fbpx
 
Feodor Poliacu stă pe fostul său teren. Comuniștii i-au luat 200 mp din curte ca să facă strada Uranus Feodor Poliacu stă pe fostul său teren. Comuniștii i-au luat 200 mp din curte ca să facă strada Uranus

Bătălia de-o viață a lui Feodor Poliacu pentru 200 mp. Dubla măsură a Primăriei: mumă pentru imobiliari, ciumă pentru omul simplu


Un ieșean căruia regimul comunist i-a confiscat un sfert dintr-un teren situat în centrul orașului îl revendică acum de la Primărie, fără succes. Feodor Poliacu povestește cum 200 de mp din curte i-au dispărut în câteva ore, când a fost făcută strada Uranus (în prezent Profesor Anton Șesan). A găsit singur o bucată de teren care să îi fie dată în compensație, dar Primăria Iași nu-l bagă în seamă.

Regimul comunist a transformat 1.153 mp în 780 mp

În 1960, socrii lui Feodor Poliacu dețineau 1.153 mp de teren pe strada Măcelari nr. 3. Este denumirea veche a străzii ce mai târziu a avut o prelungire: Uranus. Au depus documentație la Primărie să își facă acolo casă, dar autoritățile vremii au respins cererea. Mahalaua era în transformare, urma să apară acolo Institutul de Încercări Seismice (actualul INCD Urban INCERC).

Primele sute de metri pătrați pierduți, la INCERC

„Pe locul terenului vechi a apărut Institutul, socrilor li s-a dat alt teren, câteva sute de metri mai încolo (pe actuala stradă Zimbrului nr. 5 n.r.). Din 1.153 mp au rămas doar cu 780 mp și nu li s-a plătit nicio compensație”, povestește Feodor Poliacu. În schimb, li s-a permis construirea unei case, care există și acum.

„În câteva ore au luat 200 mp de teren”

Proprietatea a rămas neatinsă până în 1982, când a mai fost tăiată o dată.

În acel an, când deja apăruseră blocurile de pe fosta 7 Noiembrie, actuala Sfântu Lazăr, regimul comunist a decis realizarea unei străzi paralele cu artera principală. Așa a apărut strada Uranus, cu ieșire în Sfântu Lazăr și în Smârdan. “Într-o dimineață, am plecat la serviciu, totul a fost absolut normal. Când m-am întors acasă, gardul era pus la pământ. Terenul nostru avea o deschidere într-o parte, nu știam ce s-a întâmplat. Am discutat cu cei care lucrau, așa am aflat că se face o stradă nouă”, povestește Feodor Poliacu.

Cu rugăminți la cei care lucrau, a recuperat doar o parte din stâlpii vechi și și-a încropit alt gard. Din actele terenului de 780 mp dispăruseră dintr-un foc 200 mp: „Așa se proceda în acea perioadă, nu te avertiza nimeni, pur și simplu îți luau ce aveai și nu puteai face nimic”.

Demersuri la Primărie

După 1990, Feodor Poliacu a început să ceară terenul dispărut pentru amenajarea străzii Profesor Anton Șesan. A găsit un teren de 316 mp, din domeniul privat al Municipiului Iași, lipit de proprietatea sa, la adresa Zimbrului nr. 5A. Având toată documentația prin care i-a fost luată bucata de 200 mp din partea dreaptă a proprietății, a considerat că poate primi, în partea stângă, suprafața disponibilă din lotul Primăriei.

Terenul Primăriei de pe Zimbrului nr. 5A este lipit de al lui Poliacu, de la Zimbrului nr. 5. 316 mp din care cere 200 m p, cât au luat autoritățile în 1982

„Am cerut Primăriei, am fost refuzat, așa că am ajuns la proces. La Iași, am pierdut. La fel și la Înalta Curte, unde, totuși, o judecătoare din trei a notat în încheierea de ședință că este dreptul nostru să fim despăgubiți”, spune Poliacu.

Ieșeanul susține că, dacă în zonă nu ar fi fost teren disponibil, nu ar fi cerut nimic. „Dacă nu era teren disponibil, nu umblam. Dar pentru că există și știu că este liber, exact lângă proprietate, îl cer. Pentru că cei 200 de mp ne-au fost luați cu forța, în interesul orașului, ca să apară o nouă stradă”, spune el.

Interesele sunt enorme

Primăria nu a răspuns la întrebările legate de refuzul de a-i oferi lui Poliacu terenul de lângă proprietatea sa, deși acesta este liber. Zona este vizată de toți dezvoltatorii imobiliari, fiind apropiată de Ansamblul Palas. Inițial, în Smârdan era regim mic de înălțime, dar apropierea de centrul comercial a modificat acest detaliu. De la imobile cu parter și etaj s-a ajuns acum la P+10, pe toate străduțele fiind imobile cu sute de apartamente.

Metrul pătrat din puținul teren disponibil se vinde acum cu 400 – 500 de euro. Primăria s-a implicat activ în dezvoltarea câtorva proiecte, punând la dispoziția unor dezvoltatori imobiliari terenuri din domeniul privat al Iașului fără de care aceștia nu putea construi. Un exemplu concret este cel al blocului ce i-a fost aprobat lui Radu Holban, care în patru etape, plecând de la 385 mp de teren și o casă mică, a ajuns la 1.019 mp și autorizație pentru bloc cu D+P+6+Et.th cu 55 de apartamente pe o străduță pe care se circulă pe un singur fir. Față de alte situații în care nu găsește teren, Primăria i-a pus la dispoziție acestuia 634 mp din suprafața de 1.019 mp pe care o are, adică 62% din total. Primăria nu doar că i-a dat terenul, dar a ignorat toate protestele vecinilor. Prețul concesionării pentru 10 ani este ridicol: 80.000 de euro, în condițiile în care profitul calculat pe cele 55 de apartamente se duce spre 3 milioane de euro.

Article image
Spitalele nu i-au mai urmărit evoluția în ultimul an și jumătate, fiind orientate aproape exclusiv combaterii COVID. Femeia a stat singură 12 ore la Sf. Spiridon, la cozi la cabinete. Vestea a fost dată pe loc: îi amputeaza ambele picioare de la genunchi. Cu câteva zile înainte i se recomandaseră doar niște unguente O femeie din Iași trăiește un coșmar după ce spitalele, care au stat mai mult închise în pandemie, nu mai au...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 29 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30