fbpx
 
„Belina” Miroslavei s-a făcut în circuit închis: șefa de la Achiziții, nepoata de la Cadastru și fiul primarului

„Belina” Miroslavei s-a făcut în circuit închis: șefa de la Achiziții, nepoata de la Cadastru și fiul primarului


Cele 3,34 ha au trecut de la Primăria Miroslava la familia Soltaniuc – soția fiind nepoata celei care a scris caietul de sarcini

Cele două familii petrec concediile împreună, postând imagini pe Facebook

În plus, soțul concesionar joacă fotbal cu Bogdan Niță, fiul primarului

Ferma piscicolă a ajuns prin negociere directă la familia Niță, Soltaniuc fiind doar un paravan

Proiectul de vânzare i-a aparținut consilierului PNL Vasile Bulbașa. Cercul s-a închis: acesta a ajuns viceprimar, iar nepoata i-a fost angajată chiar la Achiziții, chiar dacă n-are studii

Șefa de Achiziții (dreapta), în vacanță cu familia Soltaniuc, cea care a concesionat inițial cele 3,34 ha prin ofertă în plic, la prețul evaluat inițial

Caruselul corupției la Primăria Miroslava. Un teren de 3,34 hectare a trecut din domeniul privat al comunei condusă de liberalul Dan Niță în proprietatea persoanei fizice Bogdan Niță, fiul primarului. Transferul nu a fost direct, ci printr-o suveică spectaculoasă în care au fost implicați toți oamenii primarului: șefa Biroului Achiziții Publice, viceprimarul, consilierii locali din mandatul trecut, dar și un personaj-paravan.

Prețul cu care feciorul a luat terenul comunei, un mizilic. Întreaga afacere este o piesă de teatru absurd: Corupția în trei acte.

Elena Burcuță a făcut referatul de concesiune, prețul fiind stabilit la doar 1.500 de lei/an

Actul I. Afacere cu paravan, un simulacru de licitație
Acțiunea s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani în Miroslava, comună satelit a Iașului, una dintre cele mai bogate localități rurale din România, condusă în ultimii 14 ani cu mână de fier de primarul PNL Dan Niță.
Pe 27 noiembrie 2014, Consiliului Local Miroslava a adoptat o hotărâre privind concesionarea prin licitație publică deschisă a unui teren de 33.400 mp. Referatul prin care s-a arătat „necesitatea, eficiența și oportunitatea” a fost întocmit de Elena Burcuță, consilier la Birou Achiziții Publice. S-a stabilit ca prețul minim de pornire la licitație să fie de 1.500 lei/an pentru tot lotul de 3,34 hectare. Adică, o redevență anuală de 0,04 lei/mp.
Evenimentele s-au succedat cu repeziciune, astfel încât la fix două luni distanță s-a semnat deja contractul de concesiune. Pe 27 ianuarie 2015, s-a parafat concesionarea lotului de 33.400 mp, între Primăria Miroslava și Andrei Soltaniuc. Obiectul: amenajare piscicolă. Durata 49 de ani. Redevența anuală pentru întreaga suprafață a fost fixată la 1.510 lei/an.
Cei 10 lei în plus față de prețul de pornire atestă fie că Soltaniuc a fost singurul participant la procedură, fie că a avut un concurent „mână moartă”. „Nu-mi mai amintesc, dar sigur au fost 2-3 ofertanți pentru că nu permitea legea unul singur. Ofertele au fost în plic închis”, a spus Elena Burcuță. Deci, din doi-trei participanți, doar Soltaniuc a crescut cu 10 lei față de prețul de pornire.

Ferma piscicolă a lui Bogdan Niță e un colț de rai între dealurile din Miroslava (sursa foto: 7IAȘI)

Actul II. Intriga, cel mai important moment al compoziției. Intră în scenă prințișorul Niță

Pe 21 decembrie 2018, s-a încheiat un act adițional la contractul de concesiune din 2015. „Se modifică contractul de concesiune inițial, în sensul preluării drepturilor și obligațiilor concesionarului (Soltaniuc – n.r.) de către Bogdan Niță, cumpărătorul bunului imobil, conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat cu nr. 2866/2018”.

Practic, Niță cumpărase de la Soltaniuc o anexă ridicată pe acel teren. Pentru această „anexă a exploatației agricole”, Primăria Miroslava a emis autorizația de construire pe 5 martie 2018. Iar pe 22 martie același an i-a făcut și recepția, deci construcția a durat doar 17 zile.
Pe repede înainte, în iulie 2018, anexa a trecut de la soții Soltaniuc (Andrei și Ramona) la Bogdan Niță. De fapt, acest contract de vânzare-cumpărare a fost argumentul decisiv pentru preluarea concesiunii de către Niță: „Dreptul de concesiune asupra terenului se transmite în caz de succesiune sau înstrăinare a construcției pentru a cărei realizare acesta a fost construit”.
Notă 1: Andrei Soltaniuc este căsătorit cu Ramona. Aceasta este consilier la Compartimentul Cadastru și fond funciar din Primăria Miroslava
Notă 2: Elena Burcuță, consilier Achiziții Publice, cea care a întocmit referatul prin care Andrei Soltaniuc a concesionat inițial terenul, este mătușa Ramonei Soltaniuc, soția concesionarului.

Paravanul Andrei Soltaniuc și fiul primarului, Bogdan Niță, joacă fotbal împreună. Soția lui Soltaniuc lucrează la Primăria Miroslava

Actul III. Sau punctul culminant, răsturnarea de situație când publicul află adevărul
Pe 26 septembrie 2019, lovitură de teatru. Pe baza raportului de „necesitate și oportunitate” a aceleiași Elena Burcuță, Consiliul Local Miroslava a adoptat o hotărâre cu 16 voturi „pentru” și o singură abținere privind vânzarea terenului de 33.400 mp, aparținând domeniului privat al comunei, către Bogdan Niță.

Inițiator al proiectului a fost viceprimarul Vasile Bulbașa. Prețul vânzării către Niță a fost stabilit la 258.623 lei fără TVA, pe baza unui raport de evaluare întocmit de GMT Evaluări și Consultanță SRL.
Ipocrizie: „Încasarea prețului aferent procedurii de vânzare-cumpărare a terenului (...) contribuie în mod semnificativ la creșterea veniturilor bugetului local al comunei”, este una dintre „șopârlele” introduse în expunerea de motive a proiectului. Dar bugetul comunei în 2019 a fost, la capitolul venituri, de 11,6 milioane de euro, ceea ce face ca cei 54.000 euro (valoarea tranzacției terenului) să reprezinte doar 0,46%. Mai nimic și te miri ce.
În expunerea de motive s-a invocat faptul că pe teren a fost edificată o construcție „domnul Bogdan Niță fiind constructor de bună credință”, dar și faptul că acesta a respectat clauzele și și-a plătit la zi redevența.

„(...) În cazul vânzării unui teren aflat în proprietatea privată a statului sau a unității administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcții, constructorii de bună-credință ai acestora beneficiază de un drept de preempțiune la cumpărarea terenului aferent construcțiilor”, s-a mai arătat în preambulul hotărârii CL. Deci Niță a luat terenul direct, la prețul stabilit de evaluator, fără licitație.

Ședința Consiliului Local Miroslava în care s-a votat vânzarea celor 3,34 ha. Un singur consilier s-a abținut. Prețul a fost fixat la circa 50.000 de euro

Deznodământul: Patrimoniul imobiliar al Primăriei s-a subțiat, al lui Niță a sporit
Feciorul Niță a devenit stăpân pe cele 3,4 hectare la capătul procedurii de concesiune, controversată și făcută la repezeală. Dar și vânzarea terenului a fost cu cântec din cel puțin două motive:
1) Prețul stabilit de evaluator, 258.623 lei pentru 33.400 mp, a fost infim. A rezultat o medie de 7,7 lei, echivalentul a 1,6 euro pentru fiecare metru pătrat. În acea perioadă, în zonă, prețul varia între 10 și 30 de euro/mp;
2) Bogdan Niță a cumpărat direct terenul, deși proiectul de hotărâre CL făcea referire la aprobarea „vânzării prin licitație publică”. Însă, acea anexă construită a fost alibiul pentru vânzarea directă.

Elena Burcuță (centru) a fost avansată după afacerea cu ferma piscicolă. În stânga, e nepoata sa, Ramona Soltaniuc, cea care a preluat inițial terenul, angajată tot la Primăria Miroslava

Epilog: toate personajele au avut de câștigat de pe urma acestei afaceri
1. Elena Burcuță a promovat de la funcția de consilier (2014) la cea de șef a Biroului Achiziții Publice – Investiții. Și-a consolidat statutul în arhitectura de putere a Primăriei. „Este unul dintre oamenii de încredere ai primarului”, a declarat, sub rezerva anonimatului, o sursă din interior.
Contactată de REPORTER DE IAȘI, Elena Burcuță a spus că toate procedurile legate de acest teren au urmat pașii legali.

2. Andrei Soltaniuc, soția sa, Ramona, și mătușa lor Elena Burcuță au strâns și mai mult legăturile. Pe paginile acestora de Facebook sunt imagini din vacanțele în străinătate, cum este spre exemplu cea din 21 noiembrie 2019 care-i înfățisează pe cei 3, plus copilul Elenei Burcuță, într-o roată din celebrul parc de distracții Prater din Viena (Austria).
„Este ceva firesc, doar e nepoata mea”, a afirmat Burcuță despre relația cu Ramona Soltaniuc. Până la ora publicării acestui material, Andrei Soltaniuc nu a putut fi contactat.

3. Viceprimarul Vasile Bulbașa, cel care a promovat proiectul de hotărâre prin care terenul i-a fost vândut fiului primarului, este acum consilier local din partea PNL.
La începutul anului 2022, nepoata acestuia, Delia Alexandra Bulbașa, a fost angajată pe un post de consilier Achiziții Publice deși are studii de Științe ale Comunicării și Relații Publice. A fost sigurul dosar de înscriere validat. La biroul respectiv, șefă este Elena Burcuță. S-a închis cercul.

Bunicul Vasile Bulbașa a inițiat proiectul de vânzare a terenului Primăriei. A fost recompensat: nepoata sa, Delia Bulbașa (foto centru), a fost angajată la Primăria Miroslava, deși nu avea studiile de specialitate

4. Bogdan Niță și Andrei Soltaniuc apar în fotografii ca jucând fotbal împreună. „Asta înseamnă că eu n-ar trebui să am prieteni?”, a spus Niță.

Despre achiziția terenului, Niță a declarat că s-au respectat toți pașii legali. „Există o evaluare făcută, atâta timp cât am respectat toate prevederile legale nu văd care e problema”, a afirmat acesta.

Pe terenul respectiv, Niță are o fermă. În plus, a adăugat el, nu poate dispune după cum vrea de terenul respectiv deși acum îi aparține. „Primăria are acum pe acel teren un drept de superficie. Eu am plătit la Primărie suma de bani conform evaluării și Primăria pe cartea funciară o să vedeți că are drept de superficie. Pentru că are un cămin de apă care nu mi-a fost vândut. În momentul acesta, eu orice vreau să fac pe acel teren, dacă vreau să fac altă construcție, trebuie să mă duc la Primărie, pe lângă hârtiile normale, trebuie să cer și aprobarea Consiliului Local să-mi dea voie să construiesc”, a completat el.

Article image
Imediat după aprobarea schimbului de terenuri în Consiliul Local, firma beneficiară și-a schimbat acționariatul. Bogdan Niță a intrat în firmă cu 50%, ceilalți doi asociați cedând o parte din acțiunile lor. Dochițanu și Melinte nu au experiențe imobiliare la nivel mare și n-aveau banii care să susțină un asemenea proiect. Patru consilieri liberali au spart blocada impusă de Marius Bodea la votarea proiectelor imobiliare, aj...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Decembrie 2019


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: