fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
„Bullying” sordid la cel mai înalt nivel: Denisa Ionașcu îi cere 100.000 de lei lui Mihai Chirica pentru aluzii, amenințări, filaj

„Bullying” sordid la cel mai înalt nivel: Denisa Ionașcu îi cere 100.000 de lei lui Mihai Chirica pentru aluzii, amenințări, filaj


Iese, în sfârșit, la iveală faptul că Mihai Chirica nu a sesizat Parchetul de ilegalitățile lui Asimionesei în Afacerea Blocului din Sărărie: a cerut formularea unui denunț, dar nu l-a mai semnat

De la Dosarul DIICOT împotriva prietenilor lui Chirica a început prigoana la adresa secretarei Consiliului Local

Denisa Ionașcu a fost filată inclusiv în viața privată, fotografiile unei întâlniri fiind distribuite, sub anonimat, mai multor instituții din România

Primarul a vorbit despre aceste poze făcând aluzii cu conotație sexuală, deși instantaneele în regim de filaj nu aveau nimic imoral, fiind inofensive

Mihai Chirica a recurs la șicane vulgare, cu Corpul de Control, la amenințări, restrângeri de atribuții și instituirea cenzurii

Primarul se simte amenințat în dosarele de corupție și o acuză pe secretara Denisa Ionașcu pentru problemele sale, deși aceasta își îndeplinește doar atribuțiile de serviciu

Acțiune surpriză la Tribunal. Săptămâna trecută, Denisa Ionașcu, secretarul general al Municipiului Iași, l-a acționat în instanță pe primarul Mihai Chirica. În cererea de chemare în judecată, Ionașcu a spus că, în cursul anului 2021 și începutul anului 2022, a fost „ținta unor atacuri nejustificate exprimate prin cuvinte, acțiuni și conduită ostilă din partea domnului Chirica Mihai” prin care i-au fost atacate „demnitatea, credibilitatea si competența”.
Ca atare, Ionașcu a cerut judecătorilor ca prin hotărârea pe care o vor pronunța să oblige pârâții:
„1. să ia toate măsurile pentru respectarea demnității în muncă și încetarea hărțuirii morale a subsemnatei din partea domnului Chirica Mihai.

2. la plata daunelor morale în cuantum de 100.000 RON”.
Alături de Chirica, drept pârâți figurează Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Iași, dar și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Plângerea Denisei Ionașcu împotriva lui Mihai Chirica este înregistrată la Tribunalul Iași

Dosarul lui Asimionesei a declanșat hărțuirea
În preambul, Ionașcu a precizat că ocupă această funcție din 2011, prin concurs, Chirica fiind validat ca primar în 2016 și 2020. „Conform prevederilor legale, funcția publică deținută de subsemnata se află în raport de subordonare ierarhică față de acesta”, a menționat ea. Apoi, a notat că din 2016 și până în 2021 colaborarea dintre cei doi a decurs firesc.

Acțiunile pe care Ionașcu i le impută primarului ar fi început din aprilie 2021, după ce procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași au efectuat percheziții la Primărie și au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care familia Asimionesei (care controlează BZI) a edificat în Sărărie un bloc pe terenul Primăriei, schimbându-i destinația și vânzând ilegal apartamentele.

„În acest dosar eu am calitatea de martor, iar pârâtul Chirica Mihai are calitatea de inculpat (...). Deși nu am făcut decât să respect dispozițiile legale și solicitările organelor în drept, precizez că ulterior acestui moment am fost ținta hărțuirii lui Chirica Mihai”, a afirmat Denisa Ionașcu în cererea de chemare în judecată.

Chirica a cerut un denunț dar nu l-a semnat

Apoi, secretarul general al Municipiului Iași a detaliat cronologia:
1) Dosarul Sărărie 202
Familia Asimionesei, printr-una din firme, s-a asociat cu Primăria. Obiectul contractului a fost realizarea unui sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune. Primăria a adus ca aport un teren de 1.351 mp amplasat pe strada Sărărie la numărul 202. Însă, pe respectiva parcelă a fost ridicat un bloc, parte din apartamente fiind deja vândute, cu încălcarea legii.

Pentru restul locuințelor, s-a încercat promovarea unei hotărâri de Consiliu Local. Acesta a fost momentul declicului.

„În data de 7.01.2021 am înregistrat Avizul de nelegalitate (...) privind proiectul de hotărâre pentru vânzarea unor unități locative din imobilul situat în Str. Sărărie 202, deținut de fam. Asimionesei și am adus la cunoștința primarului acest înscris. Pentru întocmirea acestui Aviz am solicitat serviciilor de specialitate ale Primăriei comunicarea tuturor informațiilor deținute dată fiind complexitatea proiectului care a fost inițiat în 2005.

După analiza conținutului Avizului 1705 din 7.01.2021, Mihai Chirica mi-a cerut să redactez un denunț și, deși nu intră în atribuțiile mele de serviciu, am redactat și am prezentat, spre semnare, primarului un denunț pe care acesta nu l-a semnat si nici nu mi l-a restituit”.
Așadar, manevra familiei Asimionesei era ilegală, secretarul general i-a indicat acest lucru primarului. S-a redactat un denunț pe care, însă, potrivit lui Ionașcu, edilul nu l-a semnat.

Denisa Ionașcu a evitat 5 ani să intre în clinciuri cu primarul, dar a intrat în colimatorul acestuia după ce s-a detonat Afacerea Asimionesei. Mihai Chirica se simte amenințat și se înconjoară cu oameni loiali

Primarul se ascunde după fusta secretarei CL
În februarie 2021, după două luni în care primarul n-a mișcat nimic pentru a denunța ilegalitatea, procurorii DIICOT au intrat pe această speță. „S-a dispus predarea, în baza Ordonanței Procurorului emisă în dosar 21D/P/2021, a copiei Avizului (...) și a documentației aferente acestuia, înscrisuri care au fost ridicate de către organele judiciare”, a precizat Ionașcu.
În aprilie 2021, au avut loc percheziții la Primărie în cadrul cărora au fost ridicate toate înscrisurile privind dosarul Sărărie 202. „Prin mai multe ieșiri publice din zilele de 27, 28 și 29 aprilie, Mihai Chirica acuză, fără a preciza numele, dar lăsând a se înțelege că este vorba de persoana mea, că un funcționar nu i-ar fi respectat dispoziția de a depune plângere la Parchet. O astfel de dispoziție nu există și nu a existat, iar Secretarul general nu are stabilite atribuții privind sesizarea organelor de cercetare penală. Aceste atribuții, potrivit Regulamentului de Organizare și Funcționare (...) revin Direcției Juridice care «formulează și redactează sesizări penale în situația în care s-au produs fapte/acțiuni prin care s-a cauzat o vătămare a intereselor UAT Municipiul Iași, autorității locale sau primarului, atunci când Primarul dispune în mod direct sau prin conducerea direcției sesizarea organelor penale»”.

Pas irațional: Chirica, sesizare penală împotriva Denisei Ionașcu
Așadar, deși ilegalitățile din dosarul Sărărie 202 au fost prezentate de nenumărate ori în ultimii ani de REPORTER DE IAȘI, dar și de alte publicații locale, primarul, cu denunțul redactat de Ionașcu, nu a mișcat niciun deget.

DIICOT a deschis în primăvara anului 2021 un dosar pe această speță. Iar în vară, primarul a făcut un gest de neînțeles. „Pe data de 10.06.2021 Mihai Chirica depune sesizare penală împotriva mea, acuzându-mă de săvârșirea faptelor penale cu privire la care acesta este inculpat în dosarul 21D/P/2021”, a spus Ionașcu în acțiunea depusă la Tribunal.

Chirica a impus cenzura drastică: totul trebuie avizat de Oțeleanu
La două luni distanță, Chirica a strâns și mai tare șurubul. Iată cum a explicat Ionașcu: „Invocând «necesitatea uniformizării modului de comunicare a informațiilor către instituțiile din sistemul judiciar», prin comunicatul (...), Mihai Chirica stabilește procedura operațională de transmitere a înscrisurilor și informațiilor solicitate de către instituțiile implicate în actul de justiție prin care se îngrădește, practic, dreptul și se împiedică îndeplinirea obligațiilor oricărei persoane de a colabora și de a declara tot ce cunoaște cu privire la săvârșirea unor fapte penale, întrucât se aduce la cunoștința tuturor funcționarilor din cadrul Primăriei că «responsabilitatea privind comunicarea informațiilor si înscrisurilor către toate instituțiile implicate în actul de justiție (inspectorate de poliție, parchete, DIICOT, instanțe de judecată) revine în sarcina Direcției Juridice, sub coordonarea directă a Directorului executiv Cristina Oțeleanu»”.
O paranteză: Oțeleanu este unul dintre oamenii de încredere ai lui Chirica, implicată și ea în Dosarul Sărărie 202.

Chirica a oprit orice comunicare spre DNA
Mihai Chirica nu s-a oprit aici. „Invocând același argument, respectiv «necesitatea uniformizării modului de comunicare a informațiilor către instituțiile din sistemul judiciar», pe data de 7.09.2021 Mihai Chirica emite Dispoziția nr. 855 cu un conținut similar (...), completată ulterior prin Dispoziția 893/10.09.2021 prin care este adăugată și DNA în enumerarea instituțiilor față de care este împuternicită Direcția Juridică pentru comunicarea informațiilor.

De precizat că ambele Dispoziții care aduc atingere dreptului martorilor în cauzele penale, sunt semnate în numele și pentru Secretarul General al Municipiului, profitând de plecarea mea în concediu, chiar de către Cristina Oțeleanu, care în prezent are calitatea de suspect în dosarul 21D/P/2021”, a mai detaliat Ionașcu.

Secretara Consiliului Local a fost filată în viața privată
2. Mapa cu fotografii

În toamna trecută, Ionașcu a fost chemată de procurori și audiată în calitate de martor în dosarul Sărărie 202. Acest lucru s-a întâmplat pe 13 octombrie. „Începând cu data de 19.10.2021, prin poștă sunt transmise așa numite «avertizări în interes public» către mai multe instituții printre care Președintele României, Agenția Națională a Funcționarului Public, Agenția Națională de Integritate, Prefectul, inclusiv Primarului Iașului, cu fotografii care surprind imagini din viața mea privată, această transmitere fiind semnată sub numele martorului protejat din dosarul 21D/P/2021 – persoană care nu exista în realitate. Aceste fotografii sunt rezultatul unor acțiuni de filaj, realizate în scopul intimidării mele, și au fost atașate la «sesizările» depuse, neasumate prin semnătură de o persoană identificabilă, ci așa cum am arătat anterior”.

Chirica s-a lansat în atacuri la viața privată într-o conferință de presă
În legătură cu aceste fotografii, Ionașcu a făcut precizările către fiecare instituție în parte. Pe 29 octombrie i-a făcut o adresă inclusiv primarului. „Am adus la cunoștința lui Mihai Chirica faptul că prin înscrisul respectiv se urmărește doar denigrarea mea ca o răzbunare pentru declarațiile date în dosarul penal, că expeditorul nu există, fiind folosit numele martorului protejat, aspect cunoscut de toți inculpații din dosar (inclusiv Mihai Chirica) și am adus dovezi că sunt false toate acuzele care mi se aduc prin această petiție”.
Mai mult, a mai spus Ionașcu: „Am atenționat cu privire la caracterul profund calomnios al comunicării atribuită martorului protejat, astfel că nicio altă instituție nu a făcut vreo comunicare publică pe subiectul respectiv, în afară de Mihai Chirica, cel care avea un interes direct pentru a mă discredita. Deși a fost informat cu privire la aceste aspecte (...),  în conferința de presă din data de 19 ianuarie 2022 acesta s-a lansat în atacuri vizând viața mea privată făcând referire la subsemnata într-o viziune imorală – cu trimitere la materialul calomnios comunicat pe numele martorului protejat”. 

 Mihai Chirica s-a speriat atât de tare de dosarele din ultimul an încât recurge la gesturi disperate: a făcut plângere penală împotriva Denisei Ionașcu, deși nu are niciun argument serios

Denigrări și calomnii postate pe Facebook
3. Atac de Revelion
Cu ocazia Anului Nou, trecerea dintre 2021 către 2022, primarul Chirica a postat un mesaj pe Facebook. Dincolo de propriul bilanț și mesajele adresate ieșenilor, spre final, primarul s-a lansat într-un atac suburban la adresa mai multor ziariști și organe de presă, dar și împotriva secretarului general.

„Cu prilejul mesajului transmis de anul nou ieșenilor, publicat pe pagina sa de Facebook și preluat apoi de presa locală, primarul Mihai Chirica face afirmații denigratoare la adresa mea, acuzându-mă că i-aș fi facilitat jurnalistului Gabriel Gachi (editorul REPORTER DE IAȘI – n.r.) închirierea preferențială a unei locuințe de la Primărie, deși acesta a dobândit o astfel de locuință din anii 2002 - 2003, cu mult înaintea datei în care am devenit Secretar al Municipiului Iași”.
Astfel, Chirica l-a atacat pe editorul REPORTER DE IAȘI, publicație care a făcut, în exclusivitate, dezvăluirile legate de dosarul Sărărie 202, atacând, în același timp, și unul dintre martorii din dosar.

Chirica a vrut să schimbe legea ca să scape de Ionașcu
4. Asalt la prerogativele funcției

La începutul acestui an, Mihai Chirica a inițiat o schimbare legislativă care a indignat asociațiile de profil. „Pe 12.01.2022, Mihai Chirica depune o inițiativă (...) de modificare a Codului Administrativ în sensul modificării statutului secretarului, justificată de dorința de a-și subordona secretarul general, care este garantul respectării legalității în cadrul autorității publice locale. Reacțiile generate în spațiul public de asociațiile profesionale ale secretarilor din întreaga țară (...) precum și aparițiile din mass-media în spațiul public sunt relevante în acest sens, determinându-l să-și nuanțeze poziția ulterior”, a relatat Ionașcu.

Prin acea adresă trimisă către Asociația Municipiilor din România, primarul Chirica propunea limitarea activității secretarului doar la mandatul primarului ales.

Mihai Chirica a făcut public aluzii denigratoare

Ionașcu a mai consemnat că, pe 19 ianuarie 2022 în cadrul conferinței de presă, Chirica a precizat, cu privire la activitatea secretarului general: „Primăria trebuie să înainteze. Ea nu are voie să steaNu trebuie să stea în hachițele profesionale sau morale sau imorale ale cuiva. Eu nu m-am băgat în patul nimănui niciodată... Nici nu mă interesează. Este plin, este plină țara cu poze. Trimise la mine, la Consiliul Județean, la ANI, la ANFP, la Președinția României, la Prefectură...am sunat și eu pe care și am spus... pe mine nu mă interesează, eu nu fac ...astea nu e treaba mea, cine cu cine... pe mine profesional mă interesează, eu nu am ce câștiga din chestia asta... unul dat afară de nevastă-sa sau una bătută de bărbatul său... sau dacă o mai fi...nu e treaba mea...primar,... picanterii de staruri mediatice”.

În legătură cu acest pasaj din conferința de presă, Ionașcu a declarat: „Așadar, acesta s-a lansat în atacuri vizând viața personală făcând referire la subsemnata într-o viziune imorală, deși nu era îndreptățit, conținutul acestor fotografii neavând nimic imoral. Însă acestea sunt rezultatul unor acțiuni de filaj în scopul intimidării mele, anexate la sesizări neasumate prin semnătură de o persoană identificabilă. Așa cum am arătat, ele sunt semnate cu numele martorului protejat, persoana care nu exista in realitate”.

Denisa Ionașcu a mai spus că primarul Chirica, în aceeași conferință de presă amintită, a formulat atacuri menite să o discrediteze, absolut nefondate, nu doar cu privire la statutul marital, dar și cu privire la activitatea profesională desfășurată de ea, punându-i la îndoială competența și credibilitatea.

O ultimă ofensivă: evaluarea secretarului CL
5. Evaluarea secretarului
Pe 28 decembrie 2021, Mihai Chirica a aprobat un referat pentru inițierea unui proiect de hotărâre în vederea nominalizării a doi consilieri locali în comisia de evaluare a performanțelor secretarului general.

Procedura este reglementata legal în Codul Administrativ și trebuie realizată de o comisie formată din primar și 2 aleși desemnați de Consiliul Local prin hotărâre. Evaluarea se face pe baza unor criterii și indicatori comunicați persoanei evaluate la începutul perioadei evaluate.

„Această evaluare are un rol foarte important în cariera funcționarilor publici întrucât calificativul «necorespunzător» atrage destituirea din functia publica. Or, prin Proiectul de hotărâre nr. 1888/6.01.2022, s-a încercat evaluarea mea retroactivă, pentru activitatea desfășurată în anul 2021, cu încălcarea legii (...) știut fiind că nu existau criteriile și indicatorii de evaluare comunicați la începutul perioadei evaluate”, a acuzat Ionașcu.

 

„Mihai Chirica mi-a cerut să redactez un denunț și, deși nu intră în atribuțiile mele de serviciu, am redactat și am prezentat, spre semnare, primarului un denunț pe care acesta nu l-a semnat si nici nu mi l-a restituit.”
Denisa Ionașcu, secretar al Consiliului Local Iași

Primarul Iașului a comparat-o pe secretara CL cu o veveriță

O altă poziție publică a lui Chirica a fost adusă în discuție de Ionașcu: „Însă cu referire la acest aspect, demnitatea în muncă mi-a fost încălcată în mod flagrant de Mihai Chirica în cadrul conferinței de presă din data de 27 ianuarie 2022, când acesta a precizat, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor referitor la evaluarea profesională a activității secretarului, în lipsa stabilirii unor indicatori de performanță la care să se raporteze această evaluare, că: «E o proastă interpretare a persoanelor incriminate. Nu are nimeni nimic cu nimeni. E ca și cum ursul începe să fugărească veverița...nu avem timp de prins veverițe... Avem un oraș mare. Nu mă împiedic de vreascuri prin pădure»”.

Și modul în care au fost desemnați membrii CL a fost remarcat de Ionașcu. „Învederăm instanței și faptul că, potrivit legii, evaluarea făcută funcționarului public trebuie să fie una obiectivă, în acest scop ar fi fost corect și de dorit ca fiecare grup politic din cadrul consiliului local să aibă un membru desemnat în cadrul comisiei. O astfel de propunere (Primarul – de la PNL, un reprezentant al PSD si un reprezentant al USR) s-a făcut în cadrul ședinței însă a fost respinsă de primarul Chirica, care a dorit să aibă ca membri ai comisiei de evaluare numai reprezentații grupului politic pe care îl «controlează» din cadrul deliberativului (respectiv alianța PNL – PMP), aspecte ce sunt de natură să pună la îndoială corectitudinea și nepărtinirea Comisiei și să-mi creeze o stare de temere, de nesiguranță a locului de muncă, acesta fiind singura mea sursa de venit”.

6. Chirica a trimis Corpul de Control

Secretarul general a vorbit și despre faptul că, deși nu exista un plan de control aprobat anual și nici vreo sesizare, din oficiu si nejustificat, Chirica a emis ordine de serviciu în vederea efectuării unor misiuni de control de către Corpul de Control al Primarului.

Un exemplu: „Ordinul de serviciu nr. (...) cu referire la modul de soluționare a unei solicitări venită din partea Agenției Naționale de Integritate (privitor la activitatea consilierului local USR Timofciuc Răzvan – un adversar politic al primarului Chirica Mihai), înregistrată la Primăria Iași sub nr. 126855/15.11.2021 (deci doar cu o zi înainte de demararea controlului)”.

Nesiguranță din cauza atacurilor publice

În concluzie, ca argument al acțiunii în instanță, Ionașcu a punctat: „Precizez că subsemnata nu a făcut vreun comentariu, interpretare sau vreo ieșire publică prin care să critic deciziile Primarului, însă prin acțiunile și cuvintele acestuia mă discreditează, având drept scop o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea demnității subsemnatei.

Menționez că în toată perioada de când dețin această funcție am fost evaluată doar cu calificativul «foarte bun», nefiind vorba de abateri profesionale, așa cum am precizat anterior.Toate aceste ieșiri publice prin care sunt atacată îmi creează o stare de temere și nesiguranță a locului de muncă si a singurei mele surse de venit, mai cu seamă că acestea vin din partea angajatorului și mă vizează direct”.

Asimionesei tată și fiu au declanșat cel mai mare dosar penal din ultimii ani la Iași. Primarul o acuză pe secretara CL că vrea să-l bage în închisoare, dar adevăratul pericol sunt cei doi din imagine

Harabagiu, pe val, se pupa cu samsarii imobiliari și o amenința pe secretara CL
Pe 31 mai 2016, la o ședință festivă de Consiliu Local, Gabriel Harabagiu (atunci consilier local, ulterior viceprimar) s-a îmbrățișat și s-a pupat pe obraji cu omul de afaceri Marius Pătrașcu. După două săptămâni, pe 15 iunie, Pătrașcu a primit autorizația de construire de la Primărie pentru a edifica un bloc în Tătărași. Același Pătrașcu juca fotbal cu Harabagiu și Chirica, fiind, totodată, cumătru cu Marius Ostaficiuc, actual deputat PSD de Iași.
La respectiva ședință de CL, de final de mandat a Deliberativului de atunci, Harabagiu a avut o ieșire la adresa Denisei Ionașcu. „Mulțumesc, domnule primar. Mulțumesc tuturor colegilor din Consiliul Local și, nu în ultimul rând, mulțumesc Executivului Primăriei Municipiului Iași. Succes noului Consiliu. Iar pe viitor pentru doamna secretar al Consiliului Local îmi doresc să nu mai avem oameni dezamăgiți care vin la Primărie pentru un act, pentru o hârtie și stau și ne privesc din colțul sălii. Mulțumesc”.

Adresând aceste cuvinte Denisei Ionașcu, secretara Consiliului Local, Harabagiu a gesticulat spre celălalt capăt al sălii. Apoi, la final, s-a dus glonț și a salutat un bărbat îmbrăcat în portocaliu. Omul i-a strâns mâna lui Harabagiu, s-a ridicat și apoi s-au sărutat pe obraji. Bărbatul în portocaliu era Marius Pătrașcu. La două săptămâni de la această întâmplare, Pătrașcu a primit de la Primărie autorizația de construire pentru blocul din Tătărași.

Article image
În discuţiile din această iarnă în grupul meu de analiză spuneam că faptele penale ale Grupării Chirica din 2017-2018 sunt perfect demonstrabile şi că sunt muşamalizate de 4-5 ani.
Autor Gabriel Gachi Editorial 07 Februarie 2022


ROGESI

Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Cartierul Austriac