fbpx
 
Odiosul ofsaid de la lege: Chirica i-a dat PUZ prietenului Cătălin Drăgan fără aviz unic de la Consiliul Județean

Odiosul ofsaid de la lege: Chirica i-a dat PUZ prietenului Cătălin Drăgan fără aviz unic de la Consiliul Județean


* Pe 18 noiembrie se așteaptă decizia instanței în procesul prin care Prefectura a contestat PUZ-ul unei clădiri cu 4 niveluri aparținând omului de afaceri Cătălin Drăgan
* Acesta e prieten la cataramă cu primarul Mihai Chirica și vechi partener de afaceri al acestuia
* Avizul unic de la Consiliul Județean a fost omis pentru că, la acea dată, exista un adevărat război între Primărie și Casa Pătrată, conduse de Chirica respectiv Maricel Popa
* Primarul și viceprimarul Harabagiu fuseseră excluși din PSD chiar de Maricel Popa, președintele CJ
* Drăgan voia o clădire cu demisol, parter și două etaje pe 337 mp, mascată ca locuință individuală
* Proiectul a declanșat imediat protestelor vecinilor dintr-un bloc aflat la numai 9 metri distanță
* Lipsa avizului unic este o fraudă inexplicabilă tehnic: o excepție flagrantă pentru un prieten al primarului

În 9 zile se așteaptă pronunțarea instanței în procesul de anulare a PUZ-ului pentru un bloc cu 4 niveluri, deținut de Cătălin Drăgan. Decizia a fost amânată deja de patru ori.

Proiectul a fost făcut pe un teren de numai 337 mp, la 9 metri distanță de un alt bloc de locuințe din spatele Curții de Apel. Investiția era realizată de Teomalis, firma lui Cătălin Drăgan, prieten la cataramă al primarului Mihai Chirica, între cei doi existând relații comerciale de-a lungul timpului. La începutul carierei de viceprimar, Drăgan a prins contract de curățenie cu Carrefour Felicia, o parte din venituri ajungând la firma Eurodesign Consult, firma trecută formal pe numele lui Ioan, fratele lui Mihai Chirica.
PUZ-ul din Târgu Cucu a fost dat de către Primărie fără să existe avizul unic al Consiliului Județean, deși este zonă centrală. Este ca și cum ai trece pe roșu la semafor, iar polițistul nu-ți face nimic.

Cătălin Drăgan (stânga) și Mihai Chirica sunt prieteni la cataramă, având relații comerciale pe firmele de familie, în strânsă legătură cu ridicarea ranch-ului de sute de mii de euro de la Frasin

 

Proiect smuls cu forța

Pe 24 septembrie 2020, Consiliul Local (CL) Iași a aprobat Planul Urbanistic Zonal pe strada Mr. Popescu Eremia, în apropierea Palatului de Justiție din Târgu Cucu, întocmit pentru construire locuință individuală. Beneficiarul era Teomalis SRL, firmă controlată de Cătălin Drăgan, un apropiat al primarului Mihai Chirica.
De la început vecinii s-au opus, pentru că suprafața terenului reglementat prin PUZ este de doar 337mp. Conform documentației de la ședința de Consiliu, înălțimea maximă a imobilului ar fi fost de 10 m, cu demisol, parter și două etaje (D+P+2E). Procentul de Ocupare a Terenului (POT) era de 35%, Coeficientul de Utilizare (CUT) de maxim 1.05. Spațiile verzi aveau un procent de cel puțin 50%.
Anterior, terenul aparținuse altei familii care încercase să ridice o clădire de birouri. Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a respins personal documentația PUZ, cu mențiunea că nu se poate aglomera zona cu un spațiu office. Ulterior, după ce Drăgan a cumpărat proprietatea, tot cei din Primărie au aprobat construirea unui imobil, considerând că e locuință individuală.

Între blocul existent și clădirea proiectată de Cătălin Drăgan este o alee de doar câțiva metri

 

Complicitatea Urbanismului Primăriei

La HCL 363 din septembrie 2020 există un raport de specialitate întocmit de Direcția de Urbanism din Primăria Iași, fiind enumerate actele depuse la dosar de firma lui Cătălin Drăgan: cerere, aviz de oportunitate, studii geo, topo, avizul Comisiei de Urbanism.
În primul paragraf al avizului dat de Urbanismul Primăriei este identificat și tipul terenului, conform PUG – Unitatea Teritorială de Referință: “Zonă centrală situată în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitecturale urbanistice și se încadrează în subzona CA1 – zona centrală rezervată cu precădere funcțiunilor publice reprezentative”.
Prin acest paragraf, funcționarii de la Urbanism au arătat că știu perfect din ce categorie face parte terenul și care sunt pașii în acest caz. Totuși au înaintat PUZ-ul firmei lui Drăgan către Consiliul Local, ignorând un detaliu esențial: pentru zona centrală este obligatoriu avizul unic al Urbanismului de la Consiliul Județean. Documentul lipsește și, astfel, Prefectura a atacat PUZ-ul în instanță.
Absența documentului vine pe fondul scandalului iscat cu vecinii blocului din apropiere și a războiului politic dintre conducerea Primăriei, Chirica-Harabagiu, și cea care era atunci la Consiliul Județean (CJ), reprezentată de Maricel Popa, președintele PSD Iași. Primarul și viceprimarul fuseseră excluși din PSD, filială condusă chiar de președintele Consiliului Județean.

Blocul lui Drăgan ar acoperi geamurile locatarilor cu locuințe la câțiva metri distanță

 

Consiliul Județean: „Legea obliga la obținerea avizului unic”

Acțiunea depusă de Prefectura Iași împotriva acestui PUZ este bazată exclusiv pe lipsa avizului unic al CJ Iași. La o lună și jumătate după ce consilierii locali au aprobat hotărârea, Arhitectul Șef al CJ a depus la Prefectură o adresă prin care își exprima punctul de vedere cu privire la avizul unic. Concluzia era că acesta trebuia să fie obligatoriu.
„Prin certificatul de urbanism nr. 981/04.04.2019, Avizul de oportunitate nr.1033/23.06.2019 și Avizul nr.182/04.08.2020 emise de Arhitectul Șef se atestă că terenul studiat prin Planul Urbanistic Zonal aprobat este încadrat potrivit pevederilor PUG–UTR–CA - zona centrală și se încadrează în subzona CA1 – zona centrală rezervată cu precădere funcțiunilor publice reprezentative.
Ori, Anexa nr.1 la Legea 350/2001 stabilește categoriile de documentaţii în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, competenţele de avizare şi de aprobare a acestora. Așadar, Consiliul Județean este abilitat să emită avize pentru planurile urbanistice zonale privind Părţi din zona centrală a municipiului”, se arată în punctul de vedere de la CJ.

Prefectul Marian Grigoraș a jucat un rol important în contestarea câtorva PUZ-uri importante, care s-au dovedit ilegale

 

Prefectura: „Documentația fără aviz este nulă”

Același document explică obligativitatea obținerii avizului Consiliului Județean anterior adoptării PUZ în Consiliul Local. Documentul lipsește din preambulul proiectului de hotărâre, ca fundamentare a actului normativ, deși la alte PUZ-uri din Zona Centrală a Iașului acest aviz este nelipsit.
„În aceste condiții, cu ocazia controlului de legalitate exercitat de către Prefect, s-a constatat că, prin adoptarea actului administrativ, au fost încălcate prevederile Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările și completările ulterioare - Anexa nr.1. Având în vedere că documentația pentru amenajarea teritoriului şi urbanism a fost aprobată prin HCL Iași nr. 363/2020 fără avizul emis de Consiliul Județean Iași, este evident că sunt incidente prevederile conform cărora documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate fără avizele prevăzute de reglementările în vigoare sunt nule”, mai menționează acțiunea Prefecturii.

 

Firele relației Chirica-Drăgan duc la ranch-ul de la Frasin

În urmă cu 12 ani, când Chirica era director tehnic în Primăria Iași, Smart Production, una dintre fostele firme ale lui Drăgan, a avut contracte cu instituția de peste 343.000 lei. Unul dintre furnizorii firmei lui Drăgan a devenit Eurodesign Consulting, firma care, oficial, este a fratelui primarului. Eurodesign a făcut livrări și către altă societate a lui Drăgan, Media Art SRL.
Contractele lui Drăgan cu Primăria au continuat pe Smart Production: 950.000 de lei (furnizare hale metalice Bazar) și 780.000 de lei (echipamente pentru amenajarea stațiilor de transport public local), în 2009 și 2010. Cătălin Drăgan a fost printre principalii sponsori ai firmei Eurodesign Consulting în perioada în care se ridica domeniul de la Frasin –Suceava, celebrul ranch cu biserică privată în curte.
Cristina Drăgan, soția lui Cătălin Drăgan, este consilier superior în Primăria Iași, unde a ajuns în 2014, când Chirica era viceprimar. Conform declarației de avere din iunie 2021, a câștigat pe ultimul an 70.200 de lei (adică un salariu net de 5.850 de lei/lună). Cătălin Drăgan a câștigat ca director la Next Studio și Cadrax Two 30.000 de lei. De la Cardiff LDG a avut dividende de 100.000 de lei.

 

Article image
* După ce toată dezbaterea și avizele s-au luat pentru mansardă, proiectul de hotărâre depus la Consiliul Local s-a schimbat peste noapte: a apărut un etaj în plus * Așa-zisa locuință individuală va avea 4 nivele: demisol, parter și două etaje, la numai 10 m de locatarii un bloc din Tg. Cucu * Cătălin Drăgan construiește pe doar 330 mp înghesuite între blocuri. Anterior, viceprimarul Harabagiu respinsese un proiect simila...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: