fbpx
 
Ieșenii cu munca, Mihai cu interlopii. Chirica s-a pozat cu soția lui Petronel Corduneanu

Ieșenii cu munca, Mihai cu interlopii. Chirica s-a pozat cu soția lui Petronel Corduneanu


La slujbele de pomenire organizate de către directorul Ateneului, Andrei Apreotesei, la Cimitirul Eterrnitatea, participă întotdeauna primarul Mihai Chirica. La unul dintre evenimentele recente, acesta s-a fotografiat la braț cu soția unuia dintre interlopii periculoși ai orașului. Alina Filip este soția lui Petronel Corduneanu și, acum câteva luni, era ridicată de polițiști pentru că a încercat să influențeze martori care dădeau declarații împotriva soțului său.

Alina Filip (stânga), soția lui Petronel Corduneanu, participă la parastasele organizate de Gianina Poroșnicu (centru) în Cimitirul Eternitatea. Nelipsit este și Mihai Chirica

 

Rețea de cerșetori

În 2010, Petronel Corduneanu a fost arestat într-un caz cercetat de DIICOT. Interlopul făcuse o rețea de cerșetori și hoți de buzunare trimiși în vestul Europei. Conform rechizitoriului, câștigurile totale au depășit 1,6 milioane de euro.
La finalul procesului de la Tribunalul Iași, Corduneanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare: 10 pentru constituire de grup in fracțional organizat, cu un un spor de 4 ani pentru două infracțiuni de șantaj. Complicele său, Marian Cotiugă, care îi este cumnat, a primit 18 ani de pușcărie în primă instanță.

Alina Filip, alături de soț, Petronel, și de fratele acestuia, considerat șeful clanului interlop, Costel Corduneanu

 

Brigăzile kamikaze, carne de tun pentru Corduneni

Procurorii DIICOT au prezentat probe că Petronel Corduneanu și cumnatul său, Marian Cotiugă, au lucrat științific. Înainte de a trimite cerșetorii în vestul continentului, căutau date statistice despre economia zonei și despre turiști, calculând potențialul de a face bani. Numărul exact al oamenilor trimiși la cerșit și furat nu a fost niciodată stabilit precis, anchetatorii estimând rețeaua la câteva sute de persoane.
Dintre creșetori erau apoi unii promovați drept hoți de buzunare, care erau organizați în brigăzi de până la 10 membri. Lucrau în echipe de câte doi, pentru randament mare. Toată rețeaua avea supraveghetori care încasau toate câștigurile ce erau ulterior trimise lui Corduneanu.

Mihai Chirica și Alina Filip s-au fotografiat în urmă cu câteva săptămâni, soția lui Petronel distribuind mândră imaginile pe Facebook

 

Ororile din dosar: copiii erau sclavi

Victimele erau găsite în familii dezorganizate, cu datorii. În țară, interlopii făceau presiuni ca datoriile să fie plătite. De fapt, nu reușeau niciodată să termine de achitat banii, pentru că erau inventate mereu alte penalizări la sumele inițiale. Copiii din rețea erau racolati de la 10-12 ani, iar rețeaua a funcționat între 2002 și 2009. Mărturiile din dosar descriu o stare de oroare, iar în toți acești ani Alina a stat alături de soțul ei, Petronel Corduneanu. Copiii erau tratați de capii rețelei ca niște sclavi.
În 2018, la Curtea de Apel, Petronel Corduneanu a fost achitat. Între timp, faptele fuseseră prescrise.

Poză de familie cu clanul Cordunenilor

 

Reținut din nou: alte tranzacții prin Western Union

În 2018, cu câteva zile înainte de a fi achitat în dosarul rețelei din Europa, Petronel Corduneanu a fost reținut pentru cămătărie și șantaj. Fusese denunțat de un agent imobiliar căruia i-ar fi împrumutat bani. O zi mai târziu era eliberat, din lipsă de probe.
Pe 1 aprilie 2021, acesta a ajuns din nou în  arest, de această dată alături de soția Alina Filip. Au fost acuzați de șantaj – Petronel, respectiv de influențarea declarațiilor – soția. Petronel Corduneanu ar fi șantajat o femeie care scotea pentru el bani de la Western Union și care refuzase să se mai facă operațiunea. A amenințat-o cu bătaia, el fiind, de fapt, destinatarul banilor care proveneau tot de la operațiuni ilicite din vestul Europei.

Nu mai puțin de patru nume pe o placă comemorativă de câteva zeci de centimetri. Un mormânt reabilitat înseamnă câteva bare dintr-un gărduleț revopsite și greblat un pic pământul, dar pentru asta sunt menționați Gianina Poroșnicu, Mihai Chirica, Virgil Băbîi (de la Comisia de Monumente) și Andrei Apreotesei (șeful Ateneului). Nivelul preocupărilor edililor este derizoriu



Alina Filip, cercetată în libertate la ora asta

După ce a amenințat-o, femeia a mers la Poliție și a devenit martor protejat. Alina Filip a vizitat-o și i-a cerut să-și retragă declarațiile, oferindu-i 10.000 de lei. Martorul a refuzat și ancheta a mers mai departe.
Mihai Chirica s-a fotografiat cu Alina Filip la unul dintre parastasele organizate de Andrei Apreutesei la mormintele personalităților de la Cimitirul Eternitatea. Într-una dintre imagini, primarul Iașului este alături soția interlopului. La evenimentele de la cimitir este nelipsită și o altă apropiată de-a sa, avocata Geanina Poroșnicu.

 

Article image
* Adevărata mafie este să-i dea PUZ lui Ghiocel Asimionesei și să-i refuze de doi ani autorizația celui care a cumpărat proiectul * Ce-a fost bun la avizare în PUZ, fix prin aceleași Comisii din Consiliul Local și aceleași Servicii din Primăriei, nu mai este bun la autorizare * Cumpărătorul PUZ-ului a dat în judecată Primăria. Lui Chirica nu-i pasă * Antologică este ședința CL în care s-a aprobat PUZ: Mihai Chirica, Florin ...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: