fbpx
 
VIDEO-MĂRTURIE. Imobiliarul Laurențiu Timofte, filmat în trei momente-cheie: ajutat de Primărie, comite un fals, amenință cu rromi și bătaie

VIDEO-MĂRTURIE. Imobiliarul Laurențiu Timofte, filmat în trei momente-cheie: ajutat de Primărie, comite un fals, amenință cu rromi și bătaie


* Discuțiile au fost înregistrate cu telefonul în 2020
* Laurențiu Timofte recunoaște că cineva din Primărie i-a dat soluția concesionării unui teren din zona Pădurii, pentru a-și putea face un bloc între case
* Numai că terenul aparținea unor ieșeni. Serviciile din Primărie au gafat
* Timofte voia să convingă proprietarii terenului să nu facă scandal pentru a-i ieși autorizația
* El recunoaște că drumul de acces va rămâne fictiv, trecut doar în acte: „Nu-l voi folosi niciodată, vi-l dau înapoi. Am relații”
* Amenințările au fost: „Vă bag țigani la parter, să vă reclame, să vă bată”
* Pentru că ieșenii n-au cedat, chiar așa a făcut
* După cazul Talabă din Smârdan, este a doua oară când persoane influente din Primărie ajută imobiliari cu concesiuni forțate pentru blocuri, profit și „parandărăt”
* Timofte, un pericol social: a amenințat cu moartea, în mai multe rânduri, ziariștii de la REPORTER DE IAȘI

Familia Baciu a pus mai multe panouri care anunță eventualii cumpărători ai terenului lui Timofte că drumul de acces este pe o proprietate privată

Întâi, i-a amăgit cu vorba bună și cu promisiuni: „Să dau eu drumul (la construcția blocului – n.r.) și apoi vă dau eu terenul și vă fac și casa”.

Apoi, s-a lăudat cu intrările pe care le are la Primărie: „Vă ajut eu să vă luați terenul înapoi. Cu relațiile pe care le am eu, mergem, nu știu, întrebăm, facem cu acte, fără”.

Pentru ca, în final, să treacă la amenințări fățișe: „Să vă aduc țiganii acolo, să vă bată, să vă reclame în fiecare zi?”.

Așa a încercat controversatul dezvoltator Laurențiu Timofte să determine o familie de ieșeni să renunțe la aproape 500 mp, pământ pe care-l aveau cu acte.

Timofte vrea să facă un bloc în Tătărași, însă n-are acces auto spre parcelă. Ca prin minune, Primăria a găsit o bucată vecină de 495 mp pe care a intabulat-o și, la scurt timp, i-a concesionat-o. Dar terenul este al unor ieșeni care au și documente. Disputa s-a mutat în instanță.

Laurențiu Timofte voia să facă un bloc de-a lungul îngustei căi de rulare a tramvaielor pe Dealul Tătărași

Invenție urbană: un bloc fără acces auto
În 2017, Laurențiu Timofte a cumpărat două parcele care, prin alipire, măsoară acum 1.037 mp. Pe hartă, adresa este pe Fundac Călărași. E, de fapt, paralel cu linia de tramvai, în vârful dealului, la capătul zonei cunoscută drept „Pădurii”.

În 2018, Timofte a depus actele la Primărie solicitând eliberarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) pentru edificarea unui bloc cu demisol, parter, 4 etaje și încă unul tehnic. Pe scurt, un imobil cu 7 niveluri într-o zonă exclusiv de case.

Dar marea problemă a acestei potențiale investiții este accesul auto. Singura cale, tocmai acest fundac, o stradă lată de doar trei metri. Insuficient. La fel, dinspre Pădurii, de la linia de tramvai, realizarea unei noi străzi ar fi o misiune complicată.
Inițial, PUZ-ul descria o stradă de acces cu lățimea de 8 m, ceea ce era un fals în acte publice, iar după ce REPORTER DE IAȘI a dezvăluit intenția de fraudă, șefii Primăriei au schimbat tactica.

Primăria a intabulat un teren privat ca să-l salveze pe Timofte
Absolut uluitor, după ce Timofte a început să se intereseze de alte variante pentru a-și asigura accesul spre proprietate, Primăria a intabulat o grădină care în acte e a urmașilor ieșeanului Petru Berban. Familia are act notarial din 1991, plătește și impozit, dar Primăria a intabulat-o și i-a concesionat-o lui Timofte.

Acum doi ani, Consiliul Local a aprobat proiectul de hotărâre pentru concesionare, în baza unui raport de evaluare care a stabilit prețul terenului cerut de Timofte la 8.000 de euro/an, pentru 10 ani, iar în scurt timp, în octombrie 2019, a fost licitația, adjudecată de dezvoltator. Fâșia de grădină este paralelă cu linia de tramvai și i-ar asigura ieșirea lui Timofte, de pe parcela unde vrea să facă blocul, pe strada Gălățeanu.
După obținerea acestui teren, lui Timofte i-a fost frică să nu fie blocat de urmașii lui Berban, iar investiția să fie amânată cu anii din cauza litigiului. De aceea, i-a contactat pe moștenitori și a încercat să-i convingă să nu ducă disputa în instanță.

Imaginea care arată cât de mare e panta pe care se dorea construire unui bloc și diferența de nivel de 1,5 m dintre stradă și versantul tăiat practic cu lama

Timofte, filmat: „Să-mi dea autorizația și vă dau terenul”
Iată un fragment al discuției dintre Laurențiu Timofte și urmașii lui Berban:
Moștenitorii lui Berban: - Și totuși dacă Primăria a zis că ei sunt proprietari acolo...
Laurențiu Timofte: - Nu-mi spuneți mie de Primărie, habar n-am
Noi cu ce vă putem ajuta din moment ce nu avem niciun drept acolo?

Laurențiu Timofte: - Să nu mă băgați în instanță măcar un an de zile sau câteva luni, să-mi dea mie autorizația ăștia. După asta faceți ce vreți. Ați înțeles? Deci, să-mi dea mie autorizația nenorociții ăștia, să dau eu drumul și apoi vă dau eu terenul și vă fac și casa.

„Am numărul de telefon de la țigănete”
Laurențiu Timofte: - Ce să fac, să vă aduc țiganii acolo, să vă bată, să vă reclame în fiecare zi? Dar n-am ce să fac (...) Am numărul de telefon de la țigănete.
Laurențiu Timofte: - Mai ai liniște după aia pe acolo? N-o să fie. Și-o să fie o boschetăreală și o nenorocire.

- Cu ajutorul lui Dumnezeu, poate nu.
Laurențiu Timofte: - Dar n-ai ce să faci. Odată ce eu dau la țigani să vină acolo. Dacă eu bag acolo 10 țigani, ce faci? Eu mâine îi bag, deja eu îi am (...) Dar eu nu vreau. Eu vreau altceva. Ce facem acum să fie bine?

„Cum să vă dea autorizație în grădina noastră?”
Laurențiu Timofte: Hai să dăm valoare. Hai să nu fim răutăcioși, hai să vedem cum facem. N-a luat nimeni terenul, nu l-a cumpărat. E al vostru, mergeți, faceți. Dar vă ajut eu să vă luați terenul înapoi. Cu relațiile pe care le am eu, mergem, nu știu, întrebăm, facem cu acte, fără. Mie nu-mi trebuie, să mă bată Dumnezeu dacă mie-mi trebuie vreo bucată de teren. Nu-mi trebuie vreun metru. Dacă mie îmi trebuia și aveam intenții nasoale mă duceam și-l cumpăram pe tot. Mi-a zis: «îl cumperi sau ... pe tot?». Că-i de la Primărie. «Nu-l cumpăr, domnule, nimic»
-
După ce acte am văzut eu, Primăria s-a trecut pe tot terenul.
Laurențiu Timofte: - Păi, da, tot terenul, da. Păi, mie mi-a zis să-l iau pe tot.
- Eu știam că-i grădina noastră, nu caută nimeni să vadă cine concesionează.
Laurențiu Timofte: - Eu zic să mai așteptăm un pic să-mi dea mie autorizație și după asta faceți ce vreți.
- Cum să vă dea dumneavoastră autorizația în grădina noastră?
Laurențiu Timofte: Dar n-ai treabă, mie să mi-o dea acolo, că ies eu, găsesc eu după asta cum să ies.

Drumul de acces spre bloc ar fi trecut prin grădina privată al unor ieșeni. Cineva din Primărie s-a înșelat grav când a făcut această naționalizare forțată

„Eu fac blocul, voi vă luați terenul înapoi”
- Acte sunt. Nu s-a făcut intabularea
Laurențiu Timofte: - Și nu mai bine fac eu blocul ăla acolo? Și după asta vă treceți și terenul pe numele vostru, rezolvați cu actele.
- Terenul este al nostru, domnule.
Laurențiu Timofte: - Să vă faceți actele.
Laurențiu Timofte: - Vi-l dăm, doamnă, înapoi. Dacă-i al dumneavoastră, nici nu vi-l ia nimeni (...). E făcută chestia, n-ai ce să mai faci.
-
El este al nostru, este în posesia noastră, avem acte pe el doar că trebuie să anulăm și actele care s-au făcut peste ale noastre ca să nu existe probleme.
Laurențiu Timofte: - Mie nu-mi trebuie ăla, nu-l folosesc, e așa o chestie acolo.

„Vezi că ăla e al Primăriei, lângă linia de tramvai”
- V-ați dus și-ați aranjat cu Primăria să găsiți o cale de a-l lua, de a-l folosi.
Laurențiu Timofte: - Mie mi-a respins dosarul că nu aveam ăla. Și după asta m-am interesat. Băi, ce fac acum? Ori îl vând, dacă nu, ce găsesc? Și la un moment dat a fost chestia asta: «Vezi că ăla e al Primăriei, de pe lângă linia de tramvai. Păi, cum e al Primăriei, nu e al doamnei Berban? Nu-i, domnule, nu-i».
Laurențiu Timofte: Ei mi-au dat calea de acces aici. Normal, aici ies eu. N-am eu treabă acolo. Ăla e pentru acte. Dacă înțelegeți
Laurențiu Timofte: Să-mi dea mie autorizația și renunț eu la el. După ce-mi dă mie autorizația, eu renunț la el. Și-atunci puteți să faceți ce vreți.

Laurențiu Timofte face parte din Grupul pășcănenilor, extrem de influent, până de curând, în afacerile imobiliare sprijinite de oamenii-cheie din Primărie 

Răzbunare: Timofte a mutat rromii în casa familiei Baciu
Practic, din această discuție se deduce că Timofte avea nevoie de cei 495 mp concesionați de la Primărie doar pentru a primi autorizarea. Însă, capital era ca familia să nu se ducă cu speța la judecători. „Am atacat în instanță, proiectul imobiliar a fost suspendat. Acum ne judecăm pe fond”, a declarat Marius Baciu, unul dintre moștenitorii lui Berban.
Pentru că i-a fost blocată investiția, Laurențiu Timofte s-a răzbunat și a făcut ce a promis: a mutat o familie de rromi la parterul casei urmașilor lui Berban. „În anii ’80, tata a vândut parterul casei unui preot. Acum trei ani, fiul preotului i-a vândut parterul lui Timofte, cu tot cu terenul din fața casei”, au explicat membrii familiei. Așa au ajuns rromii în același imobil cu moștenitorii lui Berban.

Săgeata reprezintă grădina în litigiu, cu acces din Strada Gălățeanu. Perimetrul încercuit cu roșu este terenul de bloc al lui Laurențiu Timofte

Atmosferă neprielnică în Primărie: Timofte încearcă să iasă din afacere
Pe de altă parte, acum câteva luni, Timofte și-a scos terenul la vânzare, cu tot cu proiectul blocului. Prețul l-a fixat la 520.000 euro, iar la descriere a menționat: teren 1.037 mp + cale de acces, aviz de oportunitate, Iași stația Pădurii.

Dar Timofte încearcă să vândă pielea ursului din pădure. „Calea de acces” din anunț este, de fapt, grădina familiei care se judecă cu Primăria. „Avizul de oportunitate” este un act din faza incipientă, proiectul nu are nici măcar PUZ aprobat. „L-am mai văzut în zonă, a făcut fotografii, a venit cu agenți imobiliari”, a spus Baciu despre dezvoltatorul Timofte.

Timofte, dezlănțuit: amenințări la adresa ziariștilor
Contactat telefonic, Laurențiu Timofte a declarat că a vândut terenul acum o săptămână. Și apoi a lansat amenințări și injurii la adresa jurnalistului REPORTER DE IAȘI.
Limbajul său a fost trivial și permanent amenințător la adresa reporterilor care i-au cerut declarații de-a lungul timpului. De această dată, a spus că vine cu o rangă și a cerut adresa pentru o discuție „față în față”. Reporterul a reușit să înregistreze doar ultima parte a izbucnirii lui Laurențiu Timofte, un individ periculos, cu o condamnare la activ în Italia.
După ce discuția s-a încheiat, Timofte a revenit cu 10 apeluri consecutive în decurs de 30 de minute. Tot la intimidare.

AVERTISMENT: LIMBAJ LICENȚIOS!

Article image
Imobiliarul Laurențiu Timofte a scos la vânzare proiectul blocului controversat, din pantă, de pe strada Fundac Călărași, dintre case. Anunțul de scoatere la vânzare este pe un teren de 1.037 mp, dar menționează și o cale de acces, de pe o parcelă de 495 mp care nu-i aparține. Fără acces, terenul său nu are nicio valoare.
Autor cristi tanasa Anchete 01 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: