fbpx
 
Cel mai mare boier al Iașului: 450.000 de lei i-au dat ieșenii lui Ambrosie în ultimul an. Șomer cu două echipe îngropate

Cel mai mare boier al Iașului: 450.000 de lei i-au dat ieșenii lui Ambrosie în ultimul an. Șomer cu două echipe îngropate


* Imaginați-vă cum e să încasezi „compensări” de 100.000 de lei într-o singură tranșă și să pleci acasă fără să faci nimic
* Dezmățul bugetar dus pe cele mai înalte culmi: primești 10.000 de euro/lună din bani publici și ești cel mai slab în domeniul tău din România
* Ambrosie ia bătaie la scoruri astronomice săptămână de săptămână, dar ieșenii își rup de la gură și-l plătesc regește
* De doi ani Iașul se târâie la retrogradare, iar echipa lui de fotbal feminin practic nu mai există. „Voi reveni”, amenință Ambrosie

Cinci rânduri jumătate. Fix 70 de cuvinte. Atât numără fundamentarea din hotărârea de Consiliu Local prin care din bugetul Iașului au plecat 70.000 de euro către echipa de fotbal feminin Navobi. 1.000 de euro pe cuvânt. Ultimul loc din liga secundă a fost recompensat cu 350.000 de lei.

Patronul clubului e Adrian Ambrosie, același cu cel care a fost președintele lui Poli Iași, echipa mare de fotbal care tocmai a retrogradat. „E cadoul de despărțire, bonusul pe care primarul Mihai Chirica i-l dă lui Ambrosie la plecare”, a spus o sursă din interior.

Cei 70.000 de euro sunt ca un ciubuc pentru Ambrosie. „Maxim cu 5.000 de euro pe an, ții o echipă de fotbal feminin în liga secundă”, a precizat aceeași sursă. Dar Ambrosie mai luase aproape 100.000 de lei, cu un an în urmă, pentru a se retrage din funcția de manager executiv al lui Poli. „Erau salarii restante, nu fusesem plătit de șase luni”, a susținut Adrian Ambrosie. În total, ar fi 90.000 de euro pentru două plecări în doi ani de la Poli.

Navobi tocmai a încasat-o cu 7-1 și e ultima în Liga a doua. Ambrosie tocmai a încasat 70.000 de euro, câte 10.000 pentru fiecare gol primit

FRF suportă cheltuielile la fotbal feminin
Suma de 70.000 de euro alocată de Consiliul Local acum câteva zile echipei de fotbal feminin Navobi e aberantă. Explicația: calculele arată că pentru a susține financiar o astfel de echipă ar fi de-ajuns 5.000 euro pe an.

Un expert implicat în fenomen a explicat pentru REPORTER DE IAȘI: „Jucătoarele sunt amatoare, nu sunt plătite. Cel mult câte o masă pe care o dă vreun sponsor. La fel, echipamentul, tot printr-o sponsorizare. O parte din transportul și cazarea pentru meciurile din deplasare sunt plătite de FRF care încurajează fotbalul feminin. La Iași, echipa folosește baza din Copou, care e a Primăriei, acolo se antrenează, acolo joacă. Pe terenul sintetic. În aceste condiții, se cheltuiesc doar câteva mii de euro anual. 70.000 euro e o sumă uriașă”.

Varianta cheltuielor suportate de FRF la meciurile din deplasare a fost enunțată, acum doi ani, inclusiv de președintele federației. „Cheltuielile de transport și cazare sunt asigurate de FRF la fotbal feminin, trebuie doar să ai un teren pentru fete și să plătești un antrenor”, a declarat Răzvan Burleanu, șeful FRF, citat de www.digisport.ro, într-un răspuns adresat lui Gigi Becali care nu voia echipă de fotbal feminin.

Jucătoarele de fotbal sunt amatoare, toți banii ajung la „patronul” Ambrosie

N-am retrogradat din mila federației

Studiu de caz, echipa Vulpițele Galbene Roman care, în ultima etapă a Ligii 2 disputată pe 30 mai, a învins Navobi Iași cu scorul de 7-1. „În lot avem 19 jucătoare, mare parte eleve, câteva cu serviciu. La noi au statut de amatoare, nu sunt plătite”, a afirmat Adelin Tălmăcel, președintele clubului din Roman.

Liga 2 are trei grupe, Romanul și Iașul fiind în grupa 1, alături de alte trei echipe, cinci în total. Tot campionatul a însemnat 12 meciuri, pe sistemul tur-retur-tur. „Pentru că numărul echipelor din fiecare grupă a fost mic, s-a decis să se joace pe acest sistem, ca să fie meciuri mai multe”, a explicat Tălmăcel.

Campionatul s-a terminat, iar primele două clasate din grupa 3 (care inițial era cea mai mare), plus câștigătoarele grupelor 1 și 2 joacă zilele acestea barajul de promovare în Liga 1.
Romanul a terminat pe locul doi în grupă și a ratat, la doar un singur punct, șansa de a juca la baraj. Echipa Iașului s-a clasat pe locul cinci, ultimul. „A fost un compromis anul acesta, din cauza pandemiei. S-a decis ca ultimul loc să nu retrogradeze în Liga 3”, a spus Tălmăcel. Deci, Iașul a fost salvat de la retrogradare de această modificare de regulament.

Ca-n Caragiale: cum se mai justifică în ziua de azi 350.000 de lei cheltuiți din bani publici

Studiu de caz: 10.000 de euro buget pe an
Președintele clubului din Roman a spus că anul acesta a avut un buget de sacrificiu. „Am reușit să supraviețuim cu 50.000 de lei tot anul”, a declarat Adelin Tălmăcel. Acesta a confirmat că FRF suportă o parte dintre costuri: decontează 2,20 lei la fiecare kilometru în cazul meciurilor din deplasare și, totodată, susține cu 60 de lei cazarea de fiecare jucătoare dacă distanța față de orașul gazdă e de minim 250 kilometri.
Așadar, cu 10.000 de euro, Vulpițele Galbene din Roman s-au situat, onorabil, pe locul doi în Liga 2, în vreme ce Navobi a fost recompensată cu 70.000 de euro pentru ultimul loc. „Banii pe care Iașul i-a primit sunt un buget de prima ligă”, a completat președintele din Roman.

350.000 de lei fără nicio justificare
Ca aleșii locali să poată repartiza această sumă, inspectorii din Primărie au întocmit un așa numit „Raport de specialitate” în cadrul căruia a fost motivată propunerea de finanțare.

„Deși este un domeniu relativ nou, fotbalul feminin are tradiție la Iași, fiind o disciplină sportivă cu prezențe pe prima scenă. Vârful performanțelor fotbalului feminin ieșean a fost prezența echipei locale în finala Cupei României la fotbal. Pentru continuitate, mai ales că FRF și FIFA încurajează practicarea fotbalului feminin de performanță, este necesar un buget de 400.000 lei, alocat din capitolul (...) – Alte cheltuieli. Asociații și fundații, art. Bugetar Sport”.

Două vorbe, trei surcele. După dezbaterile din plenul Consiliului Local suma destinată Navobi a fost redusă de la 400.000 de lei la 350.000 lei.

„Ne-am descurcat cu 10.000 de euro/an”, a recunoscut Adelin Tălmăcel, președintele clubului de fotbal feminin din Roman, care a bătut Navobi cu 7-1

Timofciuc: „Vrem o defalcare pentru fiecare leu”
Din cei 27 de consilieri locali, cei 8 ai USR PLUS s-au abținut, restul votând în favoarea proiectului. „E cel puțin suspectă alocarea unei sume atât de mari pentru echipa de fotbal feminin care e pe ultimul loc în Divizia B. Am făcut o analiză și pentru susținerea unei echipe feminine de fotbal în Divizia B, bugetul anual e, în medie, de 5.000 euro pe an. Prin acest proiect, s-au alocat 71.000 euro pentru echipa de fotbal fete din Iași... Dubios. Am cerut deja o defalcare detaliată a fiecărui leu alocat din banii publici”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local USR PLUS.

Recompensat ca să plece
Condiția pe care consilierii de la mai multe partide au pus-o pentru a vota a fost ca actualii conducători ai Politehnicii să se retragă. Structura de conducere este formată din Adunarea Generală, Consiliul Director și Comitetul Executiv.

Primele două structuri sunt identice din punct de vedere al componenței: Adrian Ambrosie, Leonid Antohi, Ion Apostol, Ioan Melinte şi Mircea Ursu.

A treia, Comitetul Executiv, înseamnă un președinte și doi vicepreședinți. Cei cinci din Adunarea Generală și Consiliul Director și-au anunțat retragerea chiar înaintea ședinței, astfel că aleșii locali au alocat banii.

„Dacă va fi nevoie de mine, voi reveni”, amenință Adrian Ambrosie. Până atunci își consumă banii primiți: vacanțe, piață, poate își schimbă mobila din casă

Ambrosie, veșnicul patron pe banii ieșenilor
O situație aparte o reprezintă Adrian Ambrosie. În 2010, când vechea Politehnică era îngropată în datorii, șefii orașului au găsit o variantă la limită pentru a asigura continuitatea echipei de fotbal. Au adus la un loc clubul de fotbal Navobi cu Tricolorul Breaza, care era în Liga 2, și au pus bazelei actualei structuri.

Ambrosie a susținut, în repetate rânduri, că atunci când și-a pus clubul la bătaie nu a primit niciun leu, cum nici pentru funcțiile de membru în Adunarea Generală și Consiliul Director nu a fost retribuit. „Doar cât am fost președinte am avut 3.000 euro/lună, în condițiile în care cel mai slab plătit președinte din Liga 1 avea 5.000 de euro lunar”, a spus acesta.

El ar fi vrut 100.000 de euro pe an
În mediul politic, administrativ și sportiv se speculează că tocmai acești 70.000 de euro pe care Navobi, clubul lui Ambrosie, i-a primit acum reprezintă biletul pentru ieșirea din scenă a fostului președinte.

„Un buget decent pentru echipa de fotbal feminin ar fi de 100.000 de euro pe an”, a completat acesta. Care a adăugat că toate cheltuielile pe care le va face la Navobi vor fi însoțite de acte justificative.

Când nu dă zeci de mii de euro către apropiați, din banii ieșenilor, Mihai Chirica merge la cimitir

„Dacă va fi nevoie, voi reveni”
În legătură cu Ambrosie, s-a vehiculat o altă sumă de 100.000 de lei (peste 20.000 de euro) pe care ar fi primit-o vara trecută ca să părăsească fotoliul de președinte al Politehnicii. „Sunt aberații, banii mi se cuveneau. Aveam peste șase luni de salarii restante, din ianuarie până în iulie”, spus Ambrosie.
În cele șase luni, fostul manager executiv avea un rol decorativ, pentru că din toamnă președinte devenise Ciprian Paraschiv. Acesta a continuat să-l plătească deși nu mai făcea nimic.
Fost membru AG, CD, președinte și fost manager executiv la Poli, Ambrosie a spus că s-a dat la o parte pentru binele echipei. „Am făcut pasul acesta pentru a nu dispărea fotbalul profesionist din Iași. Așa cum a fost și în 2010 când am ajutat și a existat o continuitate. Acum, sunt implicat în proiecte naționale și internaționale. Voi susține întotdeauna echipa la care am jucat și pe care o iubesc. Dacă va mai fi nevoie de mine, voi reveni”, a spus Adrian Ambrosie.

8 milioane de lei de la buget dintr-un foc
La începutul săptămânii, Consiliul Local a aprobat alocarea a 6,7 milioane de lei către clubul de fotbal. Bani au mai primit rugbiul, bachetul masculin, minifotbalul, judoka Vlăduț Simionescu, handbalul și fotbalul feminin. În total, peste 8 milioane de lei.

Ambrosie lua 4.000 de euro/lună deși nu mai făcea nimic. Primăria a plătit 900.000 de euro la club în ultimul an bugetar. Li s-au dat bani și mână liberă. Poli Iași e în comă de cel puțin doi ani, dar se bagă bani publici cu nemiluita. Anul trecut nu am retrogradat pentru că a fost pandemie. Statisticile arată că Iașul este cea mai slabă echipă din Liga 1 din ultimii 20 de ani: puncte, goluri primite, șuturi, goluri date. D...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Martie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: