fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Condamnatul penal Pavel Pântea a devenit lider antivaccinist și amenință medici și profesori cu pușcăria

Condamnatul penal Pavel Pântea a devenit lider antivaccinist și amenință medici și profesori cu pușcăria


* Are două condamnări, din care una de 4 ani cu executare, pentru șantaj și înșelăciune în formă continuată
* Lua avansuri pentru apartamente și nu le mai vindea
* Acum apare la televiziuni și vorbește despre conspirația COVID
* În mai multe postări radicale, Pavel Pântea amenință medicii și profesorii din România cu plângeri penale, dacă obligă pacienții și elevii să poarte măști. El fiind jurist

Unul dintre vârfurile de lance ale taberei antivaccin și antimască din Iași a publicat, zilele trecute, o scrisoare deschisă adresată profesorilor și cadrelor medicale acuzându-i de faptul că „AȚI ADERAT la grupări infracționale care săvârșesc infracțiuni dintre cele mai grave împotriva populației.” Pavel Pântea a adăugat bombastic: „OPRIŢI-VĂ DIN SĂVÂRȘIREA DE INFRACȚIUNI PÂNĂ NU ÎNCEPE URMĂRIREA PENALĂ ÎMPOTRIVA VOASTRĂ! DAȚI-VĂ MÂNA CU POPORUL PENTRU CĂ EL VĂ VA FI ALĂTURI!” Pântea a fost condamnat definitiv în două dosare penale, în 2006 și 2013, stând la pușcărie câțiva ani. Într-unul dintre cazuri, acuzația a fost de șantaj. Un martor la încercarea lui Pântea de a intimida o femeie a declarat în fața anchetatorilor: ”În acel moment, tot pentru a o impresiona pe acea tânără, Pântea mi-a cerut să scot un cuțit.”

 

Semnează „în numele poporului”

După Răzvan Constantinescu și Vasile Astărăstoaie, Iașul propune un nou „star” antivaccin și antimască, cu un discurs conspiraționist. Se numește Pavel (Paul) Gheorghe Pântea (43 de ani) și, în urmă cu câteva zile, într-un gest teatral, a publicat într-o gazetă locală online un text patetic, plin de majuscule și de amenințări, mai mult sau mai puțin voalate, la adresa medicilor și profesorilor pe care îi critică pentru atitudinea pasivă față de măsurile luate de autorități în pandemie. Documentul face parte dintr-o serie de încercări ale sale de a ieși în evidență în spațiul public, inclusiv prin înscrierea în partide de buzunar (UNPR, Partidul Verde) și publicarea de comunicate referitoare la diferite propuneri ale sale în cadrul acestor formațiuni.

Pântea (dreapta) s-a înscris, la un moment dat, în UNPR-ul lui Gabriel Oprea

 

Prezentându-se drept „CUNOSCUT ÎN DOMENIUL AFACERILOR IMOBILIARE, ÎNSĂ ESTE ȘI JURIST, AVÂND INCLUSIV CURSURI DE MASTER FINALIZATE LA UNIVERSITATEA „ALEXANDRU I. CUZA” DIN IAȘI.”, Pântea i-a criticat pentru faptul că acceptă ca elevii să poarte mască, acuzându-i de „rele tratamente aplicate minorului”, infracțiune prevăzută de Codul Penal. Din scrisoare nu lipsesc laitmotivele reluate periodic de tabăra din care face parte: „cea mai grea perioadă din istorie, din punct de vedere educațional, generată de noile grupuri de interese naționale și internaționale”, „declanșarea așa-numitei „pandemii”, indiferent de măsurile abuzive impuse zilnic de către guvernanții aserviți ocultei mondiale.”, „ordinele celor care au planul concret de distrugere a României.”

Altă postare controversată a lui Pântea

 

Pe scurt, profesorilor și medicilor li se aduce la cunoștință, printre altele: „OBLIGAREA UNUI COPIL DE A PURTA MASCA ÎMPOTRIVA VOINȚEI SALE ȘI ÎNGREUNAREA RESPIRAȚIEI NORMALE, REPREZINTĂ O ACȚIUNE DE „PUNERE ÎN PRIMEJDIE A SĂNĂTĂȚII SAU CHIAR A VIEȚII”, așa cum e prevăzut în teza I din art. 197 Cod penal.”, precum și faptul că ”purtarea măștii un timp îndelungat creând disconfort prin transpirație, înfierbântarea corpului prin reinhalarea aerului cald, distragerea atenției și lipsa de concentrare asupra cursurilor, constituie MĂSURI ÎMPOTRIVA DEZVOLTĂRII FIZICE, INTELECTUALE SAU MORALE”.

Pântea îi acuză pe cei care practică aceste meserii de faptul că „AȚI ADERAT la grupări infracționale care săvârșesc infracțiuni dintre cele mai grave împotriva populației” și le cere ”SĂ VĂ OPRIȚI, să demascați faptele pe care ați fost instigați să le comiteți si veti fi iertaţi atat de lege, cât şi de popor !!!”

Jigniri la adresa fostului ministru al Sănătății dintr-o postare a lui Pântea

 

Textul se termină apoteotic:

„VĂ ATENȚIONĂM FERM CĂ PRIN TOATE ACȚIUNILE PE CARE LE ÎNTREPRINDEȚI ÎMPOTRIVA COPIILOR, A BOLNAVILOR ȘI A POPULAȚIEI ÎN GENERAL, SUNTEȚI SUB INCIDENȚA LEGII PENALE ÎN PRIMUL RÂND, PENTRU CARE VEȚI FI DIRECT RĂSPUNZĂTORI! OPRIȚI TEROAREA! OPRIŢI MANIPULAREA ! OPRIŢI MINCIUNA ! OPRIŢI-VĂ DIN SĂVÂRȘIREA DE INFRACȚIUNI PÂNĂ NU ÎNCEPE URMĂRIREA PENALĂ ÎMPOTRIVA VOASTRĂ! DAȚI-VĂ MÂNA CU POPORUL PENTRU CĂ EL VĂ VA FI ALĂTURI! (…)

Cu considerație, POPORUL ROMÂN PRIN SEMNATARII PREZENTULUI ÎNSCRIS Inițiator Pavel Pântea”.

La puțin timp după publicarea scrisorii, Pântea a fost invitatul unei televiziuni din București (foto sus, cel din dreapta jos) la o emisiune moderată de un alt exponent al taberei conspiraționiste, Adriana Bahmuțeanu.

Postat și pe contul său de Facebook, documentul a primit aprecieri de la fostul avocat Chirstian Mîrșanu, condamnat în trecut la pușcărie și de la interlopul Vasilică Corduneanu, un alt comentator scriind exaltat: „Sunteți o voce a iesenilor și nu numai ! Speram sa fim din ce in ce mai mulți !”

 

Amenințarea unei femei pe care o înșelase

Codul Penal îi este familiar lui Pântea nu numai în calitatea sa de jurist, ci și de infractor. În 2006, el a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare, cu suspendare, pentru „abuz de încredere”, iar în 2013, la patru ani de închisoare, cu executare, pentru ”șantaj”, „participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătura privată” și ”înșelăciune în formă continuată”. La începutul lui 2021, Judecătoria Iași i-a admis o cerere de curățare a cazierului după ce trecuse termenul legal de 4 ani pentru care acest lucru este posibil în cazul infracțiunilor sale.

Conform sentinței din dosarul care i-a adus încarcerarea, în perioada 2008-2009, alături de doi complici, Pântea vindea sau închiria apartamente în municipiul Iași, încasa avans, apoi refuza să mai predea imobilele și să le returneze banii. După una dintre aceste tranzacții, înregistrată la Cartea Funciară, Pântea și un amic au mers la cumpărătoarea unui apartament din zona Tudor Vladimirescu, care plătise un avans de 21.000 de euro, forțând-o să semneze o declarație în care aceasta recunoștea că i se returnaseră banii, deși acest lucru nu era adevărat. Însoțitorul lui Pântea a declarat ulterior, în fața anchetatorilor, că persoana respectivă, o femeie, a refuzat inițial să semneze documentul. ”La un moment dat, Pântea s-a enervat și i-a cerut respectivei să dea o declarație, dictându-i ce să scrie și, ca să fie mai convingător, a început să o amenințe că are cuțit la el. Eu, rămânând stupefiat de întorsura discuției, și nevenindu-mi a crede ce se petrece acolo, am rămas blocat cu ochii ațintiți spre ei. În acel moment, tot pentru a o impresiona pe acea tânără, Pântea mi-a cerut să scot un cuțit. Precizez că niciodată nu am purtat cuțit asupra mea și nici atunci nu am avut cuțit asupra mea. În acel moment mi-am dat seama că am fost folosit datorită staturii și fizicului meu, pentru a o intimida pe acea domnișoară, fapt pentru care am refuzat să fiu părtaș la o astfel de faptă și am ieșit afară”, a declarat acest martor.

Pântea a pretins în fața anchetatorilor că nu a amenințat-o pe victimă și că aceasta a semnat de bunăvoie declarația, afirmații respinse de magistrat pe baza probelor existente la dosar.

 

„(…) faptele inculpaților C.F. și Pântea Pavel Gheorghe nu sunt cazuri izolate, accidentale în viața acestora, ci reprezintă un mod curent, obișnuit, prin care acești doi inculpați înțeleg să-și asigure importante venituri materiale, nu prin muncă onestă, ci dimpotrivă, prin înșelarea  a cât mai multor persoane. (…) inculpații C.F. și Pântea Pavel Gheorghe prezintă o periculozitate socială ridicată, manifestată prin predispoziția lor infracțională, dar și prin potențialul criminogen ridicat al acestora, faptele comise de către acești doi inculpați având un grad ridicat de pericol social.”

Fragment din decizia de condamnare din 2011 a lui Pântea de la Judecătoria Iași. Decizia a rămas definitivă în 2013

 

În timpul procesului de șantaj, judecătorul a anulat declarația semnată prin forță de victimă. De asemenea, după ce aceasta a depus plângere la Poliție, și-a primit banii înapoi.

În motivarea deciziei de condamnare cu executare, judecătorul a luat în calcul și faptul că, după demararea cercetărilor penale, inculpații C.F. și Pântea Pavel Gheorghe ”au încercat să influențeze și mersul anchetei penale, încercând a le determina pe unele dintre părțile vătămate să-și retragă plângerile penale formulate”.

 

Article image
* Toate concursurile organizate, în acest an, în mandatul lui Vlad Baba de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, au fost trucate * Baba, care este managerul acestei Școli finanțate de Consiliul Județean, și-a angajat „la stat” subordonații „de pe privat” în urma unor concursuri secretizate * Andreea Elena Popovici și Andrei Nasser au făcut parte din echipa de producție a unei emisiuni TV pe care Baba a realizat-o t...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 27 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top