fbpx
 
Sinistrul imobiliar Florin Boca, din solda lui Chirica, a reapărut ca mare reformator în echipa lui Maricel Popa

Sinistrul imobiliar Florin Boca, din solda lui Chirica, a reapărut ca mare reformator în echipa lui Maricel Popa


Florin Boca și-a văzut de propriile afaceri în Consiliul Local și a fost aliatul de încredere al lui Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu

Fostul consilier local PSD a susținut agresiv marile tunuri date de Chirica: schimburi de terenuri, autorizații pentru Asimionesei, blocuri printre case pentru prietenii Puterii

Și-a promovat propriile proiecte în Consiliul Local și a obținut condiții excepționale, în afara regulilor: apartamente în loc de parcări, regim de înălțime mai mare, PUZ-uri rezolvat în mare viteză

Florin Boca a sfidat Opoziția și Iașul, considerând că toate afacerile imobiliare se rezolvă prin votul majorității, cu aroganță

Milionar din imobiliare, Boca a ajuns să fie „reevaluat” de președintele PSD Iași, Maricel Popa, cel care tocmai invoca necesitatea reformelor și ruperea de compromisurile cu Chirica pentru a justifica mazilirea fostei conduceri a Organizației Municipale PSD

Prezența lui Boca lângă Maricel Popa arată că orice ar vota ieșenii, tot ei rămân la butoane. Sunt peste tot, sub orice chip

Afaceristul imobiliar Florin Boca, fost consilier local și președinte pentru doar câteva luni al Comisiei de Urbanism a CL Iași, de unde a demisionat din cauza propriilor interese imobiliare, a fost repus în prim-planul PSD Iași. Este printre semnatarii unei scrisori a membrilor Organizației Municipale îndreptate împotriva fostului președinte al Organizației Municipale PSD Iași, în care acesta este acuzat că își face imagine atacându-l pe Mihai Chirica.
Florin Boca a avut două mandate de consilier local (primul pe listele PP-DD, din 2012, al doilea din 2016, la PSD) în timpul cărora soția sa a fost angajată la Primăria Iași, unde are acum un venit de peste 90.000 de lei anual, ca șef Serviciu Evidența Patrimoniului.
Mandatele sale au fost marcate în special de PUZ-uri trecute pe firma în care sora sa este administrator și de apariția în firme care voiau să ridice blocuri, proiectele fiind apoi aprobate. A fost unul dintre consilierii apropiați de Mihai Chirica.
La o ședință PSD recentă, Florin Boca a urcat pe scenă și le-a vorbit membrilor de partid, fiind reevaluat de președintele filialei, Maricel Popa.

Florin Boca a fost unul din pilonii marilor tunuri imobiliare din Consiliul Local, om de bază pentru primarul Mihai Chirica. Undeva, în fundal, viceprimarul urmărit penal Gabriel Harabagiu supraveghea înțelegerea

Bloc pe o autorizație de vilă

În 2015, în timpul primului mandat de consilier, a avut un proiect controversat și protejat de șefii administrației ieșene: construirea unui imobil pe platoul Colina Însorită, lângă Cimitirul Evreiesc. Proiectul a fost inițial pe numele lui Boca, și trebuia să reprezinte o vilă, conform autorizației din 2014.
În mai 2015, Boca a vândut terenul de 944 mp şi construcţia ridicată până atunci către Rafant Company, aflată pe numele surorii sale, la un preţ subevaluat - 25.000 euro. O lună mai târziu, Rafant a obținut certificat pentru construirea unui bloc cu 14 apartamente, iar în octombrie a scos autorizația. În mai puţin de trei săptămâni, Primăria Iaşi încheia și procesul verbal de recepţie la vila devenită bloc.
Este necesară o explicație: la datele de contact ale Rafant Company apare de mai mulţi ani mail-ul lui Florin Adrian Boca. Pe site-ul Ministerului de Finanţe, la numărul de contact figurează numărul de telefon mobil al soţiei lui Boca, Monica Ioana, angajată a Primăriei Iaşi. Timp de mai mulţi ani, sediul Rafant a fost într-o casă din Vişan deţinută de Florin Boca şi soţia sa. La acea vreme, Boca era consilier local, din 2012.

Blocul din Horpaz trebuia să aibă parcări la subsol. Pentru Florin Boca s-a făcut o excepție

A construit un bloc prin interpuși

În 2016, a intrat din nou în CL, din partea PSD, fiind ales imediat președintele Comisiei de Urbanism. A ocupat funcția doar câteva luni după alegeri, apoi a demisionat, din cauza imaginii de rechin imobiliar pe care o avea.
În plus, în declarația de avere apăreau inadvertențe. Pe scurt, Florin Boca și socrul său, Gheorghe Popa, viceprimar la Stulpicani – Suceava, au notat în declarații că fiecare dintre ei are datorie la celălalt, nefiind clar care este adevărul.
În 2018, un teren de 500 de mp și o casă bătrânească din zona străzii Romană a fost achitat de Areal Investment Company cu o sumă de bani și două apartamente într-un bloc de pe strada Șoseaua Nicolina 165, ridicat de firma Darcilo SRL. Darcilo, care aparține în acte Gabrielei Lăcrămioara Ioniță, a ridicat blocul din Nicolina, iar Florin Boca a negat mereu că ar fi implicat acolo, deși era văzut mereu la bloc, dând indicații. A fost fotografiat exact când Ioniță îi dădea raportulde spre lucrări și acte, lângă imobil.

A transformat parcările în apartamente

În strada Romană, chiar vizavi de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, Primăria a aprobat un PUZ cu S+P+2E, într-o zonă de case, permițând ulterior încă un etaj în plus. În Nicolina 165, Primăria a dat intrare în legalitate pe o supraînălțare și pe renunțarea la parcările de la demisol, unde dezvoltatorul a făcut până la urmă apartamente.
Relația cu Areal Investment Company a fost oficializată în 2019, când Boca a apărut cu 20% din firmă.
În 2019, Boca a făcut minuni pentru un PUZ blocat. Pe 6 iulie 2017, Radan Construct încerca, prin asociatul majoritar de la acea vreme, Radu Cristian Apîntei, să obțină PUZ pentru adresa Aurel Vlaicu 78 dar nu l-a obținut. Demersurile au fost abandonate doi ani.

Deși blocul era trecut pe numele secretarei sale, Florin Boca era cel care supraveghea lucrările. Aici, interpusa îi dădea raportul zilei adevăratului stăpân

Alt PUZ avansat în CL: de la case cu etaj la blocuri cu 5 niveluri

Pe 21 februarie 2019, apare în scenă, la Radan Construct, Florin Boca: conform unei hotărâri a Consiliului de administrație, a cumpărat 0,009% din firmă, cu 50 de lei. Pe 27 februarie 2019, La Primăria Iași este înregistrată o nouă solicitare de PUZ, în numele SC Radan Construct SRL Iași. Patru zile după ce apare solicitarea de PUZ, Florin Boca își consolidează poziția: cumpără 50% din acțiuni, cu 1,142 milioane de lei. Conform contractului, trebuie să dea banii în termen de 5 ani de la semnarea contractului.
Tot în 2019, și-a triplat o investiție într-un teren de pe Sf. Andrei tot cu un PUZ. Tranzacțiile s-au desfășurat pe firma paravan a surorii sale: Rafant. A cumpărat, cu un 1 milion de euro, un teren de 2.226 mp, apoi a obținut PUZ pentru două imobile, de 5 și 7 etaje. A vândut proiectul cu 3 milioane de euro.
În ianuarie 2020, a intrat în CL un proiect în care apare și o firmă din siajul său: Rafant Company, firma pe numele surorii sale. Adresa proiectului – Păcurari 71, 73 și 75 bis. Până la intrarea firmei Rafant în proiect, zona era P+1. Imediat după ce a intrat Rafant în afacere, zona a devenit P+4.

Apărătorul lui Asimionesei din Consiliul Local

În 2019, un teren de 379 mp de pe Hatman Șendrea nr. 46-48 a ajuns la Grafic Beta Trust, controlată de familia Asimionesei, după ce Remat l-a pierdut prin licitație publică, în urma executării silite. Prețul de adjudecare a fost de aproximativ 35.000 de euro.
În februarie 2019, în urma unei discuții extrem de tensionată în Consiliul Local, a fost aprobat PUZ-ul pentru construirea pe terenul minuscul a unui bloc cu subsol, parter și 7 etaje cu unități de cazare și locuințe colective, în ciuda prevedirlor de urbanism care stabileau o suprafață de minim 500 de mp.
În luările de cuvânt din CL, a atras atenția poziția exprimată de Florin Boca: „Două chestiuni. Am o curiozitate, unde ați făcut cursuri de medium că ați spus că știți cam ce simțim noi. Și doi, când am spus, nu era vorba de o cutumă, noi am spus următoarea, de fapt am adus în discuție următoarea expresie din regulamentul care este în vigoare, regulamentul de urbanism -  pe o anumită zonă, la un anumit UTR, într-adevăr suprafață, lotul minim construit trebuie să aibă o suprafață de 500 m. Dar asta nu înseamnă că în tot orașul. Deci, repet, este un singur UTR care are aceasta prevedere. Dar PUZ-ul poate deroga și reglementează și această situație. Asta voiam ca să vă lămuresc vizavi de chestiunea care spuneați dumneavoastră, de comisia de urbanism.”
În 2020, a candidat pe listele PSD pentru Senat, nefiind ales.

Florin Boca și Paul Boișteanu, membri PSD, au susținut cu cinism și agresivitate toate marile afaceri imobiliare care apoi s-au dovedit ilegale, inclusiv celebrul schimb de terenuri Eternitatea-Cicoarei

Boca a împins de la spate proiectul penal al lui Talabă

În ședința CL din septembrie 2016 a fost dezbătut proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării prin licitaţie publică a terenului proprietate privată a Municipiului Iaşi, în suprafaţă de 354 mp, situat în Iaşi, str. Malu nr. 11, în scopul amenajării unor locuri de parcare. Proiectul aparține lui Radu Holban, fost Talabă.
Ce spunea Boca: „Da, mărturisesc că nu am citit tranversala colegului meu, în schimb, i-am spus colegului, domnului Etienne (Etiene Ignat, la acea vreme PNL – n.r.), la comisie, când a fost vorba de acest proiect, faptul că nu putem, nu există niciun articol în lege prin care să putem obliga un investitor să își facă parcarea la demisol, subteran. Probabil condițiile nu îi permit. Pe noi ne bucură faptul că reușim ca și Primărie să închiriem astfel de spații sau sa le concesionăm. Este clar stabilit că această concesiune se face strict pentru amenajare de parcări și nu altceva, deci nu văd o problemă în votarea acestui proiect din punctul meu de vedere. Mulțumesc!”.
Primăria i-a vândut și concesionat lui Holban mai multe suprafețe de teren, fără de care acesta nu și-ar fi construit un bloc. Prețurile au fost mult subevaluate.

„P+10 nu este turn”

În ședința CL din octombrie 2017 a militat pentru clădirile înalte. Consilierul local liberal de atunci Eduard Boz a criticat un astfel de imobil, vorbind și despre lipsa PUG-ului.
Boca era președinte de ședință: „Nu știu stimate consilier la ce falsuri vă referiți. Sper că nu vorbiți despre cele mediatizate în ultimul timp. Acolo chiar că e vorba de faptul că, înțelegem că nu toți sunteți specialiști, nu suntem toți specialiști în toate domeniile, dar să vă informați din niște benzi desenate, că altfel nu pot să spun, să aruncați pe piață, într-o conferința de presă niște lucruri total neadevărate, creând o confuzie în rândul cetățenilor mi se pare impardonabil”.
După ce a vorbit Radu Botez, a continuat: „Domnul consilier, asta cu înălțimea care sperie, e un punct personal al meu de vedere. Eu sunt de acord când auzim un lucru: domnule P+10 este turn. Dar pentru cine este turn? Dacă mergem oriunde, într-o țară civilizată, nu mai vorbesc de New York sau altfel, sunt clădiri, și în Moldova sunt P+25 și noi la P+10 zicem ca este turn, că e o înălțime foarte mare. Mie nu mi se pare absolut deloc, mai ales în zonele astea centrale ideal ar fi cât mai mult. Bineînțeles sistematizat și reglementat, aceste construcții să se dezvolte cât mai mult pe verticală, din punct meu de vedere”.

Florin Boca a urcat pe scena la recenta consfătuire PSD la nivel municipal, ca un sponsor de bază al organizației. Când era consilier local, un proiect în str. Arcu primise aprobare doar pentru P+1. După ce Boca a cumpărat proiectul, aprobarea a venit imediat: P+4

Florin Boca: „Să nu vină nimeni să ne spună ce să votăm”

Ședința CL din noiembrie 2017: „Voiam să spun, concluzia este una clară. Sub pavăza, eu știu, a aberațiilor că PUG-ul nu este, nu ar fi în conformitate cu realitatea, încă odată se dovedește că din păcate o parte din colegii noștri nu au înțeles nimic din ceea ce înseamnă activitatea de consilier local. Aici nu poate să vină nimeni să ne spună, nici de la Aeroport, nici de oriunde ar fi din Parlament să ne dicteze la toți, tuturor, domnule nu aveți voie să votați. Pentru că prin aceste lucruri noi ce facem? Blocăm dezvoltarea în mare a Iașului. Așa cum spuneți dumneavoastră, domnule, avem nevoie de PUG, avem nevoie, dar avem nevoie și de aceste investiții. Trebuie să creăm cadrul pentru funcționarea orașului. Ce ar trebui să facem după dumneavoastră?”.

„Blocați dezvoltarea orașului dacă nu votați PUZ-uri”
Ședința CL din noiembrie 2017: „Bună dimineața. Văd că aici în hârtia care o avem la mapă, toți, ne-a pus-o colegul nostru la dispoziție, la numeroase puncte, încep cu există suspiciuni. Eu, stimați colegi PNL, nu există suspiciuni. La dumneavoastră este cert că vreți să vă ascundeți pentru faptul că blocați dezvoltarea Iașului prin votarea PUZ-urilor și încercați să găsiți tot felul de scuze și tot felul de false probleme și din acest motiv încercați să evidențiați probleme care de fapt nu sunt. Așa cum a spus și domnul primar este vorba despre o comisie consultativă, iar dacă ar fi de contestat ceva, oricând s-ar putea contesta avizul arhitectului șef sau avizul de oportunitate”.

Omul tuturor compromisurilor: „Nu e grav dacă nu există parcări”

La un proiect de hotărâre referitor la aprobarea PUZ-ului din Păcurari 71, 73-75 B, în care Rafant tocmai intrase, Florin Boca s-a retras de la vot și dezbatere.
Tot în februarie 2020, la dezbaterea unui proiect pentru o parcare în Alexandru cel Bun, a precizat că nu este nicio problemă dacă un dezvoltator nu face locurile de parcare obligatorii prin lege, dacă plătește o taxă la Primărie.
„Felicit executivul pentru această inițiativă de a construi un astfel de obiectiv, și anume parcaj suprateran și aș propune spre analiză oportunitatea de construire și a celuilalt obiectiv similar, mă refer aici la parcarea de la UMF. Aș veni aici cu o propunere, poate putem modifica în vreun fel hotărârea de consiliu local prin care se reglementează construcțiile noi, și anume parcările pentru aceste construcții noi, și așa cum procedează și alte orașe, în limita a 20% dintre locurile de parcare, dacă ar fi lipsă, eventual beneficiarul ar putea plăti o taxă pentru locul de parcare lipsă care ar putea fi utilizată tocmai la construcția de astfel de parcări. Spre exemplu, un cetățean sau un beneficiar are nevoie de 100 locuri de parcare, în limita a maxim 20 sau 15, asta să stabilim împreună, să poate să nu aibă acele locuri de parcare, dar pentru acest lucru să plătească o taxă către primărie, bani care să fie folosiți doar pentru construcția de parcaje în municipiul Iași”, a spus consilierul Boca.

Maricel Popa nu explică ce caută Florin Boca în planurile de reformă ale PSD. Liderul PSD Iași nu face presing politic la Mihai Chirica, pe ideea că ieșenii nu contează

Scria: „Nu am intrat în politică pentru bani”. Dar asta a făcut

Ce scria pe Facebook, pe 29 noiembrie 2020: „După anii de facultate și de muncă în Statele Unite, ca student, viața m-a împins spre mediul de afaceri. Folosindu-mă și de experiența căpătată în străinătate, am devenit antreprenor în construcții, domeniu în care deja dobândisem suport teoretic în cadrul renumitelor universități ieșene Cuza și Asachi. După zece ani m-am hotărât să intru în politică. Nu am făcut-o pentru a câștiga din punct de vedere financiar, pentru că deja mă puteam considera realizat din acest punct de vedere. Am intrat în jocul politic tocmai pentru că, având ce-mi trebuie, simt că pot și oferi ceva comunității din rândul căreia m-am ridicat. Cu acest gând și cu imaginea ochilor plini de speranță ai copiilor cărora le-am fost învățător cu peste două decenii în urmă, m-am îndreptat firesc spre un partid de stânga”.

Maricel Popa îi ia apărarea: „Oricine are bastonul de mareșal”

„Nu a existat nicio reevaluare a lui Florin Boca, pe scenă a putut să urce orice membru al PSD. Florin Boca este doar membru simplu la ora actuală, a avut acest drept. A urcat pe scenă și a vorbit din proprie inițiativă. A fost o ședință internă a partidului. În desaga oricărui membru PSD este un baston de mareșal”, a precizat președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa.
Acesta spune că nu s-a pus problema protejării primarului Mihai Chirica de către partidul pe care îl conduce la Iași. „Nu îl protejăm pe Mihai Chirica sub nicio formă, n-o vom face. Protejăm doar interesele Iașului și ale ieșenilor”, a mai spus Popa.

Article image
Unul dintre principalii susținători ai primarului Chirica a devenit în mandatul acestuia dezvoltator imobiliar de top. Pesedistul Florin Boca reprezintă oportunistul imoral în cel mai înalt grad: votează proiectele de urbanism și, în același timp, este el însuși unul dintre principalii jucători de pe piață. Cel mai recent ansamblu imobiliar în care este implicat a ajuns cu rapiditate pe masa Primăriei și trezește suspiciuni...
Autor cristi tanasa Anchete 16 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30