fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Aceasta a fost o dezvăluire REPORTER: Rîznic de la Ape Siret, trimis în judecată de DNA. Primărița Apostol scapă

Aceasta a fost o dezvăluire REPORTER: Rîznic de la Ape Siret, trimis în judecată de DNA. Primărița Apostol scapă


Procurorii Serviciului Teritorial Bacău din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a trei persoane implicate într-un caz de angajări ilegale în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret, se arată într-un comunicat transmis, joi, de DNA. În urmă cu exact un an, REPORTER DE IAȘI dezvăluia metodele ilegale prin care Marius Andrei Rîznic ajungea șef la filiala din Pașcani a „Apelor Române”.

A fost nevoie doar de un carnet de membru PNL și o detașare de la Primăria Ciortești unde a fost angajat fictiv ca administrator public, pentru ca Marius Andrei Rîznic să poată fi numit șef la Ape. Rîznic era la momentul respectiv vicepreședinte al filialei PNL Pașcani, între timp migrând la partidul condus de Ludovic Orban.

Procurorii Anticorupție au extins cercetările. Primărița din Ciortești, Alina Apostol a scăpat de urmărirea penală.

Potrivit DNA, şeful Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ din cadrul ABA Siret, Ioan Tănasă, a fost trimis în faţa instanţei pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

El este acuzat că ar fi semnat documentele prin care Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita au fost angajaţi ilegal în funcţii de conducere la Sistemul Hidrotehnic Independent Paşcani şi, respectiv, la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ.

„În cursul anului 2020, Găină Răzvan Grigore, directorul ABA Siret, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare, ar fi dispus şi semnat mai multe documente (decizii, act adiţional la contractul individual de muncă, etc.) prin care inculpaţii Rîznic Marius Andrei şi Nechita Marius Mihai ar fi fost numiţi provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, în condiţiile în care aceştia nu ar fi îndeplinit cerinţele de vechime şi experienţă necesare pentru ocuparea acelor funcţii. O parte din documentele respective ar fi fost semnate şi de inculpatul Tănasă Ioan, în calitate de şef al Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ", se precizează în comunicatul DNA.

Anterior numirii în acele funcţii, Marius Andrei Rîznic a ocupat funcţia de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciorteşti- judeţul Iaşi, iar Nechita Marius Mihai şi-a desfăşurat activitatea ca şi consilier, gradaţia 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ulterior, aceştia ar fi fost detaşaţi la ABA Siret şi mai departe au fost numiţi pe cele două funcţii de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020- august 2021, în cazul lui Rîznic, şi martie 2020- februarie 2021, în cazul lui Nechita.

Procurorii anticorupţie susţin că, prin aceste demersuri, a fost produs un prejudiciu ABA Siret în valoare de 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajaţi.

În acelaşi dosar, Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, procurorii DNA au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu fostul director al ABA Siret, Răzvan Grigore Găină, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

„În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora", se menţionează în comunicatul de presă al DNA.

Astfel, Găină va primi doi ani, şapte luni şi zece zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, şapte luni şi zece zile şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia şi de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

Atât dosarul de trimitere în judecată a lui Ioan Tănasă, Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita, cât şi cel privind recunoaşterea vinovăţiei de către Răzvan Grigore Găină au fost trimise spre soluţionare magistraţilor Tribunalului Bacău, scrie Agerpres.

Procurorii mai precizează că au fost dispuse măsuri asiguratorii faţă de Găină Răzvan Grigore şi că ABA Siret se va constitui parte civilă în dosar.

Citiți, mai jos, ancheta REPORTER DE IAȘI din decembrie 2020.

 

Article image
* Incredibil: Andrei Rîznic n-are studii pentru a fi director, dar s-a înscris în anul I la Hidro, ca pe vremuri, când partidul întâi îți dădea funcție, apoi te trimitea la școală * Andrei Rîznic s-a remarcat anul trecut prin zelul cu care își apăra partidul în fața tuturor detractorilor * Premiul a venit după ce PNL a luat Puterea: l-a făcut director la Apele Române în Pașcani * De cinci ani n-are nicio slujbă, fusese ș...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Decembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac