fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Stâlpii economiei: fetele de la videochat fac profituri de sute de mii de lei/an și n-au datorii la stat

Stâlpii economiei: fetele de la videochat fac profituri de sute de mii de lei/an și n-au datorii la stat


* Sute de PFA-uri din Iași înregistrează profituri nete de 90% din cifra de afaceri, fiind din industria videochat
* Fetele plătesc conștiincioase impozitele la stat, mai în glumă, mai în serios, rolul lor fiind benefic in economia ieșeană
* Rețelele mari locale șochează în continuare cu profiturile nete de milioane de lei, statul acasă din cauza pandemiei făcând din 2020 un an de excepție
* Un analist economic spune că videochatul ne echilibrează balanța de plăți externe

În unul dintre topurile Camerei de Comerț și Industrie Iași pe anul 2020, publicat zilele trecute, figurează și firmele cu unic asociat are activează în domeniul videochatului „de acasă”.

În marea majoritate a cazurilor este vorba de tinere din mediul rural, o parte venite în Iași la facultate, care obțin anual venituri nete de sute de mii de lei din această activitate și își achită prompt taxele la bugetul de stat. Două dintre aceste societăți înregistrează la capitolul datorii o cifră rar întâlnită în mediul de afaceri: 0 lei.

 

La secțiunea „alte activități recreative și distractive”

Șapte dintre aceste societăți au sediul la două birouri de avocatură din municipiul Iași, unul dintre acestea fiind al lui Dragomir Tomașeschi. Acesta este notoriu pentru faptul că, în schimbul unei taxe, oferă ca sediu social cabinetul său, acest lucru fiind permis de lege, dar pentru o perioadă determinată.

O asemenea alegere este cauzată adesea de faptul că asociatele de la aceste firme sunt tinere care nu dețin proprietăți pe numele lor și, pentru a nu cere acordul/a evita stigmatul provocat de practicarea acestei meserii, nu doresc să le înregistreze în imobile ale părinților sau cunoscuților.

În plus, toată corespondența primită de aceste firme ajunge doar la cabinetul de avocatură. Având în vedere acest aspecte, REPORTER DE IAȘI a ales să anonimizeze parțial numele acestor firme. 

În topul Camerei de Comerț, firmele de mai sus sunt încadrate la secțiunea „alte activități recreative și distractive n.c.a.” și au primit un punctaj final prin combinarea mai multor criterii: cifra de afaceri netă (50%), profitul din exploatare (20%), rata profitului din exploatare (10%), eficiența utilizării resurselor umane (10%) și eficiența utilizării capitalului angajat (10%).

 

Rata profitului: în medie, peste 90% din cifra de afaceri

Conform datelor oficiale, în anul 2020, datele contabile ale acestor firme cu sediul în Iași arată astfel:

Y.L.L. SRL: cifră de afaceri 318.000 lei, profit net 307.000 lei, datorii 7.700 lei.

  1. SRL: cifră de afaceri 297.000 lei, profit net 288.000 lei, datorii 0 lei.

P.R. SRL: cifră de afaceri 255.000 lei, profit net 247.000 lei, datorii 10.900 lei.

D.O.B. SRL: cifră de afaceri 259.000 lei, profit net 250.000 de lei, datorii 1.334 lei.

B.C. SRL: cifră de afaceri 238.000 lei, profit net 231.000 lei, datorii 1.715 lei.

R.B. SRL: cifră de afaceri 249.000 lei, profit net 227.000 lei, datorii 0 lei.

R.R.M. SRL: cifră de afaceri 248.000 lei, profit net 187.000 lei, datorii 2.069 lei.

Bilanțul uneia dintre firmele de profil din Iași arată 0 la capitolul datorii, timp de doi ani

 

O a opta firmă din top are sediul într-un apartament din Iași, a avut o cifră de afaceri de 294.000 de lei, un profit net de 240.000 de lei și are datorii de 4.000 de lei.

În ceea ce privește asociații de la societățile din topul ieșean, în marea majoritate sunt femei tinere, multe cu domiciliul în județe învecinate cu Iașul. Într-un singur caz apare și un bărbat care s-a căsătorit recent cu partenera sa din firmă și de viață, cei doi fiind de loc dintr-o comună din Vrancea.

 

În competiție cu firmele mari de pe piață

De menționat că acest top este diferit de cel al firmelor de videochat care angajează persoane de sex feminin sau masculin, punând la dispoziție logistica necesară, inclusiv accesul la rețelele de comunicații și împărțind banii obținuți.

Și aceste afaceri înregistrează profituri importante. Spre exemplu, tot în 2020, Vixens SRL Iași a avut o cifră de afaceri de 3 milioane de lei și profit net o treime din această sumă.

Un alt jucător important din branșă este Ciprian Drăgoiu care deține brandurile Heylux/Lucky Girls și care și-a înregistrat activitatea pe Persoană Fizică Autorizată, având în 2016 un profit brut de 8,3 milioane lei din aceste activități.  

Spre deosebire de acestea, în cazul firmelor din topul Camerei de Comerț și Industrie Iași este vorba doar de persoane care lucrează ”pe cont propriu”/”de acasă”.


BMW-urile care au devenit un simbol al străzii

 

O industrie în ascensiune

Într-un articol publicat anul trecut de Business Magazin, un expert din branșă estima că peste 100.000 de persoane activau, la acel moment, ca modele pentru videochat în studiouri sau de acasă. „Această industrie este puternică la noi şi are potenţialul de a echilibra balanţa de plăţi externe a României, dacă ar fi corect încurajată de către stat, împreună cu industria IT”, declara Robert Vanderty, fondatorul Studio 20.

2020 a fost un an de excepție pentru această industrie, un reprezentant al unei firme afirmând că în timpul pandemiei a crescut semnificativ cererea pentru servicii de videochat. O altă estimare, tot de anul trecut, indica faptul că industria de videochat din România și-a triplat câștigurile în perioada 2016-2020.

 

Article image
Aparţinând de Uniunea Scriitorilor, Casa cu Absidă găzduieşte poveşti speciale de amor. Fostul subprefect Tomaşeschi îşi pune la bătaie, contra cost, cabinetul de avocat pentru a deveni sediul social al unor firme de videochat. Din această afacere, Tomaşeschi face bani buni. Plata este asigurată: fetele au o rată de profit de peste 90%. Taxa lunară, în jur de 50 de euro/firmă.   Peste 150 de firme înfiinţate în ultimii do...
Autor Cristi Zavastin Reportaje 15 Iunie 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30