie făcută, obligatoriu, în urma unui concurs național.
„Avem în România oameni care ne-ar putea spune ce să facem acolo. Dar, este necesară implicarea Primăriei, care să-i și plătească. Nu sunt servicii ieftine, costă, dar rezultatul este un proiect unitar pe care să-l avem pentru cel puțin 20-30 de ani. Ce este acum nu este arhitectură. Ca să vă dau un singur exemplu, trebuie să ne gândim la acele linii de granit trasate acolo. Nici Ceaușescu nu ar fi făcut așa ceva, să ne spună pe unde să mergem”, mai spune Nicolau.

Article image
* Cluj, Constanța, Brașov, Craiova, Timișoara și niciun alt oraș mare nu are Poliție Călare, având niște primari incapabili * Din 2017 și până la sfârșitul lui 2021, Iașul va avea 6 milioane de lei cheltuiți cu întreținerea cailor * Lui Chirica nu i-au ajuns primii cinci cai, a mai luat cinci * Cei 10 cai au manej, pensiune completă, fac naveta zilnic de la Voinești, se plătesc 9 salarii plus îngrijitorii. Cheltuielile a...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 08 Martie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top