fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Mii de copii amărâți lăsați fără mâncare de primarii care nu fac licitații de lene. Nesimțirea anului

Mii de copii amărâți lăsați fără mâncare de primarii care nu fac licitații de lene. Nesimțirea anului


* O ticăloșie: copii extrem de săraci din mediul privat sunt privați de un drept oferit de Guvern pentru că primarilor nu le pasă și nu organizează o banală selecție simplificată pe SICAP
* Miza financiară este foarte mare: 1.000 de porții cu mâncare înseamnă o afacere de 600.000 de lei în trei luni pentru o firmă de catering
* Din cauza mizei, primarii se împotmolesc în interese și tergiversează licitațiile
* O masă caldă, cu carne în fiecare zi, înseamnă enorm pentru copiii din comunele alese în programul-pilot al Guvernului
* O singură comună din județul Iași a demarat programul, celorlalți primari pur și simplu nu le pasă
* Banii oricum se termină în decembrie, tipic românesc: nici n-apucă să înceapă că s-a și terminat
* Bătaie de joc și la Iași: Școala Normală era inclusă în program cu 700 de elevi, dar Primăria n-a organizat licitația pentru hrană
* Suntem ca la Flămânzi 1907: demnitarii dorm, copiii rabdă de foame
* România e în TOP 3 abandon școlar la nivel european, ponderea cea mai mare fiind în mediul rural

Aproape 2,5 milioane de lei a alocat Guvernul pentru ca 3.600 de elevi din județul Iași să mănânce, zilnic, câte o masă caldă la școală. La o lună de la debutul anului școlar rezultatul este dezolant. Doar 280 de copii, adică numai 7,7%, primesc prânzul.

În programul pilot au fost selectate școlile din patru comune și un colegiu din Iași. „Acum face juristul documentația”, a spus Elena Curcudel, primarul din Mironeasa.

Primărița din Mironeasa iese cu bucatele în cale doar la întâlnirile electorale, pentru voturi

La nivel național, au fost incluse 150 de școli din toată țara. Culpa e împărțită: Guvernul, care a alocat târziu banii și doar pentru primul semestru, septembrie – decembrie. Apoi, primarii care au adormit cu mâinile în sân și n-au reușit să facă licitațiile.

Câteva amendamente ale USRPLUS care ar fi perfectat programul, printre care finanțarea pe an școlar, nu pe an bugetar, au fost respinse.

Primărița din Mironeasa a tăiat de la porție 866 de copii
La Mironeasa, comună situată la aproximativ 40 kilometri de Iași, localitate de pe așa-numitul „culoar al sărăciei”, ar trebui să beneficieze de o masă caldă, zilnic, 866 de copii dintre care 170 sunt preșcolari.

Guvernul a adoptat ordonanţa în august, normele au ieșit după câteva săptămâni, dar la Mironeasa nu a fost nici măcar lansată licitația. „Sperăm ca peste câteva zile să urcăm documentația în sistemul electronic de achiziții publice”, a declarat Elena Curcudel, primarul comunei.

Astfel, în cel mai bun scenariu, copiii ar putea primi de mâncare pe la mijlocul lunii noiembrie. Iar la mijlocul lui decembrie vine vacanța. Din trei luni, copiii din Mironeasa ar putea primi prânzul cald doar într-o singură lună.

Deși localitatea pe care o conduce a fost eligibilă și anul trecut, primarul Elena Curcudel (PNL) a recunoscut, nonșalant, că nici în 2020 copiii nu au primit mâncare. „Din cauza pandemiei n-am mai reușit”, s-a justificat ea.

Elena Curcudel a instaurat o dinastie la Primăria Mironeasa, una dintre cele mai sărace comune din județ: întâi a fost soțul ei primar, apoi a devenit ea primar, iar soțul îi este acum viceprimar

 

Directoarea școlii: „Dacă ar primi, copiii s-ar bucura”
Miza este extrem de importantă pentru comunitățile sărace, aceasta fiind chiar o modalitate de combatere a abandonului școlar. Pentru Mironeasa, Guvernul a prevăzut 583.000 lei (aproximativ 116.000 euro) pentru perioada septembrie – decembrie 2021. Reiese o medie de aproximativ 10 lei/zi/copil.

Cristina Botezatu, directorul școlii din Mironeasa, susține că acest program ar fi apreciat atât de copii cât și de părinții acestora. Ea a afirmat că abandonul școlar la Mironeasa este ținut sub control. „Este undeva între 8 și 10%”, a explicat Botezatu.

 

Mulți nu fac liceul pentru că părinții nu au bani
După cele 8 clase pe care le fac în propria comună, aproximativ 5% dintre elevi renunță definitiv la școală, iar 75% merg la școala profesională. Procentul mare al celor ce aleg profesionala e pus tot pe seama sărăciei.
„Sunt costuri cu căminul, cu cantina, multe familii nu și le permit”, a spus Botezatu. Din cei care continuă școala, doar 20% ajung la liceu, restul la școli profesionale.

„Ca exemplu, anul acesta, din 19 absolvenți din satul Urșița, 4 au mers la liceu, iar restul la școala profesională Mogoșești, care are un profil agricol și de mecanică agricolă. Similar, absolvenții din satul Mironeasa merg îndeosebi spre școala cu profil «textile» din Șcheia, localitate vecină”, a afirmat Botezatu.

Adică, fac profesionala la câțiva kilometri de casă, deși unii ar fi capabili să urmeze liceul la Iași. Dar nu au banii necesari.

Pe SICAP, la licitații adjudecate pentru hrana caldă sunt doar comune din Ardeal. La Iași se doarme

 

Primarul dă cu piciorul la hrana unor copii care abia supraviețuiesc
După cele 8 clase, Vlad Petrechiuț (acum de 17 ani) din Mironeasa a abandonat definitiv școala. Locuiește cu părinții și încă 3 frați. Alți patru frați au plecat deja la muncă, în țară sau în străinătate.

„Creștem animale, din asta trăim: vaci, porci, găini”, a spus el. Agricultură de subzistență, iar cazul său este majoritar printre sătenii din Mironeasa. Era în căruța plină cu iarbă, o ducea acasă pentru animalele din ogradă. El n-a mai continuat studiile pentru că pur și simplu ai lui n-au avut cu ce să-l țină. „Nu sunt bani”, a spus, sec, Petrechiuț.
Așadar, într-o comunitate săracă, unde acum se termină de modernizat prin PNDL 1 și PNDL 2 cele 8 corpuri ale școlii, primarul își permite să dea cu piciorul la 120.000 de euro, bani cu care 866 de preșcolari și de elevi ar fi mâncat zilnic, timp de trei luni, câte o masă caldă.

Belcești nu dă mâncare la 992 de copii deși a primit bani
Tot în mare întârziere, dar mai avansată o idee decât la Mironeasa, este situația de la Dagâța. Guvernul a alocat 490.000 de lei pentru 729 de elevi ai școlii profesionale. „Suntem cu licitația pe final. Trebuie să semnăm contractul”, a declarat Mirel Damaschin, primarul din Dagâța.
La Belcești (677.000 lei pentru 992 de copii) nu a demarat deocamdată nicio procedură.

Într-o fază incipientă este și Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. Aici au fost prevăzute fonduri în valoare de 509.000 lei pentru hrana a peste 700 de copii. „Anul trecut, și-a asumat Primăria organizarea licitației, dar nu a mai făcut-o. Există posibilitatea să o facă fie Primăria, fie centrul bugetar, așa că anul acesta am decis să o organizăm noi. Avem un colaborator care ne ajută și sperăm să reușim cât mai repede”, a menționat Irina Cosovanu, directorul colegiului.

Joi, 14 octombrie, zi lucrătoare, Primăria Mironeasa era aproape goală. Primărița era la Mănăstirea Hadâmbu în timpul programului, soțul ei, viceprimarul, era și el plecat, angajatele de la Social lipseau „motivat”, iar secretara CL nu știa ce are de făcut: „N-am apucat să facem licitația”

 

O singură școală dă hrana caldă: Șcheia
Singura unitate de învățământ din județul Iași în care programul funcționează în acest moment este școala gimnazială Șcheia din comuna Al.I. Cuza. Sunt 280 de elevi pentru care au fost alocați 186.000 lei. „Primesc mâncare”, a spus Aurelian Gherguț, primarul din Al.I. Cuza.

În loc de concluzie: la mai bine de o lună de la începerea anului școlar, din cei 3.600 de elevi ieșeni incluși în programul pilot doar 280 beneficiază de masa zilnică. Fiecare zi care trece este o zi pierdută.

 

Comunele din Ardeal sunt mai eficiente
Peste munți, în Ardeal, primarii de comune și orașe s-au mișcat mult mai repede. În sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) au fost urcate documentațiile: pe 16 septembrie în cazul Primăriei Sâg (Sălaj), pe 22 septembrie Copșa Mică (Sibiu), pe 23 septembrie Primăria Surduc (Sălaj) și Primăria Beltiug (Satu Mare). Sunt doar câteva exemple.

 

În trei săptămâni au terminat procedura
Primăria Sâg, județul Sălaj, a rezolvat toată procedura în trei săptămâni. Pe 16 septembrie a apărut anunțul de participare în SICAP, iar pe 27 septembrie a fost fixată data licitației. De pe 11 octombrie, au început livrările.

„Suntem în prima săptămână de program, merge bine, deja copiii primesc mâncare. Sunt peste 500 de școlari”, a declarat Victor Molnar, viceprimarul comunei Sâg.

Acesta a spus că 2021 este primul an. „Am încercat și anul trecut, dar nu ne-am încadrat cu procedurile de achiziție, acum am luat-o din vreme și am reușit”, a adăugat viceprimarul Molnar. În cazul acestei localități din Sălaj, bugetul alocat până la sfârșitul anului a fost de 323.000 lei.

La Mironeasa se fac școli prin PNDL, dar lucrările sunt mult întârziate

 

Sandvici și fructe în Covasna
În cazul comunei Micfalău din județul Covasna, primarul Demeter Ferenc a admis că a avut ca avantaj important o procedură care i-a adus câștig de timp. „La noi, suma pentru cei 150 de copii a fost de 108.000 lei. Ne-am încadrat, astfel, la cumpărare directă, am ales dintre trei oferte”, a spus primarul Demeter Ferenc.

Practic, fiind cumpărare directă și nu licitație, lucrurile s-au desfășurat un pic mai repede. „Din cauza condițiilor cu pandemia, dar și a creșterii prețurilor, noi am optat pentru ca cei 150 de elevi să primească zilnic, fiecare, câte un sandvici. Dar unul consistent, ori cu șuncă, ori cu șnițel. În total, sunt 10 variante de sandvici la care se adaugă și câte un fruct de sezon: caise, mere, struguri”, a afirmat primarul din Micfalău.

Directorul: „Copiii și părinții sunt foarte mulțumiți”
Acesta a spus că, din acest an, pot primi acest pachet toți elevii incluși în program, indiferent dacă cursurile se organizează în fizic, la școală, sau online de-acasă. „Copiii sunt foarte mulțumiți, la fel și părinții”, a adăugat Demeter Ferenc.

Acesta a înaintat chiar o propunere de perfectare a proiectului. „Am vorbit cu parlamentarii de Covasna și le-am spus că ar fi bine ca alocările de bani să se facă pe an școlar și nu pe an bugetar, ca să nu mai existe întreruperi în finanțare”, a detaliat primarul din Micfalău. Copiii din această localitate au primit și anul trecut pachete cu mâncare.

Vlad Petrechiuț, 17 ani, s-a lăsat de școală de la 14. Spune că foarte puțini din sat merg la liceu. Trăiește în agricultura de subzisență, cu grădina casei și câteva animale de curte. E căruțașul casei, a cosit fân pentru cai

 

Programul „Masa caldă în școli” costă 9 milioane de euro, dar primarii nu cheltuie banii de lene!
Spre deosebire de programul „Laptele și cornul”, unde legiuitorul a prevăzut că licitațiile pot fi organizate de fiecare UAT în parte sau de consiliile județene, la „Masa caldă în şcoli” licitațiile pot fi organizate de școlile-centre bugetare sau de primării, fiind scoase din ecuație autoritățile județene.
În august 2021, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind continuarea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Programul „Masă caldă în şcoli” are în acest an un buget de 46,4 milioane lei.
Finanțare pentru tot anul școlar, nu doar până în decembrie, în programul-pilot „Masa caldă în școli”, a fost unul dintre amendamentele depuse de mai mulți parlamentari USRPLUS la ordonanța de urgență care stabilea condițiile pe anul 2021, a notat Edupedu.ro. Potrivit sursei citate, inițiatorii au motivat că, în forma actuală, programul se oprește la 31 decembrie 2021, iar o alocare suplimentare, chiar dacă ar asigura fondurile necesare, ar însemna timp pierdut cu organizarea de noi licitații, perioadă în care elevii nu vor beneficia de masă caldă.

 

Article image
* Tavanele cad, cimentul e atât de măcinat încât pereții abia mai stau în picioare * Mihai Chirica nu mișcă un deget pentru salvara Școlii Normale, una dintre cele mai impozante licee din Iași, cu parcul său de 9 ha și cu spațiul în care pot învăța lejer 1.500 de elevi * În 2007 s-au demarat niște lucrări, dar s-au oprit brusc. Pereții au fost rași până la zidărie și lăsați așa * În 2019, licitația pentru consolidare a fost...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Octombrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cartierul Austriac