fbpx
 
Navobi, un dezmăț din bani publici unic în România. Ambrosie și-a angajat și soția, plătită tot de la bugetul local

Navobi, un dezmăț din bani publici unic în România. Ambrosie și-a angajat și soția, plătită tot de la bugetul local


* Campioana Ligii 1 la fotbal feminin și lidera Ligii a 2-a, ambele din Cluj, cheltuie împreună într-un an cât Navobi Iași în 6 luni
* Echipa din Alexandria a promovat sezonul trecut cu un buget anual de 25.000 de euro. Navobi a primit 70.000 de euro doar pentru turul campionatului, în Liga a 2-a
* Echipele din România își iau echipament cu 10.000 de lei, Adrian Ambrosie a decontat de la Primărie echipament de 30.000 de lei
* Pe lângă cei 70.000 de euro pentru șase luni, asigurați din bugetul Iașului, echipa lui Ambrosie mai primește bani și de la Federația Română de Fotbal: 70% din costul transportului și al meselor în zilele de meci
* Grosul bugetului de 70.000 de euro pe jumătate de an se duc pe trei salarii: președintele Ambrosie, soția sa, care este contabila clubului, și antrenorul Cristian Amironesei
* Jucătoarele sunt extrem de sărace și joacă de plăcere, primind 100 de lei pe meci. Antrenorul se laudă că le cumpără covrigi

CS Navobi Iași, echipa de fotbal feminin unde Adrian Ambrosie este fondator și președinte, a primit de la Primărie 350.000 de lei pentru turul campionatului Ligii a doua. Doar pentru 8 etape!

Lotul Navobi, cu președintele Ambrosie la timonă, patron pe banii publici ai Iașului, și-a făcut poza generică pentru debutul de sezon. Finanțarea de 70.000 de euro se rezolvaseră, toți erau țiplă în echipamentul de 30.000 de lei

Navobi cheltuie cât campioana Ligii 1
După ce antrenorii echipelor de fotbal feminin din Liga 1 a României și-au detaliat pentru REPORTER DE IAȘI cheltuielile din turul campionatului, dar și pe un sezon întreg, concluzia este că Navobi Iași este o gaură neagră pentru bugetul local.
Fișa de decont depusă pentru 30% din sumă – 105.000 de lei - l-a făcut pe un antrenor de club de fotbal feminin din partea de sus a clasamentului Ligii 1 să exclame: „Este împărat la banii ăia. Noi am avut anul acesta cost total de 25.000 de euro pe tur”.
La Cluj Napoca, bugetul total, cu tot cu meciurile din Champions League, nu trece de 80.000 de euro/sezon, din care Primăria suportă 60.000, restul sponsorii. Echipa este campioană de 10 ori a României, ultimele 9 titluri fiind consecutive.

Navobi a început bine campionatul, dar a pierdut acasă cu principala contracandidată, echipa din Miercurea Ciuc

Echipamentul la Iași, de trei ori mai scump decât în Liga 1
La o altă echipă de Liga 1 din țară, anul trecut, au fost cheltuiți 250.000 de lei (50.000 de euro) pentru un sezon întreg. „În 2020, cei mai mulți bani i-am dat pe teste Covid PCR, ne costau la fiecare meci. Echipament luăm pentru toată echipa mare cu 10.000 de lei anual, de foarte bună calitate, de la Joma. Salariile sunt mici în Liga 1, 500-1.500 de lei, în Liga a doua sunt inexistente”, a spus antrenorul altui club de fotbal feminin, dar care nu dorește să-și divulge identitatea.
Adrian Ambrozie va prezenta zilele următoare fișa de decont pentru tranșa a doua, de 65% din suma totală: 227.500 de lei pentru 6 luni de campionat. Mare parte din bani sunt salariul președintelui Ambrozie, al soției sale, care este contabilă, și al antrenorului Amironesei.
Președintele Navobi a decontat achiziția de echipament în valoare de 30.000 de lei, de trei ori mai scump decât o echipă din Liga 1.

Echipa este la 6 puncte de lider, la sfârșitul turului. O singură echipă promovează

Total salarii la echipă de Liga 1: 8.000 de euro/an

Antrenorul uneia dintre echipele importante din Liga 1 a detaliat pentru REPORTER DE IAȘI cheltuielile anuale pe care le are de acoperit, dar și decontările de care beneficiază. A insistat să nu-i fie făcut public numele, dar a vorbit foarte deschis despre tot ce înseamnă o echipă de fotbal feminin.
„Fotbalul feminin, inclusiv la Liga 1, nu este profesionist. Este amatorism de la jucătoare până la nivel de conducere. Din acest motiv, cei implicați nu se întrețin din fotbal, ci au alte meserii. Echipa se adună la antrenamente și la meciuri, în rest fiecare are propriul program. Mare parte din banii pe un sezon se duc pe cheltuieli salariale în Liga 1. Din 12 echipe, 8 plătesc niște salarii jucătoarelor. Vorbim despre 500-1.500 de lei, în funcție de echipă, nu sunt sume mai mari. La acești bani se adaugă 10% impozite. Echipa mare are salarii, junioarele nu au”, a precizat antrenorul. La o echipă de 18-20 de jucătoare nu sunt salarizate toate. La 6 jucătoare cu salarii (o treime din echipă), sunt aproximativ 40.000 de lei/sezon. În Liga a doua nu există salarii sau prime de joc.

Echipamentul Joma a costat triplu la Navobi față de alte echipe din țară

Două cantonamente pe an: încă 8.000 de euro

„Noi am investit pe partea de calitate a jucătoarelor și mergem în două cantonamente pe an cu toate. În restul anului nu cred că am reușit vreodată să strângem împreună toate fetele mai mult de trei zile. Un cantonament cu transport, cazare, masă incluse costă 20.000 de lei fiecare, adică 40.000 de lei anual, dacă sunt două”, spune antrenorul.
Suma pe sezon se duce la 80.000 de lei. Echipa unde activează mai dă anual 10.000 de lei pe echipamente, mingi etc. Un echipament Joma complet este 500 lei/jucătoare.
O precizare: antrenorul echipei a menționat, referindu-se la echipamentul pe care clubul din Iași a dat 30.000 de lei, că poate este produs de Nike sau Adidas, variante mai scumpe. Pe tricourile echipei Navobi este sigla de la Joma.

Costurile de organizare: 4.000 de euro/an

Se adaugă cheltuielile cu meciurile de acasă. Doar în campionat, la Liga 1, sunt 12 echipe: 11 meciuri acasă, 11 în deplasare. Pentru fiecare meci acasă costă 1.000 de lei ambulanța, 150 de lei medicul delegat, 700 de lei baremul de arbitraj (deplasare, masă cazare arbitri).
Protecția Poliției este gratuită prin adresă, Jandarmeria nu este necesară pentru că nu se întrunește numărul de spectatori care ar impune-o. Pentru 11 meciuri acasă, costurile sunt 20.350 de lei/sezon. Bilanț provizoriu: 110.350 de lei/sezon.

Echipele de junioare reprezintă mai mult o mișcare în curtea școlii. Fiecare joacă în echipamentul cu care vine de-acasă

Două apartamente închiriate pentru nouă jucătoare

„În 2020 ne-au omorât testele PCR de Covid, anul acesta sunt teste rapide. Acum este 400 de lei pentru un meci, cu 10 teste de salivă, având majoritatea jucătoarelor vaccinate”, mai explică antrenorul. 8.800 de lei se duc pe testele a 10 jucătoare.
Alte costuri sunt cu mesele și cazarea fetelor care nu sunt din localitatea unde activează echipa. În cazul analizat, 9 jucătoare au casa și masa asigurate, din 18.
„Aici, fiecare se descurcă cum poate. Noi am închiriat două apartamente pentru ele și au mesele la un restaurant care ne livrează ieftin”, explică antrenorul. Sunt aproximativ 50.000 de lei pentru cazare și mesele în funcție de cum se negociază. Noul bilanț se duce către 180.000 de lei/sezon.

Ambrosie a făcut decontare dublă cu mesele jucătoarelor
Acestor bani li se adaugă cheltuielile de deplasare și cazare la meciurile din alte orașe, din care o parte de bani vine de la FRF: aceeași sumă se decontează pentru toate ligile: 2,2 lei/km plus TVA pentru transport, 70 de lei/persoană cazare și mese.
Aceste decontări de la FRF le primește și Navobi din Iași, sume care se adaugă celor 70.000 de euro primiți de la Primărie. Transportul și masa în zilele de meci sunt acoperite de FRF în proporție de 60-70%.
„Mai mult de jumătate din transport, cazare și mese le decontăm astfel. Sezonul trecut chiar a fost greu pentru noi, am avut mai multe deplasări la Constanța, București, Baia Mare, Alexandria, ne-au omorât”, ne-a mai povestit antrenorul. Echipa sa a avut un buget total pe 2020 de aproximativ 50.000 de euro.
„În anul în care am promovat din Liga a doua în prima, bugetul nostru pe tot clubul a fost de 80.000 de lei. Fac această precizare: anual, bugetul este total pe echipa mare și echipele de junioare. Nu sunt bani doar pentru echipa mare, ci pentru un lot de 40 de oameni cu tot cu staff”, a mai descris antrenorul situația.
Când a auzit detalierea sumelor cheltuite de Navobi Iași, la care Adrian Ambrosie a decontat „cazare și masă 25.530 de lei” și, pe aceeași hârtie, „indemnizații de masă sportivi 19.000 de lei”, omul a izbucnit: „Incredibil. Au mâncat cu două guri? Nu poți pune două cheltuieli identice”.

Echipa a doua a clubului Navobi, cu antrenorul Cristian Amironesei, primul din stânga

Antrenorul din Alexandria: „Ambrosie e împărat la banii ăștia!”

Echipa de fotbal feminin din Alexandria se numește din acest an CSM Alexandria și finanțarea sa a fost preluată integral de către Primărie. În sezonul trecut, echipa s-a numit CS Universitatea Alexandria. În prezent, după 11 meciuri din tur, este pe locul 3 în campionatul Ligii 1, cu 24 de puncte.
„În sezonul trecut am avut un buget pe sezon de 30.000 de euro de la autoritățile publice și mai obțineam 15.000 de euro de la sponsori. Anul acesta, am primit 25.000 de euro pe tur de la Primărie. Avem salarii mai mari decât în trecut. În sezonul trecut, fetele primeau cam 500 de lei/lună, acum a crescut la 800 de lei/lună. Cei 25.000 de euro au fost utilizați în tur pentru susținerea clubului cu tot cu junioare. În total sunt 80 de persoane, avem echipe de U11, U13, U15. De când am trecut la Primărie, trăim în altă lume, avem mesele asigurate, este altceva. În mod normal, cam 80.000-100.000 de euro este un buget normal de primă ligă, pentru fotbal feminin, pe sezon, și este o singură echipă care se apropie, cea din Cluj Napoca”, a precizat Adrian Cioacă de la CSM Alexandria.
Când a auzit care este suma aprobată de Primăria Iași pentru doar jumătate de sezon la echipa lui Adrian Ambrosie, antrenorul de la Alexandria a început să râdă: „Este împărat la banii ăia!”.

La Cluj, campioana României a primit doar 30.000 de euro
Echipa Universitatea Olimpia Cluj joacă inclusiv în Champions League, unde meciurile până la faza grupelor sunt pe cheltuiala echipei (costuri mai mari decât în meciurile interne), iar bugetul anual este de aproximativ 80.000 de euro.
Conducerea clubului a depus solicitare de finanțare pentru echipă în acest an (turul campionatului, similar cu decontul echipei lui Ambrosie) la Primăria condusă de Emil Boc, dar a primit mai puțin de jumătate din cât a solicitat. Cererea a fost depusă pentru 300.000 de lei în tot anul 2021, dar Primăria a aprobat doar 145.000 de lei (30.000 de euro). Echipa obține diferența de bani de care are nevoie de la sponsori.

Ana Maria Roșu (prima din stânga), căpitanul echipei Navobi

Fișa de decont a lui Ambrosie

Suma de 350.000 de lei se împarte în 3 tranșe, fiecare cu propria fișă de decontare: 30% prefinanțare, 65% tranșa 1, 5% tranșa doi. La Primăria Iași a fost înregistrată fișa prin care CS Navobi Iași a decontat deja prefinanțarea de 30%.
Conform documentului, echipa a avut următoarele cheltuieli de start în sezon:
- 3.342 lei pentru transport
- 25.520 de lei pentru cazare și masă
- 30.000 de lei pentru echipament sportiv
- 5.547 de lei - servicii contabilitate și transfer
- 40.590 lei alte cheltuieli (defalcat – 21.590 lei contracte de activitate sportivă și 19.000 de lei indemnizații de masă sportivi).
Totalul este de 105.000 de lei, la care se adaugă contribuția proprie a clubului – 357 lei. Adică Ambrosie a scos din buzunar doar 70 de euro. După ce a depus decontul pentru prefinanțare, a înaintat și cererea de plată pentru 227.500 de lei – grosul de 65%, sumă care deja a fost cheltuită și pentru care urmează altă fișă de decont. A treia tranșă, de 5%, se eliberează până la finalul anului, după ce este depusă fișa de decont pentru tranșa de 65%.

Trei anomalii în decontările primite de Ambrosie

Trebuie făcute câteva precizări pentru calcularea costurilor din fișa depusă de Ambrosie. În primul rând, Liga a doua are 9 echipe (8 meciuri în deplasare), pentru care echipa a decontat transport de 3.342 de lei de la Primărie, în condițiile în care și FRF plătește mai mult de jumătate din transport. Meciurile au fost la Râmnicu Sărat, Bacău, Odorhei, Fălticeni, Constanța, Miercurea Ciuc, Slobozia, Roman.
În al doilea rând, o echipă de Liga 1 a precizat foarte clar: la 20 de jucătoare cheltuiește anual 10.000 de lei pentru echipament – 500 de lei/sportivă. La Iași, echipamentul costă 1.500 de lei/jucătoare.
În al treilea rând, masa apare pe fișa de decont de două ori, iar o parte, în cazul deplasărilor, este oricum suportată din bugetul FRF.
„Din ce știu, din toate informațiile pe care le-am strâns, și vorbesc în cunoștință de cauză, sportivelor de la Navobi nu le sunt plătite nici salarii, nici mese. Este informație din interior, am discutat cu foarte mulți oameni pe marginea acestei echipe”, ne-a spus consilierul local Bogdan Crucianu. Acesta a mai avut în trecut postări referitoare la situația banilor cheltuiți cu Navobi și la lispa de transparență în cazul detalierii sumelor.

Olimpia Cluj, campioana României în ultimele 9 ediții consecutiv, a primit alocare de la Primăria orașului doar 30.000 de euro în 2021. Ambrosie e de două ori mai valoros

Fetele joacă mai mult de plăcere, salariile sunt infime

O infomație importantă despre echipa de fotbal condusă de Ambrosie a fost oferită de către căpitanul echipei, Ana Maria Roșu: majoritatea fetelor fac naveta la Iași. Recordul este al unei fotbaliste care vine de la Timișoara.
„Li se decontează cheltuielile de transport. Colegele vin înainte de meciuri, se antrenează, apoi joacă. În perioada în care sunt în Iași mai stau la coechipiere”, spune Ana Maria Roșu.
Căpitanul echipei de fotbal mai spune că o parte din banii clubului se duc pe mâncare și cazare, dar știe și că o parte din bani sunt de la FRF - aproximativ jumătate din costurile deplasărilor. „De când am primit finanțarea de la Primărie, am primit și ceva venituri prin contracte de sportiv. Nu discut sumele. Dar, pentru a se întreține, colegele lucrează, altele sunt eleve sau studente. Mai există și prime de joc, modeste, de aproximativ 100 de lei, la partidele importante”, a mai explicat Roșu.
Lotul echipei mari ar fi compus din 15-20 de fete, toate amatoare, iar la junioare nu este cunoscut numărul sportivelor. Este estimat de fotbalistă la maxim 50 de copii.

Navobi consumă cât campioana României și lidera Ligii a 2-a la un loc

Patronul clubului Navobi Iași este Adrian Ambrosie, cel care a fost jucător la Politehnica Iași și, până în sezonul trecut, când echipa orașului a retrogradat, președintele clubului din Copou. Cei 350.000 de lei au fost dați către Navobi în luna iunie, printr-o hotărâre de Consiliu Local fundamentată în câteva rânduri. Decizia a fost puternic contestată.
În prezent, Navobi este pe locul al doilea al clasamentului uneia dintre cele două grupe ale Ligii a doua, cu 18 puncte din 8 meciuri. Pe primul loc este AFK Csiksereda Miercurea Ciuc, cu 24 de puncte și cu șanse de promovare.
În fiecare an, două echipe din Liga 1 retrogradează de pe ultimele două locuri și promovează câștigătoarele celor două serii ale Ligii a 2-a. În cealaltă serie pe primul loc este AFC Universitatea Olimpia Cluj 2. Cu alte cuvinte, Cluj Napoca susține, cu 80.000 de euro, o echipă care câștigă de 10 ani campionatul național și merge în Champions League, dar și o a doua echipă care e lider în Liga a 2-a.

Adrian Ambrosie este loial primarului și a fost recompensat regește de la bugetul local

Ambrosie n-a răspuns timp de-o săptămână la telefon

REPORTER DE IAȘI a apelat în repetate rânduri numărul de telefon al lui Adrian Ambrosie și i-a trimis mesaje, dar acesta a refuzat dialogul. Următorul decont, pentru 65% din suma primită, va fi depus pe 15 decembrie. Salariile lui Adrian Ambrosie, a soției sale, care este contabilă la Navobi și al antrenorului Cristian Amironesei reprezintă grosul cheltuielilor din bugetul alocat. Cei trei ridică lunar, cumulat circa 4.000 de euro. Soția lui Adrian Ambrosie este plătită cu 800 de euro/lună, sumă netă.
Prima tranșă primită de Navobi, de 21.000 de euro, s-a bazat pe o fișă de decont foarte superficială, fără documente justificative în spate.

„V-ați întrebat măcar o dată câți copii din județ hrănesc cu banii mei? Au dormit fetele astea la mine acasă, am avut fetițe mici pe care nu le-am putut duce acasă la ele, era noapte, veneam din deplasare. Și au dormit la mine. Cumpăr covrigi să le dau când vin la Iași. Pleacă dimineața la 6 de acasă, vin la școală în oraș, apoi la antrenamente și nimeni nu știe dacă au mâncat. Sunt copii din medii diferite, unele fete sunt foarte sărace. Despre salarizarea mea întrebați conducerea clubului, eu nu pot răspunde."
Cristian Amironesei, antrenor principal Navobi Iași


Article image
* Imaginați-vă cum e să încasezi „compensări” de 100.000 de lei într-o singură tranșă și să pleci acasă fără să faci nimic * Dezmățul bugetar dus pe cele mai înalte culmi: primești 10.000 de euro/lună din bani publici și ești cel mai slab în domeniul tău din România * Ambrosie ia bătaie la scoruri astronomice săptămână de săptămână, dar ieșenii își rup de la gură și-l plătesc regește * De doi ani Iașul se târâie la retrogr...
Autor Cezar Moraru Anchete 10 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30