fbpx
 
Sociopat: Manoliu a lăsat copiii din Golăiești fără internet de 6 luni ca să scape de bibliotecară. Noul primar, în război cu „foștii”

Sociopat: Manoliu a lăsat copiii din Golăiești fără internet de 6 luni ca să scape de bibliotecară. Noul primar, în război cu „foștii”


* Costel Manoliu a dat afară 8 angajați din Primărie, după ce s-a instalat, pentru ca acum să-și aducă apropiații pe aceleași posturi
* L-a dat afară până și pe șoferul microbuzului pentru elevi, pentru că se certaseră în campania electorală. Acum nu mai are cine transporta copiii
* A tăiat internetul la biblioteca unde vin sute de copii din comună, ca să se răzbune pe bibliotecară. Aceasta și-a recâștigat postul în instanță
* Primarul PNL a distrus viețile unor funcționari anonimi, nevoiți să o ia de la zero în pragul pensionării
* Manoliu spune că aceștia „nu aveau studii”, dar el și-a angajat consilier personal un absolvent de Educație fizică și l-a pus responsabil financiar la o investiție europeană
* Golăiești este o comună în care nu se întâmplă nimic, cu 3.500 de locuitori și în care administrația taie frunze la câini

La preluarea mandatului, primarul din Golăiești, Costel Manoliu (PNL), și-a asigurat subordonații că nu pățesc nimic dacă își văd de treabă. Trei luni mai târziu, i-a executat pe opt dintre aceștia, printr-o hotărâre de Consiliu Local prin care a modificat organigrama instituției.

Culmea, noua schemă de personal arată, după modificare, aproape identic cu cea anterioară. N-a fost vorba de eficiență și cheltuieli mai mici, pentru că acum primarul are doi consilieri personali, iar înainte era unul singur. În multe comune, primarii nici n-au consileri. Oficial, Golăiești are doar 3.700 de locuitori.
Dar 8 angajați au fost dați afară după ce Costel Manoliu a ajuns primar. Unii au câștigat deja procesele și se întorc la vechiul loc de muncă. Cei concediați spun că viața le-a fost dată peste cap. Doi au plecat deja la muncă în străinătate, având de plătit rate la bănci.
Bibliotecara a fost concediată prin desființarea bibliotecii. Clădirea era însă nouă, construită prin CNI (Compania Națională de Investiții) și era sub monitorizare până în 2023.

Comuna are microbuze școlare dar nu are cine să le mai conducă, pentru că șoferul a fost „restructurat” fără motiv de către primar. Golăiești nici școli nu are, REPORTER scriind acum două săptămâni despre șantierele abandonate

Concediat înainte de nuntă

În ianuarie, la prima ședință de Consiliu Local de la Golăiești, primarul Costel Manoliu a pus în fața consilierilor locali o hotărâre de modificare a organigramei primăriei de comună. Conform documentului, au dispărut dintr-un foc opt posturi de la instituție, dintr-un total de 21.
„Mi-a zis atunci să nu-mi fac griji, că nu mă dă afară. Aveam nuntă, știa că mă bazez pe postul pe care eram, îmi vedeam de treabă. La ședința care a urmat, a modificat postul, fără explicații, și mi-a fost desfăcut contractul de muncă”, spune fostul agent agricol Vlăduț Hadarag.



Paznicul mai avea puțin până la pensie

Pe lista de concedieri făcute prin desființarea posturilor s-au aflat agentul agricol, casierul, șoferul Primăriei (care era și șofer pe microbuzul școlar), un referent de la compartimentul economico-financiar, un muncitor, bibliotecara comunei, un paznic și un muncitor de la o stație de apă.
Doi dintre cei concediați – paznicul și casierul - au plecat deja din țară. „Erau singurele surse de venit la ei acasă, aveau și o rată, au plecat imediat. Paznicul, cel puțin, mai avea puțin până la pensie, felul în care a fost dat afară l-a terminat psihic, știa că nu-și mai găsește nimic de muncă și a fost obligat să plece”, mai spune Vlăduț Hadarag.
Un detaliu este că l-a concediat și pe șoferul microbuzului școlar, deși acesta era cel care aducea copiii din satele Golăieștiului la Școala Gimnazială. „A schimbat organigrama și am rămas fără serviciu. A fost foarte deranjat de o afirmație de-a mea din timpul campaniei electorale, s-a răzbunat pe mine”, explică fostul șofer Vasile Tamazlacaru.

Primăria Golăiești, o structură bugetofagă pentru o comună în care resursele financiare sunt zero

 

Principiile de clan: „foștii” sunt dați afară

„Poate s-a gândit că suntem oamenii fostului primar, dar acesta nici măcar nu a candidat. De fapt, își plătește cu noi datoriile din campanie, pentru că a promis posturi în schimbul banilor și a susținerii”, spun oamenii concediați.
Fostul primar, Mihai Bîzdîgă, a fost condamnat alături de soție, fostul viceprimar și o asociație de crescători de animale la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene: vechea shemă cu încasarea de subvenții pe declarații false. A fost scos din Primărie în vara anului 2020, înainte de alegeri, și nu a mai candidat.
Doi dintre oameni dați afară vorbesc despre ce s-a întâmplat, dar nu vor să le apară numele. Pentru că toți au procese cu Primăria și au început să câștige în instanță întoarcerea la locul de muncă. Așa cum este cazul bibliotecarie comunei, Maria Bîrsan.

Vlad Hadarag, fostul agent agricol, a fost concediat înainte de nuntă. Noul primar l-a considerat indezirabil

 

Ca să scape de bibliotecară a desființat biblioteca

Pe Maria Bîrsan a scos-o din bibliotecă închizând instituția. Era imposibil altfel, bibliotecara era pe post din 1991, după ce cîștigase un concurs și schimbase 5 primari.
La Biblioteca Golăiești, care deține aproape 10.000 de cărți, sunt abonați 600 de copii, dintre care 350 împrumută frecvent cărți, adică de câteva ori lunar. Nu a fost o piedică nici faptul că imobilul în care funcționează biblioteca – Căminul Cultural Golăiești – a fost reabilitat printr-un proiect CNI, nici că biblioteca a fost dotată în același proiect.
„Biblioteca a fost recepționată în 2018, fiind 5 ani în monitorizare, obligație prin proiect. Monitorizarea se finalizează în 2023, investiția trebuie să fie funcțională până atunci”, spun surse din Primăria Golăiești.

O hârtie ruptă, scrisă la repezeală de primar, îi cere bibliotecarei să facă raport de activitate la sfârșitul primei zile în care s-a reîntors la serviciu, după decizia instanței de reangajare

 

Hărțuirea unei biete bibliotecare: copiii au fost lăsați fără Internet

Din mai, cu o hotărâre a Tribunalului Iași în mână, bibliotecara comunei a revenit pe post, fiind prima dintre foștii angajați care a câștigat procesul. Momentan, este doar o suspendare a deciziei de închidere a bibliotecii comunei, urmând și procesul pentru postul său.
Și, de la revenire, a început hărțuirea. Bibliotecara refuză să discute, dar un angajat al Primăriei cu acces la documente a menționat ce s-a întâmplat din luna mai, pe puncte:
1. Primăria a trimis notificare la medicul de familie al bibliotecarei, intrată în concediu medical, prin care îi comunică faptul că există suspiciuni că a emis un certificat medical fals.
2. Când fiul femeii, care locuiește în SUA, a plecat acasă, după o vizită la părinți, ea a cerut câteva zile de concediu de odihnă, inclusiv pentru a-l conduce la București, la aeroport. Primarul a refuzat cererea, menționând e nevoie să atașeze cererii și o diplomă de studii în original. Dar documentul era deja în baza de date a Primăriei. Până să-i aprobe, fiul i-a plecat.
3. După ce a câștigat efectiv procesul și până la comunicarea deciziei de către instanță, nu ar fi avut de ce să meargă la serviciu, în lipsa unui document care să anuleze închiderea bibliotecii. Totuși, a fost notată de trei ori în condica de prezență ca absentă și sancționată cu avertisment.
4. Imediat după revenirea la post, în aceeași zi, la 15.45 (program până la 16.00), primarul i-a cerut, printr-o hârtie pe jumătate ruptă, scrisă de mână, raport de activitate.
5. A tăiat abonamentul de Internet la bibliotecă, calculatoarele pe care mai stăteau copiii din sat sunt acum închise de câteva luni

Exact pe aceleași posturi pe care le-a „restructurat”, primarul face acum alte angajări, anunțate pe site-ul oficial

 

Ce a dat afară reangajează

Site-ul Primăriei Golăiești s-a umplut de anunțuri de angajare. Casier, agent agricol, șofer – tot ce a fost scos prin organigrama din ianuarie este readus acum, cu anunțuri postate în luna septembrie. Această situație a și provocat revolta foștilor angajați: posturile nu le-au fost desființate, ci ei au fost eliminați.
„Un exemplu că la Golăiești nu a fost despre eficientizarea activității Primăriei este faptul că, la momentul schimbării organigramei, exista un singur post de consilier personal al primarului. Acum sunt două posturi. Numărul angajaților Primăriei nu s-a schimbat prin concedierile din iarnă, ci a rămas identic. Acum, însă, se încearcă angajarea oamenilor apropiați primarului”, spune Vlăduț Hadarag, fostul agent agricol.

 

„Angajații care au fost dați afară nu îndeplineau criteriile de studii pentru acele posturi. Nu aveau studiile absolvite necesare. Erau plătiți cu studii medii sau superioare fără să aibă diplomele necesare. Acesta este motivul pentru care a fost schimbată organigrama și se fac acum noi concursuri."
Costel Manoliu, primar Golăiești

A pus un absolvent de Sport responsabil financiar la un proiect european

Absurd este faptul că primarul își acuză foștii salariați din Primărie că nu aveau diplome pentru posturile ocupate, dar el și-a pus consilierul personal, nou angajat, ca responsabil financiar pentru un proiect european deși acesta e absolvent de Educație fizică și sport.
Eusebiu Manolache este prieten cu primarul și a prins o sinecură de 3.500 de lei net/lună, la care se adaugă 1.200 de lei pentru proiectul european. Primarul n-a răspuns direct întrebării REPORTER DE IAȘI: este legală mandatarea unui absolvent de Sport ca responsabil financiar la un proiect european? A divagat: „Eusebiu Manolache se ocupă de toate problemele Primăriei atunci când sunt eu plecat pe teren sau la București. Se ocupă inclusiv de investițiile din comună”.
Primarul reproșează însă secretarei Consiliului Local, cu care este în conflict, faptul că aceasta a fost manager de proiect pe fonduri europene deși era incompatibilă: „Ani de zile a fost plătită pe proiecte europene deși legea interzice să încaseze venituri din aceste surse. Am cerut contabilei să calculeze pagubele, dar aceasta refuză. Practic mi-au blocat Primăria”.
Secretara CL, Ana Maria Postolache, spune că primarul este într-o gravă eroare și nu vrea să înțeleagă: „Au fost inclusiv două controale ale Curții de Conturi, în doi ani consecutiv, iar rapoartele au fost favorabile, constatând că toate procedurile sunt legale”.
Manoliu a adus doi consilieri personali, deși Primăria abia se târâie de la o zi la alta, din lipsă de fonduri și de proiecte de investiții. „Da, dar unul este al meu și unul este al viceprimarului”, motivează, hilar, Costel Manoliu (PNL).

 

Article image
* Grădinița e din 1940, cade varul de pe pereți. Localnicii din comuna Al.I. Cuza trebuie să-și țină copiii acasă anul acesta pentru că nu sunt locuri * Proiectele erau din 2015-2017, dar în septembrie 2021 nici măcar n-au fost începute * Al.I. Cuza are cea mai mică absorbție PNDL din județ, doar 9% * Fostul primar PSD a avut 4 mandate, fără să facă nimic * Ipoteza noii administrații: au umflat prețurile de proiectare și ap...
Autor Cezar Moraru Reportaje 13 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30