fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Șeful Poliției a anchetat la mișto BZI în timp ce mergea în studioul lui Asimionesei. Gîtlan cerceta o firmă radiată

Șeful Poliției a anchetat la mișto BZI în timp ce mergea în studioul lui Asimionesei. Gîtlan cerceta o firmă radiată


* Șeful IPJ Iași s-a făcut că anchetează BZI pentru negarea Holocaustului, luând la țintă o firmă care nu mai există
* Gîtlan, de două ori în studioul publicației în timpul cercetărilor și o dată după ce patronul a fost inculpat  

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Iași, comisarul-șef Costel Gîtlan, a girat începerea unei pseudo-anchete asupra Bună Ziua Iași (BZI), publicație acuzată de un cotidian național de negarea Holocaustului. În cadrul anchetei, polițiștii au cercetat o firmă care fusese radiată din scriptele Registrului Comerțului. În aceeași perioadă, Gîtlan a venit de două ori în studioul publicației pe care o „ancheta”, acordând interviuri în care și-a prezentat realizările și nu a fost deranjat cu nici o întrebare incomodă. Pe 10 septembrie 2021, la cinci luni după ce patronul publicației a fost pus sub urmărire penală în alt dosar penal, Gîtlan a revenit în sediul BZI, pentru a treia oară în decurs de un an și jumătate.

Hitler, băiat bun

În februarie 2020, cotidianul Libertatea scria: „Invocând «unii istorici», fără a-i numi, articolul din Bună Ziua Iaşi afirmă că Hitler a fost «demonizat» pe nedrept. Iar lagărele de exterminare erau, de fapt, «fabrici ascunse». Armatele aliate au găsit lucrând acolo «peste 6 milioane de evrei, în formă fizică bună»”. Contactat de jurnaliștii din București, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat că materialul „e foarte grav, la o primă evaluare, ar fi de penal”.

Într-un răspuns trimis cotidianului Libertatea la puțin timp după acest material, Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Iași anunța că „a fost întocmit dosarul penal nr. 7.754/2020, sub aspectul comiterii de către Delta Press Investment SRL a infracţiunii de Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în mod public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia, prevăzută de art. 6, alin. 1 şi 3 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 31/13.03.2002.”

Fragment din adresa Inspectoratului Județean de Poliție către Libertatea

La scurtă perioadă după izbucnirea scandalului, BZI a șters articolul incriminat.

 

Firmă radiată din 2018-2019

Problema cu această anchetă este faptul că a fost declanșată împotriva unei societăți care nu mai avea de foarte mulți ani nici o legătură cu BZI. Fostă deținătoare a publicației în anii de început ai acesteia, Delta Press Investment a intrat în faliment în 2014, iar judecătorul sindic a dispus, în același, an dizolvarea firmei. În paralel, patronii BZI au mutat toate activitățile pe alte societăți (de exemplu, Global Impex Distribution SRL și Grafic Beta Trust SRL). În decembrie 2018, judecătorul sindic a pus capăt definitiv firmei Delta Press Investment, dispunând radierea acesteia de la Registrul Comerțului, lucru care a avut loc pe 10 ianuarie 2019. Cu toate acestea, pe 7 februarie 2020, Inspectoratul Județean de Poliție Iași anunța faptul că începe cercetarea penală a acestei firme.

Într-un răspuns recent pentru REPORTER DE IAȘI, Inspectoratul Județean de Poliție a afirmat că a încheiat ancheta în acest dosar și l-a înaintat, pe 19 iulie 2021, Parchetului de pe lângă Judecătorie cu „propunere procedurală”. La rândul său, Parchetul a transmis că dosarul se află „în lucru la procuror.” Instituția a refuzat să comunice dacă firma Delta Press Investment SRL mai este în atenția procurorului și care a fost „propunerea procedurală” a polițiștilor.

 

Șeful polițiștilor, de-al casei

Exact în perioada în care dosarul s-a aflat în cercetarea subordonaților săi, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Iași, comisarul-șef Costel Gîtlan,

a fost prezent de două ori (mai și octombrie 2020) în studioul Bună Ziua Iași, acordând intervuri de câte o oră, în direct.

El a primit o tribună pentru a-și prezenta realizările, fără a fi deranjat de moderatoare cu vreo întrebare incomodă. Gîtlan este o prezență constantă în acest studio, el revenind la BZI și pe 10 septembrie 2021, unde a vorbit, printre altele, despre cum se pregătesc polițiștii de pregătirea noului an școlar. Acest interviu a avut loc la cinci luni după ce patronul din acte ale Bună Ziua Iași, Claudiu Florin Asimionesei, a fost inculpat în ”Dosarul Zoiosu/Sărărie”, fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În cadrul acestui dosar, au fost făcute percheziții la care au participat și polițiști subordonați ai lui Gîtlan.

Pe 14 septembrie 2021, la patru zile după prezența în sediul BZI a șefului IPJ, în imobil a avut loc o nouă percheziție, după întocmirea unui alt dosar penal, în care un angajat al publicației a fost acuzat de pornografie infantilă.

 

Article image
* Asocierea dintre firma familiei Asimionesei și Primăria Iași implica obligația de-a depune anual bilanțul financiar. N-a fost depus niciodată, până la descinderile DIICOT * Claudiu Asimionesei a investit în bloc doar 410.000 de euro, restul banilor fiind avansurile celor care au cumpărat locuințe. În contract, el se obliga să investească 900.000 de euro * În februarie-martie anul acesta, Asimionesei încă făcea presiuni la...
Autor cristi tanasa Anchete 22 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac