fbpx
 
Dornean și Bostan și-au folosit soțiile ca paravan în afacerea cu case din Galata. Sursa banilor: secretă

Dornean și Bostan și-au folosit soțiile ca paravan în afacerea cu case din Galata. Sursa banilor: secretă


* Tudor Dornean și soția declară un venit lunar cumulat de 1.000 de euro/lună în ultimii 6 ani
* Totuși au construit mai multe case în Galate, pe Podișului, o zonă foarte scumpă
* Ciprian Bostan și Tudor Dornean și-au pus soțiile într-o firmă trecută pe numele unui asociat anonim
* Explicația: erau consilieri locali și îi votau lui Mihai Chirica PUZ-urile dubioase, primind la schimb propriile lor autorizații
* Liberalii au dat firma unui prieten în momentul autorizării caselor din Galata, dar au reapărut în firmă când au vândut imobilele. Apoi au „omorât” firma
* Tudor Dornean a uitat de 1.500 mp și 200.000 de euro în declarația de avere
* Cum poți construi un cartier cu un salariu de 500 de euro? „Să vină instituțiile să mă controleze”, spune Dornean

Jonglerii cu case și terenuri într-una dintre cele mai râvnite zone rezidențiale. În rol principal, Tudor Dornean și Ciprian Bostan, consilieri locali PNL, membri ai Comisiei de Urbanism. În ultimii ani, pe numele lor sau pe o firmă controlată de soțiile acestora, s-au desfășurat mai multe tranzacții imobiliare de ordinul sutelor de mii de euro.

O parte dintre terenuri, vile și bani nu se regăsesc în declarațiile de avere completate de cei doi. Ca idee, în perioada 2015-2020, Tudor și Delia Dornean au declarat venituri oficiale pentru munca prestată de 4.685 lei, medie lunară netă.

Concomitent, au învârtit afaceri pe picior mare, achiziții de terenuri, construcții de case, credite. Cu ce bani? „Nu vreau să declar nimic. Voi da explicații doar instituțiilor de control, dacă mă întreabă”, a fost reacția inexplicabilă a lui Tudor Dornean.

Patru din cele nouă case făcute în total de Dornean și Bostan pe Podișului. O parte sunt duplexuri

 

Lipsesc banii din declarația de avere
În aceste afaceri imobiliare se împletesc trei fire:

1) Traseul personal în business și politică al lui Tudor Dornean

2) O firmă pe care familiile Dornean-Bostan au folosit-o, inițial ca paravan, apoi pe bune

3) Declarațiile de avere în care au fost omise mai multe terenuri, sume de bani și tranzacții.

A cumpărat brusc 2.700 mp cu 82.000 de euro
Primul fir epic, al traiectoriei lui Tudor Dornean. În 2010, la 28 de ani, Dornean, absolvent de Automatică și Calculatoare și a unor studii postuniversitare la Facultatea de Economie, a dat prima lovitură.

Protoieratul Romano-Catolic i-a vândut acestuia un teren de 1.895 mp pe strada Podișului, în Galata. Prețul a fost de 57.720 euro. Pe metrul pătrat a reieșit o medie de 30,5 euro.

Un an mai târziu, același Protoierat i-a vândut lui Tudor Dornean un alt teren de 798 mp (la nord era cel cumpărat anterior). Prețul: 24.738 euro. Media pe metrul pătrat a fost de 31 euro.

Așadar, în total, Dornean a devenit proprietar pe o suprafață de 2.693 mp, plătind peste 82.458 euro în plină criză economică. În acel moment, Dornean nu ocupa funcții publice. Nu spune de unde avea banii.

Ca și în altă afacere cu un bloc din zona Socola, consilierul PNL Ciprian Bostan și-a scos la înaintare soția în investițiile imobiliare. El juca rolul de băiat bun în Consiliul Local, dar aștepta aprobările de la Mihai Chirica

 

Unde au dispărut 450 mp?
În 2016, în vară, Tudor Dornean a intrat în Consiliul Local Iași din partea PNL. Cu ocazia candidaturii, în aprilie 2016, și apoi după validarea ca ales local, iulie 2016, Dornean a completat primele declarații de avere.

În cea din 15 iulie, liberalul a menționat că doar cu câteva zile înainte, pe 24 iunie, vânduse familiei Ciprian și Elena Crețu o casă și un teren pe Podișului în schimbul a 73.700 euro. În același document a precizat că mai deținea teren intravilan de 1.790 mp, cumpărat în 2010 și 2011.

Matematică elementară: dacă mai avea 1.790 mp și 450 fuseseră vânduți familiei Crețu, unde era restul de 453 mp?

75.000 de euro pe care nu i-a declarat

Prima omisiune: în octombrie 2015, Tudor Dornean a vândut către Octavian Marius Panaite și Daniela un teren de 453 mp și vila finalizată în 2015 compusă din parter (suprafață utilă 61,8 mp), etaj – 56 mp. „Am plătit 75.000 de euro”, a declarat Daniela Panaite pentru REPORTER DE IAȘI.
Tranzacția Dornean – Panaite nu este menționată în niciuna din cele două declarații de avere din 2016. Așadar, de pe cele două case, Dornean a luat peste 148.000 euro.

Duplexurile făcute pe Moldova Construct în perioada în care firma fusese dată, formal, unui necunoscut și celor două soții

 

Afaceri imobiliare fără banii de pornire

În același an 2016, deja consilier local PNL, a mai perfectat două afaceri: în august i-a vândut lui Victor Jitaru o casă cu teren în schimbul a 85.000 de euro, aceeași sumă obținând-o și de la Enrico Crisafulli, tot pentru casă și teren.

De fapt, două apartamente în aceeași vilă (în total 369 mp, construită în 2012), cu teren jur-împrejur.

Bilanț de etapă: în 2015 – 2016, Dornean a vândut patru proprietăți imobiliare pentru 318.700 euro.
Consilierul PNL a refuzat să spună de unde a avut bani de terenuri și finanțe pentru edificarea imobilelor.

Tudor Dornean declară venituri zero în 2017
Pe aceeași linie a declarațiilor de avere completate, în 2017, Dornean a scris că mai avea doar 500 mp din loturile cumpărate anteriori de la catolici. Dar sumele de bani încasate, sutele de mii de euro din tranzacțiile cu case și terenuri, nu se regăsesc nicăieri, nici în conturi, nici în alte achiziții, nici în împrumuturi. S-au evaporat, pur și simplu.

Mircea Asandului, de la FEEA, nu a răspuns apelurilor REPORTER pentru a explica de ce a intrat într-o firmă și apoi a ieșit fără să obțină niciun beneficiu

 

Nici viitoarele vânzări nu apar în declarația de avere

În 2018, Dornean a cumpărat o casă de 167 mp și un teren de 693 mp. De fapt, documentele atestă că acesta a răscumpărat de la Jitaru terenul și o parte din casa pe care o împărțea cu Crisafulli.
În declarația de avere din 2019, Dornean a notat că mai deținea doar 41 mp din cei 500 mp. Unde s-au evaporat ceilalți 459 mp? Din actele publice a reieșit că cei 41 mp păstrați de Dornean sunt o cale de acces, iar restul de 459 mp au ajuns în proprietatea familiei Gîrțu. Pe acea parcelă acum se află o vilă cu parter și etaj. A vândut Dornean familiei Gîrțu doar terenul sau și casa? Oricum ar fi, înstrăinarea terenului de 459 mp nu apare în declarațiile de avere ale lui Dornean.

Pe scurt, în perioada 2015 – 2018, Dornean a vândut 4 locuințe cu terenurile aferente, urma banilor s-a pierdut, o tranzacție a fost omisă din declarațiile de avere. Ulterior, a răscumpărat o proprietate, dar a mai înstrăinat 500 mp despre care nu a menționat nimic.

Intră în scenă Moldova Construct
Al doilea plan al afacerilor imobiliare este firma SC Moldova Construct & Development. SRL-ul a fost înființat pe 4 octombrie 2016, asociați fiind Mircea Asandului, profesor la FEAA, și tatăl acestuia, Emil Asandului.

La câteva luni, în decembrie 2016, firma a cumpărat 1.596 mp, tot pe Podișului. Vânzător a fost Tudor Dornean, tranzacția cifrându-se la 106.000 lei, echivalentul a aproximativ 24.000 euro. Prețul era subevaluat.

Familia Dornean a vândut proprietăți de sute de mii de euro dar se declară cu venituri lunare de 1.000 de euro

 

Un transfer dubios pe o firmă-paravan

Paranteză: paradoxal, consilierul local PNL Dornean a menționat vânzarea către Moldova Construct în declarația sa de avere. Însă, a omis să treacă momentul în care a intrat în posesia terenului. Acest lot de 1.596 mp, alipit în octombrie, a fost cumpărat în iunie 2016, tot de la catolici, în două parcele identice ca mărime, de 798 mp.
Semn de întrebare: Dornean a luat terenul în iunie cu 23.607 euro și l-a dat în decembrie cu aproape 24.000 euro la Moldova Construct. Care a fost gheșeftul?
Al doilea semn de întrebare: în 2016, pe fondul revenirii pieței imobiliare, Dornean a luat de la catolici metrul pătrat cu 14,8 euro, adică la mai puțin de jumătate față de achizițiile pe care le-a făcut tot el, de la aceeași sursă, în 2010 și 2011, în plină criză imobiliară și economică. Care este explicația?

Deci, Dornean a declarat vânzarea către Moldova Construct, nu și achiziția de la Protoierat, ambele evenimente având loc după ce acesta a obținut calitatea de consilier local.

 

Procesul de autorizare a mers foarte rapid pentru consilierul PNL

Lucrurile au mers șnur pentru firma Moldova Construct & Development. În februarie 2017, deci în doar câteva săptămâni, a primit autorizație pentru două case individuale pe Podișului 79B. În martie 2017, cand s-a luat aprobare pentru branșament utilități, imobilele figurau drept două locuințe colective mici.

Iar în mai 2017, un prim proces verbal de recepție semnat de Poliția Locală. „Denumirea de locuințe colective mici este o invenție, nu o regăsim în legislație. Dar dacă ei au făcut acolo duplexuri, se încadrează la locuințe individuale”, a declarat un arhitect ieșean. Chiar și așa, surprinde viteza cu care firma a primit autorizările din partea autorităților locale.

Una din casele construite de Tudor Dornean a primit autorizație în 2019, activitatea acestuia în Consiliul Local fiind condiționată de interesele politice ale primarului Mihai Chirica

 

Intră în scenă soția lui Ciprian Bostan
Un an mai târziu, au apărut și primele surprize în structura asociaților din SRL. Pe 15 ianuarie 2018, Emil Asandului, tatăl profesorului de la FEAA, s-a retras din calitatea de asociat, lăsându-i locul Oanei Bostan, soția lui Ciprian Bostan, consilier local PNL, membru în Comisia de Urbanism.

Astfel, în ianuarie 2018, Mircea Asandului deținea 66,67% din părțile sociale, iar Oana Bostan 33,33%.
O nouă modificare a avut loc în iunie 2018, când Asandului și Oana Bostan au echilibrat, fiecare deținând 50% din societate.

4 apartamente vândute prin Oana Bostan

Există cinci tranzacții cu imobile pe Podișului ale firmei Moldova Construct. Patru apartamente (în cele două duplexuri) și un teren de 525 mp, desprins din lotul mare, cu o casă individuală a cărei autorizație de construire a fost emisă în ianuarie 2019 tot pe firma Moldova Construct & Development. Patru din aceste tranzacții au fost făcute în mandatul Oanei Bostan în firmă.
Mai mult, potrivit propriilor declarații de avere, atât Tudor Dornean cât și Ciprian Bostan au lucrat la Moldova Construct & Development. Aferent anului 2018, Tudor Dornean a notat venituri de 9.766 lei pentru „management” la această firmă, în timp ce Ciprian Bostan a încasat un salariu de 5.153 lei (în 2018) și 28.344 lei (în 2019).
Exemplu de contract vânzare – cumpărare: februarie 2018, Moldova Construct & Development, prin Oana Bostan, i-a vândut lui Marian Dascălu o jumătate din duplex cu 295.399 lei, aproximativ 64.000 euro.

Dublă calitate: dezvoltatori imobiliari și membri în Comisia de Urbanism
Cronica absurdului: o firmă (Moldova Construct & Development) s-a înființat în toamna lui 2016, a luat un teren de la un privat (Dornean) în decembrie, în primele luni din 2017 a rezolvat toate autorizările cu Primăria, iar în 2018 și 2019, doi consilieri locali (Bostan și Dornean) au fost plătiți de acest SRL, soția unuia dintre ei (Bostan), medic de profesie, deținând 50% din societate.
Ambii aleși erau în Comisia de Urbanism a Consiliului Local, filtrul prin care trec proiectele imobiliare din oraș.

În plus, unul dintre consilieri (Dornean) a vândut terenul pentru case către Moldova Construct cu aceeași bani cu care l-a luat pentru ca apoi să declare un câștig oficial de doar 9.766 lei ca salariat.

Mascarea ocupațiilor imobiliare are o explicație: în perioada 2016-2019, consilierii PNL erau sub controlul lui Marius Bodea și se opuneau PUZ-urilor controversate, promovate de Mihai Chirica. Dar Tudor Dornean și Ciprian Bostan aveau propria lor afacere imobiliară și nu voiau să se știe acest lucru. De altfel, traseele de autorizare pentru vilele din Galata au fost extrem de scurte.

Consilierul local PNL Tudor Dornean îmbină afacerile imobiliare cu voturile în CL

 

Ciprian Bostan: „N-am băgat eu bani, era soția”
REPORTER DE IAȘI a vrut să lămurească misterul acestor mișcări în acționariat, dar și despre sumele vehiculate în tranzacții.
Mircea Asandului, profesor FEAA: nu a răspuns la niciunul dintre apelurile telefonice repetate deși a fost contactat pe numărul existent în CV-ul său oficial de pe site-ul Universității „Cuza”.
Tudor Dornean, consilier local PNL. Contactat marți, 31 august, în timpul ședinței de Consiliu Local a refuzat discuția, motivând că avea agenda personală încărcată pentru acea zi. Pe 1 septembrie, Dornean a afirmat răspicat că nu vrea să discute cu REPORTER DE IAȘI, deși i-au fost comunicate atât tema cât și principalele semne de întrebare din această speță.
Ciprian Bostan, consilier local PNL, a acceptat discuția telefonică, însă a dat răspunsuri evazive care n-au limpezit subiectul. „Casele au fost ridicate cu banii firmei, eu n-am băgat nimic acolo, era soția”, a spus acesta despre sursa de finanțare a proiectului. A admis că a fost plătit de firmă. „Am ieșit tocmai să nu mai fie genul acesta de discuții”, a declarat Bostan.
De fapt, soția a ieșit din firmă când nu mai rămăsese nimic de vândut.

 

Bostan a băgat cel puțin 45.000 de euro în Moldova Construct. De unde?
În cazul familiei Bostan nu sunt clare câștigurile de pe urma vânzării apartamentelor din duplexuri și a proprietății individuale de lângă.

Ciprian Bostan a raportat venituri cumulate în doi ani, ca salarii de la Moldova Construct, de 33.497 lei, aproximativ 7.000 de euro. În contul soției, niciun leu dividende.

A încercat o explicație cum că familia a rămas cu o jumătate de casă în Bârnova pe care firma o cumpărase anterior.

Și această afacere este controversată. Publicația 7IAȘI a scris anul trecut că Moldova Construct & Development a cumpărat, în urma unei executări, un imobil în Bârnova, jumătate fiind revândut familiei Bostan.

„După cum se arată în contract, Moldova Construct & Development vinde către Oana Bostan, căsătorită cu Ciprian Bostan, cota de ½ din dreptul de proprietate asupra clădire și teren. Însă, familia Bostan nu plătește nici un leu, invocându-se un împrumut de 211.914 lei (aproximativ 45.000 de euro) pe care aceasta l-ar fi acordat anterior firmei. Astfel, scriptic, între cele două părți intervine o compensare. Mai precis, în schimbul a 100.000 de lei din suma care fi fost împrumutată anterior de către Bostan, firma renunță la jumătate din proprietate”, au scris jurnaliștii de la 7Iași.

 

Venituri ascunse fără teamă în declarațiile de avere
Și-atunci, din două una: ori jumătatea respectivă de casă reprezintă returnarea împrumutului pe care Bostan l-a dat către firmă (și care nu este menționat în declarațiile de avere), ori jumătatea de imobil reprezintă dividendele Oanei Bostan din cei doi ani jumătate cât a fost asociată la Moldova Construct & Development. Pentru că, în 2018 și 2019, societatea a avut un profit declarat la Ministerul de Finanțe de 265.704 lei, respectiv 264.874 lei.

Familia Dorneanu și-a reprimit firma înapoi
Mișcările în Moldova Construct & Development au continuat și anul trecut. Astfel, în martie 2020, a fost cooptată și Delia Dornean, soția consilierului PNL.

Structura era: Asandului – 48,45%, Oana Bostan – 48,45% și Delia Dornean – 3,10%. Ultima modificare a fost în luna mai 2020. Mircea Asandului și Oana Bostan s-au retras de tot, iar asociat unic este acum Delia Dornean, sediul social fiind mutat în apartamentul 1 din Podișului, acasă la familia Dornean.

Familia Dorneanu trăiește de 6 ani cu doar 1.000 de euro/lună
Situația financiară a familiei Dornean este una aparte. În perioada 2015-2020, Delia și Tudor Dorneanu au înregistrat, din munca prestată, câștiguri totale nete de 337.376 lei, echivalentul a aproximativ 72.000 de euro. Ca medie lunară netă reiese 4.685 lei ambii soți, deci nici măcar 1.000 euro net lunar.

Mai mult, în 2020, Tudor Dornean a declarat că a câștigat doar 11.497 lei (958 lei net lunar) doar din indemnizația de la Consiliul Local. Iar soția, Delia, 36.000 lei (3.000 lei net medie lunară) ca economist la Banca Transilvania și CFR.

Venituri modeste pentru doi dezvoltatori imobiliari care au tranzacționat case și terenuri de sute de mii de euro.

„A intrat în politică pe filieră PDL, fiind un apropiat al fostului parlamentar Dumitru Oprea. Apoi, a ajuns în PNL în urma fuziunii. Știu că a avut afaceri în agricultură și IT, dar la nivel mic”, au precizat surse politice.

Curios, din 2015 încoace, Dornean nu a declarat nicio afacere în agricultură care să-i aducă venituri, iar salariile și dividendele din IT declarate au fost mai mult decât modeste. În plus, Sigmalogic, firmă IT a familiei, a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 845 de lei.

 

Situația creditelor familiei Dornean
- declarație 2016: BRD - 39.000 euro (din 2008, scadent 2031)
                          BRD – 45.000 lei (din 2012, scadent 2019)

                          BRD – 45.000 lei (din 2011, scadent 2018)

- declarație 2017: BRD – 36.000 euro (din 2008, scadent 2031)
                          Raiffeisen – 23.000 euro (din 2017, scadent 2022)

- declarație 2018: BRD – 35.000 euro (din 2008, scadent 2033)

                          Raiffeisen – 25.000 euro (din 2017, scadent 2022)

- declarație 2019: BRD – 33.000 euro (din 2008, scadent 2033)

                          Raiffeisen – 294.000 lei (din 2018, scadent 2045)

- declarație 2020: BRD – 35.000 euro (din 2008, scadent 2033)
                          Raiffeisen – 63.000 euro (din 2018, scadent 2043)

- declarație 2021: BRD – 35.000 euro (din 2008, scadent 2033)

                          Raiffeisen – 63.000 euro (din 2018, scadent 2043)

Se poate observa că linia creditelor e relativ constantă. Adică, veniturile obținute din vânzările imobiliare nu au fost folosite pentru stingerea acestor datorii, dimpotrivă.

Ciprian Bostan și-a urmat șeful, Costel Alexe, în afacerile imobiliare. Mihai Chirica și-a dedicat mandatul exclusiv acestui domeniu: casele și blocurile. Politica lângă Cîțu e auxiliară ocupației de bază: imobiliarele



Echilibristica lui Ciprian Bostan cu dezvoltatorii imobiliari
- REPORTER DE IAȘI a scris toamna trecută despre patronul unei firme care construia un bloc deși avea PUZ pentru hală de producție. Același personaj a apărut, din februarie 2020, asociat în CDO Conceptis alături de Oana, soția lui Ciprian Bostan, consilier local PNL. În urma dezvăluirilor, Oana Bostan s-a retras din firmă.
- În urmă cu mai mulți ani, Ciprian Bostan nu-și mai plătise ratele la bancă și casa era executată. Ca să nu ajungă la străini, Bostan a găsit colacul salvator la Radu Băcăoanu, un controversat dezvoltator imobiliar. Acesta a cumpărat casa politicianului, dar nu l-a pus să se mute de-acolo. Ulterior, socrii pensionari ai consilierului PNL au devenit asociați cu Băcăoanu într-o firmă, până la răscumpărarea imobilului.

 

Article image
* Mihai Popa are bloc lipit de curtea casei, aproape să-i dărâme gardul * Dezvoltatorul Radu Băcăoanu a construit fără autorizație: din două apartamente a făcut 14 * Instanța a anulat definitiv autorizația, urmarea trebuind să fie demolarea * Mihai Chirica a refuzat să o facă, mergând chiar prin cartier să convingă oamenii * Vecinul revoltat a cerut instanței să oblige Primăria să demoleze blocul ilegal * Instanța a stabili...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 06 August 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: