fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Insuportabila Afacere Poroșnicu din Codrescu: moștenitorul terenului cere anularea concesiunii ilegale. Alexe și Chirica tac chitic

Insuportabila Afacere Poroșnicu din Codrescu: moștenitorul terenului cere anularea concesiunii ilegale. Alexe și Chirica tac chitic


Terenul din Copou a fost ocupat prin Metoda Asimionesei din Sărărie: cesiune de la o altă firmă, fără ca plenul Consiliului Județean să-și dea acordul

Carol Theitler revendică din 2012 circa 2.000 mp din suprafața ocupată de familia Poroșnicu

Hala acestora a fost construită fără autorizație, dar Mihai Chirica refuză să o demoleze, iar Costel Alexe voia să le vândă terenul pe ascuns

Tipografia lui Cornel Poroșnicu e vechi partener de afaceri cu PNL în campaniile electorale

Urmașul lui Jaques Theitler, Carol, a dat în judecată Consiliul Județean (CJ), UAT Județul Iași, Eurotranzact SRL și pe Gianina și Cornel Poroșnicu pentru a desființa un contract de cesiune între o firmă radiată din 2013 - Moprest SA  - și Eurotranzact SRL.
Administratorul ultimei firme a fost Cornel Poroșnicu, care a decis vânzarea către propria persoană și către fosta soție a unei clădiri de pe Codrescu 6, precum și concesionarea unui teren aflat în domeniul public al CJ Iași. Clădirea și terenul apar în alte litigii din 2012 și 2022: pe de o parte Carol Theitler cere peste 2.000 de mp de teren care se află acum în proprietatea CJ, de cealaltă parte Gianina și Cornel Poroșnicu cer prelungirea unui contract de concesiune expirat de doi ani.

Hala în care se află Tipografia Masterprint a fost construită fără autorizație pe domeniu public, dar nu este demolată. În plus, concesiunea este nulă, neavând acordul Consiliului Județean. Mai mult, terenul e și revendicat. Ca la noi la nimenea

Cum a obținut Poroșnicu teren pe Copou

Concesiunea pe un teren extrem de valoros, de 2.020 mp din Codrescu 6 (lângă ISU Iași) a ajuns la soții Gianina și Cornel Poroșnicu în 2002, printr-o mișcare contestată acum de către avocatul lui Carol Theitler.
Terenul, aflat în domeniul privat al CJ Iași, a fost pus la dispoziția Moprest SA, o firmă radiată în anul 2013, în compensare pentru mutarea acesteia de pe terenul unde a fost construit Laboratorul de Analize al Institutului de Medicină Legală Iași.
Concesiunea a fost realizată în anul 1995, când Moprest SA a cumpărat și o clădire de pe Codrescu 6. În anul 2002, Moprest SA a cedat concesiunea către Eurotranzact SRL, firmă la care era acționar și administrator Cornel Poroșnicu, fostul soț al avocatei Gianina Poroșnicu.

Cesiunea este nulă, nu are avizul CJ

„Pe 6 august 2001, a fost depusa de tatăl reclamantului actual, Jaques Theitler, o notificare prin care a solicitat CJ Iași, ca deținător al imobilului, restituirea în natură sau prin măsuri compensatorii a terenului din Iași, Piața Sturzoaie. Imobilul a aparținut familiei Theitler și a fost pe actualul amplasament al terenului din Iași, Strada Codrescu 6, cuprinzând terenul de la această adresă, folosit în prezent de către pârâți. În 2001, terenul era concesionat către Moprest, de către CJ. Acest teren nu putea fi concesionat altei părți ulterior, cu atât mai puțin în 2002, când Moprest a cedat concesiunea către Eurotranzact. În acest document, proprietarul, Consiliul Județean Iași, nu apare nicăieri, ceea ce face documentul nul”, ne-a precizat avocatul Oana Lupu.
Ulterior, Eurotranzact a concesionat terenul către familia Poroșnicu și a vândut clădirea de pe acesta către aceleași persoane. Cornel Poroșnicu era administrator la Eurotranzact. Contractul de concesiune inițial dintre CJ Iași și Moprest, semnat în 1995, pe 25 de ani, a expirat în anul 2020. Soții Poroșnicu s-au adresat instanței pentru prelungirea cu încă 25 de ani a contractului.

Soții Poroșnicu cer în instanță prelungirea concesiunii pe încă 25 de ani, deși n-au fost chiriași de bună credință, construind fără autorizație (Colaj FOTO: 7IAȘI)

Theitler încearcă să blocheze prelungirea concesiunii

„Din anul 2012 există proces pe rol pentru retrocedarea terenului. Acum, pentru că Poroșnicu a cerut concesionarea pe încă 25 de ani, ne vom adresa instanței pentru a preciza că există litigii”, a mai spus Oana Lupu.
Pentru că Eurotranzact a construit pe terenul din Codrescu 6 fără autorizație, există un ordin de desființare a lucrărilor semnat, în 2014, de către fostul primar Gheorghe Nichita. Documentul nu a fost niciodată pus în aplicare.
„Nu știm acum ce construcții sunt pe teren, știm doar că există acest ordin de demolare care nu a fost executat”, ne-a mai declarat avocata Oana Lupu.

S-a încercat vânzarea directă

Anul trecut, CJ Iași, condus de Costel Alexe, a încercat vânzarea directă a terenului din Codrescu 6, către Cornel și Gianina Poroșnicu, ignorând faptul că acolo există un litigiu. Pe terenul evaluat acum la aproximativ 700.000 de euro se află mai multe clădiri aparținând foștilor soți Poroșnicu în care funcționează o tipografie. Clădirile erau construite din anul 2013, fără autorizație, iar CJ Iași își exprimase intenția de a prelua înapoi terenul încă din 2018.
Ulterior propunerii de vânzare, CJ Iași a abandonat procedura. Cu un contract de concesiune expirat din 2020, Poroșnicu s-a adresat instanței, încercând să oblige CJ să încheie un nou contract pe 25 de ani sau pe durata existenței clădirilor. Trebuie menționat că ordinul de demolare semnat de Gheorghe Nichita în 2014 este valabil și acum, dar punerea sa în aplicare a fost oprită de către Mihai Chirica.
„Acolo am proprietatea halei împreună cu fostul meu soț, de care am divorțat. Menționez că nu am făcut partajul. Ne judecăm în această speță, pot să precizez că în cazul acestui teren am fost de numeroase ori în audiență, dar mai multe detalii știe avocata mea, Smaranda Colțea, care nu este acum disponibilă, nefiind în oraș”, a precizat Gianina Poroșnicu, contactată de REPORTER DE IAȘI.
Pe numele Jaques Theitler există un proces deschis în 2012, pentru retrocedarea terenului din Codrescu 6, deschis de avocați împotriva președintelui CJ Iași, la Tribunal. Au fost zeci de termene, încă unul este programat în luna mai.

Article image
Trei ani şi de cinci ori mai mulţi bani decât ar fi nevoie pentru a construi o casă de la zero. În epoca în care multe monumente istorice sunt în paragină şi se degradează continuu, o casă de la 1900 a prins din nou viaţă. Clădirea, cu valoare istorică, în vecinătatea căreia a funcţionat şi „un atelier de fabricat bomboane”, a fost salvată de o avocată din Iaşi care a cumpărat-o şi a restaurat-o.  
Autor Cătălina COCOLOȘ Reportaje 10 Iunie 2017


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac