fbpx
Print this page
Costel Manoliu, într-un mic exercițiu de cult al personalității: prezintă un flyer cu sine însuși Costel Manoliu, într-un mic exercițiu de cult al personalității: prezintă un flyer cu sine însuși

Sinistrații regimului Manoliu din Golăiești: angajații concediați abuziv se întorc acum la serviciu


* Șoferul microbuzului școlar, un muncitor și bibliotecara comunei au fost concediați ilegal, au stabilit judecătorii, și au fost reangajați

Trei dintre cei opt angajați de la Primăria Golăiești dați afară la începutul anului de primarul PNL Costel Manoliu și-au recâștigat posturile în instanță. Deși pot fi atacate cu recurs, deciziile sunt executorii și presupun reangajarea pe posturi și plata salariilor pentru perioada în care cei trei - șoferul microbuzului școlar, un muncitor și bibliotecara comunei – nu au lucrat.


În motivarea sentinței din cazul bibliotecarei, magistratul a observat că procedura prin care aceasta a fost concediată – schimbarea organigramei și desființarea postului – a fost „clar” viciată: „(...) nu rezultă că această chestiune a fost discutată în organul deliberativ, existând astfel un dubiu semnificativ asupra exprimării de către aleșii locali, în cunoștință de cauză, a votului lor cu privire la desființarea compartimentului și a funcției de bibliotecar”.

 

Legea Bibliotecilor, ignorată de două ori

La jumătatea lunii octombrie, Maria Bîrsan a obținut din partea Tribunalului Iași o decizie care obligă Primăria Golăiești să o reangajeze pe postul de bibliotecar al comunei, funcție din care fusese concediată în luna martie 2021. Din luna mai, ea se întorsese provizoriu la serviciu, în baza unei alte decizii a judecătorilor, care suspendaseră, la cererea ei, decizia Consiliului Local Golăiești din 22 ianuarie 2021 până la o hotărâre în dosarul în care contesta concedierea pe fond.

În motivare, Tribunalul a arătat că modul în care a avut loc concedierea Mariei Bîrsan – prin modificarea organigramei care a prevăzut desființarea postului de bibliotecar și prin votul Consiliului Local și la propunerea primarului Costel Manoliu –, a încălcat legea de mai multe ori.

În primul rând, locul de muncă fiind într-o bibliotecă publică, postul putea fi desființat, potrivit articolului 7 din Legea Bibliotecilor, numai în cazul încetării activității autorităților sau instituțiilor care le-au înființat sau finanțat și numai în condițiile preluării patrimoniului lor de către o altă bibliotecă de drept public. Acest lucru nu a avut loc.

De asemenea, conform legii, era necesar avizul prealabil al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” pentru eliberarea reclamantei din funcția de bibliotecar. Acest aviz nu a fost cerut și nu a existat. Biblioteca Județeană le are în coordonare pe cele comunale.

 

Judecător: Procedura din Consiliul Local „nu a avut caracter clar”

În al doilea rând, judecătorul a descoperit că nu s-a făcut dovada respectării procedurii de adoptare a Hotărârii Consiliului Local (HCL) din 22 ianuarie 2021, care a dus la concedierea Mariei Bîrsan.

Este pur și simplu stupefiant ce a enumerat magistratul în sentință, la acest capitol: nici din Dispoziția de convocare a consiliului în ședință extraordinară, nici din convocatorul pentru ședința Consiliului Local în care a fost adoptată hotărârea contestată nu rezultă că, în documentația pusă la dispoziția consilierilor locali, s-a regăsit și referatul de aprobare semnat de către inițiatorul hotărârii, primarul Manoliu. Or, acest document este obligatoriu pentru ca o hotărâre de Consiliu Local să fie supusă la vot.

În plus, nici celelalte documente aferente acelei HCL - raportul de specialitate, avizele comisiilor de specialitate, procesul-verbal al ședinței Consiliului Local - nu conțin date sau elemente din care să rezulte că reorganizarea aparatului de specialitate presupunea, în mod concret, desființarea Compartimentului de cultură și a postului de bibliotecar.

„(...) procedura de reorganizare a aparatului de specialitate în sensul desființării departamentului de cultură și a postului de bibliotecar nu a avut caracter clar, transparent, iar din procesul-verbal al ședinței din data de 22.01.2021 nu rezultă că această chestiune a fost discutată în organul deliberativ, existând astfel un dubiu semnificativ asupra exprimării de către aleșii locali, în cunoștință de cauză, a votului lor cu privire la desființarea compartimentului și a funcției de bibliotecar.”
Decizia instanței în cazul Maria Bîrsan

 

Alți doi concediați: reangajați, salarii restante și cheltuieli de judecată

Alături de Bârsan, alți doi angajați ai Primăriei Golăiești dați afară prin aceeași modificare de organigramă și-au recâștigat posturile în instanță. Unul dintre ei este Vasile Tamazlacaru, șoferul microbuzului școlar din comună care a anulat concedierea printr-o sentință a Tribunalului Iași din 14 decembrie.

Al doilea este Mihai Trandaf, muncitor calificat care are decizie judecătorească din 27 octombrie. În cazul ambilor, Primăria este obligată la reintegrarea pe posturile deținute anterior, de șofer, respectiv muncitor calificat.

Ei trebuie să primească despăgubiri reprezentând drepturile salariale cuvenite, indexate, majorate și reactualizate și a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de salariat,începând cu data efectivă a concedierii (25 martie 2021) și până la reintegrarea efectivă. De asemenea, Primăria trebuie să le achite câte 1.500 lei reprezentând onorariile avocaților.

Mai există două procese similare pe rolul instanțelor, intentate de alți doi angajați concediați: Vlăduț Hadarag și Petru Negru. Dosarul primului este pe rol, în timp ce al doilea a pierdut, în primă instanță.

 

Dedublarea revoltătoare a Prefecturii Iași

Este de așteptat ca și în cazurile Tamazlacaru și Trandaf Primăria Golăiești să depună recurs, dar șansele de câștig sunt extrem de mici, având în vedere motivarea din primă instanță în dosarul Bîrsan, cât și a intervenției Prefecturii Iași, instituție care are ca atribuție verificarea legalității hotărârilor de Consiliu Local din toate localitățile din județ.

Aici este de menționat un aspect cu potențial extrem de grav. În dosarul Bîrsan, Primăria Golăiești s-a apărat, printre altele, cu argumentul că, la șapte zile după adoptarea deciziei de Consiliu Local prin care a fost modificată organigrama, documentul a fost trimis Instituției Prefectului - Județul Iași pentru verificare sub aspectul legalității.

„Prin adresa nr. 1679/03.02.2021 Instituția Prefectului Județul Iași confirmă că Hotărârea Consiliului Local al Comunei Golăiești nr.2 din 22.01.2021 a fost verificată sub aspectul legalității și nu este necesară intervenția prefectului pentru a promova acțiune la instanța de contencios administrativ în condițiile Legii nr. 554/2004, deoarece nu au fost constatate elemente potrivit cărora aceasta să fie considerată act ilegal care să determine atacarea lui.”
Răspunsul primit de Primăria Golăiești la cererea către Prefectură din 29 ianuarie 2021, răspuns invocat în dosarul Bîrsan

După ce cazul Bîrsan fost prezentat de REPORTER (pe 23 septembrie 2021), dar înainte ca aceasta să își recâștige postul în instanță (pe 15 octombrie 2021) Prefectura Iași a atacat în contencios administrativ (pe 5 octombrie 2021) dispoziția primarului Costel Manoliu de concediere a bibliotecarei.

Procesul este pe rol. În aceeași zi, Prefectura a mai cerut anularea altei dispoziții a lui Manoliu, dar, pe 9 decembrie, instanța a închis dosarul ca rămas fără obiect.

Prefectul Marian Grigoraș, cel care a girat adresa din 3 februarie 2021, a fost pus în funcție de PNL, partidul din care face parte Manoliu. Prin acea adresă, Grigoraș a girat și epurarea pusă la cale de Manoliu, primar aflat la început de mandat care a avut, printre primele obiective, implementarea principiului „pleacă ai voștri, vin ai noștri”.

 

A dat afară și a făcut concurs pentru aceleași posturi

În articolul din 23 septembrie, (CITEȘTE AICIREPORTER a prezentat pe larg maniera discreționară în care au avut loc concedierile de la Golăiești și planul mai larg al lui Manoliu. „A schimbat organigrama și am rămas fără serviciu. A fost foarte deranjat de o afirmație de-a mea din timpul campaniei electorale, s-a răzbunat pe mine”, ne-a declarat atunci fostul șofer Vasile Tamazlacaru.

Astfel, argumentul „economiilor la buget” pentru decizia de concediere a celor opt a fost infirmat, ulterior, de faptul că primarul și-a angajat doi consilieri personali - înainte era unul singur.

Apoi, exact pe aceleași posturi pe care le-a „restructurat”, primarul făcea alte angajări, anunțate pe site-ul oficialal Primăriei. „Acum, însă, se încearcă angajarea oamenilor apropiați primarului”, spunea Vlăduț Hadarag (foto jos), fostul agent agricol, în același material REPORTER din septembrie.

Cel mai revoltător aspect era, de departe, concedierea bilbliotecarei, consecința fiind închiderea bibliotecii - un reper educațional pentru această localitate din mediul rural: deține un fond de carte de 9.700 volume, are înscriși, în medie, un număr de 480 de utilizatori din toate categoriile de vârstă și preocupări socioprofesionale, cu un împrumut de aproximativ 6.000 de volume anual.

În 2016, biblioteca achiziționase 770 de volume, investiția fiind finanțată prin Programul POSDRU.Tot aici există un centru de informare – Biblionet, care dispune de patru calculatoare conectate la Internet, unde utilizatorii aveau acces la informațiile necesare.

Biblioteca dispune și de o sală de lectură cu o capacitate de 15 locuri, unde cititorii își pot petrece timpul pentru lectură, elevii își pot face temele pentru acasă sau să lucreze diferite proiecte în echipă pentru școală. În plus, în perioada 2017-2018, clădirea a beneficiat de renovare/reabilitare și dotare cu mobilier prin fonduri de la Compania Națională de Investiții, fiind în monitorizare pentru o perioadă de 5 ani.

 

Article image
* Costel Manoliu a dat afară 8 angajați din Primărie, după ce s-a instalat, pentru ca acum să-și aducă apropiații pe aceleași posturi * L-a dat afară până și pe șoferul microbuzului pentru elevi, pentru că se certaseră în campania electorală. Acum nu mai are cine transporta copiii * A tăiat internetul la biblioteca unde vin sute de copii din comună, ca să se răzbune pe bibliotecară. Aceasta și-a recâștigat postul în instanț...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 23 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare