fbpx
 
Martor Protejat despre Afacerea River’s Towers: „Șpaga a fost de 500.000 de euro”. EXCLUSIV

Martor Protejat despre Afacerea River’s Towers: „Șpaga a fost de 500.000 de euro”. EXCLUSIV


* Mihai Chirica a ținut 6 luni pe birou edificarea unui bloc din Metalurgie. A semnat, și-a tăiat semnătura, apoi a semnat din nou
* Antreprenorul proiectului rezidențial era fiert: avea antecontracte, plătea chiriile la cumpărători dacă nu reușea să intabuleze apartamentele și acumula pierderi mari
* După șase luni basarabeanul care a construit River’s Towers nu mai avea bani nici să-și plătească furnizorii și suna zilnic la Primărie
* Fără edificare, Alexandru Palii nu putea face intabulare. Fără intabulare, nu putea vinde apartamentele
* Chirica a semnat brusc, după 6 luni
* Recepția a fost o farsă: REPORTER DE IAȘI a dezvăluit săptămâna trecută că Palii nu făcuse parcări, nu amenajase spații verzi, construise în plus și încălcase autorizația
* Discuția REPORTER cu Martorul Protejat este înregistrată, iar transcrierea are o fidelitate de 100%. Aceeași mărturie a fost dată și la DIICOT

Un funcționar al Primăriei, cu identitate protejată, a făcut pentru REPORTER DE IAȘI dezvăluiri cu adevărat șocante. Deblocarea unui proiect imobiliar din Metalurgie a presupus transferarea de bani negri, o sumă cifrată la sute de mii de euro. Conform mărturiei, banii au plecat de la investitorul imobiliar și au ajuns, printr-un intermediar, la vârful Primăriei Iași.

Blocurile de lângă Sala Grădinari nu au parcări. Mașinile stau pe Splai Bahlui, pe ambele trotuare

 

O edificare complicată, ținută șase luni în Primărie
Speța, pe scurt: în august 2019, funcționari ai Primăriei au semnat recepția la un bloc turn din complexul River’s Towers. Amplasat în apropierea Sălii de Sport Grădinari, blocul a fost ridicat cu subsol, parter și 13 etaje, în total 162 de apartamente.

Pentru a vinde acele locuințe, Alexandru Palii, patronul Lastor Invest, dezvoltatorul proiectului, avea nevoie de acest certificat de atestare a edificării. Act fără de care nu se puteau face intabulările.

Așadar, din septembrie 2019 și până în martie 2020, dosarul a stat pe la diferite birouri din Primărie. Ceea ce, teoretic, se putea rezolva în câteva zile, în cazul lui Palii a durat jumătate de an. Martorul sub acoperire a afirmat că documentele au stat o lună la Alexandru Mustiață, fostul arhitect șef al Iașului, o altă lună pe biroul lui Gabriel Harabagiu și circa 4 luni pe cel al primarului Mihai Chirica. Cum s-a deblocat situația, în dialogul următor între REPORTER și funcționar.

În lipsa unei probe indubitabile, am secretizat numele omului de afaceri implicat în rezolvarea litigiului dintre dezvoltatorul River’s Towers și primarul Mihai Chirica.

Transcriptul are o valoare mare pentru cititori deoarece redă cu acuratețe atmosfera viciată și interesele financiare imense din Primărie în domeniul urbanismului.

Patronul cartierului rezidențial, Alexandru Palii, a căutat disperat o conexiune cu șefii Primăriei, pentru că actul de care avea nevoie stătea blocat de 6 luni pe biroul lui Mihai Chirica

 

N-au mai făcut recepție, că aveau un etaj în plus
REPORTER DE IAȘI: - Care a fost problema la River’s Towers? Au început să facă primul bloc, apoi au dezmembrat, l-au făcut pe al doilea.
- Funcționar cu identitatea protejată: A, de Lastor Invest e făcut. Moldoveni. Acolo, cum să vă spun, e-o chestie mai delicată. Moldoveanul ăla e băgat la înaintare. De fapt, în spatele lui stă un miliardar moscovit. Constructorul este un fost coleg de-al nostru (din Primărie – n.r.) care a fost șef la Control Urbanism, Adrian Ciobanu.
- El a construit tot acolo?
- Da, da. Deci, primele două blocuri au fost recepționate și intabulate înainte de a face eu recepții.

- Adică, au fost în 2016 și 2017?
- Da. Ei au greșit ceva acolo. Au trecut ca și stradă, strada aia de lângă, care duce spre..., pe acolo prin lateral. Ei au ținut să fie nominalizat Chimiei. Și-au venit cu adresă la noi, noi când ne-am dus, eu cu Victor (Gavriluță – n.r.), că ei aveau totul făcut numai cât trebuia să le dăm o notă rectificativă la certificatul de edificare. Că strada este „X” și nu „Y”. Când ne-am dus, noi ne-am dus să vizualizăm. Și-acolo era etajul tehnic de sus de fapt erau apartamente.

- La acestea două din față?
- Da. Dar toate-s copii.
- Da, dar sunt mai mari celelalte din spate, sunt duble.
- Da, da.
- La cele două din față el avea 12 plus etaj tehnic și făcuse 13?
- Da. Și așa și este în continuare. Și-atunci au renunțat la a colabora cu noi și au intabulat pe vechea stradă unde aveau ei. Că recepția era făcută atunci de Control Urbanism de la Poliția Locală. Și semna directorul Grumeza.

 

Parkliftul se închiriază doar pentru recepție

- Apărea și Tulică (verișoara primarului – n.r.). Sau Tulică a fost mai târziu?
- Tulică era atunci. Tulică semna, semna cineva de la Control Urbanism și Grumeza cum semnează acum primarul dincoace. La celelalte două, au apărut după, am fost și eu implicat în 2019.

- Dar la astea două n-avea o supraetajare? O făcuse fără nicio autorizare? La primele două?
- N-aveau supraetajare. În loc de etaj tehnic erau apartamente.

- Și locuri de parcare erau prevăzute în autorizații? Vă amintiți?
- Da, da. La celelalte două, următoarele, aveau locuri de parcare dublate prin park-lifturi. Deci mașină și încă una deasupra ei. N-am făcut eu recepția, am și acum colega, e Dana Vasiliu, care la blocuri, în general, ea lua dosarele pentru că le solicita investitorilor să le facă ea certificatul de performanță energetică. Și ea lua bani pe chestia asta.

Făcea pe o firmă, că ea e și autorizată, dar făcea pe o firmă a unui coleg ca să nu fie în conflict de interese. Asta se întâmpla în august 2019. Prin septembrie 2019, mi-a venit dosar la edificare. La edificare eram eu și cu Victor, colegul meu Victor (Gavriluță, unchiul secretarei primarului Chirica – n.r.). Ne-am dus acolo. Nu era gata. Și varianta ca să facă recepția lăsa mult de dorit. Deci parcare, avea bazin de apă, post de transformare. Și la fel. Etaj superior tehnic în amenajare. Noi i-am mai dat un răgaz.

Zic: „Când credeți că-i gata, ne rechemați. Dar, uitați, aveți obligația să ne prezentați park lifturi aici. Că le cumpărați, că le închiriați cât venim noi aici și după aia le dați”, că așa se practică.

Deci n-are nimeni niciun park lift, niciundeva. Chiar dacă și Niculiță avea și tot. Ei le închiriază după care, dacă eu care fac recepția, edificarea trebuie să le văd acolo.

Că eu întotdeauna m-am dus cu aparatul foto și eu făceam fotografii. De aia m-a ajutat în multe cazuri în care eu am dat respingere și colega mea Dana Vasiliu a dat admitere. Bine, probabil, chestia se pune de bani. Că aici nu se învârte nimeni decât în jurul banilor. Și interesele imobiliare la fel sunt, pe bani.

Iar aici la Lastor Invest a fost o chestie interesantă. Eu am ținut morțiș să fie ca la carte. Mai ales că aveam fostul coleg, constructor (Adrian Ciobanu – n.r.) și mi-a făcut niște apropouri: „bă, să nu luați bani, bă să nu...”. Că dă el o șampanie, că are el – cât a fost la recepție la Control Urbanism – are atâta băutură încât dacă ar da înapoi, n-ar trăi cât să o consume. Victor făcea certificatul de edificare, i l-am semnat și eu. Și a stat la Alexandru Mustiață (fostul arhitect șef al Primăriei – n.r.) cred că aproape o lună de zile. Nu mai ieșea. Bineînțeles că telefoane, tot.

Martorul Protejat povestește: „Chirica spunea să ascult numai de el. Harabagiu spunea că ce îi spun lui știe si Chirica. Amândoi erau înțeleși, au făcut totul împreună”

 

Au început să-l fiarbă pe Palii la foc mic
- Asta a fost în 2019?
- În 2019. În august s-a făcut recepția, în septembrie ne-am dus noi prima etapă.
- În mod normal când trimiteți un certificat de edificare cât stă la arhitectul șef? O zi, două, trei?
- Poate să stea 5 minute maxim cât răsfoiește, că-l știe, dosarul. Sau o lună ca în cazul ăsta. Și a ieșit foarte târziu. Cineva care a făcut branșamentele electrice, tot ce înseamnă de la postul de transformare până la contoare, nu-și lua banii pentru că ăsta nu vindea. Ca să vândă trebuia făcută apartamentarea, ca să facă apartamentarea trebuia să facă intabularea. Ca să facă intabularea trebuia certificatul ăsta de edificare.

Insista cu telefonul, cred că aproape zilnic. La mine și la Victor. Dar la mine, în special. De ce la mine? Eu l-am cunoscut pe fratele lui Comănescu care a fost la Combeton. Și are o firmă care are contract cu Delgaz Grid să sape și, ulterior după ce repară avariile la cablurile electrice, să aducă la starea inițială. Și tot sancționam Delgaz Grid, ăsta îl punea să plătească pe Comănescu. Că îmi spunea că dă faliment din cauza mea. Nu din cauza mea, din cauza voastră, că nu e bine.
Și ajunge acel certificat de edificare la domnul Harabagiu care el semna la vremea aceea în locul primarului, avea dispoziție de delegare de atribuții. Și-a stat tot așa aproape o lună.

 

Mihai Chirica i-a luat atribuțiile lui Harabagiu
- Mustiață i-a dat drumul după o lună și a ajuns la Harabagiu?
Da. Care l-a ținut și el vreo lună. Și la un moment dat, pleacă Harabagiu la Sfântul mormânt, la Ierusalim. Cum a plecat, Chirica a dat dispoziție, toate apăreau scrise astea, și i-a luat tot de pe birou. Documente care erau în curs de semnare.
- I-a retras atribuțiile pe urbanism.
- Lui. El a plecat vineri și în timpul week-end-ului i-a retras tot, de-atunci nici n-a mai avut competența să semneze la urbanism. Ce s-a întâmplat? Eu insistând, mă întreba: „Dar e bine?”. Zic: „Uitați-vă în fotografii, că eu nu pot să le măsluiesc”. Zic: „Le fac, puteți trimite pe altcineva să verifice”.

Că a găsit el doi, Florin Grierașu și cu unul care mi-a urmat la recepție, Adrian Pascariu, care pierdea timpul pe acolo, a vrut să-l facă un fel de... L-a adus de la Control Urbanism să-l facă muncitor la Arhivă. Să arhiveze dosarele cu autorizații. Și s-a potrivit aici. El ne verifica într-un fel pe noi. Adică, se uita în astea și trebuia să se ducă la fața locului să vadă dacă e ok.
Și i-a luat toate dosarele. Când a revenit, nu-i. Cu toate că discutasem „da, semnez, da, semnez”. Lanțul ăsta tot aștepta ceva. Nu era nimic întâmplător. A ajuns la Chirica. De-acolo a zis: „L-am văzut, certificatul, îi semnat, ți l-a semnat Chirica”. Dar a ajuns să plece Chirica în Barcelona. Și i-a dat dispoziție scrisă.

Chirica lăsase vorbă: „Nu vă atingeți de Lastor”
- Acum vorbeam de noiembrie – decembrie.
- Da, da. Decembrie era. Și a ajuns la Chirica. Ăștia erau nerăbdători ca să poată intabula. Pentru că ei aveau limită cu precontractele făcute cu viitorii proprietari că altfel le plătea chirie. Și chiriile adunate lună de lună la atâtea apartamente însemna foarte mult..
Și ajungând la Chirica, ăsta îl semnează, semnează toate mapele, toate documentele care erau pe masă și-i dă dispoziție la plecare. Eu am văzut dispoziția că Harabagiu a pozat-o și mi-a arătat-o pe telefon. Acum nu știu resortul de ce se destăinuia el mie. Faptul că a pierdut mult din chestia asta, că neavând dreptul de semnătură. Și a spus așa: „Semnează orice document în afară de Direcția de Urbanism”.

Și după ce a ieșit dispoziția de la Denisa, secretara, scrie cu mâna. Taie „fără” Urbanism, taie cu pixul și scrie „cu” și unde semnează în subsolul dispoziției scrie iar „cu Urbanism”. I-a dat dispoziția aia. Și i-a dat telefon. A zis, dom’le, când a ajuns în Barcelona m-a sunat și a zis „vezi că găsești documentele semnate toate. Și sunt două certificate de edificare. Unul Lastor Invest și unu...Nu te atingi de ele. Alea rămân acolo”.
A venit din Barcelona, nu s-a atins omul de ele. A semnat celelalte. Dar le semna și a dat dispoziție la secretarele unde erau viceprimarii să facă un opis la tot ce se semnează. Și toți directorii de la alte direcții trebuia să prezinte când vine primarul tot ce se semnează. Probabil, că își pierduse pe moment încrederea, ceva.
Și miza la ședințele de Consiliu, spunea tot Harabagiu fără să-l întreb, că eu nu puneam întrebări, erau acele PUZ-uri. Deci, din 60, în medie care erau la fiecare ședință 20 și ceva selecta de acolo. Și întreba: „Tu ai vreunul care să-l pui pe listă?”. Și zice: „N-am”. Bineînțeles că s-a prins să nu se înțepe să zică „înseamnă că îl ai pe ăsta”. La mână.
Și revine din Barcelona. Nu dă drumul la certificat.

Edificarea de milioane semnată de Mihai Chirica are o clauză nemaiîntâlnită în documentele de Urbanism: o promisiune a dezvoltatorului imobiliar că va construi locurile de parcare în viitor


Chirica îi ceruse să sponsorizeze Politehnica
- Dar îl semnase?
- Semnase.
- Chirica semnase, dar îl ținea la el în birou?
- Exact. Semnase. Între timp, cei de la Lastor Invest nu știau un om de legătură: „Dom’le, dau cât se cere. Nu mai contează. 100.000, 200.000, 500.000, 1 milion. Trebuie să trec mai departe”. Au venit la mine crezând că eu am o relație specială cu primarul și că pot să-i spun: „Dom’le, uite ai...”. Nu, mi-am declinat competența. „Nici să nu vă gândiți așa ceva”.
- Despre cât era vorba?
- Nu, inițial a zis să spună el cât trebuie. Și ca să aflu motivul: Chirica i-a propus când i-a semnat autorizațiile să cotizeze la Politehnica Iași ca sponsor, o sumă de... Ăla, moldoveanul, a zis „da”. Dar a făcut „nu”. N-a dat nimic. Semnând la primele blocuri cu Poliția Locală certificat tot, i-a scăpat din mână. Aici când i-a prins, i-a blocat. Și când se ajunge la...

La un moment dat, eu i-am indicat patronului de la Lastor Invest să vină să vorbească cu Chirica. Ori la audiențe, ori cel mai bine zic, la audiențe te-ntinde mult, stai în față acolo unde vine mașina și-atunci chiar dacă este polițistul local îi spui că vrei să discuți.

Chirica și-a tăiat cu un pix propria semnătură
- I-ați spus lui Palii asta?
- Moldoveanului, da, da. Și ce credeți? Pentru că tot insista la noi în fiecare zi. „De ce nu iese, de ce nu iese?”. „Dom’le, nu iese că...”. Trebuia să spună un motiv.

În final, Chirica s-a enervat și și-a tăiat semnătura, un X, și-l cheamă pe Marcel Penciuc, șeful Corpului de Control, și să meargă să verifice că ceva nu e în regulă acolo. Și-l ia pe Victor. Și eu mă duc, făcând echipă cu Victor Gavriluță, m-am dus și eu acolo.

Și ăsta îmi spune: „Dumneavoastră n-aveți treabă pentru că n-ați făcut dumneavoastră recepția”. O făcuse Dana Vasiliu. Îi face control, dar bine, ăsta, Penciuc, nu e specialist, nu e constructor, nu e inginer, e economist. Și ce să vadă? Documentația și dacă fațada seamănă, înălțime. Eu aveam telemetrul la mine, tot timpul.
- Da, dar erau locurile de parcare.
- Ce-i în minus. El trebuie să citească autorizația, să știi unde să te uiți, la detaliile care fac diferența. Și când am terminat controlul acolo, nu știu ce a scris ăla în raportul lui de control...

În februarie s-a rezolvat brusc
- Vorbim deja de ianuarie?
- Da. În decembrie ne-am dus prima dată pe la final și după care a trecut ianuarie.
- Când a tăiat cu pixul, în ianuarie?
- Nu, în decembrie. Eu am văzut certificatul pe masă la Victor Gavriluță când a venit Marcel Penciuc cu el. Era tăiat. Și mi-a părut rău că n-am făcut o poză. Că, la urma urmei, era și semnătura mea acolo.
Nu știu ce a scris ăla în raportul de control. Cert este că n-a vrut să-i dea drumul. Ăsta a venit, a stat de vorbă cu Chirica, dar a stat așa de repede încât i-a spus, i s-a transmis că acolo nu-i în regulă nimic și n-o să-i dea drumul niciodată.
Urmând ca, a trecut și ianuarie, cred că la finalul lui februarie s-a rezolvat problema. Dintr-o dată. În cadrul mișcărilor prin Primărie, colega mea îi făcuse recepția, și s-a întâlnit cu primarul. Și-i face semn ei și zice: „Dana, i-ai făcut tu recepție la Lastor. Eu credeam că i-a făcut (...), după el umblam să...”.
Când colo, ea nu-mi spunea mie asta, i-a spus lui Victor. Și se întâlnește. „Uite, băi, ce spune asta”. La mine avea, cum să vă spun, o măsea în plus, un dinte în plus colega mea pentru că eu îi dădusem respingere la cineva și ea s-a dus și i-a dat admitere. Și acum ăla e-n pușcărie. E ăla care a fost intermediarul între ea și proprietar. Pe strada Micșunelelor, unul Pancu Florin.

„Blocurile chinezești” ale lui Palii nu au în prezent spațiile verzi din imaginea randată, iar locurile de parcare de la subsol sunt doar la jumătate


S-a rezolvat: „Juma de milion a fost”
- De ce-i în pușcărie?
- Păi, ăla a luat bani. Și ăsta, Pancu, i-a zis: „Dom’le, eu te rezolv”. Deci, eu i-am dat respingere și Dana, colega mea, i-a dat admitere. Și el s-a dus: „Eu te rezolv”. Și i-a cerut bani lui ăla. Ăla s-a dus la DGA, a făcut înscenare, i s-a pus bani, „mită” scris pe ei și l-a prins și l-a închis.
- A făcut un bloc, ceva?
- Nu, nu-i bloc. E pe Micșunelelor o casă. Trebuia autorizație de demolare. Trebuia reconstrucție și el a demolat tot și a făcut altceva. Ei lucrează în, sunt tineri, lucrează el și ea, în Scoția. Și aveau manifestări din astea ciudate. La noi veneau mașinile și ne luau și ne duceau la adresa respectivă. Și ăsta spunea că nu mai are pentru ce trăi că i-a murit cineva drag, o fetiță, 12 ani. Și când colo, era cățeaua. Dana și acum are dosar la DGA pentru abuz în serviciu, ceva de genul. A scos-o din luare și dare de mită pentru că el a recunoscut că numai el a luat banii. Pentru el, nu și pentru ea.
- Ăla era un intermediar?
- Exact, da, da. Apropos cu Lastor. Și se găsește unda verde de traseu a banilor către... Și i s-a dat în secunda doi. Un om de afaceri extrem de apropiat de primar. Și ei mi-au spus, din sursa de acolo: „Gata, am rezolvat-o”. Cum? „Păi, prin Z.Z.. I s-a pus, s-a dus direct”. Și o sumă consistentă, juma de milion de euro a fost. Și imediat a cerut certificatul de edificare, i s-a dat, fără să schimbe nimic la bloc, fără să schimbe autorizația. Adică, în septembrie nu era bun, în octombrie nu era, decembrie, construcția arată la fel.

