fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Primarul Chirica și familia Catrinescu Bandur care deține firma ce vrea contractul de 1 milion de lei de la Primărie împart acest duplex cu acoperiș verde din Platoul Însorit Primarul Chirica și familia Catrinescu Bandur care deține firma ce vrea contractul de 1 milion de lei de la Primărie împart acest duplex cu acoperiș verde din Platoul Însorit

Singurul ofertant pentru un contract de 1 milion de lei al Primăriei: o firmă cu sediul în duplexul lui Mihai Chirica


Firma unui tânăr de 19 ani este unicul ofertant în cazul unui contract de reparații capitale la pasajul pietonal subteran Frumoasa pentru care câștigătorul a fost desemnat pe 30 decembrie 2021. Suma pusă la bătaie de Primăria Iași pentru acest contract a fost de aproape 1 milion de lei.
Surpriză de proporții: cei care conduc SRL-ul respectiv, BMS Holding Enterprise, locuiesc în același imobil cu primarul Mihai Chirica. În Cartierul privat Platoul Însorit, șeful orașului stă într-o vilă tip duplex: jumătate este a sa, iar în cealaltă jumătate e proprietar familia Bandur-Catrinescu de la BMS Holding Enterprise, societatea având sediul social chiar în respectivul imobil. În trecut, soții Bandur au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru infracțiuni economice.

Istoricul licitației

Pe 15 octombrie 2021, în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) a fost publicat un anunț de participare simplificat. În rol de autoritate contractantă – Primăria Iași care, cu o estimare de 985.000 lei, căuta un constructor care să efectueze reparații capitale la pasajul pietonal subteran Frumoasa. Cu o lungime totală de 40 de metri, acesta subtraversează linia ferată și face legătura între două cartiere, Nicolina și Frumoasa, adică strada Libertății cu stradela Cetățuia.
Inițial, ofertele din partea firmelor interesate au fost așteptate până pe 5 noiembrie. Însă, înainte de expirarea acestui termen, în SICAP s-a introdus o erată prin care Primăria a extins data limită de depunere până pe 9 noiembrie. La finalul perioadei de ofertare prelungite, singurul operator economic interesat de această lucrare a fost BMS Holding Enterprise SRL.

Sursa: SICAP

REPORTER nu a putut afla, până la ora editării acestui text, o informație importantă: dacă BMS a depus oferta înainte de prelungirea duratei de depunere a ofertelor sau după această perioadă.
Pe 10 decembrie, Primăria a introdus o a doua precizare în SICAP: perioada de evaluare a ofertei a fost prelungită cu 15 zile lucrătoare. Pe 30 decembrie 2021, la ora 15.24, în SICAP a apărut și anunțul că selecția câștigătorului a avut loc.

Sursa: SICAP

Mai rămâne de îndeplinit o simplă formalitate: ca în sistem să apară anunțul de atribuire, lucru care poate dura 2-3 săptămâni. Așadar, BMS Holding Enterprise a concurat doar cu ea însăși pentru contractul de aproape 200.000 de euro.

Perete în perete cu edilul

Firma BMS Holding Enterprise SRL are ca date de identificare trei elemente relevante:

  1. A fost înființată în 2019 de Elena Catrinescu Bandur. În ianuarie 2021, aceasta i-a cedat toate părțile sociale lui Alexandru-Ștefan Catrinescu, fiul său de 19 ani din prima căsătorie. Totodată, fiul a preluat și poziția de administrator al firmei. Cu toate acestea, la procedura organizată în toamnă de Primăria Iași, pe SICAP, ca reprezentant al BMS Holding Enterprise a fost menționată aceeași Elena Catrinescu Bandur;
  2. Societatea are sediul social în municipiul Iași, strada Podișului, vila C17, camera 1, demisol. Este vorba despre una dintre vilele ridicate de compania Conest pe Platoul Însorit, în cartierul Galata;
  3. Ultimul amănunt, și cel mai interesant: Elena Catrinescu Bandur, fiul său Alexandru-Ștefan Catrinescu și Gabriel Bandur (al doilea soț al femeii) locuiesc într-o jumătate de duplex în Cartierul Platoul Însorit și sunt vecini, perete în perete, cu primarul Mihai Chirica și familia acestuia. Primarul locuiește acolo după ce soacra sa a cumpărat imobilul de la firma Conest.

Tăcere din partea tuturor

Așadar, puștanul de 19 ani Catrinescu vrea să câștige un contract de aproape 1 milion de lei de la Primăria condusă de Chirica, primarul-vecin.
Conform Legii Achizițiilor Publice 98/2016, conflict de interese înseamnă „orice situaţie în care membrii personalului autorităţii contractante sau ai unui furnizor de servicii de achiziţie care acţionează în numele autorităţii contractante, care sunt implicaţi în desfăşurarea procedurii de atribuire sau care pot influenţa rezultatul acesteia au, în mod direct sau indirect, un interes financiar, economic sau un alt interes personal, care ar putea fi perceput ca element care compromite imparţialitatea ori independenţa lor în contextul procedurii de atribuire”. Primarul Chirica nu a făcut parte din Comisia de evaluare a ofertelor, dar este conducătorul autorității contractante, calitate în care este menționat și în anunțul din SICAP dedicat acestei proceduri.

Pasajul Frumoasa, miza contractului

Atât edilul, cât și purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași nu au răspuns întrebării dacă există vreo legătură între atribuirea contractului și relația de vecinătate dintre domiciliul lui Chirica și sediul societății câștigătoare. „Nu am ce să discut cu dumneavoastră”, au fost singurele cuvinte ale Elenei Catrinescu Bandur, contactată telefonic de REPORTER DE IAȘI.

Condamnați penal

În decembrie 2012, Elena Catrinescu (actuală Bandur), primul soț al acesteia – Romică Catrinescu și Gabriel Bandur, actualul soț al femeii, au fost condamnați penal, în primă instanță, de Judecătoria Iași.
Astfel, Elena Catrinescu Bandur a fost găsită vinovată de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la înșelăciune și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură. Pedeapsa unică, rezultantă prin contopire, a fost de doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare.

Gabriel Bandur și soția sa, Elena Catrinescu Bandur

Gabriel Bandur a fost condamnat la un an și patru luni cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la înșelăciune. „Instanța reține că inculpata Catrinescu Elena se ocupa de administrarea Axa Design SRL - societate care a intrat într-un declin financiar la sfârșitul anului 2007. Din acest motiv, inculpata a crezut că poate contribui la redresarea situației financiare a societății prin obținerea unor credite bancare și i-a atras în această activitate și pe coinculpați”, a notat judecătorul în motivare.
Potrivit motivării, folosindu-se de documente de venit și în atestarea calității de angajat false au fost luate de la bancă sume de ordinul zecilor de mii de lei, euro și franci elvețieni. Împrumuturile au fost pe numele Elenei Catrinescu, al fostului soț, al actualului soț și al părinților acestuia din urmă.
Pe rolul diferitelor instanțe, au fost și există și acum diferite proceduri de executare silită inițiate pe numele soților Gabriel și Elena Catrinescu Bandur, pentru datorii.

 Contract într-un alt fief PNL

În 2020, în luna mai, BMS Holding Enterprise a câștigat un contract de peste 1 milion de lei la Primăria Aroneanu (primar PNL, la fel ca Mihai Chirica) pentru „reabilitare grădiniță și extindere creșă”.
În 2019, anul înființării, societatea a raportat un profit net de aproape 5.500 lei, iar în 2020 de peste 680.000 de lei.
Familia Bandur mai deține o firmă cu denumire asemănătoare. Înființată în 2014, BMS Construct AG i-a avut ca asociați pe Emilia Bandur (68 de ani) și pe Gabriel Bandur (43 de ani), mamă și fiu. Din 2019, Gabriel Bandur a rămas unic asociat la această societate.

 

Article image
Primarului Mihai Chirica i-a fost extinsă încadrarea juridică. La audierea de astăzi de la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iași, șeful municipalității ieșene a aflat că este suspectat și de abuz în serviciu.
Autor Cezar Moraru Anchete 17 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac