fbpx
 
Lucrările la blocul care a fost cofetărie-patiserie intră în linie dreaptă Lucrările la blocul care a fost cofetărie-patiserie intră în linie dreaptă

Tupeu 2022: dezvoltatorul Rădeanu face apartamente fără autorizație într-o fostă hală. Primăria habar n-are


Dezvoltatorul imobiliar Gabi Valentin Rădeanu (47 de ani) transformă o hală de producție cofetărie-patiserie în apartamente, fără a avea autorizație de construire.

Poliția Locală l-a amendat și a cerut sistarea lucrărilor, Primăria l-a dat în judecată pentru desființarea construcțiilor neautorizate, dar Rădeanu continuă să își vadă de treabă. „Parterul și etajul 1 sunt 90% finalizate. Astăzi punem parchetul la parter”, a declarat el unui jurnalist REPORTER DE IAȘI care a pretins că e un potențial cumpărător. Sunat după câteva minute de ziarist, care și-a declinat adevărata identitate, Rădeanu a dat în bâlbâială. A admis că n-are autorizație de construire, apoi a închis, brusc, telefonul.

Totul se întâmplă în centrul Iașului, fără nici o reacție din partea Primăriei și a Poliției Locale.

Blocul pe care-l amenajează Rădeanu se află lângă Pasarela Octav Băncilă, lipit de Catedrala „Sf. Anton de Padova”.

Actele se dau cap în cap
Iată ce s-a întâmplat în ultimii 16 ani, din punct de vedere urbanistic, cu respectiva proprietate:
- 2006: Primăria Iași a aprobat un plan urbanistic de detaliu (PUD) printr-o hotărâre din noiembrie. „Întocmit în vederea construirii unei hale de producţie cofetărie-patiserie și sediu firmă”, s-a menționat în respectivul document. Firma beneficiară a fost SC Fides L&H;
- 2007: Primăria a eliberat autorizația de construire pentru hală de producție cofetărie-patiserie și sediu de firmă;

- 2017: Firma inițială, SC Fides L&H, a dat faliment. Clădirea a fost vândută prin licitație, în contul datoriilor, fiind achiziționată de Gabi Valentin Rădeanu. În anunț, imobilul a fost descris ca având subsol, parter, un etaj și mansardă;
- 2018: Rădeanu a alipit la cei 796 mp ai terenului încă 339 mp, rezultând un total de 1.135 mp;

- 2020: Rădeanu a fost amendat de Poliția Locală. În procesul verbal este precizat „sistare lucrări”;

- 2021: Primăria l-a dat în judecată pe Gabi Valentin Rădeanu. Obiectul procesului a fost „autorizare desființare lucrări”. Însă, pe 9 decembrie 2021, Primăria a pierdut din cauza lipsei calității procesuale active a reclamanților: Primăria, UAT Municipiul Iași, Poliția Locală și Serviciul Control Urbanism. Judecata nu a intrat pe fondul problemei. Pe portalul instanțelor nu a fost publicată, încă, motivarea sentinței care poate fi atacată cu apel;

- 2022: Primăria a eliberat, în ianuarie, un certificat de urbanism pentru „supraetajare imobil existent, recompartimentare și schimbare de destinație din hală de producție în locuințe de serviciu conform PUD din 2006”. În plus, Primăria a mai menționat: „intrare în legalitate conform proces-verbal de contravenție 1294/2020”.

Specialist: „Dacă el lucrează acum, atunci este în culpă”
Un specialist în Urbanism a interpretat această speță pentru REPORTER DE IAȘI: „Acum este doar la nivel de certificat de urbanism în care i s-au spus condițiile. Urmează să facă proiect, avize și apoi autorizație - dacă sunt îndeplinite condițiile pentru asta. Dacă se va încadra în prevederile PUD, va putea primi autorizație. Însă, dacă el lucrează acum, atunci este în culpă. Trebuie să oprească lucrările”.

Conform unui banner de pe imobil, așa va arăta blocul la terminarea lucrărilor

Într-adevăr, în PUD-ul aprobat în 2006 se prevedea posibilitatea de realizare a locuințelor de serviciu. Însă, certificatul de urbanism nu ține loc de autorizație de construire. Iar între timp, din 2007 și până acum, în 2022, nu a mai fost emisă nicio altă autorizație pe acea adresă.

Rădeanu: „Dacă n-ar fi ok, n-am putea să vindem”

Discuție telefonică jurnalist REPORTER DE IAȘI (care a pretins că e un potențial cumpărător) cu reprezentantul de vânzări apartamente (care s-a dovedit a fi chiar Rădeanu însuși):
REPORTER DE IAȘI: Mai e valabil anunțul, mai aveți apartamente la vânzare?
Gabi Valentin Rădeanu: Da.

E cel din spatele bisericii?

Exact.

Spuneți-mi câte apartamente mai aveți și ce fel, cu câte camere?

Am un colaborator de-al meu, știam că trebuie să semneze azi două apartamente.

Câte apartamente sunt acolo în total, că nu-mi dau seama?

24.

Și care e termenul estimat de finalizare?

Sfârșitul lui septembrie. Anul acesta, da.

Acum se lucrează acolo?

Da. Parterul și etajul 1 sunt 90% finalizate. Și finalizează parchetul la parter astăzi după care urcă la etajul 1. Da, două etaje sunt pe final.

Totul e-n regulă? Acte, autorizații?

Păi, vă dați seama, dacă n-ar fi ok, n-am putea să vindem.

Mă interesează un apartament cu două camere. Mai aveți?

Avem două tipuri de două camere: de 49 mp și de 54 mp.

Cam cât e metrul pătrat?
Între 1.350 și 1.550 euro.

Cum vă numiți, să știu cu cine am discutat?

Cu domnul Rădeanu.

Proiectul e al dumneavoastră sau al colaboratorului?

Proiectul este al meu, el este un agent de vânzări.

Tot Rădeanu: „Mă scuzați o secundă...” (și a închis telefonul)
La câteva minute distanță, jurnalistul REPORTER DE IAȘI l-a contactat din nou pe Rădeanu, de această dată în calitatea oficială, de ziarist:
REPORTER DE IAȘI: Voiam să vă întreb despre blocul pe care-l construiți lângă biserica catolică. Înțeleg că nu aveți autorizație pentru el.

Gabi Valentin Rădeanu: Încă nu. Este în curs de autorizație.

Dar dvs. ați fost amendat și dat în judecată pentru desființare lucrări acolo, dar construiți în continuare.

Dar nu. Eu n-am construit nimic. Totul este conform cum a fost.

Era hală de producție cofetărie-patiserie.

Da.

Și acum sunt apartamente.

Sunt. Da. Sunt apartamente.

Și n-ați schimbat destinația fără autorizație? Cum ați făcut-o?

Mă scuzați o secundă... (și a închis telefonul)

Practic, Gabi Valentin Rădeanu a admis că face amenajări fără a avea autorizație de construire în acest sens. La o medie de 50 mp de fiecare apartament, rezultă că imobilul ar avea o suprafață utilă a celor 24 de locuințe de aproximativ 1.200 mp. La un preț mediu de vânzare de 1.450 euro/mp, veniturile lui Rădeanu, dacă va vinde toate apartamentele, s-ar putea cifra la aproximativ 1,7 milioane de euro.
Și mai pregătește un pot
La câțiva zeci de metri depărtare, Rădeanu, prin firma sa Belfas SRL, intenționează să ridice și un bloc-turn. Pe o suprafață de 1.313 mp, acesta ar vrea să facă un imobil cu aproximativ 100 de apartamente, cu 14 niveluri: S+D+P+11E și cu o înălțime de 41 de metri. Poziționarea lângă Pasarela Băncilă, calea ferată și Biserica Catolică, accesul greoi, dar și lipsa locurilor de parcare ar fi principalele impedimente în edificarea acestui imobil. La începutul acestui an, proiectul a fost lansat în dezbatere publică. În ultimii ani, Rădeanu a dezvoltat și alte proiecte imobiliare, în Iași și localități limitrofe.

Article image
Sentință definitivă: cele trei motive pentru care judecătorii au desființat PUZ-ul Violetei Găburici, consilier local PMP, parte a mașinii de vot pro-Chirica între 2016 și 2020
Autor cristi tanasa Anchete 17 Februarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30