fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Sângele apă nu se face. Unchiul, în stânga, are vechi schimburi financiare cu primarul Sângele apă nu se face. Unchiul, în stânga, are vechi schimburi financiare cu primarul

Stupefiant: Primăria oferă Unchiului Vasile 10.000 mp ca revoluționar. Moara de Vânt – 2 milioane euro sau Șes Bahlui – 250.000 euro


* Caz identic: altui revoluționar instanța i-a respins cererea pentru că Primăria a spus că nu are teren disponibil
*  Legea spune că pământul se dă „în limita posibilităților”, iar șefii Primăriei au motivat că valoarea revendicărilor depășește suprafața disponibilă
* În schimb, la Vasile Chirica, unchiul primarului, GIS Cadastru, serviciul Primăriei, a pus la dispoziție o listă cu sute de terenuri din patrimoniul privat al Iașului
* Acum mai trebuie doar ca un topometrist să-i măsoare hectarul pe care îl cere în extravilan
* Această listă de terenuri nu apăruse în instanță la alte revendicări, răspunsul fiind doar: „Nu avem”
* Primăria îi va putea da Unchiului fie pe Șes Bahlui, unde prețurile au crescut la 25 euro/mp, fie pe Moara de Vânt, unde valoarea este de 200 euro/mp
* Ulterior, primarul va putea spune că respectă o decizie a instanței și că „s-a făcut dreptate”
* Vasile Chirica apare oficial că i-ar fi donat nepotului său 40.000 de euro pentru una din cele 4 vile ale sale

Procesul în care Vasile Chirica, unchiul primarului Mihai Chirica, cere un hectar de teren de la Iași în baza certificatului de revoluționar a fost suspendat la cererea părților, dar a fost deja depusă cerere pentru repunerea pe rol a acțiunii.

Față de perioadele anterioare, când unchiul a cerut teren din domeniul public, acum a cerut 10.000 mp extravilan din domeniul privat al Iașului. Suprirză: există rezerve consistente, în zone vânate ale orașului - Moara de Vânt și Șes Bahlui.
La dosar există o solicitare a lui Vasile Chirica către Primăria Iași pentru consultarea listelor cu teren extravilan din domeniul privat. Serviciul GIS Cadastru din cadrul Primăriei i le-a pus la dispoziție, precizând că nu poate face diferența între terenuri intravilan/extravilan.
Pentru edificare, unchiul primarului a apelat la un expert topometrist care să îi furnizeze localizarea precisă a parcelei, situație în care ar putea câștiga procesul.
Într-o speță similară, GIS Cadastru nu a făcut prezentat lista cu terenuri disponibile, atașând la dosar un document prin care menționează că rezerva de extravilan a fost epuizată, astfel că solicitantul nu a primit nimic în instanță.

Vasile Chirica a mai primit de la Primărie o magazie pe Elena Doamna, în Centru Civic, unde și-a amenajat un spațiu de birouri fără autorizație, trăind din chirii

Bătaia este pe domeniul privat

La dosarul de la Judecătorie, există o cerere mai veche a lui Vasile Chirica, prin care cerea Primăriei - iar nepotul său, primarul, aproba - eliberarea listelor de teren din domeniul public.
A apărut însă o altă cerere, adresată tot Primăriei, care a trimis-o la Serviciul GIS Cadastru, de obținerea a listelor de teren din domeniul privat. „Există încă suprafețe mari în extravilan, în domeniul privat al Municipiului Iași, conform listelor de inventar mai vechi. Pe aceste liste sunt terenuri pe Șesul Bahluiului sau la Moara de Vânt. Cele de la Moara de Vânt probabil că ies din discuție, fiind anunțate proiectele de spital regional și sală polivalentă. Dar rămâne în discuție șes Bahlui”, ne-a spus topometristul Adrian Simeanu.
Terenurile în ambele zone sunt extrem de valoroase: pe Șes Bahlui, un metru pătrat este cotat acum la 25-30 euro/mp.

GIS Cadastru a funcționat diferit

În cazul lui Vasile Chirica, Serviciul GIS Cadastru a atașat la dosar răspunsul cu listele de terenuri din domeniul privat, menționând însă că nu poate face diferența care sunt în extravilan sau intravilan.
Conform Legii 341/2004 a „recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989”, Vasile Chirica, deținătorul unui certificat de „luptător cu rol determinant”, are dreptul la 10.000 mp de teren extravilan.
Pentru că serviciul Primăriei a spus că este incapabil să facă diferența între tipurile de teren pe care le-a inventariat, Chirica a apelat la un expert judiciar topometrist, care să identifice suprafața de pe listele Primăriei, apoi s-o măsoare, pentru a prezenta instanței faptul că Primăria are de fapt teren disponibil.

Vila din urmă cu 15 ani a lui Mihai Chirica, lăsată celei de-a doua soții, apare achiziționată cu 40.000 de euro, sumă donată de Unchiul Vasile

Alt teren a pierdut procesul: „Nu avem teren”

În altă speță similară, însă, GIS Cadastru a răspuns altfel. La sfârșitul anului 2020, Iuliu Vilii Șaramet a pierdut un proces cu Primăria prin care solicita exact ceea ce solicită și Vasile Chirica: 10.000 mp de teren extravilan conform Legii 341.
Conform sentinței, în timpul procesului, GIS Cadastru a depus la dosar documente conform cărora reiese că Primăria nu are de suprafeţe de teren in extravilan libere la momentul solicitării adresate de către reclamant. Instanţa a respins cererea ca nefondată, cu precizarea că reclamantul are dreptul la atribuire de teren extravilan, conform textului de lege, „în limita posibilităţilor”.
Astfel, punerea în posesie pe Legea 341 se face în condițiile în care sunt identificate terenuri disponibile după efectuarea retrocedărilor. Diferența dintre cele două răspunsuri i-a permis lui Vasile Chirica să angajeze un expert topometrist care să-l ajute să identifice un teren.

Proces suspendat, repus pe rol

După ce a angajat expertul topometrist, Vasile Chirica nu s-a prezentat la întâlnirea cu acesta. Conform dosarului, prima întâlnire cu expertul ar fi trebuit să aibă loc pe 29 aprilie, dar Vasile Chirica nu a primit invitația. „Din ce am vorbit ulterior cu avocatul, acesta a avut probleme cu telefonul și nu l-a putut anunța. A fost reprogramată o întâlnire pe 2 iunie (ieri – n.r.), pentru inventarierea terenurilor disponibile. Până acum, nu am făcut niciun demers în acest dosar”, ne-a explicat expertul Dumitru Răileanu.
Și procesul a fost suspendat, tot după ce Vasile Chirica nu s-a prezentat la un termen. Dar, pe 31 mai, a depus cerere de repunere pe rol a cauzei.

Vasile Chirica e pe cale să dea lovitura imobiliară cu 1 ha de teren

„E firesc să mi se dea teren”

„Procesul a fost suspendat pentru că nu am fost în localitate și nu am avut posibilitatea de a mă prezenta. Instanța a considerat că nu mă interesează cauza și a suspendat judecata. Acum, nu știu exact unde are teren disponibil Primărie, aștept o soluție din partea expertului. Merg mai departe cu procesul, mi se pare firesc, în spiritul legii”, a declarat Vasile Chirica.
Vasile Chirica a obținut de la Primăria lași, la care Mihai Chirica era viceprimar, o magazie în chirie, 52 mp, pe Elena Doamna, tot în baza Legii 341/2004. Ulterior, în iulie 2014, a achiziționat magazia, iar în anii următori a modernizat clădirea, reamenajarea și mansardarea fiind executate fără autorizație de construire.
Datele oficiale arată că, din 2000, niciun revoluționar nu a primit cei 10.000 mp extravilan. Alți 10 revoluționari ieșeni au fost puși în posesie în 1997, pe baza altei legi.

Article image
Iar a fost scos de la naftalină unchiul pe care primarul îl folosește pentru donațiile sale în campania electorală, pentru a nu fi nevoit să justifice sumele. Acum, Vasile Chirica i-ar fi dat „cu împrumut” 100.000 de lei. Primarul e în conflict de interese, pentru că unchiul cere de la Primărie 1 ha de teren, în virtutea calității de revoluționar. Acesta a mai primit și un spațiu comercial ultracentral, pe care l-a scos la ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 12 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac