fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Averi la Frontieră. Plopeanu si Stan, cei mai bogați din Est: vile uriașe, zeci de hectare, case de vacanță / Ep. 3

Averi la Frontieră. Plopeanu si Stan, cei mai bogați din Est: vile uriașe, zeci de hectare, case de vacanță / Ep. 3


Gigi Plopeanu a fost înlocuit de la șefia Poliției de Frontieră Galați pentru că județul e plin de traficanți, dar averea polițistului este intactă și te lasă cu gura căscată: 4 vile, terenuri de sute de mii de euro, pășuni, apartamente

Alt „mahăr” din Galați este ofițerul Eugen Stan: vilă de sute de mii de euro pe numele socrilor, cabană cu 6 camere în Munții Siriu, fermă cu subvenții APIA, două apartamente, o Toyota și un Mitsubishi

Polițistul amenință presa: „Bă, băiatule, dacă mă mai suni o dată!...”

Alt celebru polițist de Frontieră din Vaslui a ajuns șeful Inspectoratului Județean pe filieră PNL

Soția lui Manuel Nacu e consilier local PNL la Huși, fieful fostului ministru Nelu Tătaru

Galațiul și Vasluiul sunt cele mai mari zone de trafic cu țigări din R. Moldova, polițiștii sunt cunoscuți ca niste cai breji, dar averile lor rămân intacte

Alți doi agenți de Frontieră din Iași au proprietăți de sute de mii de euro și mașini scumpe în curte

Averile polițiștilor de frontieră, episodul „Latifundiarii”. Zeci de hectare de teren agricol, turme de oi și de vaci, apartamente, vile sau case de vacanță, mașini cu motoare puternice sunt proprietățile, la vedere sau pe numele rudelor, pe care lucrătorii de pe raza Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași nu le-ar fi vrut niciodată publicate în presă.

Ofițerul specialist Eugen Stan și-a făcut o cabană în pustietate, în munții Buzăului, dar locuiește într-o proprietate de sute de mii de euro din Șendreni, Galați, trecută pe numele socrilor.

„Dacă o singură dată mă mai suni și mai îmi pui șapte mii de întrebări, te dau în judecată pentru hărțuire”, a spus funcționarul public Eugen Stan, care nu vrea să fie deranjat cu întrebări legate de averea sa.

Alt ofițer, Gigi Plopeanu, fost șef al Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, e unul dintre cei mai bogați polițiști: peste 52 de hectare de teren, 4 vile, două mașini de lux, bijuterii și tablouri de 20.000 euro, depozite bancare de peste 200.000 de euro. REPORTER DE IAȘI l-a sunat. Însă, când a aflat cu cine vorbește, Plopeanu a închis, precipitat, telefonul.


Eugen Stan are o casă luxoasă, plan parter, peste 200 mp, la ieșirea din Galați. E trecută pe numele socrilor, dar el locuiește acolo

Un apartament, al doilea, o casă de vacanță
Cea mai recentă declarație de avere existentă în spațiul public pe numele ofițerului specialist Eugen Stan de la Sectorul Poliției de Frontieră Oancea (Galați) a fost completată în primăvara anului 2020. Oficial, Stan a notat următoarele proprietăți:
- aproape 1 hectar de teren agricol în comuna Siriu (Buzău)
- peste 4 hectare de teren extravilan în comuna Chiojdu (Buzău)

Notă: între Siriu și Chiojdu sunt 50 de kilometri pe șosea, dar localitățile sunt vecine, amplasate de o parte și de alta a muntelui

- un apartament de 100 mp în Galați
- o casă de vacanță în Siriu (Buzău)
- un apartament de 65 mp în Buzău
- un autoturism Mitsubishi
- o mașină Toyota

Eugen Stan e polițist de Frontieră cu o avere de câteva milioane de euro

Sute de mii de lei subvenții APIA
La capitolul „venituri”, Stan și-a anonimizat salariul de polițist prevalându-se de faptul că este funcționar public cu statut special. Surse din sistem au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că un ofițer câștigă net lunar aproximativ 7-8.000 de lei.

Potrivit documentului citat, Eugen Stan a declarat venituri de 66.066 lei el și 23.165 lei în dreptul soției sale, Angela Stan. Acestea au provenit de pe urma creșterii animalelor, ovine în cazul său, bovine în cel al soției sale.

Eugen și Angela Stan au mai menționat subvenții APIA de 196.180 lei – el și 3.700 lei – ea. Așadar, un venit anual de aproape 290.000 lei din agricultură, ceea ce înseamnă o medie lunară netă de peste 24.000 lei, echivalentul a aproape 5.000 de euro.

Stan a scos la vânzare Cabana din Munții Siriu cu 73.000 de euro. După incursiunea REPORTER a șters anunțul

Ditamai ferma în creierii munților
Acum câteva zile, REPORTER DE IAȘI a fost în munții Buzăului, în comuna Siriu. „Stan, polițistul de la Galați”, așa cum e cunoscut de toată lumea, de la patronii de pensiuni la angajații Primăriei din localitate, și-a construit o cabană pe unul dintre versanții ce străjuiesc Lacul de acumulare Siriu.

Pe drumul forestier, cu șleauri, îngust și șerpuit, echipa REPORTER DE IAȘI s-a întâlnit cu o nemțoaică. Femeia, soțul său și băiatul lor au vândut tot ce aveau în Germania și s-au mutat în munții de lângă Barajul Siriu.

„Am cumpărat ferma de la Eugen Stan. Doar ferma, cabana nu mi-a plăcut. Ne facem noi alta. Acum creștem vaci. Am vrut să venim în acest loc izolat și să lăsăm în urmă viața agitată”, a spus ea.

Deși nu a vrut să divulge suma cu care a cumpărat terenul lui Stan, femeia a precizat că a fost din șase cifre. Aflată la volanul unei Toyota Hilux, nemțoaica a precizat că ferma sa și cabana lui Stan se află într-o zonă greu accesibilă, sub creasta muntelui. „Din ce știu, Stan vrea să vândă și cabana. Poate găzdui până la 12 persoane”, a menționat ea.

Cabana e ascunsă pe malul lacului Siriu, la capătul a 6 km de drum forestier extrem de dificil. Stan mai avea o fermă cu zeci de vaci și cai, pe care a vândut-o, cu sute de mii de euro, unei familii de nemți

Cabana e scoasă la vânzare cu 73.000 de euro
Într-adevăr, pe internet exista următorul anunț: „Vând cabană în munții Siriu, suprafață utilă 160 mp, situată pe un teren intravilan de 9.800 mp. Cabana este construită din lemn, are 6 dormitoare, 2 băi, living, camera centralei plus anexe”. Prețul solicitat era de 73.000 de euro. La contact, numărul de telefon al polițistului Eugen Stan.
La scurt timp după ce jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au ajuns în Siriu și au început să pună întrebări, anunțul a fost dezactivat.

Casa din Șendreni are 2.000 mp de teren gazonat în față și e mascată de tuia. Reședința este luxoasă, cu finisaje de lux. Beciul e important, spun apropiații

Casă impresionantă, stil american, la Galați
Ofițerul Stan lucrează la Sectorul Poliției de Frontieră Oancea și locuiește într-o proprietate impresionantă din Șendreni, comună-satelit a Galațiului. Suprafața de teren este de 2.252 metri pătrați, iar pe ea se află trei construcții: casa de 213 mp (plan parter) și două anexe de 28 mp, respectiv 37 mp.

Toate acestea au fost cumpărate în 2019 de soții Nicolae și Zinaida Lupașcu, socrii polițistului de frontieră. Cele trei clădiri sunt amplasate în fundul curții. În față, proprietatea are o zonă betonată și o a doua cu gazon. Clădirile au în față un cordon de tuia, cu rol de a le masca. Beciul casei e unul dintre punctele forte ale acestui domeniu imobiliar.

