fbpx
 
Münchausen al Iașului: Marius Benchea lua bani ziua pe ce visa noaptea. Cinci proiecte grandioase cu care v-a păcălit

Münchausen al Iașului: Marius Benchea lua bani ziua pe ce visa noaptea. Cinci proiecte grandioase cu care v-a păcălit


Oengistul din ATOP vorbește cu mare elocință despre un parc tematic și o tabără de copii la Plugari, pe 1,5 ha, dar primarul, care i-a dat pământul, zice că n-a mai auzit de el de un an. Benchea zice că face Centru de Recoltare a Sângelui la Pașcani, dar directoarea nu l-a mai văzut la față de 3 ani. Acum doi ani, șeful Serviciului Voluntar de Ambulanță anunța în presă cinci module de prim ajutor în Iași, dar nu s-a mai făcut niciunul. El spune că stau într-un depozit. A promis defibrilatoare, a strâns bani, nu funcționează niciunul.

Toate marile proiecte ale lui Marius Benchea, șeful Serviciului Voluntar de Ambulanță (SVA), sunt fie întârziate sau amânate, fie prea fanteziste ca să devină realitate. În schimb, prin asociația sa, acesta a organizat strângeri de fonduri, de-a lungul ultimilor ani cotizând nume mari precum Amazon (16.000 euro), Conduent (6.000 euro) și BASF România (1.000 euro). De fapt, la SVA-ul lui Benchea e multă vorbărie și fapte pe sponci.

Cinci eșecuri lamentabile

Bilanțul grandioaselor acțiuni umanitare ale lui Benchea este dezastruos:
1) Centrul de instruire de la Plugari, 2 milioane de euro: Benchea: „În pregătire”. Primarul Mursa: „Am fost de-acord să-i dăm 1,5 hectare de teren, dar n-am mai auzit nimic de el”
2) Centrul de recoltare a sângelui Pașcani: a primit un spațiu de 120 mp de la Primărie. Nu e amenajat nici măcar acum. Șefa Centrului Regional de Transfuzii: „Ultima dată am vorbit cu Benchea pe acest subiect acum 3-4 ani”
3) Module de prim ajutor. Benchea: „Sunt gata din 2019”. Dar zac în depozit
4) Defibrilatoarele publice: sunt amplasate trei în Iași și unul în Pașcani, însă n-au fost folosite niciodată. Ar mai fi vreo 5 pe care le dă Primăria Iași, sunt tot așa printr-un depozit
5) Trei ambulanțe pentru transportul copiilor bolnavi de cancer – niciuna achiziționată

Fapte relativ mărunte sunt „umflate” cu mult patos de Marius Benchea și folosite pentru a cere, compulsiv, bani

Un parc tematic grandios la Plugari
Anul trecut, Marius Benchea a anunțat o altă inițiativă ce părea interesantă: înființarea unui Centru de Instruire în Acordarea Primului Ajutor și Comportament în caz de Dezastre și, totodată, a unei tabere de vară cu același profil. Amplasamentul indicat, 1,5 hectare de teren în comuna Plugari, la 60 de kilometri nord de Iași, fix la granița cu județul Botoșani.

Anunțul a fost făcut inclusiv pe pagina de Facebook a lui Benchea, pe 21 iulie 2020, fiind însoțit de o fotografie, Benchea, Paul Mursa, primarul din Plugari, și doi voluntari ai SVA fiind în acel cadru, într-un câmp de floarea soarelui.

„Proiectul este valabil, se așteaptă lansarea apelului pe fonduri europene pentru a accesa banii necesari pentru construirea centrului. Primăria Plugari vine cu terenul (1,5 hectare – n.r.) și noi venim cu proiectul. Facem și asocierea cu Primăria pentru a accesa aproximativ 2 milioane de euro pentru a construi acel complex”, a declarat Marius Benchea pentru REPORTER DE IAȘI.

Tarlaua de la Plugari este anunțată deja ca un proiect garantat. Marius Benchea trăiește propriile minciuni cu voluptate

Marius Benchea promite: „Va fi”
Terenul este situat în intravilanul comunei, iar Benchea a spus că așteaptă să fie elaborate ghidurile de finanțare pe exercițiul financiar al UE 2021-2027.

„Va fi o tabără întreagă, cu tot cu locuri de cazare și spații de conferințe. Vrem să facem ceva modern. Costul de întreținere a centrului ar fi acoperit atât din finanțări europeane, pentru că ele mai există. Dar vrem să aplicăm și la fonduri norvegiene, am cerut ajutorul și Ambasadei Franței. Am făcut toate diligențele necesare ca aceste proiecte să aibă o sustenabilitate”, a punctat șeful SVA.
Primarul din Plugari: „Totul e declarativ”
La nivel declarativ, proiectul sună bine. În schimb, primarul din Plugari e nedumerit. „A fost o discuție anul trecut. Noi ne-am angajat să punem la dispoziție 1,5 hectare pentru construirea acestui centru. Am dat chiar și o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Însă, n-am mai primit niciun fel de mesaj de la Benchea, nu știu ce-a mai făcut. Totul a rămas la nivelul acelei discuții”, a declarat Paul Mursa, primarul din comuna Plugari.

La așa-zisul Centru de Recoltare din Pașcani, ONG-ul lui Benchea a pus doar câteva geamuri

Alt plan vânturat public: „Un etaj întreg...”
Un alt angajament pe care și l-a luat Benchea și pe care nu l-a dus la bun sfârșit: centrul de recoltare a sângelui Pașcani. La nivel de idee, există din 2018, însă abia în 2020 asociația a făcut rost de un sediu de la Primărie.

„Un etaj întreg din clădirea din Piața Deal a intrat în administrarea noastră. Am strâns 10.000 de euro din sponsorizări și cursuri de prim ajutor. Cu banii ăștia am cumpărat tâmplăria PVC, nu am achitat-o în integralitate, ce-i drept, dar urmează. Și am cumpărat materiale de construcții necesare finalizării aproximativ în totalitate a lucrărilor de renovare de la Pașcani”, a spus Marius Benchea.

Suprafața spațiului este de 120 mp. Șeful SVA a lansat și un termen de finalizare: „Cel târziu la sfârșitul lunii iulie anul acesta se va recolta sânge acolo. 60 de recolte de sânge, de la 60 de persoane, o dată la două săptămâni, deja e un lucru mare. Recoltări vor fi bilunare. Spațiul de la Pașcani va fi dotat corespunzător, iar cei de la Centrul Regional de Transfuzii din Iași vor veni doar cu un medic și un asistent medical, mai mult nu trebuie”, a declarat Benchea.

Lavinia Scripcaru, directoarea Centrului de Transfuzii, spune că nu l-a mai văzut pe Marius Benchea de 3-4 ani, dar el susține că proiectul e aproape finalizat

Șefa Centrului de Transfuzii: „De 3 ani nu mai știu nimic”
Din cealaltă perspectivă, a Laviniei Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iași, lucrurile stau diferit. „E o discuție veche, de-acum 3-4 ani, cu acel punct de recoltare. Marius Benchea și-a asumat acolo toate amenajările, inclusiv dotările cu aparatură medicală. Însă n-am mai discutat nimic de 3-4 ani”, a afirmat Scripcaru.

Care a adăugat că, atunci când va fi gata, acel centru trebuie să treacă prin toate autorizările, inclusiv la Direcția de Sănătate Publică.

În totală contradicție cu Benchea, șefa Centrului Regional de Transfuzie a spus că structura pe care o conduce nu are de unde asigura cadrele medicale pentru operaționalizarea punctului din Pașcani. „De unde să luăm noi personal? Abia ne descurcăm cu cei pe care îi avem acum”, a declarat Lavinia Scripcaru. Ar fi nevoie, așadar, de lobby pentru mărirea schemei de personal.

5 module anunțate stau aruncate în depozit
Modulele de prim ajutor, lansate în spațiul public de câteva ori în ultimii ani, tot nu-s funcționale. „Există fizic din 2019, sunt într-un depozit, 5 module din panouri sandviș. Sunt cumpărate din sponsorizări, una primită de la Conduent (6.000 euro). Un modul a costat 3.500 de euro și alte 2.000 de euro dotarea”, a spus Benchea.

Inexplicabil, deși sunt gata de doi ani, acestea zac depozitate. „Situația este foarte interesantă. Trebuie să obții autorizări de la E.ON, de la Telekom, de la Vodafone, de la Orange, de la RCS&RDS, de la toată lumea care are în subteran. Aici e o problemă, firmele private n-au un termen la care să-mi răspundă mie la solicitare. Primăria le culege, își dă silința. Modulele ar funcționa pe vreme de caniculă, ger, catastrofe, cum a fost și starea de urgență împărțind diferite informații la punctele respective către oameni”, a spus Benchea.
Amplasamentele alese ar fi în Parcul Tricolorului (de lângă Biserica Armeană), Parcul Nicolina, Piața Voievozilor, în Păcurari și în Tătărași pe Esplanada Oancea. Nu există un termen asumat de nimeni pentru finalizare.

Spectacol sub egida „Ia’și donează o ambulanță”, în care banii au ajuns la Marius Benchea, iar ambulanță nu s-a mai luat

Defibrilatoarele n-au fost folosite niciodată
O istorie aparte o au și cele câteva defibrilatoare. Acum sunt trei în Iași (Piața Unirii, Copou și Biserica Sf. Nectarie) și unul în Pașcani. Ar mai fi câteva pe care Primăria Iași le-a dat în administrare asociației, dar n-au fost încă montate.

„Adevărul este că zonele în care au fost amplasate au fost monitorizate de noi, ca să nu vorbim în aer, și nu s-a întâmplat ca să fie nevoie de ele. De exemplu, în Piața Unirii sau în Parcul Copou să facă cineva stop cardio-respirator și să fie nevoie de defibrilator. Deci nu s-a întâmplat”, a declarat Benchea.

Acesta a adăugat că, la un caz de urgență, indicat ar fi să fie folosite de persoane care au parcurs măcar un curs de prim ajutor. „Însă, dacă este un om în stop cardio-respirator, dacă asculți ce zice aparatul, care are instrucțiuni în limba română, ar trebui să te descurci. Orice masaj cardiac este mai bun decât nimic”, a completat șeful SVA.

A primit 16.000 de euro de la Amazon
Inițial cu finanțare Amazon (16.000 euro) și BASF România (producător de substanțe chimice) – 1.000 de euro a fost derulat un program de cursuri prim ajutor în licee.

„Iașul este singurul județ din țară, cu șase licee partenere. În fiecare lună, timp de o oră, fiecare clasă face cursuri de prim ajutor”, a exemplificat Benchea. Cu finanțările inițiale s-au cumpărat laptop-uri, manechine medicale, un defibrilator, au fost asigurate consumabilele, combustibil.

Între timp, finanțatorii s-au retras din proiect, însă Benchea a susținut că acesta continuă, cursurile fiind asigurate de studenți UMF, anul IV.

Modulele de prim ajutor erau anunțate ca și instalate încă din 2017. Nu există nici la ora asta, banii s-au topit

Evenimente sportive cu rețetă financiară
Pentru strângerea de fonduri, asociația Ambulanța.Life, numele oficial al ONG-ului lui Benchea, a organizat două maratonuri (2018 și 2019) și două spectacole de stand up comedy (2017 cu Cătălin Bordea și 2019 cu Bobi Dumitraș).

„La maratonul din 2018, am ieșit pe pierdere cu 5.600 euro, iar la cel din 2019 pe plus cu 10.000 de euro”, a spus Benchea. În timp ce la spectacolul cu Bordea ar fi adunat 1.200 de euro, bani cu care a cumpărat primul set de manechine de resuscitare, iar la cel cu Dumitraș suma strânsă ar fi depășit 2.000 de euro.
S-a gândit să vândă „acțiuni” de 4 milioane de euro
În 2019, Benchea a anunțat că, prin asociația sa, va cumpăra, pe baza aportului comunității, o ambulanță care să-i transporte pe copiii bolnavi de cancer. De acasă la spital și între unitățile medicale, pentru diferite analize. A strâns zeci de mii de euro, dar n-a mai cumpărat autospeciala.

Anul acesta, în februarie, Benchea a lansat un proiect uriaș: vânzarea a 200.000 de „acțiuni” în valoare totală de 4 milioane de euro, pentru achiziționare a 3 ambulanțe și operaționalizarea serviciului de transport al copiilor bolnavi de cancer în toată zona Moldovei. Proiectul n-a catalizat mari energii, din februarie și până acum asociația „vânzând” 30 de acțiuni în valoare de doar 3.000 de lei (600 de euro).

Financiar, a stat bine
În cei patru ani de existență ai asociației, Benchea a spus că a adunat aproximativ 70.000 de euro. Câțiva colaboratori apropiați au estimat suma la aproape 100.000 de euro. Oficial, pe site-ul Ministerului de Finanțe există câțiva indicatori de bilanț privind asociația Ambulanța Life.

Astfel, aferent anului 2018, ONG-ul a avut venituri totale de peste 276.000 de lei, cheltuieli de 120.108, deci un excedent de 156.568 lei. Anul următor, 2019, veniturile totale au fost de 355.734 lei, cheltuielile de 331.346 lei, rezultând un excedent de 24.388 lei. Un ONG nu funcționează ca o societate comercială, excedentul este corespondentul profitului și nu se împarte între asociați, ci poate fi cheltuit în anul următor fiscal.

Article image
* În 2019, anunța că ambulanța e ca și luată, mai cerea bani pentru echipamente * A fost o farsă: mașina era doar împrumutată, fiind înapoiată firmei care o avea în proprietate * Marius Benchea organizează evenimente publice, cere taxe de participare, donații și anunță de ani întregi cumpărarea unor ambulanțe care nu apar niciodată * Ultima idee este să vândă acțiuni la ONG-ul său în valoare de 4 milioane de euro, un plan ...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: