fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Frumoasele idealuri pentru care s-a murit: unchiul Vasile Chirica a făcut Revoluția la bufetul Prefecturii. „I-am găsit acasă portocalele furate”

Frumoasele idealuri pentru care s-a murit: unchiul Vasile Chirica a făcut Revoluția la bufetul Prefecturii. „I-am găsit acasă portocalele furate”


* Alți doi revoluționari au pierdut procesele cu Primăria pentru că nu li s-a pus la dispoziție lista cu terenurile disponibile, așa cum s-a întâmplat în cazul rudei primarului
* Vasile Chirica a intrat pe 22 decembrie la prânz în Casa Pătrată, laolaltă cu alte mii de ieșeni
* I s-a dat sarcina să răspundă de bufetul de la subsol. Anterior el povestise pentru REPORTER că se ocupa cu livrările de pâine
* A fost gestionar doar câteva zile, pentru că revoluționarii spun că avea deja lipsă la inventar
* Colegii de asociație ai lui Vasile Chirica sunt revoltați că acesta a beneficiat de tratament preferențial din partea Primăriei. Doar au fost camarazi în luptă!

În dosarul din instanță al unchiului primarului, Vasile Chirica, în care acesta cere 1 hectar de pământ în baza Legii 341/2004, Primăria a pus la dispoziția sa lista tuturor terenurilor disponibile din Iași. În două cazuri similare – revoluționari care au cerut acest drept în procese, Primăria a venit cu un răspuns standard: „Nu există teren”.

Costache Ailene a fost vicepreședinte CFSN la Iași, în primele zile de Revoluție

Abia în urma publicării articolelor din REPORTER DE IAȘI, într-unul dintre cazuri au fost eliberate listele de terenuri, dar recursul este acum suspendat. „Mi-au spus în instanță că nu există teren, deși personal al obținut de la GIS Cadastru schițe cu terenuri disponibile și le-am depus”, spune Costache Ailene, unul dintre cei doi petenți.
Cel de-al doilea nici nu a știut că, între timp, avocatul a obținut listele, spunând că a pierdut procesul după ce Primăria Iași a depus documente că nu are teren disponibil. „Am mers tot timpul pe ideea respectării legii, nu am mai insistat nici acum”, ne-a spus Iulian Vilii Șaramet.
În timp ce se judecau, Vasile Chirica primea de la Primărie listele complete ale terenurilor din Iași și un expert cadastrist îi găsea în timp record două amplasamente în zona ideală: Moara de Vânt, lângă terenul pe care va fi făcut Spitalul Regional.

Cazul Ailene: „Nu există teren”

Pe Costache Ailene, fost cercetător la Institutul „Petru Poni”, l-a prins 22 decembrie 1989 în Casa Pătrată. I-a fost adjunct primului președinte al CFSN Iași, profesorul Doru Țigău, decedat în 2016.
„Am fost umăr la umăr cu Doru Țigău în Casa Pătrată, noi am intrat primii acolo și am preluat puterea de la activiștii comuniști. Apoi m-a trimis pe mine la Primărie să-l dau jos pe Nagîț (Dumitru Nagîț – primarul Iașului între 22 noiembrie și 22 decembrie 1989 – n.r.). În acele prime zile chiar am simțit că mi-am riscat viața, nimeni nu știa ce va fi”, spune acum Costache Ailene.
Are certificatul de revoluționar emis din 1992 și, în baza acestui document, a cerut și a primit o garsonieră în Grădinari. Este singurul beneficiu pe care l-a avut, chiar dacă a tot cerut și pământ. „Am cerut, nu mi-a fost aprobată niciodată cererea. În 2018, am decis să dau Primăria în judecată. M-am apărat singur în instanță, gândind că lucrurile sunt clare. Gheorghe Nichita, fostul primar, făcuse un document la Primărie în care se scria faptul că, atunci când Primăria va câștiga terenul din Moara de Vânt, loturile pentru revoluționari vor fi acolo”, spune Costache Ailene.

Ailene a pierdut definitiv procesul cu Primăria pentru că nu a avut la dispoziție cu terenurile disponibile din domeniul privat al orașului, așa cum s-a întâmplat la unchiul primarului

Diferența capitală în cazul Vasile Chirica

La procesul din 2018, Judecătoria Iași i-a respins cererea. Primăria a depus documentație din care a rezultat că nu are terenuri disponibile. „Am obținut eu, pe relații personale, câteva amplasamante posibile, am demonstrat că există teren, dar mi-a fost respinsă cererea”, spune revoluționarul.
Nici vorbă despre liste complete cu toate terenurile, obținute instituțional și puse la dispoziția lui. A pierdut apoi și la Tribunal, și la Curtea de Apel. „Dacă nu m-a învățat nimeni, n-am știut să presez să obțin listele astea”, mai spune Costache Ailene.
În dosarul lui Vasile Chirica – proces deschis cu un an mai târziu, Primăria i-a pus acestuia la dispoziție listele cu tot inventarul de terenuri, motivând că nu poate face diferența între terenuri din domeniul public și cele din domeniul privat (care constituie fondul pentru recompensarea revoluționarilor).

 

A fost doar câteva zile gestionar la bufet

Fostul cercetător mai spune că o mână de oameni dintre cei care au certificate la Iași au primit terenuri. „Personal, am depus 15-20 de cereri, ignorate toate. Este drept că, la un moment dat, Vasile Chirica mi-a povestit că el a cerut listele și a cerut expertiză, dar trecuse ocazia, pierdusem deja”, mai spune Ailene.
Despre rolul lui Vasile Chirica în 1989 refuză să discute. Dar colegi de-ai lui nu se feresc: „A lucrat la bufetul din Casa Pătrată în acea perioadă. A cărat pâine. Vreo 3 zile că l-au prins furând portocale și l-au dat afară de la Revoluție. Unul dintre revoluționari a fost desemnat să-i facă percheziție acasă, ceea ce s-a și întâmplat”, spune un fost apropiat din acea perioadă.

Zilele Revoluției la Iași au fost confuze și fără mari evenimente. În Casa Pătrată s-a intrat abia după fuga lui Ceaușescu, iar pe 24 deja la butoane intrase profesorul Ion Solcanu, viitorul senator care a dominat 10 ani scena politică ieșeană

Judecătorul n-are decât o soluție: să-i dea terenul

După anul 2000 Primăria nu a acordat suprafețe de teren în baza legii niciunui revoluționar de la Iași. Conform normelor de aplicare ale Legii 341/2004, un revoluționar poate primi teren din domeniul privat sau din domeniul public. În a doua situație, se poate face împroprietărirea revoluționarului doar dacă anterior Consiliul Local (CL) aprobă trecerea terenului din domeniul public în domeniul privat.
În cazul Vasile Chirica, căruia expertul i-a găsit două amplasamente extrem de valoroase în Moara de Vânt, nu este necesară o hotărâre de CL, pentru că terenul este în domeniul privat al Municipiului. „Un judecător care are această expertiză pe masă nu poate soluționa decât într-o singură direcție: să îi dea lui Vasile Chirica terenul solicitat, pentru că instanța trebuie să respecte legea”, au explicat surse din sistemul de justiție.

 

Cazul Șaramet: „Primăria a răspuns că nu este teren”

Un alt revoluționar a deschis proces pentru a primi 1 ha de teren în extravilan în 2019. La Judecătorie a pierdut, după ce Primăria a venit cu o întâmpinare în care a scris că nu există stoc de teren pentru a le da revoluționarilor drepturile prevăzute în lege.
„Răspunsul a fost că nu există teren. Nu mi-a zis nimeni să iau liste de terenuri, nu m-a sfătuit nimeni să cer expertiză, nu am știut că este posibil să obțin așa ceva. Am plătit un avocat care să se ocupe de dosar. Primăria a depus acest anunț oficial cu lipsa de teren și m-am conformat, deși conform legii aveam acest drept. Avocatul, de asemenea, s-a conformat unui anunț oficial. Nu am primit niciun drept”, ne-a spus Iulian Vilii Șaramet.

Terenul Primăriei din Moara de Vânt este extrem de valoros: este la 7 minute de Piața Unirii, toată infrastructura va fi realizată din bani publici și este ultima zonă liberă în care se poate construi. Prețul terenului va crește spectaculos

În apelul la Tribunal au apărut listele

În aprilie, după ce a pierdut la Judecătorie, a făcut apel la Tribunal. Între timp, de la declararea apelului, a mai apărut o modificare importantă: avocatul a solicitat oficial și Primăria a eliberat aceleași liste de terenuri ca în cazul lui Vasile Chirica.
„Modificarea a apărut recent, acum le avem depuse la apel, la Tribunalul Iași. Însă acum procesul este suspendat, urmează să fie reluat și cerem expertiză, pe baza listelor”, a precizat avocatul Mihai Tun.
„La apel se poate schimba ceva, modelul pe care mergem acum este bun”, a mai precizat revoluționarul.

O familie unită: unchiul Vasile și nepoții Mihai și Ioan. Împart proprietăți pe care primarul nu mai știa cum să le justifice

Teren rezervat pentru capii Primăriei

Oficial, de mulți ani, Primăria spune tuturor celor care au revendicări în domeniul funciar că nu mai are suprafețe disponibile pentru a face retrocedări sau noi împroprietăriri.
Vasile Chirica, unchiul primarului Mihai Chirica, a obținut de la instanță, în baza inventarului de terenuri eliberat de Primăria Iași, o expertiză tehnică judiciară care să spună dacă există o posibilă locație a unui hectar de teren în baza Legii 341/2004.
Expertul tehnic a identificat ca disponibile cele 62 ha intabulate de Primărie la Moara de Vânt și a propus două loturi din care Vasile Chirica să aleagă. Amplasamentul este în imediata apropiere a viitorului Spitalul Regional, pe platou, la câteva minute de mers de centrul orașului.
Tot acolo a fost pus în posesie cu 15.000 mp și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Terenul în zonă se vinde acum cu prețuri între 50 și 70 de euro/mp.

 

Article image
* Punerea în posesie se face pentru „meritele de revoluționar” ale lui Vasile Chirica * Angajații Primăriei i-au pus unchiului la dispoziție un inventar cu terenurile libere, o adevărată mină de aur * Un expert a stabilit că Vasile Chirica poate primit hectarul cerut fix pe platoul din jurul viitorului Spital Regional, cea mai bună zonă posibilă * REPORTER DE IAȘI a descoperit că un alt revoluționar a cerut pământ de la Pri...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 16 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac