fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Demisie de răsunet în Primărie: șefa de la Investiții pleacă având 40% din sume cheltuite în 2021. „Nu se mai face nimic”

Demisie de răsunet în Primărie: șefa de la Investiții pleacă având 40% din sume cheltuite în 2021. „Nu se mai face nimic”


* La Investiții proprii nu s-a realizat nici jumătate din ce s-a propus anul acesta
* Misterul plecării Biancăi Cernescu este cu atât mai mare cu cât făcea parte din cercul de apropiați ai primarului, fiind prietenă cu soția acestuia
* La Serviciul Investiții se trage mâța de coadă, personalul e îmbătrânit și se stă cu lunile în concediu medical
* Mihai Chirica nu aduce oameni și nu urmărește performanța, ci loialitatea absolută, pentru a ști că nu poate fi trădat
* Favorit să vină șef la Investiții proprii e un amic al primarului, cu care acesta mai joacă fotbal în timpul liber

Un serviciu de importanță capitală în Primăria Iași, cel al investițiilor proprii, a rămas fără șef. La începutul acestei luni, Bianca Cernescu Parteni a renunțat la această poziție de conducere.

Oficial, raporturile de muncă dintre Primărie și Cernescu Parteni au fost suspendate până în februarie 2022. „Primarul i-a dat acest răgaz de gândire. Însă, nu se mai întoarce”, a explicat o persoană din anturajul acesteia.

Mai multe surse din Palatul Roznovanu au afirmat că Bianca Cernescu Parteni a plecat din cauza volumului mare de muncă, a suprasolicitării și a faptului că la Serviciul Investiții Proprii nu este o echipă închegată.

„E un domeniu vital care administrează anual investiții de zeci de milioane euro. E în top 3 ca importanță în Primărie”, a precizat o sursă din interior. Decizia Biancăi Cernescu Parteni a surprins cu atât mai mult cu cât aceasta este una dintre cele mai bune prietene ale Cristinei Chirica, soția primarului.

Investițiile proprii ale Primăriei au scăzut cu 60% în 2021

Un serviciu în descompunere. Nu se mai întoarce
În cea mai recentă organigramă a Primăriei, Serviciul Investiții Proprii figurează cu 8 angajați (inclusiv șeful) în cadrul Direcției Generale Tehnice și Dezvoltare.

„În acel serviciu, doi dintre funcționari sunt în pragul pensionării și nu mai fac mare lucru, un altul a avut anul acesta aproape 90 de zile de concediu. S-au organizat și concursuri pentru câteva poziții la acest serviciu, însă deja unul dintre cei angajați a renunțat după doar două săptămâni, iar altul este pe picior de plecare. În aceste condiții, serviciul nu și-a atins ținta de proiecte, se află la un grad de realizare de doar 40%”, a explicat, sub rezerva anonimatului, un salariat al Primăriei.

Aceeași sursă a precizat că, în acest context, Bianca Cernescu Parteni l-a anunțat pe primar că vrea să plece. „Primarul Mihai Chirica nu i-a acceptat demisia. Însă, Cernescu a făcut cerere privind suspendarea raporturilor de serviciu până în februarie 2022. Dar, în realitate, nu se va mai întoarce”, a spus un apropiat al fostei șefe.

„Nu vreau să detaliez motivele”
La Serviciul condus până de curând de Cernescu Parteni se realizează implementarea tuturor proiectelor cu finanțare proprie, mai puțin cele de la spitale. Este un domeniu strategic, cu un buget anual de milioane de euro.

„E o decizie combinată, profesională și personală. Nu simt nevoia să detaliez mai mult”, a declarat Bianca Cernescu Parteni pentru REPORTER DE IAȘI.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, cea completată în luna iunie anul acesta, Cernescu Parteni a câștigat de la Primărie, în 2020, aproape 75.000 lei net. Ceea ce echivalează cu o medie lunară netă de peste 6.200 lei. „A avut o problemă personală și a lipsit o perioadă anul trecut, deci salariul e mai mare”, a remarcat un funcționar din Primărie.
Anterior, Bianca Cernescu Parteni a fost consilier achiziții la Compartimentul Monitorizare Contracte, dar a lucrat și la Proiecte Europene. Aceasta a activat în Primărie în două perioade, cu o pauză de vreo doi ani (2015-2016) între ele.

La Direcția Proiecte Europene, a avut-o colegă pe Cristina Chirica, actuala soție a primarului de Iași. Ca element suplimentar, Andrei Parteni, soțul Biancăi, este angajat al RR Premium Development, o firmă ce dezvoltă proiecte imobiliare.

Bianca Cernescu (în centru, alături de Cristina Chirica) a lucrat la Proiecte Europene, fiind colegă cu actuala soție a primarului

Primăria a consumat 20% din bugetul de investiții
Execuția bugetului local după 9 luni din 2021 (inclusiv septembrie) a arătat gradul mic de realizare a cheltuielilor de dezvoltare, a investițiilor, fie că sunt din fonduri UE, fie din surse proprii.

„Serviciul de investiții este unul dintre cele mai importante din cadrul Primăriei. Eu am atras atenția de multă vreme că există mari probleme în ceea ce privește modul în care Executivul înțelege să realizeze investițiile cuprinse în bugetul local. În acest an, bani au fost, dar nu au fost cheltuiți la un nivel acceptabil. La finalul lunii septembrie, era o execuție bugetară de doar 20% în ceea ce privește partea de dezvoltare. Mai exact, din bugetul prevăzut de 500 milioane lei s-a consumat doar 100 milioane lei. Acest lucru înseamnă că ieșenii nu vor beneficia în acest an de lucrări care să dezvolte orașul nostru măcar la nivelul propus prin buget. La nivelul Primăriei sunt și oameni buni, este clar. Este nevoie însă ca acei oameni să fie la locul potrivit si să lucreze ca parte a unei echipe. Totodată, în Primărie trebuie să fie aduși noi oameni profesioniști, specialiști în domeniul lor de activitate”, a precizat Bogdan Balanișcu, liderul consilierilor locali ai PSD.

 

Servicii deprofesionalizate, primarul controlează tot
Consilierul local Răzvan Timofciuc a identificat o problemă de sistem. „Actuala organigramă a Primăriei este o struțo-cămilă greoaie, ineficientă și care nu răspunde nevoilor unui oraș dinamic cu provocările Iașului. Atunci când a fost concepută, s-a plecat de la oamenii care trebuie să ocupe funcții de conducere și prin care actualul primar poate controla totul, nu de la principii sănătoase care țin de deschiderea către ieșeni și nevoile acestora. Un exemplu concret îl constituie Serviciul Investiții Proprii sau Serviciul de Urbanism. Sunt două servicii esențiale pentru buna funcționare a orașului, dar care sunt subdimensionate și deprofesionalizate, tocmai pentru că actualul primar face micro-management și vrea să aibă controlul absolut”, a declarat Timofciuc (USR PLUS).

Marius Părpăliță, despre care se spune că i-ar putea locul Biancăi Cernescu, este un alt apropiat al lui Mihai Chirica. Primarul lucrează doar cu persoane loiale în posturile cheie, pentru a ști că poate avea încredere totală. Nu-l interesează pregătirea și eficiența, ci respectarea „legii tăcerii”

Favorit să ia postul, partenerul de fotbal al lui Chirica

La bursa zvonurilor, în locul Biancăi Cernescu Parteni sunt vehiculate două nume. Unul ar fi Marius Părpăliță, consilier superior, care a activat la Centrul de Telesupraveghere a traficului și la Biroul de Reglementare Transporturi Urbane. Recent, cât Daniela Crihan, șefa Serviciului Străzi Municipale, a lipsit din motive medicale, Părpăliță i-a ținut locul. În plus, despre Părpăliță se știe că este unul dintre partenerii de fotbal ai primarului Mihai Chirica. A doua persoană care ar fi „în cărți” să preia șefia Serviciului Investiții Proprii este Ioana Mihai, actualmente consilier superior la Direcția Proiecte Europene.

 

Article image
* Petronela Lupu are niște studii de peisagism, a venit la Primărie prin transfer de la Schitu Duca, a schimbat mai multe funcții și a ajuns acum nr. 1 în cea mai mare afacere din Iași: PUZ-urile * Jenant: Agenția Națională a Funcționarului Public a somat Primăria să o îndepărteze din funcție pentru că nu are studiile necesare: arhitectură sau urbanism * Practic, o amatoare răspunde de toate marile proiecte de urbanism din ...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 Noiembrie 2021


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac