fbpx
 
Ei spun că această movilă e o iluzie optică: „Lucrarea e terminată” Ei spun că această movilă e o iluzie optică: „Lucrarea e terminată”

Hal de lucrare „terminată” la Socola: Șaramet a plătit fraudulos, apa nu curge, firma a dispărut, DNA face anchetă


Conducerea Institutului de Psihiatrie Socola din Iași a plătit integral și a recepționat o lucrare de schimbare a conductelor de apă rece din unitatea medicală fără ca aceasta să fie finalizată. A fost aleasă o comisie de recepție a lucrării care a semnat că totul este gata și funcțional, în condițiile în care în curtea spitalului sunt și acum șanțuri rămase descoperite și pavilioanele nu sunt cuplate.

Procurorii investighează acest caz în care apar deja informații despre deficiențe ale lucrării: țeava de apă rece pusă în pământ a fost acoperită direct cu pământ, deși caietul de sarcini prevedea așezarea pe un pat din nisip și pietriș, pentru a nu se rupe.

„Lucrarea era finalizată când am semnat recepția lucrării. Am pus la dispoziția anchetatorilor documente și fotografii din care reiese asta”, spune președintele comisiei de recepție, Ionuț Ignat.

100.000 de euro pentru conducte

Institutul de Psihiatrie Socola a obținut, în 2020, bani pentru schimbarea conductelor de apă rece din curtea spitalului. Investiția a fost considerată oportună pentru că țevile erau puse în funcțiune în 1970. Din cauza vechimii, de multe ori analizele apei ieșeau necorespunzătoare.
Achiziția a fost făcută pe SICAP, portalul achizițiilor publice din România, pe 27 noiembrie 2020. Valoarea de achiziție a fost de 412.000 de lei fără TVA, lucrarea fiind adjudecată de SC CA.O.Cons SRL din Câmpulung Moldovenesc.
Pentru că anul bugetar se termina pe 31 decembrie, procedura prevede, pentru lucrările nefinalizate, o recepție parțială, se decontează procentul din lucrări finalizat, urmând ca în anul următor să fie reluate lucrările, pe o nouă filă bugetară.
Această procedură presupunea că se decontează o parte din cei 412.000 de lei, după care suma alocată este returnată Ministerului Sănătății, entitatea căreia îi este subordonat Institul de Psihiatrie.

Managerul Bogdan Șaramet nu explică de ce a plătit lucrarea integral, dar rețeaua reabilitată nu funcționează

Decontare totală cu lucrarea neterminată

Conducerea spitalului a decis altceva: să deconteze toată suma, ca și cum lucrarea ar fi fost finalizată, urmând ca firma să continue lucrările în 2021. Practic, a fost numită o comisie de recepție care, cu șanțuri în curte, fără conductă montată, a semnat că, de fapt, totul este finalizat.
„Au tot schimbat comisia de recepție la sfârșitul anului, pentru că nu voia nimeni să-și asume pe semnătură că trebuie făcută plata fără ca lucrarea să fie terminată”, explică surse din Institut.
Președintele comisiei care a semnat ca fiind gata lucrarea a fost, până la urmă, Radu Ignat: „Doar câteva gropi nu erau acoperite, pentru că a început să ningă. Când a revenit vremea bună, acestea au fost astupate”, explică Radu Ignat.
Acesta știe de ancheta procurorilor, dar susține că le-a explicat cum au stat lucrurile. „Au fost aici cu o anchetă, m-au întrebat ce s-a întamplat. Când au venit chiar ploua de nici nu puteam ieși afară”, mai spune Ignat.
Acesta spune că au fost respectați toți pașii lucrării: „Avem fotografii făcute în toate stadiile”.

Toată curtea spitalului e plină de șanturi desfundate

Apa curge tot prin rețeaua veche

Totuși, președintele comisiei de recepție recunoaște că nu știe dacă noua conduct este și funcțională. „Nu știu dacă este funcțională. Au avut obligația, prin caietul de sarcini, să sape, să pună conducta, sa ne livreze hidranții. Au făcut și lucrări în afara celor solicitate, fără costuri suplimentare. Au spus că vor face și proba de presiune, dar cuplarea la pavilioane cu această rețea este cu probleme, pentru că nu mai vrea nimeni sa lucreze cu noi”, mai spune Ignat, susținând astfel că nicio firmă nu ia lucrări acolo din cauza anchetei procurorilor.
Practic, apa în spital e furnizată tot pe rețeaua veche. Cea nouă stă degeaba.

Schema: achiziție directă, la limita plafonului prevăzut de lege, pe final de an, în criză de timp, cu recepție făcută pe genunchi

Câteva neconcordanțe

Surse din spital susțin că, de fapt, nu a fost respectat caietul de sarcini și asta ar fi constatat procurorii. Concret, țeava nouă trebuia pusă pe un pat de nisip și pietriș, pentru a nu fi ruptă când urma să fie umplută groapa. În realitate, ar fi fost pus direct pământul rezultat de la săpături.
O altă problemă este că în caietul de sarcini a fost prinsă o cantitate mare de manoperă pentru săpături manuale, la lopată. Au fost 400 mc prinși, pentru că un utilaj ar fi deteriorat alte rețele din curtea spitalului. În realitate, firma ar fi săpat totul mecanizat, ceea ce a condus la avarii de rețele electrie și de termoficare. Remedierea a costat costat Institutul încă 20.000 de lei.
În al treilea rând, spun oamenii care au văzut șantierul, țeava este, în unele locuri, la 15 centimetri adâncime, peste limita de îngheț de 90 de cm. În sarcina conducerii spitalului și a comisiei de recepție ar putea fi falsul din procesul verbal de recepție și prejudiciul de la bugetul de stat prin nereturnarea diferenței de bani la buget.

Noroc de înaintași, că au lăsat ceva în urmă

Ministerul: „Știm că sunt multe probleme”

Reprezentanții Ministerului Sănătății, contactați de REPORTER DE IAȘI, verifică acum și achiziția legată de noua conductă de apă rece de la Socola.
„Știu că la Socola sunt foarte multe probleme legate de managerul de acolo. Vom verifica și documentele legate de această achiziție, să vedem despre ce este vorba. Dacă acea comisie de recepție a semnat că lucrarea este gata având șanțuri în curte, vor plăti pentru asta. Avem foarte multe plângeri de la angajații de acolo, unele au fost redirecționate către Corpul de Control al Ministerului Sănătății. Nu cunosc acum detalii de la rapoartele din trecut”, a precizat Oana Grigore, șefa Comunicării din minister.

Versiunea lui Șaramet: „Branșamentele nu făceau parte din proiect”

Contactat, directorul Bogdan Șaramet a spus doar că lucrarea este finalizată, cerând, pentru mai multe informații, o adresă oficială. Angajații de la Comunicare din cadrul Institutului au revenit cu răspunsurile, menționând că, pe 29 decembrie 2020, când s-a întrunit comisia de recepție, conducta era finalizată. Imediat după acest moment, contravaloarea lucrării (mai puțin garanția de bună execuție de 10%) a fost achitată integral. Trebuie menționat faptul că achiziția din SICAP fusese cu abia o lună mai devreme, iar Institutul dădea deja gata o lucrare.
„Conducta de apă este funcțională. Racordarea pavilioanelor nu face parte din lucrarea la care faceți referire”, se mai arată în răspunsul Institutului Socola.

Peisaj sinistru cu investiție terminată „pe hârtie”. Firma a dispărut, și-a încasat banii, șanțurile au rămas, toată lumea închide ochii

Ignoră evidența: spun că e terminată, pozele arată șanțuri

Totuși, Departamentul de comunicare menționează că nu s-au realizat toate operațiunile din caietul de sarcini. „S-au realizat toate operațiunile din caietul de sarcini, cu excepția aducerii la starea inițială a suprafețelor bituminoase, activitate amânată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, dar finalizată în acest moment. Conducta este îngropată conform normelor în vigoare, adică sub cota de îngheț, iar în unele locuri s-a ales soluția tehnică a învelirii acesteia în vată bazaltică, din cauza faptului că pe o porțiune de 30 de metri treceau cabluri electrice, fapt care punea în pericol integritatea corporală a executanților ”, se arată în documentul expediat de Institutul de Psihiatrie Socola.

Article image
* La Socola sunt cuști de 2/2 metri pentru bolnavi, cu uși zăvorâte din exterior. „Zona tampon” – zona exterminării * Pacienții își făceau nevoile în celule și aruncau dejecțiile pe geam * Era un simplu izolator pentru noii internați, până veneau rezultatele la testul COVID * Mulți nici măcar n-aveau probleme psihice, în accepțiunea clasică, fiind doar sub observație * Pacientul care a murit închis în celulă se internas...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Ianuarie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30