fbpx
Portokal
Chirica interzice Consiliului Local să admită prejudiciul în Dosarul Skoda! Procurorii, stupefiați: abuz unic în România

Chirica interzice Consiliului Local să admită prejudiciul în Dosarul Skoda! Procurorii, stupefiați: abuz unic în România


* Dosarul Skoda: acuzatul Mihai Chirica nu a cerut Consiliului Local, conform legii, să voteze dacă se constituie sau nu parte civilă în proces
* Și-a abilitat subordonații din Primărie să refuze această calitate atât la Parchet, cât și la instanță. Prejudiciul stabilit de anchetatori este de 503.000 lei
* În toată România, Consiliile Locale decid dacă se urmărește sau nu recuperarea prejudiciului. Dăm exemple
* Inclusiv Poiția Locală a cerut recuperarea banilor din Dosarul Amanta, în care este condamnat fostul primar, Gheorghe Nichita

Conducerea Primăriei Iași este pasibilă de un dosar de abuz în serviciu deoarece nu a supus votului plenului Consiliului Local decizia de constituire sau nu a municipalității ca parte civilă în Dosarul Skoda. În loc de acest lucru, Primăria condusă de Mihai Chirica, inculpat în dosar, a transmis anchetatorilor și, apoi, judecătorului de cameră preliminară, că nu se constituie parte civilă deoarece nu există prejudiciu!

În Dosarul Skoda frapează nu frauda inițială, ci eforturile întregii conduceri a Primăriei, în frunte cu Mihai Chirica, de a ascunde faptele prin falsificarea unor documente oficiale

Parchetul a constatat, însă, că bugetul municipiului Iași a fost prejudiciat cu peste 500.000 de lei.

Este fără precedent: există foarte multe situații în care Consilii Locale au dezbătut, în trecut, luarea unor astfel de decizii, inclusiv Consiliul Local Iași, în 2014. La rândul ei, Poliția Locală Iași s-a înscris ca parte civilă în Dosarul Amanta al fostului edil Gheorghe Nichita.

Parchetul: „Ați fost furați”. Primăria: „Nu-i adevărat”

Situație unică la nivel de administrație publică locală. Consiliul Local Iași nu a avut niciodată pe ordinea de zi, conform legii, un proiect de hotărâre în care să se voteze dacă municipalitatea se constituie sau nu parte civilă în Dosarul Skoda. Acest lucru, deși anchetatorii și, apoi, judecătorul de cameră preliminară au ridicat această problemă după ce primii au constatat un prejudiciu de peste 500.000 de lei.

S-a ajuns astfel ca o instituție a Statului – Parchetul – să susțină că „s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași”, iar instituția publică, invitată să își recupereze banii, să refuze acest lucru:

„Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.”

Ambele sunt fragmente din comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași din 27 ianuarie 2021, dată la care inculpații din acest dosar, printre care primarul Mihai Chirica, au fost trimiși în judecată pentru achiziția ilegală a patru mașini Skoda în anul 2013.

Polițistul local Liviu Hliboceanu este la al doilea dosar penal, după cel cu Amanta. Loial lui Nichita, a fost reciclat de Chirica tocmai ca să tacă. Este omul-cheie în Dosarul Skoda

Juriștii lui Chirica au cerut anularea rechizitoriului!

Poziția municipalității a rămas neschimbată și în fața judecătorului de cameră preliminară, loc unde juriștii Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Municipiul Iași (Cristina Oțeleanu și Mihai Doltu), subordonați ai lui Mihai Chirica în cadrul Primăriei, au cerut, nici mai mult, nici mai puțin decât anularea rechizitoriului și trimiterea dosarului înapoi la Parchet pentru refacerea urmăririi penale!

Motivul: faptul că angajații din Primărie au stabilit, pe baza unei expertize extrajudiciare, că în urma acelor achiziții nu a fost constatat nici un prejudiciu. Judecătorul a respins solicitarea invocând faptul că existența  sau nu a unui prejudiciu ține de judecata de fond.

Un alt argument – stupefiant – pentru faptul că Primăria nu s-a constituit parte civilă, nefiind vătămată în această speță, a fost prezentat judecătorului de cameră preliminară: „Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Iași a înregistrat excedent bugetar în anii 2013, 2014, 2015 și 2016 și a avut investitții noi, precum și obiective asimilate investițiilor”.

O teorie care susține că, atâta timp cât ai avut profit de 300 de lei, nu mai contează dacă ți s-au furat 50 de bani. Iar aceasta, în cadrul unei instituții publice, Primăria Iași.

Jurist: „Subiectul trebuia să ajungă în discuția CL”

Revenind la decizia de constituire a Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Iași ca parte civilă în avest dosar, atât practica pe plan local, cât și național, derivată din lege, arată că o astfel de decizie trebuie luată de Consiliul Local (CL). Nu este obligatoriu ca acest organism să voteze pentru constituirea ca parte civilă, ci ca o astfel de decizie să treacă prin deliberarea consilierilor.   

Or, Primăria, prin denumirea generică de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Iași, nu s-a constituit parte civilă în acest dosar. Adică, nu a considerat că a fost prejudiciată.

Experți juriști au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că, în această speță, trebuia să se înregistreze cu prejudiciu. „În primul rând, Consiliul Local trebuia să se pronunțe pentru că el gestionează bugetul. Nu UAT prin primar”, au explicat aceștia.

Deci, subiectul trebuia să ajungă în discuția CL. „Primarul să pună pe ordinea de zi, iar pronunțarea CL să se facă prin vot. Acesta ar fi fost cursul firesc”, a detaliat aceeași sursă. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Mihai Chirica a fost fotografiat mergând cu mașina de serviciu, Skoda Octavia, inclusiv la conacul său secret de la Frasin

2014: CL Iași a votat un asemenea proiect

Există precedente numeroase în sensul obligativității votului CL, inclusiv la Iași. Astfel, prin Hotărârea 103 din martie 2014 „privind Adresa Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași”, Consiliul Local Iași a decis:
„Art.1 Neconstituirea ca parte civila a Municipiului Iasi in dosarul penal nr. 677/P/2012.
Art.2 Copie dupa prezenta hotărâre va fi comunicată: Primarului Municipiului Iaşi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași şi Instituției Prefectului Judetului Iaşi.”

Alt caz, la  Negrești-Vaslui: Consiliul Local al oraşului Negreşti nu s-a constituit parte civilă în dosarul penal în care un inculpat era judecat pentru infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Consiliul Local Baia Mare, 2018: „Art. 1 Se aprobă constituirea Municipiului Baia Mare ca parte civilă în dosarul penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, pentru suma de 194.333 lei și dobânda aferentă, împotriva Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare și a

reprezentantului acesteia, Șpan Cristian.”

Consiliul Local Ghimbav, 2018: „Art. 1 Se aprobă constituirea UAT Oraşul Ghimbav ca parte civilă în dosarul penal pentru recuperarea sumei de 20.341.753,11 lei, şi orice alte sume care reies în urma cercetării penale, reprezentând prejudiciul cauzat la bugetul local de către inculpaţi în solidar.”

Consiliul Local Ploiești, 2015: S-a aprobat „Constituirea Municipiului Ploiești ca parte civilă în dosarul Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție -Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru suma de 8.000.000 lei.”

În altă speță de la Iași, Dosarul Amanta, unde fostul edil Gheorghe Nichita a fost condamnat penal în primă instanță, Poliția Locală s-a constituit parte civilă, iar judecătorul a stabilit că are dreptul să recupereze de la acesta și alt inculpat din dosar suma de 105.000 lei prejudiciu adus instituției.

Daniel Juravle a preluat deja rolul de scut al primarului, cel care l-a făcut om și i-a dat un salariu de 3.000 de euro net/lună

Viceprimarul Juravle: „Nu avem ce să recuperăm”

Întrebarea este dacă, în cazul unei sentințe definitive nefavorabile inculpaților, Primăria va mai putea recupera prejudiciul de la cei vinovați. Expertul jurist consultat de REPORTER spune că da: „Dacă în sentință se va reține producerea unui prejudiciu, acesta clar va trebui recuperat. UAT va trebui să-l pretindă de la cei care au comis faptele, în eventualitatea unei condamări. Aceasta pentru că instituția este introdusă oricum în dosarul penal. Dar ar fi existat și o cale civilă”.
Daniel Juravle, proaspătul viceprimar al Iașului, a fost desemnată să reprezinte UAT Iași în dosarele aflate pe rolul instanțelor. Precizare: această reprezentare a fost deliberată tot de către Consiliul Local, confirmând că UAT este gestionat de consilieri, și nu direct de primar (executiv).
În această calitate, l-am întrebat de ce UAT Iași nu cere recuperarea prejudiciului în Dosarul Skoda. „Curtea de Conturi a stabilit deja că nu avem un prejudiciu în acest dosar. Din acest motiv, neavând ce să recuperăm, nu a fost necesar să ne constituim parte civilă”.

Există sechestre, inclusiv pe un apartament al primarului

În Dosarul Skoda au fost trimiși în judecată, la începutul acestui an, sub acuzația de abuz în serviciu, actualul primar Mihai Chirica, la data faptei viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului, fostul edil Gheorghe Nichita, Petru Tomorug, director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii, Doina Florescu, şef al Serviciului Juridic din cadrul Primăriei, și Costică Eugen Chișcă, şef al Serviciului Administrativ.

Procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a stabilit că, în cursul anului 2013, aceștia „au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit O.U.G. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme.”

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii pe bunurile inculpaților, inclusiv pe un apartament al primarului Mihai Chirica.

În faza de cameră preliminară, judecătorul a constatat legalitatea întocmirii rechizitoriului, dar inculpații pot ataca decizia la instanța superioară. Dacă și aici se va lua o decizie similară, dosarul va fi judecat pe fond.

Article image
Surse judiciare au confirmat în această dimineață, pentru REPORTER DE IAȘI că primarul Mihai Chirica este inculpat oficial în Dosarul Skoda, procurorii DNA dispunând și măsura sechestrului asigurator pe bunurile edilului de Iași.   Mihai Chirica a negat în mai multe rânduri că ar fi inculpat sau că procurorii ar fi pus sechestru pe averea sa.  
Autor cristi tanasa Justitie 01 August 2017


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Go to top