Casa lui Stan și anexele, plus curtea de 2.000 mp, valorează câteva sute de mii de euro. Și mai are două apartamente, plus cabana cu 6 camere de la Siriu

Polițistul Stan: „Bă, băiatule, eu dorm 3 ore pe noapte”

REPORTER DE IAȘI: - Aș vrea să clarificăm în legătură cu reședința din Șendreni, cea în care locuiți. Care nu e pe numele dumneavoastră.

Eugen Stan: - Da. Ce-i cu ea.

- Aveți vreun grad de rudenie cu proprietarii? Cu Lupașcu Nicolae și Zinaida?

- Până la urma, astea sunt niște informații personale. Văd că nu mai puteți cu toții, e socru-meu (...). Sunteți culmea, aveți chiar tupeu, mă, de la presă. Auzi, da’ de ce nu vii tu să muncești tu cu mine să vezi ce fac eu după fiecare tură când plec la fermă și muncesc de-mi sar ochii din cap? Să vezi că dorm trei ore pe noapte. De ce nu vii, mă, băiatule? Bă, băiatule, apucă-te, bă, de muncă și terminați cu prostiile. Că eu dorm trei ore pe noapte. Să vă fie rușine, mă! Și de unde ai tu numărul meu de telefon? Băi, de unde ai tu numărul meu de telefon? De unde ai tu numărul meu de telefon? Te anunț în mod oficial că dacă o singură dată mă mai suni și mai îmi ceri șapte mii de întrebări, te dau în judecată pentru hărțuire.

Vila polițistului Gigi Plopeanu e în zona selectă a Galațiului, lângă Faleză

Cazul Plopeanu, cel mai bogat polițist din Galați
Unul dintre cei mai avuți polițiști de frontieră este ofițerul Gigi Plopeanu, cel care a îndeplinit și funcția de șef la Sectorul Poliției de Frontieră Oancea (Galați) din cadrul ITPF Iași.
Gigi și soția sa, Iuliana Berthy Plopeanu (notar), dețin peste 52 de hectare de teren intra și extravilan în comunele Oancea, Suceveni (jud. Galați), municipiul Galați, orașul Sinaia (Prahova), parcele cumpărate sau primite ca donație.

Nota: deși soția este notar, veniturile declarate de aceasta sunt modice pentru această breaslă – circa 1.400 euro/lună.

Casa cu etaj din Sinaia a familiei Plopeanu

Trei case în Galați și una la Sinaia

La capitolul clădiri, Gigi Plopeanu a notat:
1) Casă de locuit în Galați, 218 mp, construită în perioada 2004 – 2008. Aceasta este locuința familiei de pe strada I.L. Caragiale, drum paralel cu faleza Dunării, aflat în planurile doi-trei.

2) Casă în Galați, 83 mp, cumpărată în 2016. Aici funcționează notariatul soției, Iuliana Berthy Plopeanu.

Casa din Tg. Bujor în care funcționa notariatul soției. Acum, casa e închiriată

3) Casă de locuit în Tg. Bujor (Galați), 137 mp, parter + etaj, clădire notariat. Despre această construcție, Plopeanu a declarat că a fost dobândită în 2018, „prin efectul legii”, fără a detalia ce înseamnă acest lucru. În schimb, în extrasul de carte funciară, este invocat un contract de vânzare-cumpărare din 2021.
Aici, în urmă cu 10 ani, și-a avut notariatul Iuliana Berthy Plopeanu. Acum, notarul care-și desfășoară activitatea este Teodora Cheșcu. De fapt, în declarația de avere completată în 2021, Plopeanu a menționat venituri din chirii aferente acestei clădiri de 7.200 de euro, corespunzător anului 2020.
4) Casă de locuit în Sinaia (județul Prahova), cu o suprafață de 130 mp, cumpărată în 2020. Situată pe strada Cerbului, în vestul orașului, locuința pare o parte dintr-o casă mai mare. Imobilul și terenul sunt separate de un gard. Terenul lui Plopeanu din Sinaia este în suprafață de 731 mp, iar clădirea este dispusă pe parter și etaj.
5) Anexă gospodărească în satul Slobozia din comuna Oancea (Galați), în suprafață de 104 mp. A fost construită între 2016 și 2018

Polițistul Plopeanu are o fâșie chiar pe Faleza Galațiului (foto stânga), teren evaluat la 150.000 de euro. În plus, a cerut fonduri pentru împădurirea a 8 ha de teren, altă moșie personală (foto dreapta)

Teren pe faleză și 8 ha pentru împădurire
La același capitol, al bunurilor imobile, mai sunt necesare încă două precizări, proiectele cu numele de cod „Faleza” și „Pădurea”.
Până de curând, pe site-urile de anunțuri a fost postată intenția de înstrăinare a unui teren de 270 mp, pe faleză la Galați. Prețul cerut era de 150.000 de euro, proprietarul menționând că pentru acea parcelă există certificat de urbanism potrivit căruia s-ar putea construi o clădire P+2+M. Numărul de contact la acest anunț era cel al ofițerului.
Tot pe numele lui Gigi Plopeanu a fost întocmit, în 2019, un dosar pentru împădurirea a 8 hectare de teren din comuna Oancea. „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” a fost trecut în certificatul de urbanism din ianuarie 2019. Pe internet nu există detalii dacă acest proiect a fost sau nu finalizat.

REPORTER DE IAȘI a încercat să discute cu Gigi Plopeanu, dar acesta a refuzat dialogul. A răspuns apelului telefonic însă, când a aflat cine l-a sunat, a închis.

Deși e notar, Iuliana Plopeanu, soția polițistului declară venituri lunare de doar 7.000 de lei

Subvenții de milioane și un cont de 200.000 de euro
În afara acestor proprietăți, Gigi Plopeanu a mai specificat în declarația de avere completată în 2021:
- deține două mașini, un VW Golf fabricat în 2014 și un Audi Q5 din 2017
- are bijuterii și tablouri a căror valoare a fost estimată la 20.000 euro
- a vândut un Mitsubishi Outlander unei persoane fizice contra a 10.300 euro și un Audi Q5 către Biroul individual notarial Iuliana Berthy Plopeanu în schimbul a 90.000 de lei
- are notate două conturi la Banca Transilvania, unul de 5.500 euro (economii pentru copii) și celălalt de 203.000 euro
- 0 lei datorii
- onorariul soției de la biroul notarial de 83.096 lei (echivalentul unei medii lunare nete de aproape 7.000 de lei)
- subvenție APIA pe numele lui Gigi Plopeanu de 1,1 milioane de lei, adică peste 230.000 de euro
- subvenție APIA pe numele Iuliana Berthy Plopeanu de 12.954 lei

Milionarul Plopeanu, eliberat din funcție de șeful ITPF Moldova
Gigi Plopeanu a fost șef al Sectorului Poliției de Frontieră Oancea până în septembrie 2021 când, prin dispoziția șefului Inspectoratului de la Iași, s-a dispus eliberarea sa din funcţie. Plopeanu a atacat în instanță.

„În motivarea cererii de suspendare, reclamantul a arătat că începând cu data de 28.09.2021, prin Dispoziția șefului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a fost eliberat din funcția de șef al Sectorului Poliției de Frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și a fost pus la dispoziția Inspectorului șef al ITPF Iași, fiindu-i stabilite atribuții la Biroul administrativ din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, pe o perioadă de cel mult 6 (șase) luni. Având în vedere că acest act administrativ emis nu conținea motivarea deciziei luate, a formulat plângere prealabilă”, se arată în sentință.

I-au „lezat onoarea” pentru că i-au tras scaunul de sub fund
Motivația pentru care Plopeanu a cerut suspendarea până la judecata pe fond: „În acest context, prin eliberarea din funcție, fără a avea vreun temei legal și factual, i-a fost afectată grav viaţa profesională și personală și i s-au creat grave prejudicii de imagine în mediul său profesional, prin stigmatizarea sa atât în fața șefilor ierarhici, cât și a personalului subordonat. De asemenea i-au fost aduse și prejudicii de natură patrimonială întrucât prin punerea la dispoziția Inspectorului șef al ITPF Iași și desemnarea sa pentru a efectua activități în cadrul Biroului Administrativ (...) a beneficiat de drepturi salariale inferioare celor avute în calitate de șef al SPF (...), funcție ocupată prin concurs, salarizare care va duce și la diminuarea pensiei”.

În martie 2022, Plopeanu a pierdut la Tribunal procesul de suspendare a efectelor ordinului de eliberare din funcție până la judecarea pe fond. A depus recurs.

Agentul șef Mihai Mutică are casă cu etaj la Lunca Cetățuii

Agentul Mutică, o vilă regulamentară la Lunca Cetățuii, cu soția casnică
Agentul șef principal de poliție Mihai Mutică are, din 2014, o casă de locuit în Lunca Cetățuii, sat în comuna Ciurea din județul Iași. În declarația de avere din iulie 2021 a scris că a vândut cu 55.000 de euro apartamentul pe care îl avea în Iași, dar a primit și o despăgubire de la Omniasig în valoare de 220.742 lei, aproape 50.000 de euro.

„Mi-a ars casa și m-au despăgubit. Casa unde locuiesc. Și am refăcut-o. Cu banii de pe despăgubire și cu banii de pe apartamentul pe care l-am vândut”, a spus Mutică. Acesta mai deține un Renault Koleos și un VW Caddy. A înstrăinat alte două autoturisme în schimbul a 12.500 euro, însumat.
Nu are datorii, salariul său se învârte în jurul a 5.000–6.000 de lei net, iar soția sa nu a raportat venituri de niciun fel nici în declarația de avere din 2021, nici în cea din 2020 unde avea statutul de „casnică”.

Soții Bușaga, de la ITPF Iași, au vila în zona Nicolina

Soții Bușaga: vilă și livadă cu gazon
Soții Bușaga, el – Teodor, ea – Gabriela, lucrează amândoi ca polițiști de frontieră. Teodor este șef Birou Control la ITPF Iași, iar Gabriela este ofițer specialist III. Ca moștenire, Teodor Bușaga deține jumătate din trei loturi de pământ ce totalizează 1,6 hectare de teren agricol în comunele Lespezi și Vânători.

Totodată, cei doi polițiști au 1.667 mp în Iași (pe lângă Cimitirul Buna Vestire) unde și-au construit o casă de aproape 200 mp. Ridicată în 2015, locuința a primit certificatul de atestare a edificării abia în 2020. Are parter și un etaj. O parte din curte este parcare betonată, cealaltă o mini-livadă cu gazon.

Manuel Nacu s-a transferat de la Frontieră la IPJ Vaslui pe filiera liderului PNL Nelu Tătaru

Omul lui Tătaru a devenit șef IPJ Vaslui
Fără să declare oficial averi impresionante, interesant este și cazul lui Manuel Nacu de la Vaslui. Din iunie anul trecut, acesta a fost numit șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui. Practic, a făcut trecerea de la Poliția de Frontieră la Poliția Națională.
„Mariniuc, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași i-a propus lui Nacu să-i fie adjunct. Însă, acesta a refuzat. A avut ambiția să fie primul în comandă. Și a reușit la Vaslui”, a declarat, sub rezerva anonimatului, o sursă din Inspectorat.

Mihaela Nacu a candidat pe locul 2 la Senat în Vaslui, din partea PNL. Imediat soțul a fost propulsat politic la șefia IPJ

Polițist cu pedigree PNL: soția l-a propulsat în carieră
Numirea lui Nacu a fost controversată din cel puțin două puncte de vedere. Întâi, presa locală din Vaslui a speculat că instalarea lui Nacu la conducerea IPJ Vaslui s-ar fi făcut la intervenția deputatului liberal Nelu Tătaru, președinte al filialei județene PNL. Presa vasluiană a insistat pe ideea că Nacu și Tătaru sunt cumetri, deși polițistul a dezmințit lucrul acesta.

O legătură politică între Nacu și PNL există, prin soția sa, Mihaela. Aceasta este consilier local PNL la Huși, iar în 2020 a candidat de pe locul 2 la Senat, tot din partea PNL. Mihaela Nacu a declarat pe 18 noiembrie 2020, în campania electorală, pentru Vremea Nouă: „În anul 2014, am decis să intru în politică, astfel că am devenit membru PNL Vaslui, fiind incurajată să fac acest pas mai ales de către domnul doctor Nelu Tătaru, dar și de faptul că am găsit în PNL Vaslui oameni pregătiți profesional, cu o bună conduită morală și buni coechipieri”.

La scrutinul din 2020, lista PNL la Senat nu a primit suficiente voturi pentru a o propulsa în Legislativ. Așa că Mihaela Nacu a rămas pe mai departe consilier local PNL la Huși.

Soția i-a divulgat salariul: 8.700 de lei
De profesie medic stomatolog, Mihaela Nacu a declarat venituri de 49.395 lei de la cabinet. Soțul său, polițist, și-a anonimizat venitul, însă în declarația Mihaelei Nacu a fost menționat: 104.908 lei. Astfel, Manuel Nacu a câștigat net, în medie, lunar, în anul 2020, ca polițist de frontieră, peste 8.700 de lei.

La aceste venituri s-au adăugat și cei 8.342 lei indemnizația Mihaelei Nacu pentru calitatea de ales local la Huși.

Curios, din declarația de avere completată de Manuel Nacu în 2021, lipsesc veniturile soției sale din funcția de consilier local. Cei doi dețin un apartament în Huși de 85 mp și un Opel Insigna fabricat în 2014.

Vasluiul e bulevard pentru traficul de țigări
În afara conexiunilor cu politica, al doilea motiv pentru care numirea lui Nacu în fruntea IPJ Vaslui a fost pusă sub semnul întrebării are legătură cu conduita profesională. Iată ce a titrat cotidianul Adevărul pe 7 aprilie 2011: „Opt ofițeri cu funcții de conducere din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră (IJPF) Vaslui, în frunte cu șeful inspectoratului Valeriu Bodoga și adjunctul acestuia, Manuel Nacu, sunt cercetați disciplinar pentru management defectuos, insuficientă implicare în combaterea traficului ilegal cu țigări, precum și lipsa de fermitate în aplicarea unor măsuri disciplinare”.

Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al IGPF de-acum 11 ani, a spus, citat tot de Adevărul: „De asemenea, s-a constatat neimplicarea sau implicarea superficială a ofițerilor cu funcții de conducere în activitățile de prevenire a faptelor de corupție în rândul propriului personal, rezultatele la nivel teritorial pe această linie fiind nule”. La scurt timp, Nacu a fost înlocuit din funcție. Acum, la 11 ani distanță, a ajuns șeful Poliției Naționale de pe raza județului Vaslui.

Article image
El spune că ultimele două mașini le-a vândut, dar îi apar în declarația de avere Vila din Bârlad a primit-o de la bunicul, care a fost... primar în Murgeni, deci „avea posibilități” Iulian Huzum este agent II la Fălciu, iar firma de transport trecută pe numele tatălui său asigură naveta polițiștilor de la Bârlad la locul de muncă „A fost aleasă firma cu oferta cea mai bună”, explică Iulian Huzum coincidența obținerii ace...
Autor Cezar Moraru Anchete 31 Martie 2022

Article image
Apartamente în regim hotelier pe malul mării, plus un supermarket în centrul Galațiului Eduard Ivașcu s-a angajat chiar în construirea unui hotel Cazul hilar al comisarului Valeriu Bodoga: a divorțat dar locuiește tot cu soția în cele două apartamente lipite dintr-un bloc nou, totalizând 155 mp Bodoga a cerut Poliției de Frontieră să-i deconteze chiria în apartamentul trecut oficial pe numele soției Mai mult, a cumpărat...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Martie 2022


 
Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac