fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

O parte dintre „reformele” propuse de Alexe, în campania electorală, pentru binele județului Iași au ajuns pe mesele procurorilor DNA O parte dintre „reformele” propuse de Alexe, în campania electorală, pentru binele județului Iași au ajuns pe mesele procurorilor DNA

Alexe, anchetat după articolele REPORTER. Scorul Chirica-Alexe, arbitrat de DNA și DIICOT, este 3-3. Iașul PNL, campion la corupție


Procurori de la Direcția Națională Anticorupție, însoțiți de jandarmi, au descins ieri dimineață la Consiliul Județean Iași, unde au efectuat o percheziție în biroul președintelui Costel Alexe. După câteva ore, timp în care ușa lui Alexe a fost păzită de jandarmi, anchetatorii au ieșit cu un braț de dosare despre angajările de la Școala Populară de Arte și de la Direcția Județeană de Evidența Populației, ambele aflate în subordinea Consiliului Județean (CJ). Jumătate de oră mai târziu, președintele Alexe a precizat că anchetele au fost începute în urma unor articole ale REPORTER DE IAȘI și că nu este de acord cu faptele incriminate.

În contextul celorlalte percheziții și anchete derulate în acest an de Direcția Națională Anticorupție(DNA) și Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în două dintre principalele instituții publice din județ – Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean – se poate spune că, în acest moment, Iașul se poate ”mândri” cu cea mai coruptă administrație din România.  

 

Trei instituții publice percheziționate

Un zvon de dimineață care, de câteva luni, tinde să devină obișnuință la Iași: percheziții ale procurorilor într-o instituție administrativă. De data aceasta, „onoarea” revine Consiliului Județean, „maeștrii de ceremonii” fiind de la DNA. 

REPORTER DE IAȘI a solicitat imediat un punct de vedere de la purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, care a spus că nu știa nimic despre descinderea de la CJ Iași.

Câteva ore mai târziu, instituția a publicat un comunicat de presă în care preciza că „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada februarie – august 2021.În cursul zilei de 23 septembrie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în patru locații situate pe raza județului Iași, din care trei la sediul unor instituții publice”.

Ulterior, s-a aflat numele celorlalte două instituții vizate de procurori: Școala Populară de Arte „Titel Popovici” și Direcția Județeană de Evidența Populației. Directorul Școlii a avut telefonul închis câteva ore în timpul vizitei DNA.

 

„Toată ancheta este făcută în urma articolelor publicației dumneavoastră”

După ce procurorii și jandarmii au plecat, președintele Costel Alexe a ieșit din clădire pentru a vorbi cu jurnaliștii, spunând care sunt, în mare, direcțiile acestei anchete care vizează instituția. „Anchetatorii au luat organigrama din aprilie a Școlii Populare de Arte. Vreau să spun că președintele CJ nu se ocupă de angajările sau transferurile de la instituțiile din subordine. Pentru Școala Populară de Arte, ancheta vizează un post de referent cultural, unul de contabil și unul de muncitor necalificat, dacă îmi amintesc bine. Au fost solicitate documente pe care le-au pus la dispoziție, am colaborat cu organele de cercetare penală. Procesul angajărilor de la instituțiile subordonate și de la CJ a fost transparent, toate documentele sunt pe site”, a precizat Costel Alexe.

Întrebat dacă ancheta a vizat și transferul soției primarului liberal din Holboca, Maria Magdalena Pamfil, la Evidența Populației, după un stagiu scurt la Primăria Scobinți, Costel Alexe a confirmat. „Este vizat și acest transfer. De altfel, toată ancheta este făcută în urma articolelor publicației dumneavoastră”, a spus Costel Alexe în răspunsul către jurnalistul REPORTER DE IAȘI.

 

Ciocu mic, acum nou suntem la Putere

REPORTER DE IAȘI a scris în acest an, în câteva rânduri, despre Școala Populară de Arte, despre angajările sau contractele făcute de când Costel Alexe l-a numit acolo director interimar pe Vlad Baba sau despre cum acesta a manevrat organigrama încercând să scape de oameni incomozi pentru a-și aduce pilele în instituție.

Însuși Baba a ajuns în funcție prin controversata metodă a detașării, utilizată în masă de PNL după ce a venit la guvernare, în 2019. Baba a fost primul director de instituție numit de Costel Alexe după ce a preluat mandatul de președinte al CJ Iași. Astfel, prin două dispoziții din 11 și 12 noiembrie 2020, Vlad Baba a fost numit,inițial, consilier în Compartimentul Cabinet Președinte, iar, a doua zi, trimis prin detașare ca manager interimar la Școala Populară de Arte.

 

Article image
Liderul PNL Iași, Costel Alexe, a aplicat el însuși „metoda detașării” pentru a-și impune un favorit la cârma unei instituții publice, fără concurs. Numit pe 11 noiembrie 2020 consilier la cabinetul lui Alexe de la Consiliul Județean, Vlad Corneliu Baba a stat doar o zi în post, pe 12 noiembrie fiind detașat director la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, instituție subordonată Consiliului Județean condus de Alexe. Es...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 12 Februarie 2021

 

Odată ajuns aici, el a impus o organigramă cu 7 posturi în plus, în condițiile în care CJ îi cerea, în documente oficiale, să taie din cheltuieli. Posturile în plus sunt referent specialitate PR (salariu aproximativ 3.000 de lei net), îngrijitor (1.600 lei), operator imagini-sunet-lumini (2.500 de lei), muncitor (2.200 de lei), referent specialitate resurse umane (2.800 de lei), șef serviciu artistic (4.000 de lei), referent cinematografie (2.200 de lei). Pe site-ul Școlii, toate aceste concursuri au rezultatele anonimizate prin invocarea GPDR (protejarea datelor personale): directiva europeană utilizată de instituții publice pentru a masca fraudarea concursurilor sub masca respectării legi. De fapt, o interpretare abuzivă a unei prevederi pentru a ascunde sinecuriștii de partid. 

Se pare că cel puțin două dintre posturi se regăsesc în ancheta DNA. Primul este cel de la contabilitate, serviciu pe care Baba l-a externalizat pentru 1.700 de euro/lună către firma unei tinere pe nume Diana Geantimir. Baba a externalizat și serviciul de Resurse Umane, cu 2.400 de lei/lună, către o societate deținută de Marina Seicaș (foto jos).

În plus, directorul Școlii Populare de Arte a făcut achiziții directe de la o firmă a unui amic alături de care apare în filme pe Internet.

 

Article image
Vlad Baba a externalizat și serviciile de Resurse Umane unei domnișoare, bună prietenă cu cea care preluase serviciile de Contabilitate. Marina Seicaș e văzută toată ziua în mașina directorului. Ea face pontajele și calculează concediile la cei 20 de angajați ai Școlii Populare de Arte. Pe piața serviciilor private, prețul lunar la 20 de oameni este de 600-650 de lei. Vlad Baba plătește 2.400 lei/lună. Anterior, el external...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 23 Februarie 2021

 

Detașare la distanță, apoi transfer convenabil

Cel de-al doilea capăt de anchetă din noul dosar este transferul Mariei Magdalena Pamfil, soția primarului din Holboca, Neculai Pamfil, care a venit în ultimele zile din 2020 la Consiliul Județean, pe un post de consilier la Direcția de Evidență a Populației. REPORTER a dezvăluit că ea fusese angajată inițial, prin concurs, la Primăria Scobinți, aflată la 83 km de casă. Anterior, Maria Magdalena Pamfil era casnică, anterior figurând ca administrator al unei firme micuțe, care n-a mai depus bilanțul contabil din 2015.

 

Article image
Primarul comunei Holboca, liberalul Neculai Pamfil și-a angajat soția la Consiliul Județean Iași, după o „haltă” de câteva zile la Primăria Scobinți. Este manevra patentată de PNL și aplicată de mai multe ori în ultimele luni pentru rudele liderilor locali. Metoda a atras atenția DNA care a făcut descinderi la Apele Române și la două primării comunale, considerând că schema „detașării” sunt forme de trafic de influență și ...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 17 Martie 2021

 

Concursul de la Primăria Scobinți a avut loc pe 21 decembrie 2020. Până pe 31 decembrie 2020, femeia avea deja semnată detașarea la Consiliul Județean, la Direcția Județeană de Evidența Populației. Aici, a fost angajată ca inspector, cu un salariu de 4.500 de lei net. Pamfil lucrează acum la ghișeul de eliberare acte de identitate, iar directoarea instituției, Carla Lozneanu, a precizat, atunci când a fost întrebată despre subiect de către jurnaliști: „Am avut nevoie de personal acolo, este o activitate nouă. Eu i-am semnat transferul la noi, a făcut o cerere și i-a fost aprobată”.

 

Lista dosarelor penale pentru Alexe, Chirica, Primărie și CJ, ediția 2021

* Ianuarie: DNA l-a pus sub acuzare pe Alexe pentru că, în perioada în care a fost ministru al Mediului, a luat o mită constând în 22 tone de tablă de la un șef al Combinatului Siderurgic Galați în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme;

* Ianuarie: primarul Mihai Chirica și mai mulți colegi ai acestuia din Primărie au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași pentru măsluirea unei licitații în așa-numitul „Dosar Skoda”. Procesul se află în procedura de cameră preliminară;

 

 Mihai Chirica, celălalt exponent al reformelor liberale de la vârful administrației ieșene

 

* Aprilie 2021: DNA a confirmat faptul că structura din Iași anchetează modul în care mai multe utilaje ale Direcției Ape Prut au fost folosite pentru lucrări la un domeniu deținut într-o comună din județ de familia lui Alexe, fapt dezvăluit de REPORTER DE IAȘI;

* Aprilie 2021: Percheziții DIICOT la Primăria Iași într-un dosar legat de construirea ilegală de către patronul Bună Ziua Iași, Ghiocel Asimionesei, cu complicitatea unor funcționari din Palatul Roznovanu, a unui bloc pe strada Sărăriei. Primarul Chirica este acuzat în această anchetă de „omisiunea sesizării”. Cercetările au început după o serie de articole publicate de REPORTER DE IAȘI;

* Iunie 2021: Percheziții DNA la Primăria Iași într-o anchetă referitoare la un  schimb de terenuri aprobat în 2019 de către Consiliul Local. Este posibil ca această anchetă, care a demarat după articole publicate de 7IAȘI și REPORTER DE IAȘI, să îl aibă în colimator și pe Alexe și mai mulți consilieri locali din PNL din mandatul 2016-2020;

* Septembrie 2021: Percheziții DNA la Consiliul Județean în urma unor fapte de corupție care au avut loc în perioada februarie-august 2021. Președintele Alexe a declarat că ancheta se bazează pe dezvăluiri REPORTER DE IAȘI.

 

Article image
* Achiziții directe în 3 minute pe fonduri europene care vin peste 6 luni. Schema a fost aplicată de peste 100 de ori, în contracte sparte în sume mici * O școală a luat aproape 700 de combinezoane, fără să fie clar la ce folosesc * Altă școală a luat dezinfectant de mâini pentru următorii 5 ani, „pentru că nu expiră” * Tânărul furnizor are 25 de ani și firma sa abia era înființată * Loredan Ștefan a negociat singur cu ...
Autor Cezar Moraru Anchete 19 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Go to top