 

„Știau amândoi. Îl așteptau să fiarbă în suc propriu”
- Deci, a rezolvat-o Z.Z. direct cu Chirica, fără Harabagiu, fără nimic?
- Fără, dar îmi spunea Harabagiu un lucru. De fiecare dată când insista pentru o problemă și eu tot spuneam mă mai gândesc. „Tot ce-ți spun eu știe și Chirica. Eu sunt mesagerul”.
Chirica, inițial, mi-a zis așa: „Doar eu îți spun”. Când m-a chemat Harabagiu mi-a zis: „Și eu”. Și eu zic: „Nu, doar el”. Și zice: „Vezi că eu când îți spun, îți spun de la el”. Știau amândoi. Că după aia mi-am explicat de ce a stat atât de mult și la arhitectul șef, și la Harabagiu și la...Îl aștepta pe ăsta să fiarbă în suc propriu ca să...
- Era disperat.
- Da. Eu i-am spus: „Eu nu vă pot ajuta chiar deloc”. Dar faptul că, după aia, când mi s-a limpezit mintea, când mi-a spus „uite, la Z.Z. s-a ajuns”, eu știam că (...) este un om extrem de apropiat de primar și că este unul din sursele de bani discrete. Pentru că restul se dădeau, eu știu de la dezvoltatori: „Dom’le, felia mare de tort se dă în afară, nu aici. Aici sunt urmăriți, sunt contabilizați”.


Cum i-au băut whiskey-ul lui Pipa de la CFR
- În străinătate?
Da. Când te duci la Muntele Athos, te duci la Mormântul sfânt, la asta. Z.Z. era omniprezent. Peste tot unde se ducea Chirica în Israel, el era cu Z.Z.. Și după aia mi-am explicat și eu. „Băi, de ce s-a întâmplat”. Că el n-a fost cu mine deschis, Chirica, în sensul să-mi spună... Când m-a pus la recepție, nu m-a chemat să mă întrebe, când mi-a dat dispoziție că nu mai fac...

Nu, a venit, într-adevăr m-a chemat la Harabagiu în birou. Și mi-a spus că, mi-a reproșat câteva chestii. Am fost la unul Pipa, care-i director Infrastructură CFR. El a fost director, într-adevăr, și pe țară. Așa, și avea recepția făcută și ne-am dus la edificare. Și era un frate de-al lui care să ne deschidă ușa acolo. În Bucium. Și nu era trecut, avea piscină, garaj, nu știu ce.

Zic: „Dar dom’le, cum? Că asta nu-i în autorizație”. Și când am intrat, că avea camere de luat vederi afară, camere de luat vederi în interior. Și a deschis omul, ne-a invitat într-o bucătărie imensă, vreo 30 mp cred că avea. Și scot telemetrul și-l pun să măsor. Că dacă îți dă dimensiunile unei camere, celelalte implicit îți ies. Când am apăsat pe ușă, că era un perete total cu mobilă de jos până sus și din stânga până-n dreapta. Și când am băgat, s-a deschis ușa. Și când am văzut de sus până jos erau numai băuturi alcoolice de toate felurile, nu era în magazin ce am văzut acolo. Și am făcut poze. Că zic: „Victore, vino să vezi ceva care...”. Știți, m-am mirat ca un copil care n-a mai văzut așa ceva.
- Era ca un fel de debara mascată.
- Da. Dar imens de mult. Și ăla a văzut că eram așa de curios, a zis: „Dacă vreți, serviți-vă”. Eu iau o sticlă de care n-am mai băut niciodată, o pun pe masă, mă duc la chiuvetă, la uscător, iau două pahare de whiskey și pun, am pus pe fundul acela 5 milimetri. Am gustat, zic: „Băi, Victor, e bun?”. Zice: „Să gust dintr-atâta?”. Mai pun o dată. Și am plecat. Ei, camerele au înregistrat, ăla a fost foarte supărat, Pipa ăla.
- Erați cu Gavriluță?
- Da, Gavriluță. La edificare era obligatoriu să fim amândoi. Și înregistrarea i-a trimis-o primarului, ulterior i-a trimis-o și lui Alexandru Mustiață... Eu nu mă subordonam lui, eu fiind la Transporturi eram neutru față de ei.

NOTĂ: Aceasta este prima parte a interviului. Zilele următoare, REPORTER DE IAȘI va publica și partea a doua. Materialul este o transcriere identică a înregistrării, fără nicio editare pe text. Intertitlurile aparțin redacției.

Primarul a vrut să semneze personal edificarea la acest proiect rezidențial. A lăsat vorbă către Harabagiu: „Să semneze tot, mai puțin Lastor. Să nu se atingă de el”

 

Palii nu știe, nu comentează
O discuție anterioară REPORTER DE IAȘI – Alexandru Palii, tangențială cu dezvăluirile funcționarului cu identitatea protejată:

REPORTER DE IAȘI: - Ce-a însemnat jumătate de an blocaj la Primărie cu certificatul de atestare a edificării?
Alexandru Palii:
- Eu n-am cum să comentez din simplul motiv că dumneavoastră cunoașteți foarte bine situația. Deci, eu vă spun. Eu nu, nu intru, dacă ați observat, noi în mod conștient nu intrăm, nu discutăm, nu participăm. Noi, efectiv, încercăm să ne facem treaba cât se poate de bine în măsura în care putem.
- Dar jumătate de an blocaj acolo, v-a afectat financiar?
- E destul de dificil, nu știu eu...
- Ați avut în ultimii ani vreo solicitare de la Primărie să sponsorizați echipa de fotbal Politehnica Iași?
- Nu.
- N-a venit nimeni din partea Primăriei?
Nu. În general, n-am avut nicio solicitare de la Primărie. Nici de-o culoare.
La câteva zile distanță, Palii a refuzat o altă discuție. Ulterior, REPORTER i-a trimis subiectul pe whatsapp (posibile intervenții pentru obținerea certificatului de atestare a edificării), însă omul de afaceri basarabean nu a comentat în niciun fel.

 

Reacțiile celorlalți eroi din spovedania Martorului Protejat
Dana Vasiliu, funcționară a Primăriei care a efectuat recepția la al treilea imobil de la River’s Towers, nu a făcut niciun comentariu. „Nu avem ce discuta. Puteți discuta cu purtătorul de cuvânt de la Primărie”.
Victor Gavriluță, inspector la serviciul GIS Cadastru, a repins apelurile telefonice ale REPORTER DE IAȘI.
Z.Z. (identitate anonimizată), om de afaceri: „Nu îl cunosc pe Palii. În viața mea nu am auzit de el. N-am fost nici pentru domnul ăsta, cum i-ați spus dumneavoastră, nici pentru mine, nici pentru nimeni altcineva vreodată la Primărie, credeți-mă. Mi-ați spus dacă am vreo legătură cu aceste blocuri sau cu alte edificări? Nu am niciun fel de legătură. Gândiți-vă că am familie, am copii, nu cred că cineva își poate permite să dea o astfel de declarație fără să suporte consecințele”.  

Article image
* Dezvoltatorul basarabean a primit edificările la blocurile de pe Splai Bahlui-Metalurgie deși nu a respectat autorizațiile * La inspecția Primăriei la al treilea bloc a adus un sistem multi-parking, iar a doua zi l-a scos * Se obliga la 642 de locuri și a făcut 300. Atestatul de edificare a stat 6 luni pe biroul lui Mihai Chirica. REPORTER DE IAȘI va explica zilele următoare afacerea * La unul din blocuri, în autorizație ...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30