fbpx
 
Cartiere-dormitor în Copou: spații verzi și de relaxare extrem de limitate Cartiere-dormitor în Copou: spații verzi și de relaxare extrem de limitate

15.000 de oameni sechestrați în Copou: SF-ul pentru Pasaj Agronomie trebuia predat în februarie, suntem în mai


* Paradoxul Iașului: privații investesc 250 milioane de euro în 5.000 de apartamente pe Aleea Sadoveanu, iar Primăria nu le face căi de acces de 25 milioane de euro
* Pasajul subteran nu are prevăzute fonduri pentru proiectare și execuție în bugetul local pe 2021
* Ieșirile rutiere din Aleea Sadoveanu spre Copou și CA Rosetti erau prevăzute în noul PUG, dar acesta nu a mai fost actualizat nici după 22 de ani
* Preluarea fluxului a 7.500 de mașini pe o stradă cu o singură bandă pe sens înseamnă cel mai mare blocaj rutier din istoria Iașului
* E ca și cum un cartier de mărimea Păcurariului ar fi legat de oraș printr-o singură stradă de 8 metri lățime

Cu peste 5.000 de apartamente aflate acum în construcție, cu alte câteva sute de apartamente anunțate, cu terenuri mari, compacte, încă disponibile, Copoul devine cea mai efervescentă zonă din Iași. Urmează un plus de aproape 15.000 de oameni și măcar 7.500 de mașini care vor pleca zilnic de acolo, dimineața, și se vor întoarce pe unica rută de acces cu câte o bandă pe sens.

Aleea Sadoveanu este o stradă cu o singură bandă pe sens, căreia îi este imposibil să preia uriașul aflux de mașini din zonă

Comparativ, noul cartier va avea jumătate din populația Pașcaniului, care oficial este de 33.000 de locuitori. În Iași, pe câteva zeci de hectare vor locui 15.000 de oameni, iar în anii următori sunt prevăzute și mai multe blocuri. Infrastructura rutieră este însă neschimbată.


„Am adunat într-un sac investiții, apoi am ajuns să le împingem cu piciorul să încapă. În lipsa unor proiecte clare de infrastrcutură, care nici măcar nu sunt începute, locuitorii zonei vor trăi un coșmar.”
Iulian Nicolau, șeful Comisiei de Urbanism din Consiliul Local

Royal Tower – 2.200 apartamente

Pe Aleea Mihail Sadoveanu sau pe străzile laterale sunt în lucru, în prezent, trei cartiere mari cu peste 1.000 de apartamente fiecare. Lor li se adaugă alte proiecte de anvergură mai mică, realizate deja sau aflate în curs de execuție.
Cel mai mare proiect din zonă este, de departe, Royal Town. Dezvoltator este Ruslan Rotaru (R&R Premium Development), care a anunțat un cartier cu blocuri totalizând 2.200 de apartamente. Prima fază, cu 374 de apartamente în 3 blocuri, este gata, lucrează acum la alte clădiri care adună în coș încă 382 de locuințe în blocuri cu 10 etaje.
În acest an, totalul apartamentelor se apropie de 800. Apartamentele sunt între 50 și 83 mp suprafață utilă, în funcție de numărul de camere. Firma a anunțat, pentru lotul al doilea, o investiție de 15 milioane de euro.

Cartierul lui Niculiță numără 7 blocuri turn cu peste 1.100 de apartamente pe câteva hectare

Alte două proiecte de peste 1.000 de apartamente

A doua mare investiție este Copou Garden Residence (Daniel Niculiță). Sunt 1.120 apartamente cu 1.250 locuri de parcare. Suprafețele utile minime sunt de 41,5 mp, maxime de 90 mp (3 camere). Niculiță construiește 7 blocuri (două sunt finalizate, unul este în construcție) cu subsol, demisol, parter și 10 etaje. Firma a anunțat o investiție de 50 de milioane de euro pe 125.000 mp construiți.
Greenfield Copou este al treilea cartier de peste 1.000 de apartamente. Investiția realizată de Impact Developer va cuprinde 1.096 apartamente, pe un teren de 48.685 mp. Ansamblul va fi livrat în două faze, în 2023 și 2024, iar valoarea estimată a proiectului este de 132 milioane de euro.

Singurul drum la un oraș de 20.000 de locuitori

Proiecte mai mici, dar cu impact uriaș pe trafic

Pe lângă cele trei cartiere mari anunțate, mai sunt în zona Sadoveanu: Carol Residence Copou (87 de apartamente cu 1,2 sau 3 camere, între 42 – 86 mp), Inamstro–Azimut (bloc de 11 etaje cu 90 de apartamente cu suprafața minimă 60 mp și 120 de locuri de parcare) și Inamstro Aleea Mihail Sadoveanu (realizat deja) - P+ 5 cu 127 de apartamente între 36 și 150 mp, toate vândute deja.
LCA Imobiliare are în lucru cartierul Mon Jardin (strada Viticultori), cu 6 blocuri P+5 și un total de 250 de apartamente, pe un terende 8.000 mp. Un alt proiect este Carol Luxury - 50 de apartamente în 3 clădiri, între 40 și 87 mp.
Un alt proiect constă în trei blocuri P+4, totalizând 210 apartamente.

Un pasaj este prevăzut pe sub Rond Agronomie, dar tot pe o singură bandă pe sens. Nu se știe când va fi realizat, se așteaptă bani europeni, nu se grăbește nimeni

Sute de milioane de euro pe două benzi

Doar din proiectele aflate deja în lucru, cu împrejmuiri sau lucrări făcute deja, numărul apartamentelor anunțate pentru Aleea Mihai Sadoveanu depășește 5.000. Suprafața utilă totală a construcțiilor, în această situație, ținând cont de faptul că media suprafeței apartamentelor este de 60 mp în zonă, ar fi de circa 300.000 mp. La această cifră, însă, se adaugă 25%, cât reprezintă suprafața construită totală (cuprinde scări, spații comune etc.) din care se obține suprafața utilă. Se ajunge la 400.000 mp construiți. Cu ajutorul acestei valori se obține și valoarea investițiilor, la un cost de 600 euro/mp construit: 240 milioane de euro. La acestea se adaugă parcările, aleile de acces, spațiile verzi amenajate, aducerea utilităților, plus funcțiunile locale: grădinițe, magazine.

Proiecte care nu se mai fac niciodată

Cu peste 250 milioane de euro investiți în capătul Copoului, Primăria Iași nu are un plan concret, aplicabil de mâine, pentru ca zona să nu se transforme într-un imens ambuteiaj.
În condițiile în care în următorii trei ani apar mii de apartamente și mașini în zonă, sunt abia în faza de discuție un pasaj subteran în Rond Agronomie (enunțat de Mihai Chirica, dar fără un termen clar) și două şosele noi (prezentate în proiectul noului PUG): una între Copou şi Păcurari (Viticultori-Eudoxiu Hurmuzaki-Munteni) și Aleea Sadoveanu-C.A. Rosetti.
Studiul de fezabilitate pentru Pasajul Agronomie trebuia predat în luna februarie 2021, conform caietului de sarcini, dar termenul nu a fost respectat. În acest an, nu au fost prevăzute sume în bugetul local pentru proiectarea și execuția pasajului, iar procedurile de licitație nu au fost demarate.
Singurul acces spre oraș este Aleea Sadoveanu, o șosea cu o singură bandă pe sens. O coloană de 1.000 de mașini se poate deplasa spre Copou, în condiții „bară la bară”, în circa 2 ore.

Alte blocuri sunt în construcție pe Aleea Sadoveanu

Balanișcu (PSD) cere PUG de urgență

„Normativul la mașini este de 1,5 pe apartament nou. Asta înseamnă că, numai pentru cele peste 5.000 de apartamente la care se lucrează acum, apar măcar 7.500 de autoturisme. Pentru populație, cele 5.000 de apartamente înseamnă aproximnativ 15.000 de oameni”, spune arhitectul Iulian Nicolau, șeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local (CL) Iași.
În momentul în care toate apartamentele aflate acum în lucru în Copou vor fi gata, urmând a li se alătura alte zeci de blocuri, impactul pe traficul din Sadoveanu și Copou va fi uriaș.
„Din punct de vedere urbanistic, este o mare problemă de trafic. Lucrurile se dezvoltă haotic, fără o privire aupra imaginii de ansamblu. Pe Sadoveanu, problema este deja existentă, doar se va agrava pe zi ce trece. Dacă avem 5.000 de unități locative, avem 7.500 de mașini. Oamenii vor pleca la serviciu dimineața, vor reveni acasă seara. Pe o singură bandă, fără posibilitatea lățirii, presiunea este uriașă. PUG-ul nu mai este de amânat, trebuie făcut urgent, cu analize de astăzi pentru următorii 20 de ani. Impactul asupra calității vieții este negativ în acest moment”, a declarat consilierul local Bogdan Balanișcu.

Tot Copoul este un șantier

Nicolau (USR-PLUS): „Infrastructura este o urgență”

Consilierii locali nu văd o rezolvare a situației din Copou. Una dintre puținele speranțe este că investitorii au făcut totuși funcțiuni locale – parcuri, grădinițe, spații comerciale, dispensare.
„Astfel de proiecte nu se fac până nu dezvoltă Primăria infrastructura orașului și rezolvă mobilitatea, modul cum circuli. A fost o greșeală emiterea PUZ-urilor, bazată pe conceptul Primăriei Iași că dezvoltăm economia orașului prin imobiliare. Cea mai bună soluție pentru Iași ar fi existența unui memorandum care să prevadă implementarea și avizarea soluțiilor bune din PUG-ul viitor și execuția în regim de urgență a infrastructurii necesare”, a precizat arhitectul Iulian Nicolau.

O zi din șapte o trăim în mașină

„Ne îndreptăm spre 3 ore pe zi în trafic, ceea ce înseamnă că, într-o săptămână, o zi stăm în mașină. Noi avem totul concentrat în centrul orașului. Dacă am avea PUG, știm că facem spații de servicii, educaționale, de birouri, de recreație astfel încât să nu trebuiască să mai vii în oraș. Prelungim o agonie, pentru că de ani de zile tot facem machete, dar am minim de încredere că vor fi vreodată realizate”, a explicat consilierul Bogdan Balanișcu.
REPORTER DE IAȘI a solicitat Primăriei Iași, prin purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga, o soluție pentru traficul generat de cele peste 5.000 de apartamente noi care apar. Nu a răspuns.

Article image
* Primarul vorbește din 2017 de această bandă de circulație și o dă ca sigură * Prin 2018 anunța deja cumpăratul vopselei pentru marcaj. Și în toamna trecută se cumpărase vopsea * În martie 2021 spune că într-o săptămână se face banda. Nu s-a făcut nimic * De patru ani, lungimea benzii s-a tot scurtat până a ajuns la 1 km * Specialiștii spun că varianta lui Chirica e o prostie, dar primarul trebuie să vorbească ieșenilo...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 14 Mai 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30