fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Omul cu gaură în CV: viceprimarul Miroslavei, de la polițist local la angajat „cu studii superioare”, fără diplomă de licență

Omul cu gaură în CV: viceprimarul Miroslavei, de la polițist local la angajat „cu studii superioare”, fără diplomă de licență


Viceprimarul comunei Miroslava a fost angajatul instituției înainte de a fi ales local, ocupând o funcție la care era necesară diploma de licență, el fiind absolvent de colegiu cu 3 ani de studiu. Conform Ministerului Educației, nu se pune egal între diploma de inginer obținută la colegiile tehnice, cu durata de 3 ani, la vremea când studiile de zi pentru universitățile tehnice erau de 5 ani.

Mihăiță Lisoschi s-a angajat la Primărie printr-un concurs în care se cerea licență fără ca el s-o aibă. Apoi a ajuns viceprimar


Echivalentul diplomei de licență ar fi fost diploma de inginer, document care nu a fost emis de colegiile de 3 ani. „Comisia care mi-a acceptat dosarul nu a văzut nicio problemă în documentul meu de studii pe care scrie inginer”, spune viceperimarul din Miroslava.
Ca detaliu, îi lipsesc 12 ani din propriul CV, între momentul în care a finalizat colegiul de ingineri și cel în care apare prima dată angajat. „Ce scriu în CV este problema mea”, mai spune Mihăiță Costel Lisoschi.

Viceprimarul a vrut în 2018 să fie polițist local la Iași, dar a fost respins la proba fizică

 

Concurs pentru Biroul Energetic Miroslava

Din ianuarie 2019 până în septembrie 2020, când a devenit viceprimar la Miroslava, Mihăiță Costel Lisoschi a fost „consilier (inginer), clasa I, grad profesional IA” la Biroul Energetic al Primăriei Miroslava. Concursul pe post l-a dat în decembrie 2018, din 3 candidați a rămas singur, ceilalți doi nu s-au prezentat.
Conform condițiilor de concurs, candidații aveau nevoie de studii superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă a acesteia, în domeniul Științe Inginerești. Conform propriului CV, afișat sumar pe site-ul Primăriei Miroslava, Mihăiță Costel Lisoschi este absolvent de „colegiu” al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. A învățat aici între 1997 și 2000, 3 ani, la vremea la care studiile pentru ingineri durau 5 ani. Ulterior, învățământul românesc a trecut în sistem Bologna, inginerii au acum nevoie de 4 ani de studii.
Agenția Națională a Funcționarului Public (ANFP) a lămurit controversa legată de acest aspect, specificând că „pentru consilieri IA este necesară diplomă de licență”.
„Pe diploma mea scrie inginer. Am candidat pentru un post de personal contractual, nu am fost funcționar public. În condițiile de concurs era trecută diplomă de licență sau echivalent, ceea ce eu dețin”, explică vicperimarul Mihăiță Costel Lisoschi.

CNSC a statuat, într-o decizie privind o licitație contestată, că studiile de 3 ani nu sunt echivalente cu diploma de licență

 

Controverse lămurite

Rectorul Universității Tehnice, Dan Cașcaval, spune că au fost numeroase controverse legate de colegiile de ingineri de 3 ani care existau înainte de adoptarea sistemului Bologna, tocmai pentru că durata studiilor de zi pentru ingineri era de 5 ani, iar subinginerii făceau doar 3 ani.
„În sistemul actual există totuși o diferență de un an  între formele de învățământ discutate”, spune rectorul Universității “Gheorghe Asachi”.
În schimb, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a avut spețe legate de ingineri cu studii de colegiu de 3 ani pe care le-a lămurit în defavoarea celor care susțineau că sunt echivalente cu studiile pentru licență.
În documente oficiale, instituția a explicat statutul diplomelor de ingineri – colegiu. „Prin urmare, Consiliul constată că prezentarea unor diplome deabsolvire a Colegiului Universitar Agricol nu echivalează cu prezentareaunor diplome de licenţă, astfel că documentele prezentate de S.C. ...S.R.L., pentru persoanele nominalizate, nu fac dovada că aceste persoane au absolvit studii superioare cu diplomă de licenţă sau studii echivalente, studiile universitare cu durata de 3 ani, absolvite de cele 6 persoane nominalizate, sunt studii universitare de scurtă durată, pentru care nu se eliberează diplomă de licenţă ci diplomă de absolvire, ce conferă un nivel de calificare diferit, motiv pentru care se constată caracterul nefondat al criticilor formulate de contestator”, a arătat CNSC în soluționarea unei contestații depuse de o firmă care a pierdut o licitație pentru că angajații erau ingineri-colegiu.

Lisoschi și-a completat CV doar începând din 2019. Ce-a fost înainte a șters

 

O lipsă de 12 ani la CV și un concurs ratat la Poliția Locală

Conform CV-ului depus pe site-ul Primăriei Miroslava, viceprimarul Lisoschi a absolvit în 2000 Colegiul de ingieri de la Universitatea Tehnică, dar abia 12 ani mai târziu, în 2012, s-a angajat pentru prima dată la o societate unde a lucrat până în 2019, ca inginer – reprezentant tehnic. Între 2019 și 2020 a fost angajatul Primăriei Miroslava, pentru ca în septembrie să devină vicperimar.
Pentru perioada 2000-2012, există informații că a lucrat la SC Bucium SA, nefiind clar de ce nu scrie acest detaliu în CV. „Ce scriu în CV mă privește pe mine. Am lucrat electronist, pe cont propriu și la mai multe societăți comerciale, inclusiv la Bucium. Eu am început de jos, ca muncitor necalificat, și nu mi-e rușine de asta”, mai spune viceprimarul din Miroslava.
În 2018, cu două luni înainte de concursul de la Biroul Energetic  al Primăriei Miroslava, a candidat pe un post de studii medii la Poliția Locală Iași: „polițist local clasa III - debutant”. A fost respins la proba fizică.
„Nu vreau să comentez cum s-a desfășurat această probă”, a mai declarat Lisoschi. Ulterior, s-a înscris la Administrație Publică, la „Al.I.Cuza”, dar a abandonat studiile, din lipsă de timp, după propriile afirmații.

 

Article image
* În procesele verbale de ședință scrie că „lipsesc următorii...” care totuși „au votat” fără să fie prezenți! * În multe comune din România democrația e o maimuțăreală: nu se respectă niciun fel de reguli * Odată cu pandemia, consilierii locali au voie să participe online, dar votul trebuie să fie vizibil, clar exprimat, în timpul ședinței * La Schitu Duca nu se mai încurcă în proceduri, votul se ia unanim, specificându-se...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Octombrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31