fbpx
 
Sursa: Edrine Habasa/Behind The Scenes Of Change Sursa: Edrine Habasa/Behind The Scenes Of Change

Rușinos: dosare de corupție de milioane de lei care s-au prescris. Scarlat Orzescu a scăpat după ce tripla evaluările la ANRP


Stat eșuat, paguba fiind a cetățenilor onești, plătitori de impozite. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților pierde pe linie procesele intentate unei firme de evaluare din Iași pe care o acuză că a umflat ilegal sumele stabilite drept despăgubiri pentru cei cărora nu le mai puteau fi retrocedate, în fizic, proprietățile confiscate de comuniști.
Niciun proces nu a ajuns să fie judecat pe fond: acțiunile au fost respinse pe judecători „pe excepție”: termenul în care se puteau judeca pe fond s-a prescris.
În joc sunt milioane de lei care au fost plătiți pe nedrept de Statul Român și care nu vor mai putea fi recuperați niciodată.

Sistemul

Începând cu anul 2021, la instanțele din Iași și București, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a introdus mai multe acțiuni în care a solicitat magistraților să oblige firma Cont Audit SRL din Iași la plata prejudiciilor din mai multe dosare de despăgubiri – sume achitate în plus de instituție, în perioada 2009-2010, unor persoane cărora comuniștii le-au confiscat abuziv case sau terenuri și cărora imobilele nu le-au mai putut fi retrocedate din motive obiective: în locurile respective s-au construit școli, spitale, drumuri etc.

Conform legii, în aceste situații, ANRP angaja un evaluator – Cont Audit SRL, în cazul nostru – care stabilea valoarea imobilului, iar persoana îndreptățită primea bani și/sau acțiuni la Fondul Proprietatea.

Scarlat Orzescu a făcut evaluări pentru ANRP ale unor proprietăți care apoi s-au dovedit a fi de trei ori mai ieftine

Defecțiunea

Ulterior intrării în vigoare a acestui sistem, s-a descoperit că multe dintre evaluările cerute de ANRP erau umflate – sumele stabilite erau mult mai mari decât cele reale. Astfel, din bani publici au fost plătiți aiurea zeci de milioane de euro, mai ales către persoane controversate, cu conexiuni politice, care cumpărau drepturi succesorale la prețuri de nimic și apoi reușeau, în timp scurt, să-și împingă dosarele în prima linie a aprobărilor de la ANRP.

Au existat cazuri în care un evaluator a fost mituit de către cel care, în final, a primit bani de la ANRP. Prin urmare, evaluarea acestuia a fost „generoasă” și păgubitoare pentru bugetul de stat.

Cont Audit SRL era o afacere deținută de contabilul ieșean Scarlat Orzescu. Conform presei naționale, Scarlat Orzescu a câștigat de la ANRP, în 2010 si 2011, aproximativ 78.000 de euro (311.619 lei) ca evaluator persoană fizică, iar firma sa Cont Audit SRL a încasat,în aceeași perioadă, aproximativ 117.000 euro (468.324 lei). Orzescu și societatea sa aveau printre cele mai multe contracte de evaluare la ANRP, în anii respectivi.

Un control al Curții de Conturi a verificat legalitatea activității firmei Cont Audit în relația cu ANRP și a stabilit, în 2013, de mai multe ori, că „nu au fost respectate cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a proprietăţilor imobiliare supuse evaluării.”

Exemplu de fraudă

Un exemplu: în 2009, Cont Audit a evaluat o proprietate de aproape 4 hectare din Vatra Dornei la aproape 2,2 milioane de lei, bani care au fost achitați imediat mai multor persoane. Ulterior, pe baza controlului de la Curtea de Conturi, ANRP a ordonat o nouă evaluare, iar printr-un raport de reevaluare din august 2020, valoarea terenului a fost stabilită la 525.893 lei.

În 2021, ANRP a dat în judecată Cont Audit SRL pentru a primi diferența dintre cele două sume, dar instanța a respins acțiunea pe motiv că termenul legal în care putea face acest lucru a expirat în 2012! ANRP a depus apel.

Pierderile cresc

Alt exemplu: ANRP a mai cerut firmei din Iași să evalueze un teren de 13.188 mp solicitat de Eparhia Reformată din Ardeal. Printr-un raport de evaluare din februarie 2009, Cont Audit SRL a stabilit că acest imobil ar avea valoarea de 1.477.056 lei, fără TVA.

Și în acest caz Curtea de Conturi a decis că raportul nu este conform cu Standardele Internaţionale de Evaluare, iar o reevaluare din 2020 a stabilit că terenul valora doar 620.772 lei. Prin sentință definitivă din acest an, instanța a decis că și în acest dosar a intervenit termenul de prescripție.

Două dintre deciziile din dosare pierdute de Statul Român „la masa verde”

Într-un dosar separat, invocând același temei izvorât din raportul Curții de Conturi, ANRP a cerut instanței să oblige Cont Audit la returnarea sumelor plătite pentru efectuarea evaluărilor. Și această acțiune a fost respinsă pe motiv de prescriere.

Culmea: în urma pierderii acestor procese, ANRP a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată către Cont Audit SRL. În trei dintre aceste dosare, suma se ridică la 17.500 lei.

Precedentul

Dacă în dosarele ANRP, Scarlat Orzescu a scăpat de o anchetă penală care să ducă la trimiterea sa în judecată, nu același lucru s-a întâmplat în cazul altor evaluări pe care le-a făcut, au susținut procurorii, în defavoarea bugetului de stat.

Astfel, în 2011, Orzescu a fost trimis în judecată de DNA în „Dosarul Aviara”, anchetă în care a fost calculat un prejudiciu de 5,8 milioane de euro. 14 persoane, printre care reprezentanți ai autorităților și oameni de afaceri au fost acuzați că au participat la crearea unui sistem prin care Lumi SRL, o societate dn Iași, a primit din partea Ministerului Transporturilor contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi. Orzescu a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.
„Activităţile de dezinfecţie pe care, în virtutea contractelor ar fi trebuit să le execute S.C. LUMI S.R.L au fost subcontractate de către S.C. MIOR S.R.L., deşi prevederile stipulau clar că subcontractarea este nepermisă. Mai departe, inculpatul Orzescu Scarlat, care în calitate de administrator la S.C. MIOR S.R.L. a subcontractat activităţile altor 12 societăţi comerciale, a prezentat facturi şi devize de plată neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a S.C. LUMI S.R.L., dar şi prestaţiile subcontractanţilor. În acest fel, a permis continuarea efectuării de plăţi nejustificate de către autorităţile contractante”, au precizat procurorii DNA.

În 2017, patru dintre inculpați au fost condamnați definitiv, iar opt, printre care Orzescu, au fost achitați, doi dintre incupați decedând în timpul judecății. Motivarea achitării la Orzescu a fost aceea că nu au existat probe că a săvârșit infracțiunea.

Article image
Pe 13 februarie 2020, arhitectul-șef Alexandru Mustiață, șefa GIS-Cadastru Paula Fînaru și viceprimarul Gabriel Harabagiu, care a semnat în locul primarului Mihai Chirica, au parafat un aviz care demonstra că firma lui Gheorghe Cheșcu deține un teren în zona Smârdan și o casă de 81 mp Casa, în realitate nu mai exista de 30 de ani. Pe acel teren se află o clădire de 400 mp, P+1 Deși bazele de date sunt la îndemâna șefilor ...
Autor Cezar Moraru Anchete 10 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: