fbpx
 
Apreotesei este un caz penal: Ateneul a cumpărat fotografii de 100.000 de lei, la preț umflat de trei ori / EXCLUSIV

Apreotesei este un caz penal: Ateneul a cumpărat fotografii de 100.000 de lei, la preț umflat de trei ori / EXCLUSIV


* Un anticariat din București a afișat public prețul fotografiilor cu Iașul interbelic: 7.000 de euro. A încercat să le vândă în septembrie, dar nu le-a cumpărat nimeni
* Ateneul din Iași, condus de Andrei Apreotesei, a plătit, în a doua zi de Crăciun, 20.000 de euro, de trei ori mai mulți bani decât cerea proprietarul fotografiilor!
* La întrebările REPORTER DE IAȘI, conducerea Ateneului a intrat într-un dialog al surzilor, refuzând să explice anomalia
* Apreotesei cheltuie milioane de euro în fiecare an pe tot felul de achiziții fistichii, se ocupă de comemorări și parastase, iar în curtea Ateneului și-a pus în rafturi 12 busturi dubioase, cu care nu are ce face
* Directorul Ateneului a declarat că soția lui a făcut 280.000 de lei în 6 luni, din lecții de pian, o clasică spălare de bani, dar nicio instituție nu-l ia la întrebări
* Guvernul a mai dat 2,7 milioane de lei Ateneului în ultimele zile din decembrie. Cum poate cheltui Andrei Apreotesei acești bani în numai două săptămâni?

Ateneul Național din Iași a dat printr-o procedură directă 100.000 de lei pe un album foto cu imagini din timpul vizitelor regale în Iași, din perioada 1904-1932. Albumul, dedicat Reginei Maria de către fostul primar al Iașului Osvald Racoviță, fusese postat pe site-ul unei case de licitații cu un preț de pornire de 35.000 de lei, dar nu fusese adjudecat la licitația de pe 23 septembrie.

Oferta anticariatului a stat din septembrie pe site-ul oficial: 7.000 de euro. Scrie clar: „Neadjudecat, fă o ofertă”. Adică se putea cumpăra cu cel mult 7.000 de euro

Tranzacția de acum câteva zile s-a făcut printr-o înțelegere prealabilă. Ateneul Național a urcat pe SICAP, portalul achizițiilor publice, „Fotografii Unicate ale Iașului din 1904-1932”, cu anumite cerințe: „Fotografii din Iași cu vizita familiei regale în anul 1904 cu ocazia resfințirii Bisericii Trei Ierarhi și Sfântul Nicolae” .
Casa de licitații a răspuns câteva minute mai târziu și albumul a fost achiziționat cu un preț de trei ori mai mare decât cel de pornire, în condițiile în care nu fusese postată nicio ofertă: nu a fost nimeni altcineva interesat de fotografii.
Recent, Andrei Apreotesei, directorul Ateneului, s-a trezit peste noapte cu o sumă uriașă în brațe, direct de la Guvern. Instituția a primit o alocare bugetară de 2,7 milioane de lei, neexistând până acum disponibilă o listă a cheltuielilor din acești bani.

 

Un album de 7.000 de euro

În luna septembrie, Casa de Licitații Historic din București a scos la licitație un lot de produse dedicate familiei regale. Printre acestea, un album foto cu 171 de imagini. Fusese trimis Reginei Maria de către fostul primar al Iașului, Osvald Racoviță.
În album sunt 171 de imagini cu cele mai importante momente ale vizitei familiei regale la Iași, din 1904. Atunci au fost resfințite bisericile Trei Ierarhi și Sfântul Nicolae, după renovările realizate de către arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy.
Mai sunt fotografii din timpul Primului Război Mondial, în perioada în care familia regală a locuit la Iași. Mai sunt și fotografii din timpul dezastrului provocat de inundațiile din 1932, când la Iași a venit Regele Carol al II-lea cu fiul său, Mihai I.

Anunțul Ateneului de pe SICAP: achiziție făcută pe 26 decembrie, zi liberă în România, cu 20.000 de euro, de trei ori mai mult decât ceruse anticariatul din București

Fotografiile au stat 4 luni la vânzare, fără nicio ofertă

Conform descrierii de pe site-ul de licitații, albumul este integral din piele pe care a fost aplicată „o plachetă din bronz care reprezintă Stema orașului Iași, alături de decorațiile pe care le-a primit orașul Iași de-a lungul timpului: Virtutea Militară, Croix de guerre și Merito di Guerra. În 1921, șeful guvernului italan, mareșalul Pietro Badoglie, a vizitat Iașul decorând orașul cu ordinul Merito di Guerra, medalie dedicată memoriei învățătorilor eroi din Primul Război Mondial”.
Albumul, alături de celelalte obiecte din lot, a fost scos la licitația din septembrie cu un preț de pornire de 7.000 de euro (35.000 de lei), dar nu a fost adjudecat. A fost disponibil pentru oferte online, dar nu a existat niciun cumpărător interesat. În asemenea situații, e de așteptat ca prețul inițial să scadă.
În dreptul valorii estimate, Casa de Licitații a notat 15.000-30.000 de euro, dar, conform regulilor licitațiilor, prima persoană care oferea 7.000 euro l-ar fi primit, în lipsa altor oferte.

Andrei Apreotesei și Mihai Chirica sunt tusea și junghiul banilor publici din Iași. Totul costă dublu sau triplu. REPORTER dezvăluia în acest an că Ateneul a plătit pe niște traduceri de două ori mai mult decât prețul oficial al prestatorului

Ateneul Iași a lansat achiziția în plin Crăciun

A doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, când toată lumea era liberă, Ateneul Național din Iași urca pe SICAP, portalul achizițiilor publice din România, ultima urgență a anului: „Bun cultural - Fotografii UNICATE ale Iașului din 1904-1932 , fotografii din Iași cu vizita familiei regale în anul 1904 cu ocazia resfințirii bisericii Trei Ierarhi și Sfântul Nicolae, fotografii din perioada primului război mondial în perioada când Familia Regală s-a retras la Iași, fotografii din 1932 cu dezastrul provocat de inundațiile devastatoare, fotografii cu vizita oficială a Regelui Carol 2”. A fost păstrat textul așa cum l-au redactat angajații Ateneului Național din Tătărași.

Fotografiile care redau Iașul interbelic au fost evaluate chiar de proprietar la un preț de trei ori mai mic decât a plătit Ateneul, fără să existe un concurent

Apreotesei s-a gândit să plătească de trei ori mai mult

La prețul estimat a fost trecută valoarea de 585 de lei, în dreptul cantității s-a notat 171. Albumul fotografic scos la licitație de SC Historic Gallery SRL are exact 171 de imagini, iar Ateneul a plătit 585 de lei pe bucată, ajungând la un total de 99.522 de lei (20.109 euro la prețul zilei), de aproape trei ori mai mult decât prețul oficial, pe site-ul casei de licitații.
E ca și cum un vânzător oferă la piață castraveți la 7 lei kilogramul, dar cumpărătorul, gestionar la o instituție de stat, spune că el vrea să cumpere cu 21 de lei/kg. Vânzătorul ia banii, gestionarul dă o avere din bugetul public și toată lumea e mulțumită. S-au plimbat banii publici, n-a plătit nimeni din buzunarul propriu.
Mai există în un element important: anunțul a apărut în SICAP la ora 8.29, pe 26 decembrie, ofertantul SC Historic Gallery SRL a răspuns la 8.37. Sunt atât de multe elemente că instituția condusă de Andrei Apreotesei a căutat exact acel album, de această firmă, plătind de trei ori mai mult,  că mai lipsea ca Ateneul să scrie în anunțul inițial numele casei de licitații.

Pagina de FB a Ateneului practică un cult al personalității dezgustător față de managerul Andrei Apreotesei și de primarul Mihai Chirica. Sunt zeci de postări în care sunt periați și li se ridică statui celor doi șefi de instituții publice

Întrebările adresate lui Andrei Apreotesei

REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe Andrei Apreotesei pentru a discuta despre această achiziție, dar și despre alte cheltuieli ale instituției, dar acesta a refuzat dialogul direct. A cerut, prin SMS,  întrebări scrise, i-a fost înaintată o adresă oficială care cuprindea:

  1. Cine a luat decizia achiziționării albumului cu fotografii unicat din Iași, de la o casă de licitații din București (perioada 1904-1932)?
  2. A existat o înțelegere prealabilă între instituție și casa de licitații?
  3. Puteți explica diferența de preț între licitația urcată pe site-ul casei (preț de pornire 35.000 de lei – fără nicio ofertă plasată) și achiziția directă a aceluiași album cu 99.522 lei?
  4. Instituția a primit recent 2,7 milioane de lei de la Ministerul Culturii. Care sunt principalele achiziții din acești bani?

Managerul Ateneului plătește zeci de știri pe canalele media locale din banii publici. Această propagandă continuuă a lui Apreotesei este contracost, iar banii îi suportă tot ieșenii

Răspunsurile Ateneului: multă vorbărie, zero acuratețe logică

Răspunsurile au venit în scris, în cursul serii, dar au evitat chestiunile tranșante din întrebările REPORTER.
La prima întrebare, reprezentanții Ateneului Iași au spus că nu s-a achiziționat un „album”, ci „fotografii unicat”, decizia fiind „a instituției”, respectându-se legislația în vigoare.
La a doua întrebare, purtătorul de cuvânt Gheorghiță Rusu Persic a spus că nu a existat o înțelegere cu Anticariatul din București, ci doar „dorința de a mări patrimoniul cultural al instituției”. Mai mult, pentru prețul de trei ori mai mare, Rusu Persic spune că „echipa Ateneului ieșean merită admirație și recunoaștere”.
Șefii Ateneului au evitat categoric să explice de ce s-a plătit de trei ori mai mult decât prețul cerut de anticariat, făcând piruete fără nicio logică: „Din ceea ce cunoaștem noi, prețul postat al unui articol, pe site-ul oricărei case de licitații, are suma de lansare la jumătate din cea mai mică valoare estimată”. Adică 7.000 de euro era doar prețul de lansare, dar prețul minim estimat era de 15.000 de euro, Ateneul plătind 20.000 de euro.
Realitatea e alta, foarte clară: prețul de vânzare a fost de 7.000 de euro și nu s-a primit nicio ofertă timp de 4 luni, între septembrie și decembrie 2021.
În ce privește suma de 2,7 milioane de lei primită pe ultimii metri ai anului, conducerea Ateneului a spus că acești bani provin de la Ministerul Dezvoltării și că vor fi folosiți „pentru secțiunea de funcționare”.
S-a încercat un dialog și cu reprezentanții Casei de Licitații Historic, fiind apelate fără succes toate numerele de telefon disponibile. Deși site-ul oficial indica faptul că firma lucrează luni, 27 decembrie, nimeni nu a răspuns.

Ieșeni, aici sunt banii dv.! Pentru că Apreotesei a luat zeci de busturi la kilogram, a ajuns să le pună pe rafturi, într-un imens dulap din curtea Ateneului. E orgie bugetară în Tătărași

Milioane de lei dați de Guvern pe ultimele zile ale anului

Guvernul României a alocat, printr-o hotărâre de pe 15 decembrie, 132,4 milioane de lei (26,9 milioane de euro) pentru finanțarea unor instituții de cultură din întreaga țară. Sunt 61 de instituții publice care au primit bani din cote defalcate din impozitul pe venit.
Guvernul a inclus pe listă trei instituții din Iași, care au primit în total peste 12 milioane de lei. Repartizarea s-a făcut astfel: Ateneul Național din Iași 2,7 milioane de lei (subordonat Primăriei), Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” 2,62 milioane de lei și Filarmonica de Stat „Moldova” 6,8 milioane de lei (ambele subordonate CJ).
Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii, nu știa că i-a fost alocată suma. „Este o veste fantastică despre care nu am știut nimic. Am mai primit o alocare de 1,45 milioane de euro de la Guvernul Câțu, iar acum acești bani și înseamnă că putem da drumul la lucrările de consolidare. Este exact suma care lipsea, chiar dacă a fost primită la final de an, se face derogare și începem lucrările. Este cea mai bună veste”, a precizat directorul Filarmonicii Moldova.
Directorul Teatrului Luceafărul, Ioan Holban, spune că banii vor acoperi cofinanțarea pentru izolarea termică a clădirii teatrului: „Am intrat într-un program european pentru izolarea termică. Am făcut DALI-ul, banii de acum sunt rezervați pentru contribuția necesară la acest proiect. Suma cea mai mare din cheltuieli – 2,3 milioane de euro – este pentru restul proiectului. Banii sunt derulați prin CJ, care este proprietarul clădirii, noi doar certificăm faptul că au această destinație”.
La Ateneu s-a spus că cei 2,7 milioane de lei, primiți în ultimele zile din an, vor fi folosiți pentru „funcționare”.

 

Article image
 „După ce am pus bustul lui Octavian Goga, decanii facutăților de istorie din țară ne-au felicitat”, afirmă directorul Ateneului Iași, Andrei Apreotesei. Achizițiile n-au fost făcute pe platforma publică, așa cum cere legea Directorul Ateneului Național Iași, Andrei Apreutesei, a cheltuit zeci de mii de lei pentru busturi ale unor personalități. Printre acestea s-a numărat și cel al poetului și politicianului Octavian Goga...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 13 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: