fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Deși nu recunoaște în mod expres, primarul din Ungheni s-a pus la dispoziția Mafiei din partidul său Deși nu recunoaște în mod expres, primarul din Ungheni s-a pus la dispoziția Mafiei din partidul său

Filiera angajărilor fictive: o nouă detașare din Primăria PNL Ungheni la Apele Române. 60 de cazuri la nivel național după Metoda „Chelnerița”


* Iașul lui Costel Alexe a fost fruntaș pe ramură la angajări de partid la Apele Române

Primăria comunei Ungheni este în fierbere după ce, zilele trecute, a ieșit la iveală faptul că, timp de 6 luni, între noiembrie 2020 și mai 2021, aici apare în acte drept consilier al primarului Iulian Marcu o persoană despre care nu știa nimeni că figurează în organigramă.

Explicația: postul de la Ungheni, pe care l-a ocupat efectiv doar trei zile, a fost rampa de lansare spre o detașare pe linie de partid la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut Bârlad, instituție subordonată, la acel moment, ministrului ieșean al Mediului, Costel Alexe. În mandatul acestuia au avut loc aproape 60 de astfel de detașări, unul dintre cele mai cunoscute fiind al celebrei „chelnerițe” care a ajuns tot la Administrația Bazinală din Iași. Circa 10% din aceste detașări au avut loc sub oblăduirea cumătrului lui Alexe, șeful ABA Prut Bârlad. Cazul „chelneriței” și al unui activist PNL din Pașcani care a profitat și el de o astfel de detașare frauduloasă au ajuns pe masa DNA care i-a trimis în judecată atât pe ei, cât și pe executanții de la nivelul doi de comandă. „Peștii cei mari” de la nivel central au scăpat.

Consilier pentru trei zile

Pe listele de angajați ale Primăriei Ungheni a figurat, între noiembrie 2020 și mai 2021, Gabriel Popa. Acesta a avut fixat un salariu de 5.408 lei/lună, fiind consilier personal al primarului. „Ne-am interesat despre acest om, noi nu l-am văzut niciodată, dar apare ca angajat la Primăria Ungheni – consilier în aparatul propriu al primarului. Ar fi lucrat la noi 6 luni, dar contabila Primăriei spune că, de fapt, ar fi fost doar câteva zile și a fost plătit doar pentru acestea”, susține consilierul local Lucian Bambu. „Ne-am stabilit o întâlnire cu prefectul județului, pentru a discuta această problemă. Am făcut deja plângere la Parchetul de pe lângă Judecătorie, facem plângere la Direcția Generală Anticorupție”, a mai spus Bambu.

A fost angajat din telefon

În replică, primarul Iulian Marcu spune că Gabriel Popa a fost angajat doar câteva zile, după ce a primit „telefoane de recomandare”. „Popa este un angajat care a fost la noi trei zile, în 2020, pe postul de consilier al primarului. L-am angajat la recomandare, nu mai țin minte toate detaliile. Au fost două telefoane pe care le-am primit. Băiatul lui m-a sunat și a spus că este un foarte bun inginer. Nu știu ce lucrează băiatul, nu-l cunosc. Și a mai fost un telefon de recomandare de la Apele Române”, a declarat primarul Marcu.

Edilul din Ungheni nu poate explica cum a fost posibil să primească un telefon de la cineva pe care nu-l cunoaște de nicăieri și i-a angajat tatăl. „Chiar aveam nevoie de un inginer bun la Primărie, dar a stat foarte puțin. Numărul meu este public, nu pot spune de unde avea fiul numărul meu, pentru că nu ne cunoșteam. Gabriel Popa a cerut detașare după trei zile la noi, către ABA Prut Bârlad”, a mai afirmat  Marcu.

Primarul susține că Popa nu apare pe statele de plată până în mai 2021, ci doar pentru cele 3 zile. Ulterior, apare detașarea, solicitată de la nivelul conducerii ABA Prut Bârlad din acea vreme. „La noi apare această detașare, acolo a fost plătit în cele 6 luni. Apoi, pur și simplu ne-am trezit cu solicitare de încetare a contractului și nu mai știu nimic despre el”, a spus primarul din Ungheni.

 

REPORTER DE IAȘI l-a căutat pe Cosmin Popa (foto sus), fiul lui Gabriel Popa, pentru a-l întreba cum de l-a sunat pe primarul din Ungheni pentru a-i angaja tatăl. Nu a fost găsit la cabinet. Tatăl său, Gabriel, avea singurul număr cunoscut închis, iar la casa din Iași nu era nimeni.

Avram l-a cerut la ABA Prut Bârlad

Cel de-al doilea telefon de recomandare primit de Iulian Marcu pentru Gabriel Popa a fost de la directorul de atunci al ABA Prut Bârlad, Petru Avram, care a demisionat între timp, în urma unui scandal legat de altă detașare din sistem, cea a ”chelneriței”, caz dezvăluit de jurnaliștii de la Recorder.

„Gabriel Popa este inginer, a lucrat înainte vreo 5 ani la Stânca Costești și chiar aveam nevoie de el la instituție. L-am sunat pe primarul Marcu. Aveam 96 de posturi vacante, birourile erau goale, angajările erau blocate, era singura cale să aduc angajații de care aveam nevoie. În ancheta cu detașările la ABA Prut Bârlad, DNA a investigat inclusiv aceasta a lui Popa și procurorii nu au găsit nimic în neregulă. În total, au fost 9 detașări, toate au fost investigate, am fost acuzat pentru două dintre ele”, spune Petru Avram.

În prezent, nici unul dintre cei detașați la ABA Prut Bârlad în perioada 2020-2021 nu mai lucrează în instituție, inclusiv Gabriel Popa. REPORTER DE IAȘI a solicitat informații despre Popa de la purtătorul de cuvânt, dar acestea nu au fost furnizate până la editarea articolului.

Filiere la nivel național

Cazul de la Ungheni este unul dintre cele aproape 60 puse la cale de PNL în 2020-2021 pentru angajarea pe linie politică, fără concurs, a clientelei de partid în cadrul Administrației Naționale Apele Române și a instituțiilor din subordine.

Procedura era simplă: în cadrul Administrației nu se puteau organiza concursuri așa că s-au pus în mișcare zeci de „rotițe” în care decizia aparținea unor liberali – mai ales primari de la țară și parlamentari – care puteau să angajeze fără concurs consilieri. La puțin timp după acest pas, acești consilieri, mulți membri PNL, erau detașați la Apele Române, deseori ca șefi în structurile din teritoriu. Sistemul a fost pus în practică la scurt timp după ce liberalii au preluat puterea, la sfârșitul lui 2019 și după ce ministru al Mediului, cel care are în subordine Apele Române, a devenit ieșeanul Costel Alexe.

Petru Avram (centru) alături de cumătrul Alexe și Raluca Turcan, alt lider liberal

De aceea, probabil că nu este întâmplător faptul peste 10% din toate detașările la nivel național au avut loc la ABA Prut Bârlad cu sediul în Iași, director fiind cumătrul lui Alexe, Petru Avram sau i-au avut ca beneficiari pe liberali din acest județ.

DNA a intrat pe fir

Astfel, conform unei situații a Adminstrației Naționale Apele Române, în perioada 2020-2021, în cadrul ABA Prut Bârlad au fost detașați angajați de la primăriile Țuțora, Comarna, Victoria și Ungheni (toate cu edili PNL). Tot în jurisdicția ABA Prut Bârlad au mai avut loc alte șase asemenea mutări, două având ecou la nivel național. Este vorba de chelnerița care a ajuns să lucreze la Serviciul Situații de Urgență, Inundații, Secete, Poluări chiar la sediul din Iași și la tatăl numărului 2 din Administrația Națională Apele Române, angajat la sucursala din Botoșani. Ambii au avut în comun angajarea anterioară, pe repede înainte, la Primăria Vatra Moldoviței, unde primar era, bineînțeles, un liberal. DNA a trimis în judecată șase persoane în aceste cazuri, inclusiv pe cumătrul lui Alexe, Petru Avram, și el membru PNL. 

Un alt liberal ieșean, Marius Rîznic, a fost trimis și el în judecată după o detașare pe linie de partid, ca șef la Sistemul Hidrotehnic din Pașcani, structură care ține de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Neamț. Anterior, Rîznic fusese numit administrator public al Primăriei Ciortești, primar edil PNL. De profesie manager de restaurant, fără calificare în domeniu, Rîznic și cei care au pus la cale detașarea sa au fost și ei trimiși în judecată de DNA, cu o excepție: șeful de la acel moment al ABA Siret Neamț care a recunoscut infracțiunile săvârșite, a declarat că totul a fost la ordin politic și a primit o pedeapsă cu suspendare. 

 

Article image
* Cine este Constantin Mețler, cel care l-a dat afară pe Ianculescu de la Târgu Mureș dar și-a adus propriul tată la Apele Române, pensionar la 69 de ani * Temut și privit cu respect în PNL: „Costică are conexiunile și mai sus” * REPORTER DE IAȘI i-a luat urmele tatălui miercuri, la filiala din Botoșani * La ora 13.00 l-am căutat, la ora 15.00 directorul Petru Avram l-a demis * Abia i se semnase detașarea pe încă șase l...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(8 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac