fbpx
 
Spania l-a arestat pe vloggerul Anatoli Șarîi, acuzat de trădare în Ucraina

Spania l-a arestat pe vloggerul Anatoli Șarîi, acuzat de trădare în Ucraina


SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, a anunțat că Anatoli Șarîi, un vlogger ucrainean suspectat de trădare, a fost arestat în Spania, relatează TASS, citată de HotNews.

„Agențiile de aplicare a legii din Spania l-au reținut pe Anatoli Șarîi în data de 4 mai 2022”, anunță SBU într-un comunicat postat pe canalul său de Telegram.

„Acest lucru a fost posibil datorită cooperării strânse a SBU cu biroul Procurorului General, parteneri internaționali și ca urmare a unei operațiuni speciale desfășurate pe mai multe niveluri”, adaugă comunicatul.

SBU a reamintit că Șarîi este pus sub acuzare în baza a două articole din Codul Penal ucrainean: „Trădare” și „Incitare la ură pe baza rasei, naționalității, convingerilor religioase, dizabilității și altor motive”.

Serviciul de securitate ucrainean afirmă că bloggerul „a desfășurat activități ilegale în detrimentul securității naționale a Ucrainei în sfera informațională”, precizând că „există motive să credem că Anatoli Șarîi a acționat la ordinele unor structuri străine.

Cine este Anatoli Șarîi

Acesta, un vlogger și lider al Partidului lui Șarîi, o formațiune politică de orientare libertariană, a fost pus sub acuzare de FSB pentru înaltă trădare și incitare la ură în data de 16 februarie a anului trecut.

Un tribunal din Kiev a emis un mandat de arestare pe numele acestuia 9 zile mai târziu, acesta fiind dat în urmărire internațională de SBU pe 1 martie.

Șarîi a fost de asemenea unul dintre cei implicați activ în campania de discreditare a disidentului bielorus Roman Protasevici după ce acesta a fost arestat la Minsk în urma deturnării unui zbor în luna mai a anului trecut al companiei Ryanair.

Această campanie de denigrare împotriva lui Protasevici, fondatorul canalului independent de știri Nexta, viza, printre altele, să arate că jurnalistul bielorus a luptat în Batalionul Azov.

Șarîi, care are aproape trei milioane de urmăritori pe canalul său de Youtube, s-a stabilit în Catalonia în 2016 după ce a părăsit Ucraina cu 4 ani mai devreme pentru a se muta în Uniunea Europeană.

El a fost un opozant al protestelor EuroMaidan din Ucraina care a afirmat că fuga fostului președinte Viktor Ianukovici a avut loc în urma unei lovituri de stat.

Cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse, el a fost de asemenea un susținător al anexării ilegale a Crimeii în 2014 de către Moscova.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30