fbpx
 
Lucrările la vila de lângă pârtia din schi sunt atent supravegheate de Andrei Apreotesei (foto dreapta sus) Lucrările la vila de lângă pârtia din schi sunt atent supravegheate de Andrei Apreotesei (foto dreapta sus)

Apreotesei de la Ateneu își face vilă în Sărărie pe numele soacrei. Tăcere în declarația de avere / EXCLUSIV


Andrei Apreotesei coordonează lucrările dar spune că imobilul e al unui cumnat care trăiește în Franța

Valoarea declarată a terenului de 500 mp: doar 10.000 de euro, mult subevaluată. Vânzătorul declară pentru REPORTER: „35.000 de euro”

Agențiile imobiliare din Iași sunt categorice: „100-120 euro/mp terenul de case lângă Pârtie”

Casa va avea 136 mp și este la roșu. Directorul Ateneului a turnat betoane pe o mare parte din curte

Apreotesei nu declară oficial nici casa, nici terenul, proprietar în acte fiind soacra sa, o pensionară modestă cu domiciliul în Botoșani. Femeia locuiește acolo la bloc

Directorul Ateneului ia modelul protectorului său, primarul Mihai Chirica: declară venituri din surse fantasmagorice, ascunde banii pe rude

Apreotesei declarase că soția sa a făcut anul trecut 60.000 de euro în 6 luni din lecții de pian – dezvaluire 7IASI. O justificare nerealistă!

Andrei Apreotesei își ascunde vila aflată în construcție. Proiect secret!

Directorul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, își construiește o vilă pe numele soacrei sale, Floarea Ciubotariu. Construcția este amplasată la câțiva metri de pârtia de schi din Sărărie, pe un teren de 488 metri pătrați cumpărați în 2018 la un preț suspect de mic. 10.500 de euro, adică 21 de euro/mp, într-o zonă în care terenurile se vindeau la acea vreme cu 90-100 de euro/mp.„Este casa soacrei mele și a cumnatului care locuiește în Franța de foarte mulți ani. Eu și soția mea nu avem nicio contribuție la această casă”, explică Apreotesei. Muncitorii de la șantier spun, însă, că îl știu pe Andrei Apreotesei și că el este cel care le-a lăsat impresia că este proprietarul.

Vine des la șantier

La mică distanță de pârtia de schi din Sărărie este în construcție o casă de 136 metri pătrați (mp), aflată exact în liziera pădurii. Imobilul pornește din marginea drumului și are un nivel în jos, care urmează panta. Zilele trecute, când a ajuns REPORTER la șantier, muncitorii tocmai lucrau la curtea betonată.

Vecinii și muncitorii nu-l cunosc după nume pe noul proprietar, care ar veni frecvent la șantier, conform afirmațiilor acestora. În schimb, îl descriu: „Cu părul mai lung, creț și cu barbă”, spun oamenii. Când văd o fotografie de-a lui Andrei Apreotesei pe ecranul telefonului, se luminează: „El este”.

Terenul de 488 de metri pătrați a fost achiziționat în 2018, pe numele soacrei lui Andrei Apreotesei. Floarea Ciubotariu a achitat 10.500 de euro. În octombrie 2020 a fost emisă autorizația de construire: casă de 136 mp, cu amprenta de 68 mp. Procentul de ocupare a terenului POT este de 14%, coeficientul de utilizare CUT de 0,28% - suprafața totală construită ocupă aproape o treime din teren.

Andrei Apreotesei stă cu picioarele sub pupitru pentru ca să nu se vadă că sunt scurte. De la minciună

Apreotesei: „Nici eu și nici soția mea nu avem nicio contribuție”

Andrei Apreotesei susține că imobilul nu este al său, chiar dacă recunoaște că merge acolo. „Cine să se ducă să supravegheze lucrările? Normal că mă duc eu, sunt omul în care familia are încredere să facă asta. Financiar, nici eu și nici soția mea nu avem nicio contribuție”, spune directorul Ateneului. El susține că nu are banii necesari pentru a-și construi o casă. „Nu am nicio casă. Nu-mi permit, este peste ceea ce câștig eu. Mi-ar plăcea să fie a mea, dar este a soacrei mele, bunica copiilor, și a cumnatului meu, fratele soției, care locuiește de peste 10 ani în Franța”, afirmă Apreotesei.

Floarea Ciubotariu este o pensionară de 71 de ani din Botoșani, cu venituri modeste, iar numele cumnatului său din Franța nu apare în niciun document. „Soacra mea are bani pentru că a avut niște moșteniri în Botoșani pe care le-a vândut”, explică directorul Ateneului.

Ar exista o explicație pentru care soacra din Botoșani își face casă la Iași: în prezent, locuiește cu familia fiicei și are grijă de copii. „Nu ne permitem o bonă și ea a fost de acord să locuiască la noi și să aibă grijă de copii. Avem o relație foarte bună cu mama soției mele”, declară Andrei Apreotesei. În spiritul reciprocității, și el ar fi de acord să locuiască în casa soacrei sale de lângă pârtia de schi: „Sigur că, dacă se pune problema și este de acord toată familia, ne vom muta acolo”.

O controversă: prețul terenului

În actul notarial de vânzare-cumpărare, Floarea Ciubotariu i-a plătit lui Florin Călin Toma 10.500 de euro. Pentru acea zonă, chiar și la nivelul din 2018, suma pare foarte mică. Un important jucător din piața imobiliară ieșeană, care cunoaște istoricul tranzacțiilor din oraș, a precizat că, în 2018, metrul pătrat în zonă se vindea cu 90–100 de euro. „Acesta este prețul real, sumele cerute erau mai mari, dar, în realitate, nu trecea nimic de 100 de euro metrul”, spune dezvoltatorul.

REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Florin Călin Toma pentru a-l întreba cu cât a vândut parcela: „Cât am cerut, atât am luat. Din câte îmi amintesc, 35.000 de euro”, spune acesta. Pretextul discuției a fost un alt teren pe care îl deține, dar la distanță mare, tot la liziera pădurii, pe Șoseaua Ștefan cel Mare. Terenul are 350 de mp și este scos acum la vânzare cu 35.000 de euro. În ianuarie 2021 era 20.000 de euro – 57 de euro/mp. „Este mai prost amplasat acesta și ceva mai mic”, explică Toma diferența substanțială.

Același dezvoltator imobiliar Toma vindea, în ianuarie 2021,un teren în aceeași zonă, dar mai prost amplasat,cu 57 de euro. Cu 28 de euro mai mult decât luase de la soacra lui Apreotesei în 2018!

„Terenul a fost achiziționat mai ieftin pentru că dezvoltatorul a vrut să scape de el. Fusese cumpărat ca să facă bloc, dar pentru că acolo este pădure nu a avut voie. Drept urmare, l-a vândut pe mai puțini bani. O casă poate fi făcută, pentru că procentulde ocupare a terenului este mai mic”, ne-a declarat Andrei Apreotesei.

Potul din lecțiile de pian

În declarația de avere pentru anul 2020, depusă în iunie 2021, Andrei Apreotesei a menționat suma de 281.109 lei obținută de soția sa din lecții de pian. Veniturile pentru „prestări servicii artistice – profesor pian” au intrat în conturile unui PFA al Danielei Ciubotariu Apreotesei. Suma a fost încasată în doar șase luni: PFA-ul a fost înființat în ianuarie 2020, cu obiect de activitate „învățământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice etc)”, iar în iulie același an activitatea i-a fost suspendată.

Daniela Ciubotariu Apreotesei, o revelație pe piața lecțiilor de pian

Conform jurnaliștilor de la 7Iasi, care au discutat cu profesori de pian, suma este uriașă: ofertele profesorilor de pian sunt între 50 și 100 de lei/oră astfel că, la prețul maxim, Daniela Ciubotariu Apreotesei  ar fi trebuit să lucreze zilnic 15 ore, de luni până duminică, în afara orelor pontate la locul de muncă stabil – un centru educațional cu grădiniță și învățământ primar.

„Nu am utilizat acești bani din lecțiile de pian pentru casa din Sărărie. Cel puțin, eu nu știu de o asemenea variantă, și sunt foarte transparent, am trecut veniturile soției tocmai pentru că nu am nimic de ascuns. Și aș fi putut să nu completez acest detaliu îndeclarația de avere”, spune Andrei Apreotesei.

Ateneu: de data aceasta, o supraevaluare

În septembrie 2021, Historic Gallery din București a scos la licitație un lot de produse dedicate familiei regale, printre care un album foto cu 171 de imagini care fusese trimis Reginei Maria de către Osvald Racoviță, primar al Iașului în acea perioadă. În album sunt imagini cu cele mai importante momente ale vizitei familiei regale la Iași, din 1904, fotografii din timpul Primului Război Mondial, în perioada în care familia regală a locuit la Iași, dar și poze cu dezastrul provocat de inundațiile din 1932, când la Iași a venit Regele Carol al II-lea cu fiul său, Mihai I. Prețul de pornire al licitației din septembrie a fost de 7.000 de euro, echivalentul a 35.000 lei, dar albumul nu a atras atenția nimănui.

Albumul cu o istorie dubioasă

Pe 26 decembrie 2021, duminică, în a doua zi de Crăciun, când toți bugetarii erau liberi, Ateneul din Iași a postat pe SICAP - portalul achizițiilor publice din România - anunțul: „Bun cultural - Fotografii UNICATE ale Iașului din 1904-1932, fotografii din Iași cu vizita familiei regale în anul 1904 cu ocazia resfințirii bisericii Trei Ierarhi și Sfântul Nicolae, fotografii din perioada primului război mondial în perioada când Familia Regală s-a retras la Iași, fotografii din 1932 cu dezastrul provocat de inundațiile devastatoare, fotografii cu vizita oficială a Regelui Carol 2”. Imediat, Historic Gallery a răspuns acestui anunț și, în final, Ateneul Național din Iași a plătit 99.522 de lei (20.109 euro la cursul zilei), de aproape trei ori mai mult decât prețul inițial al albumului, în condițiile în care nu existase nicio ofertă pentru acesta. Ulterior, REPORTER a aflat că patronul Historic Gallery este un prieten al lui Apreotesei pe care l-a tot lăudat în interviuri acordate presei locale.

Article image
* Un anticariat din București a afișat public prețul fotografiilor cu Iașul interbelic: 7.000 de euro. A încercat să le vândă în septembrie, dar nu le-a cumpărat nimeni * Ateneul din Iași, condus de Andrei Apreotesei, a plătit, în a doua zi de Crăciun, 20.000 de euro, de trei ori mai mulți bani decât cerea proprietarul fotografiilor! * La întrebările REPORTER DE IAȘI, conducerea Ateneului a intrat într-un dialog al surzilor...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 28 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: