fbpx
 
Primarul Marcu a plătit piatra în luna mai și a adus-o în noiembrie, după plângerea penală. Ungheni, lumea a treia: corupție și sărăcie

Primarul Marcu a plătit piatra în luna mai și a adus-o în noiembrie, după plângerea penală. Ungheni, lumea a treia: corupție și sărăcie


* La 15 km de Iași înoți în noroaiele de pe cele mai proaste drumuri din județ
* Primarul a cumpărat piatră de la aceeași firmă cu care lucrează de ani de zile, a plătit-o de cinci luni și n-a mai adus-o
* Consilierii locali din Opoziție i-au făcut plângere penală și au chemat Curtea de Conturi
* Abia după control, primarul Iulian Marcu a adus câteva camioane cu piatră, care încă nu e împrăștiată pe drumuri
* Consilierii îl acuză de dublu prejudiciu: a adus piatră de calitate mai proastă, care e cu 30% mai ieftină decât ce scrie în contract
* Autobuzele refuză să intre în Ungheni, dar primarul promite marea cu sarea. E la al patrulea mandat și a fost în trei partide: PDL, PSD și acum PNL

Cele mai proaste drumuri din județ se află pe raza comunei Ungheni. Ca-n lumea a treia. Sunt 35 de kilometri de drum sătesc și comunal, de pământ și de piatră, și alți 9 kilometri de drum județean, în mare parte decopertat. Ici-colo, petice de asfalt.

Iulian Marcu a schimbat trei partide, dar în trei mandate n-a pus niciun kilometru de asfalt prin comună

Ca și cum n-ar fi de-ajuns, un consilier local Pro România l-a acuzat pe primarul PNL din Ungheni de mișmașuri cu basculantele de piatră. „A cumpărat în luna mai refuz de ciur concasat. Transportul a venit abia în noiembrie, dar la o calitate inferioară. Un material mai ieftin. În loc de refuz de ciur concasat, societatea a  livrat un sort de granulaţie 16-32 mm amestecat cu pământ”, a susținut Nicu Lucian Bambu, ales local Pro România.

Ar fi dublă pagubă: și bani cheltuiți, și drumuri nepietruite. Primarul Iulian Marcu a respins acuzațiile și a spus că oamenii sunt răi, se ocupă doar cu reclamații.

Ciurul concasat (foto stânga) se diferențiază clar de sortul de granulație (foto dreapta) și este de o calitate mai bună. Primarul a plătit piatră concasată și a adus pietriș de balastieră, care e mai ieftin

Piatra a venit sub amenințarea Curții de Conturi

Suspiciunea: pe 12 mai 2021, potrivit sistemului electronic public de achiziții (SICAP), Primăria Ungheni a cumpărat, prin achiziție directă, 1.440 mc refuz de ciuc concasat.

Suma totală a fost de 129.600 lei, fix sub pragul de licitație. A reieșit, așadar, o medie de 90 de lei pentru fiecare metru cub. Acest material era destinat pietruirii drumurilor locale aflate într-o stare deplorabilă.

„Această achiziţie are, în opinia noastră, mai multe ingrediente ale unei fraude bine puse la punct, prejudiciul estimat de noi fiind de aproximativ 20.000 de euro”, a declarat Nicu Lucian Bambu, consilier local Pro România.

Acesta a afirmat că transportul de piatră a întârziat luni în șir. „Marfa a venit în noiembrie, abia după ce ne-am adresat mai multor instituții de control. A fost sesizată inclusiv Curtea de Conturi”, a declarat alesul local.
Povestea e mai sumbră de-atât: consilierii locali au întrebat 4-5 luni unde-i piatra, apoi au făcut plângere penală la Parchet. Procurorii au sesizat Curtea de Conturi ca procedură prealabilă, iar inspectorii au venit în control în octombrie 2020, stând la Ungheni trei săptămâni. Abia după ce a plecat Curtea de Conturi, pe 2 noiembrie, primarul Iulian Marcu a adus basculantele cu piatră, în jur de 20 noiembrie, dar aceasta nu este nici la această dată împrăștiată pe străzi.

Consilierul Pro România Nicu Lucian Bambu arată spre movila de piatră depozitată 100 m mai încolo: „Abia după scandal, în noiembrie a adus-o”. Sub picioare are un petic de asfalt, care e doar la intrarea în comună, pe drumul județean

S-a adus piatră cu 30% mai ieftină decât cea din contract
O întârziere de jumătate de an. În pus, consilierul a menționat că firma contractoare a adus alt material decât cel specificat în procedură. „În realitate, SC Lis Affair SRL (firma care a încheiat contractul cu Primăria – n.r.) a substituit materialul pe care trebuia să-l livreze cu unul similar, mai ieftin. În loc de refuz de ciur concasat, societatea a livrat un sort de granulaţie 16-32 mm amestecat cu pământ, diferenţa de preţ pe metru cub fiind de 35-40 de lei, de aici rezultând un prejudiciu de peste 50.000 de lei”, spus Bambu.
Diferențele de încadrare a tipurilor de piatră sunt ușor de identificat de către specialiștii în construcții. Ciurul concasat e o piatră mai dură și colțuroasă, de o calitate mai bună pentru drumuri, pentru că se fixează în sol și nu degajează în marginile carosabilului, rispindu-se în șanțuri.
Sortul de granulație e o piatră mai mică, rotunjită, nu e trecută prin concasor, ci e colectată direct din balastierele de râu, fiind mai moale și nu se fixează în sol, fiind măturată rapid sub roțile mașinilor. Sortul de granulație e cu 30% mai ieftin decât ciurul concasat.

Primarul a plătit pentru ciur concasat dar a adus altceva mai ieftin. Contractul e din 12 mai, dar piatra a venit abia în noiembrie

Oamenii au văzut o cantitate mică de piatră adusă
Așadar, transport abia la 6 luni de la contract și de o calitate inferioară. Însă, Bambu a precizat că nici măcar în aceste condiții nu a fost livrată întreaga cantitate asumată. „Au adus o cantitate mult mai mică de material, estimativ nu mai mult de 200-300 mc pe care l-a întins tot aceeaşi firmă pe drumurile săteşti în satul Mânzăteşti, în strat mai gros în locurile vizibile, la intersecţiile cu drumul principal, pe restul drumurilor stratul fiind foarte subţire, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare. Prin reducerea cantităţii livrate, au mai majorat o dată prejudiciul”, a relatat acesta.

Drum în Ungheni, la 15 km de municipiul Iași

Marea de noroaie. „Autobuzul nu intră aici”
REPORTER DE IAȘI a fost pe 22 decembrie în comuna Ungheni. Drumurile comunale sunt catastrofale, singurul noroc fiind că înghețaseră. Cu o săptămână înainte, dezastrul era total: la mijlocul lui decembrie, vremea umedă și peste temperatura de îngheț muiase străzile transformându-le în râuri de noroi care înghițeau tot, oameni și mașini.
Un localnic ne-a povestit: „Autobuzul nu intră în Ungheni, se oprește în Bosia, pentru că mai departe s-ar împotmoli și n-ar mai ieși de-aici până la primăvară. Copiii și adulții sunt transbordați apoi cu microbuzele școlare și ajung în celelalte sate. Taxiurile din Iași refuză să intre în Ungheni, din cauza noroaielor. Aici nici nu merită să-ți iei mașină, că n-ai putea ieși din curte cu ea”.

REPORTER a identificat câteva movile cu piatră depozitate recent în câteva intersecții, sub cerul liber. Sătenii spun că sunt cantități foarte mici

Același furnizor de ani de zile, partenerul de încredere
În al patrulea rând, consilierul local Pro România a atras atenția asupra firmei furnizoare, Lis Affair, care a încheiat mai multe contracte în ultimii ani cu Primăria Ungheni. Într-adevăr, potrivit SICAP, exceptând acest contract, Lis Affair a mai oferit spre închiriere o basculantă Primăriei Ungheni, contract de aproape 25.000 de lei din iulie 2021.

În 2020, Lis Affair a figurat cu alte două achiziții directe la Primăria Ungheni: în februarie cu balast de 130.000 de lei și în decembrie cu pietriș concasat de 126.000 de lei. Ambele în plină iarnă și ambele fix sub pragul de licitație.
Consilierul Bambu spune că s-a luat piatră de 200.000 de euro în ultimii 5 ani și că aceasta nu s-a văzut pe drumuri: „Știm și noi cum arată un drum întreținut și câtă piatră intră, nu se vede nimic. Cantitățile sunt mult mai mici decât cele declarate”.

Când pământul se dezgheață, acest drum comunal se transformă într-o pastă cleioasă

Lis Affair, profit record după contractele cu primăriile PNL
Lis Affair, cu sediul social în comuna Tomești, a avut în 2021 peste 50 de contracte cu primăriile comunale, majoritatea din județul Iași. În anul 2020, numărul acestora a fost de peste 60. Firma este profilată pe construcții de drumuri și sedii de instituții publice.

În presa locală, acest SRL a fost asociat multor contracte primite prin încredințare directă, în special de la primării liberale. În 2020, a declarat un profit net de peste 1,2 milioane de lei, iar în 2019 de doar 66.000 lei. Petronela Ștefan, cea care administrează firma, nu a putut fi contactată până la ora publicării acestui material.

Petronela Ștefan, administratorul firmei Lis Affair, n-a răspuns apelurilor REPORTER DE IAȘI

Primarul Marcu: „Lumea-i rea, eu sunt cinstit”
Primarul din Ungheni, liberalul Iulian Marcu a respins acuzațiile care i-au fost aduse. „Pentru contractul din luna mai 2021, o parte din material a ajuns atunci în vară, o altă parte în noiembrie. Adică atunci când am avut nevoie. Știu că au fost mai multe plângeri, am predat documentele instituțiilor abilitate”, a spus Marcu.

Acesta a afirmat că materialul de la Lis Affair a fost de calitatea specificată în contract. „Sumele au fost mici, încadrându-se la încredințare directă pentru că atâția bani am avut la momentele respective. Au zis despre mine ba că sunt cumătru, ba că sunt prieten cu tatăl administratorei firmei. Nu am fost la nicio petrecere cu el. Doar îl cunosc, pentru că sunt primar de mulți ani”, a zis Iulian Marcu.

În vară, oamenii din Ungheni au protestat în fața Primăriei din cauza stării execrabile a drumurilor

Promisiuni: „Vom face, vom asfalta, veți vedea”
Drumurile de pe raza comunei sunt praf, dar primarul Marcu este optimist. „Vor fi niște proiecte pe despăgubirile de la calamități, altele pe Anghel Saligny. Drumul județean, cei 8-9 kilometri ai DJ 249A care tranzitează localitatea, este parte a unui proiect transfrontalier. Dacă le facem pe toate acestea cu asfalt, o să mai rămână doar vreo 6-7 kilometri de drumuri secundare”, a terminat Marcu, din vorbe, modernizarea drumurilor din comuna Ungheni.
Pe 22 decembrie, la ora 11.00 dimineața, prin Primărie bătea vântul. REPORTER DE IAȘI a bătut la toate ușile, din 12 birouri, 9 erau închise. Primarul – absent. Un angajat a spus formula clasică: „E la Iași cu treburi”.

Viceprimarul lipsea de asemenea, era aproape ajunul Crăciunului. „E la Mânzătești, împrăștie piatră pe drum”, a spus același angajat. REPORTER a luat direcția satului Mânzătești, în căutarea camionului cu piatră. N-am găsit nimic.

Primarul e la al patrulea mandat: a fost de două ori în PDL, o tură la PSD, iar acum a trecut la PNL. Câștigă la diferențe mici, prezența la vot e slabă, lumea e săracă și ușor de convins cu mici stimulente.

Article image
* Rareș Hugianu împarte sediul cu Dragoș Ciopate, cel care face studiile de fezabilitate la toate drumurile din județ. Doi tineri afiliați PNL drenează milioane de euro din bani publici, având dispeceratul într-o vilă din Valea Lupului * Hugianu vine de nicăieri, înființându-și firma în 2018, dar lucrând efectiv din 2019, când liberalii au venit la Putere * Tânărul este fiul primarului PNL de la Stolniceni-Prăjescu, acesta ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 06 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(8 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: