fbpx
 
Cea mai tare afacere: parcare clandestină, cu evaziune 100%, în Centrul Iașului, sub nasul Primăriei

Cea mai tare afacere: parcare clandestină, cu evaziune 100%, în Centrul Iașului, sub nasul Primăriei


În fața Bisericii Golia din Târgu Cucu, pe un maidan, o firmă necunoscută a instalat un panou cu mesajul: PARCARE PRIVATĂ

Banii se pun efectiv într-o cutie de aluminiu, ca un fel de pușculiță

Nu există bon, nu există barieră, nu există camere de supraveghere

Șefii Primăriei nici nu știu de existența parcării deși are zeci de locuri

Patronul apare din când în când într-un BMW mai vechi și amenință cu blocatul roților dacă nu plătești taxa

E o junglă de tip interlop în Centrul Iașului, iar conducerea Primăriei ridică din umeri: orașul e pe cont propriu

Parcare tip „Cutia Milei”. Banii se pun într-o pușculiță metalică, fără nicio formă de fiscalizare

În Târgu Cucu, vizavi de Mănăstirea Golia, a apărut o parcare ilegală pentru aproximativ 30 de mașini. Locul nu este înregistrat nicăieri, Primăria nu știe despre existența vreunei parcări în acel spațiu, iar plata se face la o cutie metalică aflată lângă intrare.
Clienții nu primesc bonuri pentru banii dați decât după îndelungi insistențe. Proprietarul apare din când în când și blochează cu autoturismul mașinile celor care nu depun banii la cutie.
„Nu știm despre existența unei parcări la Golia în afară de cea administrată de noi”, spun reprezentanții Primăriei Iași, care precizează că, dacă ar fi autorizată, ar fi cunoscută.

Parcare-pirat lângă Palatul de Justiție

Parcarea situată vizavi de Mănăstirea Golia, aproape de stația de tramvai din Târgu Cucu, are o capacitate de cel puțin 30 de mașini și este mai mereu plină. Este într-o zonă foarte căutată, aproape de Palatul de Justiție, unde locurile de parcare lipsesc. Tariful afișat, fără alte detalii legate de firma care încasează banii, este de 5 lei pe oră, iar clienții au la dispoziție un număr de telefon la care să ceară informații în plus.
Dacă simt nevoia. Dacă nu, să pună doar banii în cutie și-atât. Există un mesaj scris amenințător: nu plătești taxa, ți se blochează roțile mașinii.
Dar avertizarea n-are nicio noimă: pui 5 lei/oră în cutie dar nu poți dovedi că ai plătit, pentru că nu primești niciun bon pe care să-l pui în parbriz. Totul e la intimidare.

Parcare are peste 1.000 mp și este în plin centrul Iașului. Aspectul e de târg de secol XIX

Administratorul spune la telefon: „Puneți banii la cutie, că eu văd!”

În urma apelului telefonic, proprietarul sau administratorul parcării spune că plata se face punând banii într-o cutie din metal așezată pe un stâlp din stânga intrării. „Nu există niciun angajat care să ia banii, plătiți acolo la oră. Depășirea unei ore se taxează în următoarea cu tariful întreg. O oră și un minut este 10 lei și așa mai departe”, spune administratorul.
Parcarea nu are barieră. În schimb, spune tot administratorul, are camere activate de mișcare, astfel că acesta este avertizat când a apărut un vehicul nou. Nu există niciun fel de sancțiune afișată pentru cei care ar refuza să plătească.

Chitanța eliberată după multe insistențe menționează o firmă de catering

Un bon de mână, fără date fiscale, scris după mare scandal

Când un client nu-și plătește ora sau orele în care mașina sa este parcată, există șanse mari ca proprietarul să apară de nicăieri și să-l blocheze cu propriul său autoturism. A pățit-o o ieșeancă și astfel a aflat că trebuia să depună banii în „pușculiță”.
„Normal că nu emite niciun fel de document. Dacă se întoarce proprietarul și i se pare că n-ai plătit te blochează cu mașina, cerând banii. L-am verificat pe site-ul Primăriei pe ultimii ani și nu am găsit autorizație pe firma lui. A împrăștiat o remorcă de piatră, a trântit niște semne fără număr de autorizație, fără nimic și stă și cere bani. I-am solicitat bon fiscal și mi-a spus foarte senin că îmi dă. De fapt, mi-a dat o chitanță pe care nici măcar nu scrie numele meu. Ce face acolo este evaziune fiscală”, spune ieșeanca, după ce s-a certat cu cel care administrează parcarea.
Aceasta a obținut, pe telefon, o chitanță scrisă de mână pe care apare numele firmei Food Concept Art SRL. Firma, înființată în 2018, are ca obiect de activitate cateringul pentru evenimente. În singurul an cu activitate, 2020, a avut cifră de afaceri de 31.000 de lei și profit de 20.595 de lei fără niciun angajat.

Afacerea e grozavă: n-ai nicio investiție, niciun angajat și ceri plata benevolă a unei taxe de 5 lei. Zilnic în cutie se adună câteva sute de lei

Nistor de la Primărie: „Nu știm despre existența acestei parcări”

Șeful Serviciului Parcări din cadrul Primăriei Iași, Marian Nistor, spune că instituția nu știe de existența vreunei parcări cu plată la Golia, cu excepția celei administrate de Municipalitate. „Nu avem idee să existe vreun serviciu de acest fel în acea zonă. Tot ce-i posibil, dar probabil funcționează fără autorizație. Noi nu suntem informați despre parcare pe acel teren”, explică Nistor.
„Orice activitate economică de pe raza Municipiului Iași are nevoie de autorizație pentru a funcționa legal și oficial. Trebuie să anunți autoritatea, trebuie să aduci niște documente în funcție de specificul afacerii și firma solicită eliberarea unei autorizațiid e funcționare. Inclusiv în cazul acestei parcări este necesară autorizația de funcționare emisă de Primăria Iași”, a spus Sebastian Buraga, purtătoruld e cuvânt al Primăriei Iași.
REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe administratorul parcării pentru a-și preciza punctul de vedere. Deși anterior, apelat sub anonimat, a dat explicații privind prețul și modul de plată, mai târziu n-a mai răspuns deloc.

Article image
Rețeaua pilelor și rudelor din Primăria Iași s-a consolidat, în anii din urmă, cu două nume noi. În ambele cazuri, toată lumea fie neagă orice implicare, fie refuză dialogul. „Soția mea chiar se pricepe la ce face, știu ce am acasă. A câștigat concursul muncind”, spune Cristian Nistor, consilier personal al primarului Mihai Chirica. „Nu am nicio contribuție la angajarea doamnei Olăeru. Am aflat că este în Primărie întâlni...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Februarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30