fbpx
 
Mafia își dă singură peste gură: Chirica și Asimionesei, tun de 100.000 de euro. De doi ani resping același proiect

Mafia își dă singură peste gură: Chirica și Asimionesei, tun de 100.000 de euro. De doi ani resping același proiect


* Adevărata mafie este să-i dea PUZ lui Ghiocel Asimionesei și să-i refuze de doi ani autorizația celui care a cumpărat proiectul
* Ce-a fost bun la avizare în PUZ, fix prin aceleași Comisii din Consiliul Local și aceleași Servicii din Primăriei, nu mai este bun la autorizare
* Cumpărătorul PUZ-ului a dat în judecată Primăria. Lui Chirica nu-i pasă
* Antologică este ședința CL în care s-a aprobat PUZ: Mihai Chirica, Florin Boca, Gabriel Surdu și toată trupa de yesmeni din PSD, actuali membri PNL, susțineau că e normal să se construiască un bloc pe 379 mp de teren
* După doi ani, aceiași oameni spun că nu se poate autoriza așa ceva, Ghiocel Asimionesei vânzând proiectul
* Acest caz descrie un oraș capturat: o mafie a făcut din negru alb, iar acum susține că albul este negru. Asimionesei a luat PUZ-ul în 3 luni (!), noul cumpărător nu primește autorizația nici după 2 ani

Țeapă de 130.000 de euro. Prin votul Consiliului Local, o firmă a clanului Asimionesei a obținut aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui bloc cu 9 niveluri pe 379 mp în Galata. După fix o lună, Asimionesei a vândut parcela.

Însă, de doi ani, Primăria i-a refuzat noului proprietar eliberarea autorizației de construire. Asimionesei și-a îndesat banii în buzunar, cu mare ajutor de la Primărie, Liviu Valeriu Pătrașcu, cumpărătorul, a rămas cu buza umflată.

Disputa s-a mutat în instanță, reprezentanții Ina Design Company a lui Pătrașcu solicitând judecătorilor să-l oblige pe primar să autorizeze lucrările.

Soții Asimionesei au controlat tot timpul firma care a obținut PUZ-ul în doar 3 luni. Erau vremurile de glorie, când Mihai Chirica se făcea preș în fața lor

 

Asimionesei a făcut 100.000 de euro dintr-un PUZ
Terenul de 379 mp de pe Hatman Șendrea nr. 46-48 (în apropierea Băilor Nicolina), a ajuns la Grafic Beta Trust, controlată de familia Asimionesei, după ce Remat l-a pierdut prin licitație publică, în urma executării silite. Prețul de adjudecare a fost de aproximativ 35.000 de euro.

În februarie 2019, în urma unei discuții extrem de tensionată în Consiliul Local, deliberativul a aprobat PUZ-ul pentru construirea pe terenul cât un petic a unui bloc cu subsol, parter și 7 etaje cu unități de cazare și locuințe colective.

În martie 2019, deci la o lună, Grafic Beta Trust a vândut suprafața respectivă, cu tot cu proiect, către Ina Design Company în schimbul a 130.000 de euro. Profitul lui Asimionesei: aproape 100.000 de euro, fără să bage măcar hârlețul.

Noul cumpărător nu mai este bun: nu primește autorizație
De neînțeles: deși în ședința din februarie 2019 când a fost votat PUZ-ul, primarul Mihai Chirica a fost avocatul acestui proiect imobiliar, la doi ani distanță, același edil refuză să elibereze autorizația de construire.

Liviu Valeriu Pătrașcu, patronul Ina Design Company (noul proprietar) l-a acționat pe primar în judecată. În întâmpinare, noul proprietar al terenului a enumerat șicanele la care a fost supus de funcționarii Primăriei. A depus cerere de autorizare a lucrărilor atât în 2020 cât și în 2021, însoțindu-le de documentațiile tehnice. Însă nu i s-a eliberat documentul necesar începerii construcției.

„Dimpotrivă, dându-ni-se de înțeles faptul că nu ni se va emite autorizația, ni s-au solicitat în mod repetat acte suplimentare, ce depășeau indicațiile cuprinse în certificatul de urbanism”, au menționat în cererea de chemare în judecată avocații Ina Design. Aceștia au susținut că firma a depus la Primărie avize sau notificări inclusiv de la STS și Ministerul Turismului, pe lângă cele de la DSP, APM, ISU, Salubris, Comisia de circulație, Poliție, DelGaz, ApaVital, Telekom, Veolia.

Terenul pe care Ghiocel Asimionesei voia să construiască un bloc cu 9 niveluri are doar 379 mp, și proiectul a fost aprobat. Era imposibil să faci parcări

 

Au apărut problemele: lift, loc de joacă, parcări
Tot degeaba. „Ni s-a restituit din nou documentația sub justificarea că nu am fi prevăzut construcția decât cu 1 lift, iar parcajele nu ar fi fost dimensionate conform normativelor în vigoare, iar locul de joacă pentru copii și zona de depus gunoiul nu ar fi fost indicate”, au menționat avocații Ina Design Company.

Firma a răspuns Primăriei: zona de joacă e în partea de nord a terenului, există deja un punct gospodăresc pentru gunoi, locurile de parcare, 17 la număr, au fost dimensionate conform reglementărilor.

În plus, normativele prevăd doar o recomandare pentru două lifturi, nu o impunere. Iar ascensorul va fi astfel conformat încât să permită accesul persoanelor cu disabilități (în scaun rulant), dar și pentru transportul mobilierului masiv. Nici după aceste lămuriri, Primăria nu a emis autorizația de construire.

Aceleași probleme erau și pe vremea PUZ-ului
Ceea ce frapează este că mare parte dintre solicitările de-acum ale Primăriei au fost ridicate și în momentul votării PUZ-ului de o parte dintre consilierii din Opoziția de-atunci.

Cel mai vehement a fost Răzvan Timoficiuc (atunci consilier local PNL, acum USR), care a vorbit despre suprafața mică de teren și despre parcările necesare. A fost pus la punct de primarul Mihai Chirica și de consilierii PSD de atunci Boca, Surdu, Ciobotaru și Tăutu. Doi dintre aceștia se regăsesc și-n actualul mandat, Ciobotaru și Tăutu, însă, la fel ca primarul Mihai Chirica, au schimbat barca PSD cu cea a PNL.

Chirica, Boca și Harabagiu (în fundal) au făcut ce-au vrut în urbanism timp de 5 ani

Stenograma din 2019: toți s-au transformat în slugile lui Asimionesei

O parte a dialogului din Consiliul Local în care consilierii locali PSD Adrian Boca, Florentin Ciobotaru și Gabriel Surdu l-au torpilat pe alesul local Răzvan Timofciuc (atunci PNL, acum USR, și-atunci și acum în opoziție cu primarul Mihai Chirica – PSD-PNL). Ședința de aprobare a PUZ a avut loc în februarie 2019, pe-atunci proiectul fiind pe firma Grafic Beta Trust, controlată de familia Asimionesei, cea care se află și în spatele ziarului BZI:


Consilier local Răzvan Timofciuc (atunci consilier PNL, acum USR): 

Cu riscul de a fi eu cel porcăit în imunda fițuică de șantaj, specializată pe șantaj, am să spun ceea ce simt cei mai mulți dintre dumneavoastră.

Un motiv pentru care noi nu mai votăm PUZ-uri este tocmai acest tip de proiect de hotărâre de consiliu local pentru că arată dubla măsură a Executivului în relația cu cei care doresc să construiască în Iași, cu dezvoltatorii imobiliari. 

Acest proiect de hotărâre sau cererea pentru aprobarea acestui PUZ a fost aprobată în 25 de zile, iar proiectul de hotărâre este în Consiliul Local în trei luni. Vedem cu câtă rapiditate pentru unii se aprobă în Consiliul Local documentațiile urbanistice, iar alți oameni stau cu anii în așteptarea aprobării acestor documentații urbanistice.

Totodată, în Comisia de urbanism, domnule Boca, stimați colegi din comisia de urbanism, dumneavoastră ați fost cei care ați agreat o cutumă, aceea de a nu mai aproba blocuri pe suprafețe mai mici  de 500 mp. Pentru unii din anturajul primarului se pare că această cutumă o încalcați.

Totodată, tot dumneavoastră în Comisia de urbanism ați agreat să nu mai aprobați sistem de parcări multipark pentru proiecte imobiliare. Pentru acest proiect de hotărâre, pentru un apropiat al primarului iată că aprobați un proiect imobiliar cu acest sistem de parcare.

Deci acest proiect de hotărâre arată dublu standard pe care îl practică Primăria Municipiului Iași în relația cu dezvoltatorii imobiliari. L-aș întrebă pe domnul primar, să spună în fața tuturor, daca i se pare normal ca pe o suprafață de 379 de metri pătrați să fie construit un bloc de șapte etaje, dacă i se pare normal, în condițiile în care regimul de înălțime a zonei este de P+4, în toată zona sunt blocuri de 4 etaje.

Așadar, acest proiect este expresia dublului standard al Primăriei în relația cu dezvoltatorii, în lipsa unui PUG, evident.

 

Consilier local Adrian Florin Boca (atunci consilier PSD):

Două chestiuni. Am o curiozitate, unde ați făcut cursuri de medium că ați spus că știți cam ce simțim noi. Și doi, când am spus, nu era vorba de o cutumă, noi am spus următoarea, de fapt am adus în discuție următoarea expresie din regulamentul care este în vigoare, regulamentul de urbanism -  pe o anumită zonă, la un anumit UTR, într-adevăr suprafață, lotul minim construit trebuie să aibă o suprafață de 500 m. Dar asta nu înseamnă că în tot orașul. Deci, repet, este un singur UTR care are aceasta prevedere.

Dar PUZ-ul poate deroga și reglementează și această situație. Asta voiam ca să vă lămuresc vizavi de chestiunea care spuneați dumneavoastră, de comisia de urbanism.

 

Consilier local Gabriel Mihai Surdu (atunci consilier PSD): 

Eu trebuie să mă repet și îmi cer scuze față de cei care au fost prezenți când am mai spus acest lucru. Proiectele pe care noi le examinăm în comisia de urbanism nu ne interesează ale cui sunt. Ceea ce colegul nostru consilier

emite astăzi în eter cu sprijinul tehnicii, cred că e o chestie eronată. Deci oportunitatea, legalitatea sunt preocupările comisiei de urbanism (...).

Liviu Pătrașcu a cumpărat proiectul de la Asimionesei primind asigurări că va obține autorizația. Ca între „oameni onorabili”

 

Consilier local Traian Florentin Ciobotaru (atunci consilier PSD, acum PNL): 

Domnule coleg, sunteți foarte tânăr. Gândul dumneavoastră cred că ar fi mai potrivit cu ideea de introspecție a eului personal, nu să transmiteți dumneavoastră că simțiți ce gândim noi. Mi se pare cam mult. Dacă nu înțelegeți introspecție, vă invit să consultați DEX-ul.

 

Primar Chirică Mihai (PSD, acum PNL):

Am să încerc să răspund colegului nostru consilier care vorbea despre judecata cu dublă, cu triplă măsură, cu câte măsuri vreți dumneavoastră.

Nu numai că este o falsă problemă, dar denotă și foarte puțină știință asupra rolului pe care dumneavoastră îl aveți în Consiliul Local. Nu știu dacă nu ați sesizat vreo clipă faptul că acest atribut privind analiza și votul aparține Consiliul Local, pentru că așa spune legea, este cutuma dată de noi în ceea ce privește promovarea, să spunem, proiectelor de hotărâri de consiliu pe măsură ce ele sunt elaborate, nu pe măsură ce dorință noastră este mai rapidă sau mai puțin rapidă.

Nu am adus niciodată în discuție niciun proiect de hotărâre în funcție de cine este cel care îl solicită (...). Faptul că faceți o asociere greșită intre titlurile din ziare și persoanele care se ocupă, să spunem, de dezvoltarea orașului prin măsurile pe care le pot implementa, asta este o chestiune total subiectivă. Ar însemna să îmi fac o listă de prieteni și dușmani.

Uitați-vă că și prietenii și dușmanii noștri comuni indiferent care sunt ei se regăsesc pe ordinea de zi a Consiliului local într-o manieră egală și nu am făcut o judecată subiectivă asupra niciunuia dintre ei (...).

 

Consilier local Adrian Florin Boca (atunci consilier PSD):

Eu am sesizat așa că se lansează o falsă temă. Adică dacă sunt 379 de metri ce ar trebui să fie, demisol? Duceți-vă stimați în metropole mari de peste ocean sau chiar din Europa și vedeți ce se poate face pe 300 - 400 de metri, nu o să vă vină să credeți. Avem tehnologie, avem specialiști, nu ne putem limita.

Ăsta nu este un argument să tratăm, eu știu, cu vot negativ oportunitatea unui proiect pentru faptul că sunt doar 379 de metri și se face, nu știu. Eu din câte văd aici se respectă legea 350, nu se depășește coeficientul de utilizare al terenului, procentul de ocupare la fel se integrează în ceea ce prevede regulamentul în vigoare că poate fi majorat sau fiind vorba de UTR ăla. Deci vă rog nu tratăm superficial.

V-aș ruga pe fiecare, eu știu poate nu se pricepe toată lumea la documentațiile astea de urbanism, dar să lansăm teme de astea false – domnule, știi că sunt 300 și ceva de metri, nu se poate face aia, eu cred că nu e corect (...).

Daniela Tăutu era în PSD cu Mihai Chirica și repeta ca pe bandă ce spunea șeful. Acum e în PNL, tot cu Mihai Chirica și repetă noua poezie pe de rost: PUZ aprobat, autorizație respinsă

 

Consilier local Iuliana Daniela Tăutu (atunci consilier PSD, acum PNL):

Eu voiam să spun dacă tot dezvoltatorii imobiliari sunt atât de blamați, propun să îi împușcăm la zid și chiar să le interzicem accesul în municipiul Iași pentru că se pare că sunt un rău pentru societate ... cu ghilimele, da, și în următorii 20 de ani propun să nu se mai construiască nimic în municipiul Iași, poate cei din Partidul Național Liberal se liniștesc și vor avea o primăvara frumoasă. 

Reacții după doi ani: „Eu sunt membră PNL de la 18 ani. Am revenit”
La doi ani distanță de la acest dialog, Daniela Tăutu, pe atunci consilier local PSD, acum consilier local PNL, a oferit o perspectivă nouă acelei situații.

„A fost doar o răbufnire la adresa faptului că se prelungeau foarte mult ședințele și se divaga la interpelări câte două-trei ore. Unor colegi le era foame, își pierdeau răbdarea. Nu am cunoștințe printre dezvoltatori, nu mă interesează urbanismul. Am fost critică la adresa lui Răzvan Timofciuc atunci. A și plecat din PNL, critica pe toată lumea. Nu am avut reproșuri la adresa PNL. De altfel, eu am fost membru PNL de la 18 ani, acum am revenit în partid”, a declarat Daniela Tăutu.

Răzvan Timofciuc spunea în 2019 că acest PUZ nu trebuie aprobat. Chirica îl ascultă după 2 ani, când refuză autorizația, dacă Asimionesei tot și-a încasat banii și a ieșit din afacere

 

Cumpărătorul proiectului: „Aștept de doi ani autorizația”
Contactat de REPORTER DE IAȘI, Liviu Valeriu Pătrașcu, patronul Ina Design Company, a afirmat că a apelat la instanță ca ultimă variantă de a demara proiectul imobiliar.

„Aștept de doi ani autorizația. Totul este legal, cursul firesc după acel PUZ era autorizația. Tot proiectul este conform normelor în vigoare. Nici măcar nu mai vrem să mergem la maximum aprobat în PUZ, am face o clădire P+5. Iar proiectul este chiar frumos”, a declarat Liviu Pătrașcu.

Acesta este proprietarul mai multe magazine de haine din oraș.

Banii au fost tot timpul la familia Asimionesei
Firma Grafic Beta Trust, cea care a obținut PUZ-ul în 2019, a fost controlată de familia Asimionesei, fie direct, fie prin interpuși.

Astfel, în martie 2019, momentul tranzacției cu Ina Design Company, structura acționariatului la Grafic Beta era: SVV Petralium – 25%, Cătălin Curarariu cu 75%. Acest Curarariu, agent de publicitate la BZI, preluase 75% în 2016 de la Gică Luca, alt angajat BZI, care o avusese drept mandatar pe Violeta Asimionesei.

SVV Petralium îl avea unic asociat, în martie 2019, tot pe Curarariu. Alte două legături cu familia Asimionesei: sediul Grafic Beta era la sediul BZI, publicația familiei Asimionesei pentru care a lucrat și Curarariu.
În prezent, părțile sociale de la Grafic Beta Trust sunt astfel împărțite: SVV Petralium – 25% și Vlad Ciprian Boboc, angajat BZI, – 75%. La SVV Petralium, din iulie 2020, unic asociat este Violeta Asimionesei.

 

Article image
* Asocierea dintre firma familiei Asimionesei și Primăria Iași implica obligația de-a depune anual bilanțul financiar. N-a fost depus niciodată, până la descinderile DIICOT * Claudiu Asimionesei a investit în bloc doar 410.000 de euro, restul banilor fiind avansurile celor care au cumpărat locuințe. În contract, el se obliga să investească 900.000 de euro * În februarie-martie anul acesta, Asimionesei încă făcea presiuni la...
Autor cristi tanasa Anchete 22 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: