fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Suspiciuni la licitația pentru terminarea blocurilor din Grădinari Suspiciuni la licitația pentru terminarea blocurilor din Grădinari

CNSC a întors o licitație de 1,2 milioane de euro la blocurile ANL. „Câștigătorul” pierzător, prietenul PNL: „Nu mai particip”


La sfârșitul anului trecut, o licitație organizată de Primăria Iași a fost dată peste cap de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), instituția unde firmele participante pot sesiza nereguli constatate în timpul procedurilor de achiziție publică. Consiliul a decis că în lupta pentru un pot de 5,8 milioane de lei pus la bătaie de municipalitatea ieșeană, comisia de evaluare a descalificat ilegal una dintre cele două oferte. Tot CNSC a mai stabilit că există mari semne de întrebare asupra legalității ofertei care a rămas în cursă - o asociere unde lider era un om de afaceri asociat cu fiul primarului PNL din Miroslava.

„Nu mă mai înscriu încă o dată, nu mai are rost”, spune acum administratorul firmei favorizate de Primăria Iași.

CNSC: se reanalizează ofertele

Primăria Iași a organizat, începând cu luna iulie a anului trecut, o licitație pentru „Lucrări rămase de executat aferente obiectivului de investiții Construire Locuințe în zona Grădinari, 4 tronsoane”. Prețul estimat a fost de 5,81 milioane de lei: în principal sunt bani pentru finisaje, structura fiind deja ridicată.

La procedură s-au înscris două asocieri de firme, iar Primăria a eliminat din competiție una dintre acestea: cea condusă de SC Mădbeton SRL, o companie din Borșa (Maramureș) care lucrează în Iași la refacerea Muzeului de Științe Naturale.

Primăria Iași a decis să ofere contractul asocierii conduse de SC Dev In All SRL, companie al cărei acționar majoritar este Ioan Olaru.

De notat este motivul pentru care Primăria Iași a eliminat Mădbeton: la înscrierea la licitație trebuia să fie depusă o garanție de participare de 50.000 de lei. Documentul, pe care constructorii îl obțin de la companii de asigurare, este obligatoriu în cazul unor probleme pe care firma care câștigă le-ar putea cauza în timpul derulării contractului. Este un fel de „plasă de siguranță” financiară pentru autoritatea contractantă.

Primăria a invocat faptul că, la depunerea dosarului, firma din Maramureș nu avea acest document valabil, așa cum solicita caietul de sarcini.

În septembrie, Mădbeton a făcut contestație la CNSC legat de acest aspect, iar instituția i-a dat dreptate, anulând procedura și dispunând reluarea analizei ofertelor.

„Nici nu mai știu ce am scris în contestație, s-au ocupat cei de la birouri. Dacă am făcut acest demers, înseamnă că știam că avem dreptate, mai ales că orice contestație costă”, ne-a spus Adrian Jurcuț de la Mădbeton SRL.

Funcționarii din Primărie, de neclintit

Firma a invocat în contestație faptul că funcționarii Primăriei Iași nu au ținut cont de faptul că, la data depunerii documentației pentru licitație – 6 august 2021, Mădbeton a depus la dosar un document de la asigurator prin care era certificată existența garanției de asigurare de 50.000 de lei. Doar că, dintr-o eroare materială, data de valabilitate a asigurării era din 9.08.2021, în loc de 6.08.2021.

A urmat o corespondență cu funcționarii Primăriei Iași, firma aducând dovezi de la asigurator că polița a fost achitată pe 5 august 2021, cu valabilitate de pe 6 august 2021, nicidecumde pe 9 august, dar comisia de evaluare nu a ținut cont de explicații.

„Emitentul poliței de asigurare a confirmat faptul că garanția de participare era constituită deja la data de 6.08.2021. Este un formalism excesiv, autoritatea contractantă avea la dispoziție toate informațiile și documentele necesare pentru a constata faptul că, la data de 6.08.2021, garanția de participare era legal constituită”, se arăta în contestația Mădbeton.

Aceiași funcționari nu au văzut ditamai neregulile

Până la urmă, la CNSC, Mădbeton nu doar că a demonstrat că avea hârtia valabilă și plătită, dar că, de fapt cealaltă firmă, cea câștigătoare, avea o mare problemă: nu îndeplinea condițiile legate de experiența similară cu cea solicitată în caietul de sarcini (lucrări de peste 5,8 milioane de lei).

În contestație, Mădbeton a scris referitor la acest aspect: “În mod paradoxal, formalismul excesiv manifestat în evaluarea ofertei subscrisei nu s-a manifestat în privința ofertantului câștigător”. Pentru că, de fapt, câștigătorul încălca o cerință esențială: cea legată de experiență.

Concret, fișa de date a licitației prevedea ca ofertanții să facă dovada realizării în trecut a unor lucrări de aceeași valoare cu a sumei estimate pentru acest contract: 5,81 milioane de lei, în ultimii 5 ani.

Lista firmelor din cele două asocieri care au depus oferte

Dar două firme din asocierea în care Dev In All era lider nu au prezentat procese-verbale de recepție a lucrărilor finalizate, ci certificate de stadiu fizic al lucrărilor, iar valorile au fost, cumulat pentru cele două firme, de 6,6 milioane de lei, în timp ce, pe fiecare firmă, valoarea ieșea sub 5,81 milioane de lei. CNSC a dat dreptate contestatorului și a anulat procedura de la Iași și din acest motiv.

„Nu mă mai înscriu încă o dată, nu mai are rost. Am participat la licitație într-o perioadă în care încheiam alte lucrări și voiam unele noi, deși aici erau doar lucrări de interior. De obicei, lucrăm de la zero, facem toți timpii astfel încât însezonul cald să lucrăm la structură, iar iarna la interioare, dar pe tot proiectul. Am avut lucrări de 9 milioane de lei, nu știu cum au calculat”, ne-a spus Ioan Olaru, acționarul majoritar și administratorul Dev In All.

Până în acest moment, Primăria Iași nu a postat rezultatul licitației, dar, în condițiile în care ceea ce a spus Olaru este adevărat, câștigătoare nu poate fi decât asocierea condusă de Mădbeton. Exact opusul a ceea ce se prefigura după analiza inițială a ofertelor.

Liberali pe la colțuri

Asocierea Dev In All este legată direct sau indirect de PNL, partidul primarului Mihai Chirica și al formațiunii care controlează Consiliul Local. Astfel, societatea Electrical Services SRL (parte a asocierii unde lider era Dev In All), care urma să primească 7% din bani, îl are ca unic asociat pe Andrei Florin Florea, fiul șefului PNL Târgu Frumos, Costel Florea. Apropierea de liberali nu se oprește aici. Ioan Olaru este asociat, într-o altă societate, cu fiul primarului din Miroslava, Bogdan Niță, iar Dev In All a avut câteva contracte de construcții în această comună.

„Sunt într-adevăr asociat cu Bogdan Niță într-o societate, dar aceasta se va închide. Am vrut să facem un restaurant în Parcul Industrial Miroslava, dar am renunțat la această intenție. Vom închide firma”, ne-a spus Ioan Olaru.

Numele lui Bogdan Niță (foto sus) apare și într-o anchetă penală demarată de DNA după un schimb de terenuri aprobat de Consiliul Local Iași – Dosarul Eternitatea. O societate în care acesta a preluat părți sociale după parafarea afacerii ar fi fost favorizată în mod ilegal prin clauzele contractului. Prin acest schimb, municipalitatea a primit 1.281 mp pentru a extinde Cimitirul Eternitatea și a cedat un teren de 3.370 mp în zona Cicoarei.

 

Article image
Imediat după aprobarea schimbului de terenuri în Consiliul Local, firma beneficiară și-a schimbat acționariatul. Bogdan Niță a intrat în firmă cu 50%, ceilalți doi asociați cedând o parte din acțiunile lor. Dochițanu și Melinte nu au experiențe imobiliare la nivel mare și n-aveau banii care să susțină un asemenea proiect. Patru consilieri liberali au spart blocada impusă de Marius Bodea la votarea proiectelor imobiliare, aj...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Decembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac