fbpx
 
Instanța și Curtea de Conturi: din statuia lui Ferdinand au dispărut 30 de tone de granit. Chirica a plătit un fake

Instanța și Curtea de Conturi: din statuia lui Ferdinand au dispărut 30 de tone de granit. Chirica a plătit un fake


* Poliția Economică investighează licitația pentru Statuia lui Ferdinand din fața Primăriei
* Și un raport al Curții de Conturi a găsit nereguli, municipalitatea l-a contestat la instanță, dar a pierdut procesul la Tribunal
* Inspectorii au constatat că s-a plătit în orb, fără cantități precise de materiale și normative de manoperă
* Primăria a plătit 200.000 de euro pentru soclu ca și cum ai angaja „la negru” un meseriaș să-ți pună faianță în bucătărie
* Constructorul trebuia să aducă granitul din Slatina, dar l-a importat din Ucraina, fără certificare de autenticitate
* Măsurătorile inspectorilor arată că s-au plătit 74 tone de material, dar s-au găsit doar 43 de tone

Se profilează un dosar Skoda 2 la nivelul municipalității. Poliția Economică cercetează modul în care a avut loc derularea contractului privind ridicarea statuii Regelui Ferdinand, pistele anchetatorilor provenind, la fel ca în dosarul Skoda, tot dintr-un raport al Curții de Conturi.

În cazul de față, polițiștii vor să afle dacă au fost folosite alte materiale decât cele din ofertă și de ce o parte din documente conțin date false sau incomplete. Primăria a contestat raportul Curții de Conturi, dar a pierdut procesul, în primă instanță.

Haos în documente
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, municipalitatea a decis amplasarea în oraș a unei statui a Regelui Ferdinand I. Execuția a făcut obiectul a trei contracte din perioada 2017-2018, în valoare totală de 1,2 milioane lei.

Ulterior inaugurării, un raport al Curții de Conturi a descoperit că procedurile au fost afectate de mai multe abateri care „privesc modul deficitar de aplicare a prevederilor cadrului legal în planificarea, inițierea și lansarea achizițiilor publice, în atribuirea și administrarea contractelor încheiate”.

Printre altele, inspectorii au descoperit „incompletitudinea datelor și informațiilor prin care să se susțină fondurile previzionale/solicitate care au făcut obiectul hotărârilor emise de autoritatea deliberativă a unității administrative”.

Astfel, la unul dintre contracte, documentația de atribuire cuprinde liste de cantități pentru partea de infrastructură, dar nu și pentru categoria suprastructură (postament, soclu, piedestal), documente obligatorii care ar trebui să cuprindă toate elementele necesare cuantificării valorice a lucrărilor.

De asemenea, anterior organizării procedurii de achiziție, Primăria nu a procedat la elaborarea unei documentații tehnico-economice, conform reglementărilor legale în vigoare, ținând cont de faptul că lucrările propuse se încadrează în categoria obiectivelor noi de investiții.

Mihai Chirica a inaugurat statuia de Centenar abia în 2019, la 101 ani de la Marea Unire, pentru că nu s-a organizat să o termine la timp

Judecătorul: nu există dovezi că s-a lucrat ce s-a plătit

Altă greșeală: oferta la unul dintre cele trei contracte a fost declarată admisă „deși nu s-a făcut dovada evaluării, în cadrul procedurii de atribuire, a cantităților ofertate în raport cu cerințele cuprinse în documentația de atribuire.”

Primăria a contestat aceste constatări la Tribunalul Iași, dar instanța a respins acțiunea pe motiv că „nu s-a prezentat dovada că persoanele juridice care se regăsesc înscrise pe piesele desenate și celelalte acte aferente documentației tehnico-economice au realizat aceste servicii în baza unor contracte de achiziții publice de servicii de proiectare prin care să-și asume responsabilitatea corectitudinii și conformității/legalității acestora.”

S-au plătit 74,70 tone și s-au găsit 43,94 tone

Alt aspect, și mai grav, a fost constatat de inspectori la data de 5 iunie 2019, când au inspectat statuia, din echipă făcând parte și reprezentanți ai Primăriei. Scopul inspecției a fost verificarea exactității și realității lucrărilor aferente, iar rezultatele au fost total neașteptate, comparativ cu ceea ce scria în acte: au fost identificate neconcordanțe cu privire la cantitatea materialelor puse în operă și acceptate la plată și respectiv cele regăsite pe teren. Astfel, au fost facturate și decontate materiale în greutate totală de 74,70 tone (74.700 kg) dar, ca urmare a măsurătorilor/recalculărilor realizate pe teren de către specialiști în timpul misiunii de audit, a rezultat o cantitate de material pusă în operă de doar 43,94 tone.

Curtea de Conturi scrie negru pe alb că s-a folosit ciment placat cu granit la soclu. Șefii Primăriei contestă. Ce ar trebui făcut, dar nimeni nu va avea curajul, este să se dea găuri în postament și să se ia probe

Soclul e făcut din beton placat cu granit

De asemenea, autoritatea contractantă a prevăzut prin Caietul de sarcini caracteristicile tehnice referitoare la suprastructură, conform cărora postamentul, soclul și piedestalul vor fi executate din blocuri masive de granit finisate.

Din acte reiese că, deși cele 9 bucăți de blocuri de granit urmau a fi furnizate de către o firmă din Slatina, acestea au fost importate din Ucraina de o societate cu care antreprenorul statuii nu a făcut dovada că ar fi avut o relație contractuală. De asemenea, s-a constatat că, în loc de blocuri masive de granit, statuia este făcută din beton placat cu granit.

Curtea de Conturi a dispus ca, până pe 30 decembrie 2019, municipalitatea să stabiliească exact realitatea, exactitatea și calitatea lucrărilor și serviciilor decontate, inclusiv a cantității și calității materialului folosit la realizarea soclului statuii, să elaboreze documentele legale și să stabilească prejudiciile în vederea recuperării lor.

Primăria neagă tot și atacă

Primăria nu a fost, însă, de acord cu concluziile raportului și a depus o contestație, respinsă pe data de 30 ianuarie 2020. Ulterior, municipalitatea a depus și la Tribunal o acțiune în care a solicitat judecătorilor să anuleze constatările raportului, dar și acest demers a fost respins, sentința fiind din noiembrie 2020. Decizia aceasta poate fi atacată cu apel.

În timpul procesului, tonul juriștilor Primăriei pe marginea acestui subiect a fost neobișnuit, deseori departe de limbajul juridic și administrativ.
De exemplu: „Auditorii Curții de Conturi, economiști de profesie, au ajuns la concluziile respective în urma «expertizării» construcției prin propriile simțuri, atribuindu-și competențe în domeniul privind expertizarea unei construcții. (...) Toate celelalte deficiențe pe care auditorii Curții de Conturi le constată nu reprezintă altceva decât corolarul unei situații de fapt eronate, neconforme cu realitatea - «soclul statuii este realizat din beton» - acestea fiind consemnate în Procesului-Verbal de Constatare cu intenția vădită de a crea o aparență de consistență acuzațiilor formulate prin Decizia prin care s-a încheiat misiunea de audit. (...) Pe de altă parte, Comisia de soluționare a contestațiilor a depășit cu mult concluziile auditorilor externi, în sensul că, erijându-se în comisie de clasare a monumentelor istorice, atribuie unui obiectiv de investiții abia realizat statutul de monument istoric. (...) Evitarea, de către Curtea de Conturi, a opiniei unui expert atestat în calitatea execuției lucrărilor de construcții demonstrează practic că această instituție nu a cunoscut reglementările speciale în materia verificării execuției lucrărilor și nici nu a considerat necesar în aflarea adevărului, să le cunoască.”

Soclul maroniu închis și statuia neagră, din bronz, este considerată de experți drept o combinație de culori nepotrivită

„În interesul soluționării unei cauze penale”

Pe lângă disputa din jurul acestui raport, municipaliattea trebuie să dea explicații și Poliției. Într-un răspuns pentru REPORTER DE IAȘI, Curtea de Conturi a transmis că actele întocmite în 2019 referitor la statuie „au fost solicitate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași în interesul soluționării unei cauze penale.”

La începutul lui 2021, mai mulți funcționari din Primărie, precum și fostul primar Gheorghe Nichita și actualul edil Mihai Chirica au fost trimiși în judecată într-o speță întrucâtva similară -  Dosarul Skoda - legată de modul de derulare al unui contract de achiziție a patru mașini pentru Poliția Locală.

La fel ca în contractele pentru statuia lui Ferdinand, și în cazul Skoda inspectorii Curții de Conturi au descoperit ilegalități în documente, stabilind că a existat un prejudiciu. În ambele situații, municipalitatea a negat orice ilegalitate.

Article image
Scandalul legat de cel mai scump monument din Iași de după Revoluție, este departe de a se fi încheiat. Desemnat câștigător al concursului de soluții pentru realizarea monumentului de for public cu tematica „Iași - Capitala Celor Trei Uniri“, Dan Covătaru (foto sus) nu a respectat termenele și riscă să piardă contractul. În replică, contracandidatul său de la concurs, Alin Neacșu, susține că așa s-ar face dreptate și normal...
Autor Cristi Zavastin Anchete 07 Februarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: