fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Familia subprefectei Gîrjan a descoperit succesul în afaceri cu primăriile PNL. Ciortești, în top cu 7,7 milioane de lei

Familia subprefectei Gîrjan a descoperit succesul în afaceri cu primăriile PNL. Ciortești, în top cu 7,7 milioane de lei


Firmele de familie obțin contracte mari la primăriile conduse de partidul care a numit-o pe Adina Gîrjan la Prefectură. Socrul face drumuri, iar soțul mobilier urban. Acești colegi de organizație județeană își împart banii publici ca și cum i-ar aduce ei de-acasă

Firmele familiei Adinei Gîrjan, subprefect de Iași, au prins, în ultimii ani, mai multe contracte pe bani publici cu primăriile din județ. Majoritatea, fiefuri liberale, partid care a propulsat-o pe Gîrjan la conducerea Prefecturii Iași.

Cătălin, soțul, și Vasile, socrul Adinei Gîrjan, au făcut afaceri cu Plugari, Miroslava, Ciortești, Victoria și Aroneanu, conduse de primari PNL.

„Nu sunt membru de partid, dar am prieteni și la PNL și la PSD și la USR”, a afirmat Cătălin Gîrjan, ca o explicație că banii n-au culoare politică.

Poze în campanie, afacerile mai apoi
Pe 4 noiembrie 2020, Adina Gîrjan, subprefect de Iași, a postat pe propria-i pagină de Facebook o fotografie ce o înfățișa alături de Alina Apostol, primarul PNL al comunei Ciortești.

Mesajul ce însoțea imaginea: „Sunt fericită că o femeie frumoasă ca Alina Apostol dovedește de ceva timp, în mod constant, ce înseamnă să fii un lider de comunitate eficient și responsabil! #Administrație #viziune #responsabilitate - cu Alina Apostol”. În poză, cele două femei se țineau de mâini, într-un gest mai afectuos decât un simplu salut protocolar.

Subprefecta în armonie perfectă cu primărița PNL din Ciortești. Cu un an înainte, firma familiei Gîrjan câștigase un contract de 1,5 milioane de euro în comună

Contract la Ciortești semnat în 2019

Aceeași Apostol bătuse palma, cu un an înainte, pe 5 noiembrie 2019, și cu soțul și cu socrul Adinei Gîrjan. Mai clar spus, la acea dată, a fost încheiat un contract pentru modernizarea prin asfaltare a mai multor drumuri din comuna Ciortești.

Cele două părți au fost Primăria Ciortești, respectiv asocierea de firme Casa Design, Ecomary și Edil Industry. Această a treia firmă, Edil Industry, a fost înființată de Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei. În 2011, el a renunțat la funcția de administrator și la părțile sociale în favoarea lui Vasile Gîrjan, tatăl său.

Acum, la Edil Industry, Vasile Gîrjan deține 50% din părțile sociale, iar Cătălin este director economic, informație disponibilă în cea mai recentă declarație de avere, completată acum câteva săptămâni de Adina, soția-subprefect.

Investiția a rămas fără finanțare
Așadar, în noiembrie 2019, firma tandemului tată-fiu, Vasile și Cătălin Gîrjan, a încheiat un contract ca parte a unei asocieri de firme cu Primăria Ciortești în valoare de 6,5 milioane de lei. „Modernizare prin asfaltare a drumului comunal DC 69B și drumuri sătești din satul Șerbești, comuna Ciortești”, așa cum a reieșit din descrierea făcută în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP).

„Vedeți că nu știți, vă spun eu valoarea corectă: e 7,7 milioane de lei”, a zis, arogant, Cătălin Gîrjan. Ulterior, a completat că afacerea nu a fost dusă la bun sfârșit. „A fost cu clauză suspensivă”, a adăugat el. Adică, proiectul nu a primit finanțare și nu s-a mai realizat.

Proiectul va fi reluat în noua guvernare
Explicația lui Gîrjan este doar pe jumătate adevărată. „S-a lucrat cam 2% din contract. S-a făcut o profilare de drum. Acea modernizare urma să se facă prin Fondul Național de Investiții. Dar a căzut Guvernul și a dispărut și linia de finanțare. S-a anulat programul”, a declarat Alina Apostol, primar PNL la Ciortești.

Ca o ironie, un proiect al unei primării liberale a primit finanțare în guvernarea PSD, iar după instalarea Executivului PNL i s-au sistat alocările.

Dar afacerea nu a picat definitiv. „Contractul de lucrări nu a fost reziliat, constructorul și-a păstrat oferta. Acum suntem cu acel proiect pe lista de sinteză la Compania Națională de Investiții”, a precizat Alina Apostol. Cu alte cuvinte, șanse mari de a fi reluat.

Cătălin Gîrjan, soțul suprefectei, prinde contracte pe bandă rulantă la comunele din județ

La data contractului, Adina Gîrjan era manager public

Atât Alina Apostol, primar de Ciortești, cât și Cătălin Gîrjan, director economic la Edil Industry, au negat orice implicare politică sau administrativă. „Eu am semnat cu Casa Design, care a fost liderul asocierii. În plus, în 2019, Adina Gîrjan nu era subprefect”, a spus Apostol.

Care a adăugat că nu poate fi făcută nicio conexiune între atribuirea contractului și poziția publică actuală a subprefectei. Pentru conformitate, în noiembrie 2019, Adina Gîrjan lucra deja în Prefectură, din poziția de manager public.

În același an, 2019, și aceeași lună, noiembrie, Edil Industry a mai avut un contract cu Primăria Ciortești: „închiriere autogreder cu operator, reprofilare drumuri sătești” în valoare de 4.500 de lei.

Încă 500.000 de lei din patru lovituri liberale

Cele mai recente contracte încheiate de Edil Industry cu instituții publice sunt cele cu Primăria Miroslava (PNL) – 91.000 de lei, cu Aeroportul Iași (al Consiliului Județean condus de un liberal) – 1.115 lei, două la comuna Plugari (PNL) în valoare cumulată de 268.873 lei și Aroneanu (PNL) - 125.210 lei.

La primării, contractele au avut în vedere lucrări de reparații la drumuri, servicii de măturat și spălat mecanizat ori vânzarea unei autoplatforme mobile de lucru cu nacela. Aceasta în condițiile în care obiectul principal de activitate a firmei este colectarea deșeurilor nepericuloase.

„Am avut un asociat care era inginer și astfel se explică aceste contracte”, a declarat Cătălin Gîrjan care a adăugat că, de-acum, firma se va axa pe principalul domeniu de activitate.

Lovitura vieții: 40 milioane de euro de la Consiliul Județean
Și are și de ce. În 2019, Edil Industry a semnat, ca parte a asocierii cu Sorain Cecchini Techno Espana Slu și SC Iasicon SA, un contract de aproximativ 40 milioane de euro.

Potrivit acelui acord, ce avea o valabilitate de 5 ani, asocierea va asigura operarea şi administrarea staţiilor de transfer a deşeurilor de la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău, sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău, dar şi compostarea deşeurilor verzi şi tratarea mecano-biologică a celor reziduale la Ţuţora.

„Nu pot da declarații despre acest contract, decât cu acordul Consiliului Județean. Așa e prevăzut. Dar, ca să vedeți că firma n-a avut contracte doar cu primării liberale, acesta a fost încheiat pe când Consiliul Județean Iași era condus de PSD”, a spus Cătălin Gîrjan.

Care, apoi, a adăugat că, de fapt, derularea a fost întârziată doi ani, timp în care a așteptat „predarea amplasamentelor”. Asta înseamnă că situația a fost recent deblocată de conducerea PNL a CJ. Acum, respectivul contract este în derulare, lucru confirmat de Gîrjan.

Veniturile familiei Gîrjan au crescut spectaculos

Rețeta succesului cu primăriile: confecțiile metalice
Soțul subprefectei este implicat și într-o a doua firmă care a derulat contracte cu primării PNL. Astfel, Cătălin Gîrjan este asociat la Metal Ideea, unde deține 30% din părțile sociale și ocupă și funcția de șef Serviciu Marketing.

Acest SRL a câștigat acum câteva zile un contract la comuna Dumești, stații de autobuz în valoare de 32.500 lei. Mobilier stradal, stâlpi de iluminat și coșuri de gunoi a furnizat Metal Ideea și la alte comune PNL, anul trecut: Plugari și Victoria.

„Facem lucruri de calitate. Nu le luăm dintr-o parte și le dăm în alta”, a spus Gîrjan. Acesta a adus ca argument suplimentar faptul că ambele firme, atât Metal Ideea cât și Edil Industry au contracte și cu primarii PSD din Neamț, dar și cu Consiliul Județean Neamț, condus tot de PSD.

Veniturile familiei: 20.000 de lei/lună
Acum aproape un an, Adina Gîrjan (43 de ani) a fost numită de Guvernul PNL într-una din cele două funcții de subprefect de Iași. Anterior, aceasta a activat tot în Prefectură, inițial în calitate de consilier, apoi ca manager public.

Potrivit declarației de avere pe care a semnat-o pe 1 aprilie 2021, Adina și Cătălin, soțul său, dețin un teren de 625 mp în Iași și o casă de 216 mp, ambele achiziționate în 2018. Cei doi au mai menționat active de 60.000 lei și un credit imobiliar de 458.178 lei, scadent în 2040.

Ca manager public, subprefect, normă de hrană + alegeri, Adina Gîrjan a încasat anul trecut venituri nete de 129.168 lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de 10.764 lei.

Cătălin a cumulat 31.058 lei ca salariu de șef Serviciu Marketing la Metal Ideea, 60.346 lei ca director economic la Edil Industry și 14.400 lei dividende de la Metal Ideea. Total anual: 105.804 lei.

Adina Gîrjan a fost inițial consilier în Prefectură, apoi manager public și, în scurt timp, subprefect. Ascensiunea sa se datorează PNL

Adina Gîrjan: „Nu pot vorbi”

Contactată telefonic de REPORTER DE IAȘI pentru a comenta contractele firmelor familiei cu instituții publice conduse de PNL, Adina Gîrjan, subprefect, a refuzat dialogul. „Nu pot vorbi”, a spus aceasta.

Edil Construct: salt mare în business în ultimii doi ani

Anunțurile de atribuire ale Edil Industry cu instituțiile ale statului, disponibile în sistemul eletronic de achiziții publice
2021:
14 aprilie: Servicii de măturat și spălat mecanizat căile publice în comuna Miroslava. Valoare – 91.000 de lei
1 aprilie: Servicii de colectare, preluare, transport, valorificare deșeuri reciclabile și eliminare deșeuri cu Aeroportul Iași. Valoare – 1.115 lei
2020:
18 decembrie: Cumpărare directă autoplatformă mobilă de lucru cu nacela, Primăria Plugari. Valoare – 134.453 lei
12 august: Lucrări de reparare a drumurilor în comuna Aroneanu – 125.210 lei
11 mai: Furnizare și împrăștiere balast, comuna Plugari – 134.420 lei
2019:
26 noiembrie: Închiriere autogreder cu operator, reprofilare drumuri sătești comuna Ciortești – 4.500 lei
21 noiembrie: Lucrări de reparare a drumurilor în Tg. Neamț - 19.692 lei
12 noiembrie: Lucrări de reparare a drumurilor în Tg. Neamț - 14.480 lei
11 noiembrie: Lucrări de reparare a drumurilor în Tg. Neamț - 166.302 lei
6 noiembrie: Furnizare și împrăștiere balast, comuna Plugari, în valoare de 134.420 lei
5 noiembrie: Proiectare și execuție „modernizare prin asfaltare a drumului comunal DC 69B și drumuri sătești din satul Șerbești, comuna Ciortești”. Edil Industry, parte a asocierii cu Casa Design și Ecomary. Valoarea – 6,5 milioane de lei
15 octombrie: Servicii de încărcat și transport deșeuri menajere, comuna Vânători (Neamț) – 32.500 lei
26 august: Proiectare și execuție refacere pod în Plugari – 755.000 lei
21 august: Servicii de încărcat și transport deșeuri, orașul Tg. Neamț - 45.500 lei
8 aprilie: Achiziție de lucrări excavare, decopertare și refacere terasamente la Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț - 97.950 lei
14 martie: Prestări servicii colectare, transport și depozitare deșeuri menajere, comuna Erbiceni – 59.856 lei
5 februarie: Servicii de colectare și transport a gunoiului menajer din comuna Voinești, Iași – 43.000 lei
30 ianuarie: Servicii de colectare și transport a gunoiului menajer în comuna Comarna – 103.200 lei
8 ianuarie: Servicii de ridicare și transport deșeuri menajere, comuna Balș - 41.194 lei
8 ianuarie: Servicii de colectare și transport a gunoiului menajer, comuna Scânteia – 34.916 lei
Edil Industry (an)       Cifră de afaceri Profit

2019                    9 milioane lei                357.920 lei
2018                    9,8 milioane lei         1,3 milioane lei
2017                    6,9 milioane lei          400.000 lei
2016                    2,9 milioane lei          112.537 lei

Ce contracte a primit soțul subprefectei
Anunțurile de atribuire ale Metal Ideea cu instituțiile ale statului, disponibile în sistemul eletronic de achiziții publice
2021:
27 aprilie: Stații de autobuz, comuna Dumești, 32.500 lei
2020:
20 august: Set mobilier stradal, fără montaj, comuna Plugari – 48.300 lei
20 august: Stâlpi pentru iluminat stradal, neechipați, comuna Plugari – 35.700 lei
7 august: Coșuri stradale, oraș Bicaz – 6.400 lei
11 iunie: Construcție metalică cu destinația „adăpost stație autobuz”, comuna Plugari – 30.240 lei
15 aprilie: Achiziție coș de gunoi, comuna Victoria – 10.500 lei
13 martie: Achiziție coș de gunoi, comuna Victoria – 10.500 lei
2 martie: Coșuri stradale, orașul Bicaz – 6.080 lei

Metal Ideea (an)          Cifră de afaceri Profit
2019                    1,6 milioane lei   87.000 lei
2018                    1,5 milioane lei   80.000 lei
2017                    728.000 lei                   30.000 lei

Article image
* În 2019, anunța că ambulanța e ca și luată, mai cerea bani pentru echipamente * A fost o farsă: mașina era doar împrumutată, fiind înapoiată firmei care o avea în proprietate * Marius Benchea organizează evenimente publice, cere taxe de participare, donații și anunță de ani întregi cumpărarea unor ambulanțe care nu apar niciodată * Ultima idee este să vândă acțiuni la ONG-ul său în valoare de 4 milioane de euro, un plan ...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31