fbpx
 
Firele Afacerii „Eternitatea”: un tun imobiliar pe spatele domeniului public. Miza: teren foarte ieftin pentru blocuri de milioane

Firele Afacerii „Eternitatea”: un tun imobiliar pe spatele domeniului public. Miza: teren foarte ieftin pentru blocuri de milioane


* Primarul și viceprimarul Harabagiu s-au bucurat la votul din Consiliul Local ca niște copii care l-au văzut pe Moș Crăciun
* Prin schimbul realizat, Primăria a primit 1.281 mp în coasta Cimitirului Eternitatea, teren pe care l-a abandonat de un an și jumătate
* La schimb, afaceriștii au obținut 3.370 mp în zona Galata, unde cer regim de înălțime P+12 și unde pot construi 200 de apartamente: profit de milioane de euro
* Cinci consilieri PNL au influențat decisiv votul în Consiliul Local, existând conexiuni între beneficiarii schimbului și afacerile liderilor liberali
* Un alt plan al anchetei DNA este lipsa unui interes public real în realizarea schimbului și supraevaluarea terenului de lângă cimitir

Descindere DNA București, ieri, la Primăria Iași. Obiectul: percheziții referitoare la un schimb de terenuri petrecut în 2019 între firma G&R Imobiliar Group și Consiliul Local.

Magistrații, însoțiți de polițiști și jandarmi, au studiat, de dimineață de la primele ore până la sfârșitul programului, actele care au stat la baza acestui schimb de terenuri. Spre seară, au început audierile la sediul local al DNA Iași.

Pe scurt, în toamna anului 2019, Primăria a dat unei firme 3.370 mp în Cicoarei și a primit 1.281 mp lângă cimitirul Eternitatea. În repetate rânduri în ultimii ani, REPORTER DE IAȘI a scris că acest schimb a fost unul păgubos pentru oraș, dar a detaliat și amănuntele subterane ale afacerii.

Primăria cumpărase anterior teren în zonă
Procurorii au urmărit modul în care s-a concretizat schimbul, au vrut să vadă care a fost interesul Primăriei. Cei 1.281 mp au avut din 2017 încoace trei rânduri de proprietari: Elida Moraru, Liviu Moraru și Mihai Ciobanu, care au vândut firmei G&R Imobiliar Group, care l-a dat Primăriei la schimb.

Anchetatorii de la DNA București au solicitat la Primărie să studieze, printre altele, o hotărâre de Consiliu Local, numărul 88 din 2005. Actul datează din 7 martie 2005, și este o hotărâre prin care s-a aprobat cumpărarea unui teren în Iași, strada Ciric numărul 5, în suprafață de 300 mp, de la Mihai Ciobanu.

Scopul menționat: „în vederea extinderii cimitirului Eternitatea”. Prețul, potrivit actului citat, a fost de 160 milioane lei vechi, ceea ce corespunde unui echivalent la acea vreme de aproximativ 4.440 de euro.

Instantaneu surprins de 7IAȘI: Costel Alexe, șeful liberalilor ieșeni, la masă cu unul din beneficiarii schimbului de terenuri, Gheorghe Dochițanu. Întâlnirea a avut loc înainte de votul decisiv din Consiliul Local

Șeful Comisiei de negociere fusese Mihai Chirica
Anterior acestei hotărâri de Consiliu Local, primarul de-atunci, Gheorghe Nichita, dăduse o dispoziție, la începutul anului 2005, de constituire a unei comisii de negociere a prețului de achiziție a respectivului teren. Comisia, compusă din mai mulți funcționari, a fost condusă în calitate de președinte de Mihai Chirica, actualul primar al Iașului, la acea vreme director tehnic în Palatul Roznovanu.
Deci, în 2005 și 2019, la Primărie au ajuns 1.581 mp de lângă cimitirul Eternitatea, 300 mp direct de la Mihai Ciobanu, restul de 1.281 mp de la Ciobanu și familia acestuia, cu proprietar intermediar firma G&R Imobiliar Group.

Mai mulți consilieri PNL au fost deja audiați de DNA
Mai multe surse apropiate anchetei au spus că în acest dosar se urmăresc două fire roșii: pe de o partea necesitatea acestui schimb privită din unghiul Primăriei și, pe de altă parte, modalitatea în care 5 consilieri liberali, după ce au refuzat în trei rânduri să voteze proiectul, a patra oară și-au schimbat părerea și au fost în favoare.

„Acum, procurorii merg pe firul documentelor din Primărie”, a comentat o sursă, sub rezerva anonimatului. De fapt, anul trecut, mai mulți consilieri locali atât de la PNL cât și de la alte partide au fost audiați la sediul din Capitală al DNA.

 

Terenul din Eternitate, primit de Primărie, nici măcar n-avea acces rutier din stradă: e o simplă potecă de 2 metri lățime. Deci valoarea sa era zero pentru construcții

Primăria a luat un teren pe care l-a abandonat

Interesul Primăriei în acest schimb este ținta anchetatorilor. Iar pentru asta au solicitat funcționarilor să le pună la dispoziție inclusiv cererile de înhumare existente pentru cimitirul Eternitatea.

Terenul pe care Primăria l-a preluat în 2019 de la G&R Imobiliar Group este acum plin de bălării. Într-un an jumătate, nu s-a făcut absolut niciun fel de extindere a cimitirului, așa cum a motivat conducerea Primăriei la momentul votării, în septembrie 2019.

Mai mult, terenul este încă la Direcția de Patrimoniu, nici măcar nu a fost predat societății care administrează cimitirele din oraș.

Ba chiar, cele două imobile de pe proprietate, în fapt niște cocioabe care au aparținut familiilor Ciobanu și Moraru, sunt încă în picioare, dar degradate și părăsite. Vecinii au susținut că cele două familii încă au locuit acolo chiar până anul acesta.

Trei familii extrem de sărace, intrate pe mâna unui mandatar
Filmul acestui schimb, anchetat acum de DNA. Firma G&R Imobiliar Group a fost înființată în august 2017. Ca asociați au figurat inițial Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte.

La doar patru zile, SRL-ul a cumpărat cei 1.281 mp din strada Ciric, numărul 5, lipiți de cimitirul Eternitatea. Ca un amănunt: vânzătorii Elida Moraru, Liviu Moraru și Mihai Ciobanu au fost reprezentați de mandatar Constantin Drăgan. Prețul tranzacției a fost de 100.000 de euro, adică o medie de 78 euro/mp. Pe teren, figurau și două coșmelii, propuse spre demolare.

Suprafața din Eternitate a rămas în bălării până în ziua de azi, deși primarul invoca urgența extinderii cimitirului

Nu se putea construi: distanța prea mică față de bloc
În 2018, societatea a inițiat demersurile pentru a dezvolta un proiect imobiliar: „construire locuință colectivă mică pe teren proprietate”. Un bloc mai mic.

În raport cu Primăria, G&R Imobiliar Group a fost reprezentată de același mandatar Drăgan. Comisia Tehnică de Amenajare Teritorială și Urbanism întrunită în octombrie 2018 a respins solicitarea. „Terenul aferent investiției se află amplasat în vecinătatea directă a cimitirului Eternitatea (...). Acest fapt conduce la situarea amplasamentului în zona de protecție sanitară a cimitirului”.

Un ordin al Ministerului Sănătății stipulează: „distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și perimetrul unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației”. În cazul cimitirelor, distanța este de 200 metri. În concluzie, Primăria a respins ideea construirii unui bloc lângă Eternitatea.

Motivarea Primăriei: a crescut numărul cererilor de înhumări
A doua zi, pe 12 octombrie 2018, Primăria i-a răspuns petentului G&R Imobiliar Group. Cum că respectiva comisie a respins ideea blocului. „De la data eliberării primelor avize a documentației dumneavoastră și până în prezent s-a înregistrat o creștere considerabilă a necesarului de locuri de înhumare de pe raza Municipiului Iași. Toate parcelele de teren ce aparțin Cimitirului Eternitatea sunt deja ocupate, iar extinderea acestuia devine prioritară pentru administrația locală”.

În aceeași adresă semnată de Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, în numele primarului Mihai Chirica s-au propus și două variante: fie se face un schimb de terenuri „pe echilibru valoric”, fie Primăria să-l cumpere, la prețul pieței, în urma unei evaluări.

Supraevaluare: într-un an, valoarea terenului s-a dublat
S-a mers pe varianta schimbului, o primă evaluare de la finalul anului 2018 stabilind că terenul din Ciric nr. 5, cumpărat de G&R Imobiliar Group cu 100.000 euro ar valora, după un an și câteva luni, 250.000 euro, adică de 2,5 ori mai mult. Și drept urmare, s-a propus ca în contrapartidă, firma să primească teren echivalent în Cicoarei, aproximativ 4.000 mp.
Cei din Primărie au susținut o aberație, cum că prin acest schimb vor mări Eternitatea. Un cimitir întins pe 22 ha, declarat închis de 25 de ani, urma să fie extins cu 0,12 ha, reprezentând 0,54% din suprafața sa.

Pe terenul primit de Primărie, vechile coșmelii sunt încă în picioare

Disperare să iasă votul: n-a ieșit!
În 2019, prima încercare de vot a acestui schimb s-a petrecut în luna mai. Plenul CL a amânat proiectul. Înainte de rediscutarea din iulie 2019, Primăria a făcut o nouă evaluare. Parcela de lângă cimitir a fost de această dată evaluată la 220.000 euro.

La ședințele din iulie și august, proiectul a fost respins. Chiar dacă primarul Mihai Chirica avea pe-atunci de partea sa consilierii PSD, fiind vorba despre patrimoniu, erau necesare 2/3 din voturile aleșilor locali.

Antologic a rămas momentul în care Gabriel Harabagiu, pe-atunci viceprimar, și-a frecat mâinile de satisfacție, crezând că a trecut la vot. Stupoare însă, mai era nevoie de încă unul „pentru”.

Cinci voturi decisive de la PNL
În septembrie 2019, a patra încercare. De această dată, schimbul a fost parafat. Eduard Boz, Tudor Dornean, Lucian Jugrin, Alexandru Coțofan și Ciprian Bostan, toți consilieri PNL, au votat „pentru”. Schimbarea de atitudine a fost cu atât mai neașteptată cu cât în acea perioadă grupul liberal din Consiliul Local se abținea in corpore la astfel de proiecte imobiliare, aducând ca argument lipsa unui Plan Urbanistic General reactualizat.

Dochițanu și familia Melinte (tată și fiu – centru și dreapta) sunt în centrul unui mega-scandal de corupție

Miza schimbului: să se construiască blocuri
În cei doi ani, 2018 – 2019, în evaluări, prețul de la Eternitate a coborât de la 250.000 euro la 219.051 euro, în același timp și suprafața de pe Cicoarei s-a strâns până la 3.370 mp.

În final, G&R Imobiliar Group a dat Primăriei cei 1.281 mp de pe strada Ciric (evaluare 171 euro/mp) și a primit 3.370 mp în Cicoarei (evaluați la 65 euro/mp). Adică, fiecare parcelă a fost cotată la câte 219.051 euro. Ambele rapoarte din proiectul ce a trecut la vot au fost întocmite de expert evaluator Vlad Bulău.

O primă concluzie: firma privată a dat Primăriei o parcelă lipită de Eternitatea pe care nu se poate face nimic și a primit la schimb o suprafață de 2,6 ori mai mare, într-o zonă ce se pretează la construcția de blocuri.
Un nou acționar, pe filieră PNL

Încă trei amănunte extrem de importante:
1) După ce s-a realizat schimbul, în structura G&R Imobiliar Group a apărut un nou asociat, noua componență rezultată fiind: Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte, fiecare cu câte 25%, și Bogdan Niță, fiul primarului liberal din Miroslava, cu 50%.

„Firma avea o restanţă de plată şi cineva trebuia să o crediteze, despre asta este vorba. Am creditat acea societate pentru a se plăti restanţa. Garanţiile pe care mie mi le putea pune societatea la momentul în care eu am creditat-o nu erau, nu avea ce, astfel că singura garanţie consta în procent din acţiunile societăţii pe care urma să fie un bun”, a spus  Bogdan Niţă pentru Ziarul de Iași în vara anului trecut.

Cu același prilej, Niță a menționat că, imediat ce-și va recupera banii, va ieși din acționariat. Acest lucru nu s-a întâmplat. La o interogare de ieri de la Registrul Comerțului, firma G&R Imobiliar îi avea ca asociați pe aceiași trei.

În goana disperată după terenuri bune pentru blocuri, în interiorul orașului, locația din Cicoarei e o mină de aur: la doi pași de Mircea cel Bătrân, 10 minute până în Centru, cu mașina

Liderul PNL Iași, la masă cu beneficiarii schimbului
2) La scurt timp de la aprobarea schimbului în CL, publicația 7Iași a prezentat imagini cu Costel Alexe, șeful liberalilor ieșeni, aflat la o cafenea din Palas alături de Gheorghe Dochițanu, unul dintre acționarii firmei beneficiară a tranzacției.

La aceeași masă mai erau un cumătru de-al lui Alexe, dar și finul acestuia, Ionel Panainte. Sursa citată a menționat că întâlnirea a fost anterioară celui de-al patrulea vot din CL.

Cel care a primit terenul construiește pensiunea lui Alexe
3) Ionel Panainte, finul lui Costel Alexe (actual președinte al Consiliului Județean Iași) își ridică în Bârnova o pensiune, lucrare finanțată parțial cu fonduri UE. Pensiunea este edificată pe un teren de 2.228 mp deținuți de Raluca Alexe, fosta soție a președintelui CJ.

Firma care o construiește, Medo Company, i-a aparținut unuia din asociații SRL-ului beneficiar al schimbului cu Primăria, Robert Melinte, (Medo Company fiind ulterior preluată de tatăl său).

Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu, fericiți că s-a votat schimbul de terenuri. Harabagiu își freca palmele, parca ar fi fost afacerea lui personală. Apoi au aflat stupefiați că le mai trebuia un vot. Șeful Comisiei de Urbanism, de la PSD, se ruga de plen să se mai voteze o dată. La următoarea întâlnire, lângă pesediștii lui Chirica au venit întăriri: consilierii PNL

Un șir de coincidențe dubioase
Așadar, trei ședințe la rând, consilierii PNL au refuzat schimbul de terenuri Primărie - G&R Imobiliar Group. La a patra încercare, 5 aleși liberali, apropiați de Costel Alexe, pe-atunci președintele filialei Iași, și-au modificat opțiunea și au votat în favoare.

Alexe a fost surprins într-o cafenea alături de unul dintre asociații firmei ce dorea schimbul.

Ulterior, după trecerea proiectului de hotărâre, firma tatălui celuilalt asociat de la G&R Imobiliar Group a câștigat construcția unei pensiuni din Bârnova a finului lui Alexe, pe terenul deținut de soția liderului politic.

PUZ-ul din Cicoarei este în dezbatere publică

Următoarea scenă: în iulie 2020, a fost lansat în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal, pe Cicoarei, pentru construirea unui imobil cu 15 niveluri: două la subsol, parter și 12 etaje (2S+P+12E), beneficiară fiind G&R Imobiliar Group.

Comisia de Urbanism a CL a dat „verde” investiției, însă proiectul n-a ajuns încă în dezbaterea plenului deliberativului local.

Afacerile firmei merg bine
Firma G&R Imobiliar Group a înregistrat, în 2020, un profit net de 150.000 de lei, realizat cu zero salariați, obiectul de activitate fiind „dezvoltare (promovare) imobiliară”. În 2019, cu aceeași activitate și tot zero angajați, firma a înregistrat o pierdere de 56.000 de lei.
Reacții: „Nu pot vorbi”, „nu există un pericol”

Constantin Drăgan care a acționat inițial ca mandatar pentru familiile Moraru și Ciobanu și, ulterior, pentru firma G&R Imobiliar Group, cel puțin în raport cu Primăria, a refuzat să discute cu REPORTER DE IAȘI. „Conduc și nu pot”, a spus acesta, iar apoi a închis.
Bogdan Niță (50% din părțile sociale ale G&R Imobiliar Group) nu a oferit nici el detalii: „Sunt cu cineva acum, dacă poți să revii mai târziu”.
Mihai Chirica, prima reacție după descindere: „Este o acţiune pe care DNA Bucureşti o face privind ridicarea unor documente. Au cerut şi în timpul pandemiei, acum au venit să întregească portofoliul de documente pe care le solicită. Sunt primarul în funcţie, le acord tot sprijinul. Nu am nicio calitate şi nici foarte multe detalii. Din perspectiva mea, vorbesc ca primar de data aceasta, nu există nici un pericol în instituţie, nu pot să vorbesc despre ce se întămplă în afara instituţiei, nu este rolul meu şi nu am date şi sperăm ca lucrurile să-şi urmeze calea cea mai firească”.

Article image
Imediat după aprobarea schimbului de terenuri în Consiliul Local, firma beneficiară și-a schimbat acționariatul. Bogdan Niță a intrat în firmă cu 50%, ceilalți doi asociați cedând o parte din acțiunile lor. Dochițanu și Melinte nu au experiențe imobiliare la nivel mare și n-aveau banii care să susțină un asemenea proiect. Patru consilieri liberali au spart blocada impusă de Marius Bodea la votarea proiectelor imobiliare, aj...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Decembrie 2019

Article image
* Oamenii care stăteau la masă cu ministrul Costel Alexe, primind voturile PNL în Consiliul Local pentru un tun imobiliar de 3 milioane de euro, sunt tot cei care construiesc o pensiune la Bârnova pe terenul aceluiași Costel Alexe. * Coincidență: firma lui Robert Melinte a depus singura ofertă pentru ridicarea pensiunii trecută pe numele lui Ionel Panainte, finul ministrului. * Panainte e simplu registrator la Cadastru, d...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: