fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Absurd: ieșenii plătesc 400.000 de lei unei femei căreia primarul nu-i dă teren. Caz opus îmbogățirii lui Harabagiu

Absurd: ieșenii plătesc 400.000 de lei unei femei căreia primarul nu-i dă teren. Caz opus îmbogățirii lui Harabagiu


* Eugenia B. are sentință definitivă pentru a fi pusă în posesie cu 500 mp
* Pentru fiecare zi de întârziere, Primăria trebuie să plătească 500 de lei
* Sunt deja doi ani de când trebuia să fie pusă în posesie și s-au adunat 400.000 de lei despăgubiri
* Acești bani îi suportăm de la bugetul local, nu-i plătește Mihai Chirica din buzunar
* Ca să evite plata, Primărie recurge la tot felul de trucuri procedurale. Se ajunge ca statul să-și bată joc de cetățenii cărora justiția le-a dat dreptate
* Revoltător: când era viceprimar, Gabriel Harabagiu și-a rezolvat problema retrocedării a 15.000 mp în doar două săptămâni de la sentința definitivă
* El a primit 1,5 ha în Moara de Vânt, o afacere de 2 milioane de euro
* În cazul de azi, o ieșeancă oarecare nu primește o nimica toată de 500 mp, iar noi suntem cei care îi plătim despăgubirile, o sumă exorbitantă

Fără nicio logică, primarul Mihai Chirica refuză, cu încăpățânare, să aplice mai multe sentințe judecătorești definitive. Ca reprezentant al Comisiei locale de fond funciar, Chirica nu vrea să-i dea unei femei în vârstă, Eugenia B., 500 mp de teren la care tatăl acesteia a avut dreptul.

Primarul a pierdut pe linie în instanță. Mai mult, judecătorii au hotărât că femeia este îndreptățită să primească penalități de întârziere pentru nepunerea în aplicare a sentinței: 120.000 lei și 388.000 lei. Degeaba. Chirica nici nu dă pământul, nici nu plătește penalitățile.

„Multe primării nu pun în aplicare sentințele civile invocând fel de fel de motive”, a spus un jurist. Executorul judecătoresc Ionuț Hitruc a completat: „E doar o prelungire a agoniei. În final, Primăriei i se va pune poprire pe conturi și plata se va face”.

 

Toate actele erau în regulă

Tatăl Eugeniei B. a avut 6.000 de metri pătrați, teren ce a fost trecut la stat, în baza Decretului nr. 115/1959. „Aspecte necontestate în cauză”, au spus judecătorii. Din această suprafață, 4.500 mp i-au fost reconstituiți în Bârnova, încă 1.000 mp au făcut obiectul unui alt demers. Și au rămas cei 500 mp în discuție.

„Prin adresa nr. 3182/07.10.2009, emisă de Instituția Prefectului Județului Iași s-a comunicat reclamantei faptul că B.G. (tatăl său - n.r.) a fost identificat ca figurând în listele rezolvărilor de dosare de la Primăria Municipiului Iași, ca fiind validat cu suprafața de 0,60 ha”, a notat magistratul. Așadar, validat pe întreaga suprafață deținută anterior.

Mihai Chirica ignoră dreptul parafat prin justiție al unei ieșence anonime. Acesta este un stat abuziv, în forma toxică pentru cetățeni


Scurtă cronologie:
- demersurile pentru recuperarea celor 6.000 mp au demarat în 1991, prin cereri la diferite instituții publice
- în 1992, a fost emis titlu de proprietate pentru 4.500 mp
- printr-o adresă a Prefecturii din 2009, se recunoaște că validarea a fost pentru întreaga suprafață de 6.000 mp
- prin decizia civilă din 2011 a Tribunalului Iași a fost admisă cererea având ca obiect înscrierea autorului reclamantei cu suprafața de 1.000 mp teren agricol în anexa 27 a mun. Iași

- în 2014, Judecătoria a respins cererea Eugeniei B. pentru diferența de 500 mp
- în 2015, la apel, Tribunalul i-a dat câștig de cauză femeii. „Obligă Comisia Locală de fond funciar Iași la punerea în posesie a reclamantei cu suprafața de 500 mp teren pe raza municipiului Iași, la întocmirea documentației prealabile emiterii titlului de proprietate și la înaintarea ei către pârâta Comisia județeană de fond funciar Iași. Obligă pârâta Comisia județeană de fond funciar Iași la emiterea titlului de proprietate privind suprafața de 500 mp teren pe raza municipiului Iași. Definitivă”. Și s-a acordat un termen de 10 zile pentru punerea în aplicare
- cu sentință definitivă din 2015, Eugenia B. a încercat să ia cei 500 mp. Pentru punerea în executare a deciziei, s-a început chiar executarea silită în 2016. „S-a acordat debitoarei un termen de 10 zile pentru a aduce la îndeplinire obligația din titlul executoriu. Acest termen a expirat fără ca debitoarea să își fi îndeplinit obligațiile din titlul executoriu”. Adică, sentința a fost ignorată, femeia nu și-a primit pământul
- după alte câteva luni, femeia s-a adresat din nou judecătorilor. De această dată, pentru a obține penalități de întârziere pentru nepunerea în aplicare a sentinței cu cei 500 mp. Judecătoria a admis cererea reclamantei (Eugenia B.) de obligare a pârâtei la penalități de 500 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu data pronunțării încheierii și până la executarea obligației de a face
- în 2017, instanța a statuat o primă sumă cu titlu de penalități în valoare de 120.000 lei, aferentă anilor 2015-2016
- printr-o nouă decizie, din 2020, valoarea penalităților pentru perioada 2017-2019 a fost fixată la 388.000 de lei (pe același principiu, de 500 lei pe zi)

Pentru Eugenia B. nici nu mai este o prioritate să primească înapoi cei 500 mp de teren, pentru că despăgubirea de 80.000 de euro este mult mai valoroasă. Iar suma crește în fiecare zi cu 100 de euro. Este ca și cum ai avea o pensie de 3.000 de euro/lună plătită de la bugetul local

 

A făcut 11 cereri la Primărie, toate ignorate!

Despre modul de lucru al autorităților locale, s-a pronunțat tot instanța. Comisia locală de fond funciar, reprezentată de primarul Mihai Chirica, nu „a mai efectuat alte demersuri, stăruind în pasivitate”.

Cu toate că Eugenia B. a făcut numeroase adrese către primarul Chirica, concretizate prin cererile înregistrate la Primărie, în număr de 7 în 2019 și 4 în 2018 prin care a solicitat întocmirea și înaintarea documentației prealabile titlului de proprietate pentru suprafața de 500 mp teren în baza deciziei civile pronunțată la Tribunal în 2015.

Primăria refuză să elibereze titlul de proprietate

În disperare de cauză, primarul a încercat, în 2021, o ultimă soluție: o cerere de revizuire, cale extraordinară de atac. „Este neîntemeiată”, a venit verdictul judecătorilor. Chiar cu toate aceste căi de atac epuizate, Primăria tot nu a plătit cei 388.000 lei.

Procedura este greoaie. A urmat o acțiune de încuviințare a executării silite a deciziei de obținere a penalităților. Și apoi un alt proces de validare a popririi pe conturile Primăriei. Și contestații ale Primăriei.

În acest moment, pe rolul instanțelor ieșene sunt mai multe procese între Eugenia B., pe de o parte, și primarul Mihai Chirica și comisia municipală de fond funciar Iași, pe de altă parte. Cu diverse obiecte: „alte cereri privind executarea silită fixare sumă definitivă”, „alte cereri fixare sumă definitivă penalităţi”, „contestaţie la executare suspendare executare silită”.

Chirica a fost mult mai prompt cu retrocedarea a 15.000 mp către bunul său prieten și cumătru, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar


Mihai Chirica refuză întrebările ziariștilor
Întrebări la care reprezentanții Primăriei au refuzat să răspundă până la ora publicării acestui material:
1) Care a fost motivul pentru care Primăria a respins solicitarea Eugeniei B. de retrocedare a 500 mp teren, deși ieșeanca a avut și sentințe definitive în acest sens?
2) Printr-o altă sentință definitivă, Primăriei i s-a impus să achite penalități totale Eugeniei B. în valoare de 388.000 lei pentru că femeii nu i s-a dat terenul. A plătit Primăria această sumă?
3) În ultimii cinci ani, care este cuantumul penalităților pe care Primăria Iași le-a plătit în spețe similare? Care este suma totală și câte cazuri au fost?

La Harabagiu s-au mișcat fulgerător
Într-o altă speță, răsunătoare, cea a soacrei fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, lucrurile s-au mișcat cu repeziciune. Maria Țămboi, soacra lui Harabagiu, a devenit, în 2017, proprietara unui teren de 1,5 hectare în Moara de Vânt, pe platoul Șorogari. La câteva zile după ce Guvernul a avizat amplasamentul Spitalului Regional de Urgențe, fișa de punere în posesie pentru neamurile lui Harabagiu a fost întocmită de Primărie.

Apoi, Țămboi a cumpărat, la bucată, toată moștenirea, la un preț de nimic: 73.500 de euro, cu o medie de numai 4,9 euro pe metrul pătrat.

Tot acest traseu al retrocedării a fost controversat: neamurile soacrei lui Harabagiu au avut 2 hectare la granița dintre Iași și Miroslava. Au primit, inițial, doar o jumătate de hectar în șesul Bahluiului, iar pentru diferență au cerut înscrierea pe lista de despăgubiri. Ulterior, au renunțat la despăgubiri, cerând, din nou, teren. Și din sutele de revendicări pentru retrocedări în natură s-au găsit 1,5 hectare în Șorogari.

Terenul lui Harabagiu, prin soacra sa, Țămboi, este chiar gard în gard cu viitorul Spital Regional. Prețul terenurilor va exploda în Moara de Vânt

 

Acum, Primăria îi face și PUZ lui Harabagiu
Pământul soacrei lui Harabagiu e împărțit în două loturi: unul de 5.000 de metri pătrați se află la 500 de metri în linie dreaptă față de locul în care va fi construit Spitalul Regional de Urgență (SRU). Al doilea, de un hectar, este poziționat la o distanță de 1,5 kilometri de viitorul SRU.

„Un an mai târziu, sub semnătura aceluiași Harabagiu, Primăria Iași iniția un PUZ pentru o suprafață de teren de 100 hectare în Moara de Vânt. Terenul Primăriei și cel al lui Harabagiu sunt lipite. Conform acestui PUZ, Primăria Iași va asfalta drumul dintre cele două proprietăți, va trage gaz, curent, apă și canalizare până la terenul lui Harabagiu”, au notat, în septembrie 2021, jurnaliștii de la 7IAȘI.

Averea lui Harabagiu, pusă la păstrare

La ora actuală, pe site-urile de profil, un metru pătrat în zonă se tranzacționează cu prețuri cuprinse între 35 și 40 de euro. Ceea ce înseamnă că valoarea actuală a celor 15.000 mp este de aproximativ 600.000 euro. Pentru zona respectivă sunt anunțate clădiri cu un regim mare de înălțime (de până la 12 etaje) care, alături de edificarea SRU, vor duce la explozia prețului pe metru pătrat.

 

Article image
Primăria plătește 55.000 de euro despăgubiri pentru că n-a retrocedat 1 ha de teren timp de 11 ani. Era în Copou, în cea mai scumpă zonă din Iași. Invers ca la moșierul Harabagiu, blagoslovit de propria sa Primărie cu 1,5 ha, care vor valora curând milioane de euro. Despăgubirea de 55.000 de euro, pentru nedreptatea făcută, va fi plătită tot din banii ieșenilor. Tribunalul a pedepsit drastic reaua-voință din Primăria Iași....
Autor cristi tanasa Anchete 07 August 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top