fbpx
 
PNL, mult mai bogat la Iași decât PSD. Muraru-Alexe strâng cu 40% mai mulți bani decât Maricel Popa

PNL, mult mai bogat la Iași decât PSD. Muraru-Alexe strâng cu 40% mai mulți bani decât Maricel Popa


Cotizațiile sunt cu 170.000 de lei mai mari la liberali decât la social-democrați, care sunt mai „săraci”

La nivel național, partidele primesc de la buget, adică de la români, de zece ori mai mulți bani decât strâng din cotizații

Organizațiile de partid ne costă anual 50-60 milioane de euro

Rocadă între cele două mari filiale din Iași ale PSD și PNL: dacă la votul pe județ de la parlamentarele din 2020, liberalii au avut aproape 1,5% mai puțin decât social-democrații, la banii virați din cotizații, în 2021, situația s-a inversat.

Conform datelor publicate recent, în Monitorul Oficial, PNL a încasat la Iași cu aproape 40% mai mult decât PSD.

La același capitol sare în ochi faptul că filiala PMP condusă de Petru Movilă a adunat aproape 10% din suma de la nivel național a acestei formațiuni politice, precum și clasarea pe locul 5 în topul cotizațiilor pe județ a unei filiale aproape inexistente la Iași, cea a Partidului Umanist Social Liberal fondat de Dan Voiculescu.

Maricel Popa culege puțin din cotizații probabil pentru că PSD este „partidul săracilor”

PNL: 90% în trei luni

În fiecare an, în aprilie, partidele politice sunt obligate să publice sumele încasare în anul anterior din donații, cotizații, împrumuturi, închirieri de imobile sau alte surse, cu excepția subvențiilor primite de la bugetul de stat. Conform acestor situații, defalcate și pe județe, anul trecut, în județul Iași, filiala PSD a adunat din cotizațiile membrilor 283.398 lei, iar cea a liberalilor, cu aproape 40% mai mult – 464.543 lei.

Pe luni, la PNL reiese faptul că aproape 90% din bani au fost virați în iunie - 216.424 lei, noiembrie - 78.679 lei și decembrie - 113.613 lei. Spre deosebire de liberali, social-democrații au avut o împărțire relativ egală a sumelor încasate lunar, „recordul” fiind de aproape 75.000 de lei, în decembrie.

La filiala condusă în prezent de Alexandru Muraru au mai intrat în cont anul trecut și 24.250 de lei din partea senatoarei Laura Scântei, capitolul aferent fiind „cotizații a căror valoare însumată depășește baremul de 10 salarii de bază minime brute pe țară.”

De remarcat că, la nivel național, deși este de notorietate că PSD reprezintă formațiunea cu cei mai mulți membri, fondurile din cotizații au fost mai mari la PNL: 10,1 milioane lei față de 7,8 milioane lei.

La USR, Chichirău e „sponsor” principal

Locul 3 la alegerile pe Iași și 2020 (20,14%), USR ocupă același loc și la capitolul cotizații, cu 128.250 lei, la care s-au adăugat 24.000 de lei de la deputatul Cosette Chichirău, în baza aceleiași prevederi ca la Scântei.

La nivel național, formațiunea unde șef interimar este acum Cătălin Drulă a adunat 4,5 milioane lei.

O situație particulară s-a înregistrat la filiala PMP pe care o conduce Petru Movilă. Membrii din Iași au cotizat împreună 90.404 lei, pe țară suma fiind de 907.079 lei, ceea ce înseamnă că aproape o zecime au venit de aici. Este probabil că inclusiv acest aspect a contribuit la alegerea lui Movilă ca număr 2 al partidului, la nivel național, de către aripa Eugen Tomac, noul șef al PMP. Partidul a suferit o lovitură cruntă la alegerile de acum doi ani deoarece nu a întrunit pragul necesar pentru a intra în Parlament, dar, la Iași, se clasase pe locul cinci la votul de la parlamentare, cu 5,51%.  

Senatoarea Iulia Scântei a donat 5.000 de euro filialei PNL Iași iar asta i-a purtat noroc: a ajuns la CCR

Surpriza filialei lui Voiculescu

Cu foarte puține voturi în 2020, filiala Partidului Umanist Social Liberal a strâns anul trecut, din cotizații, 26.810 lei. Formațiunea fondată de magnatul media Dan Voiculescu nu este prezentă în peisajul politic local, singurii membri mai cunoscuți fiind fostul consilier local PSD Mihai Pintilei și fostul consilier județean PPDD Marian Haută.

În ceea ce privește AUR, care a ocupat locul 4 în 2020 la votul pe județ, cu 12,34%, acest partid nu a raportat la cotizații decât o sumă infimă, de câteva zeci de mii de lei, fără defalcare pe județe.

În Iași, au mai declarat bani din cotizații două formațiuni fără notorietate – Partidul Societății Ieșene 10.400 lei, Partidul Altenativa Dreaptă – 1.830 lei, pe ultimul loc la filialele care au primit sume de acest gen, în 2021, fiind Pro România, cu 1.523 lei. La fel ca PMP, și partidul din urmă, condus de Victor Ponta, a ratat intrarea în Parlament în 2020, una dintre consecințe fiind, printre altele, intrarea într-un conflict juridic din cauza dificultăților financiare.

ALDE, filială care, până în 2020, avea consilieri locali și județeni, dar și viceprimar al municipiului Iași, nu a încasat de la membri nici un leu din cotizații în județ, aceasta fiind a treia formațiune relativ notorie care nu a atins, acum doi ani, pragul pentru avea parlamentari.

După cât ne costă pe an, zeci de milioane de lei, putem spune că acești candidați PNL sunt niște scumpi. Păcat că după alegeri au urmat dosarele penale la Iași

Fondurile care contează, de la bugetul de stat

Partidele nu trăiesc, însă, din sumele primite din cotizații, donații, împrumuturi, ci din subvențiile de zeci de milioane de lei încasate lunar de la bugetul de stat, mare parte ajungând, apoi, la media prin serviciile de ”presă și propagandă”.

Cuantumul subvențiilor care se achită partidelor parlamentare a crescut de peste 17 ori după o modificare de lege impusă de fostul lider PSD Liviu Dragnea la care au aderat și cei de la PNL. Conform site-ului Europa Liberă România, partidele au plătit, în ultimii trei ani, peste 300 de milioane de lei din bani publici pentru propagandă și promovarea în presă, fiind neclar, însă, conținutul contractelor încheiate între părți. PNL și USR au făcut publice numele firmelor cu care au încheiat astfel de contracte, dar PSD a refuzat constant să facă acest lucru.

Aceeași sursă a dezvăluit că, în perioada ianuarie-aprilie 2022, PSD a primit din subvenții 32.056.854 de lei (din care a plătit 8.104.723 pentru presă și propagandă), PNL – 27.176.141 de lei (6.087.342 pentru presă și propagandă), USR – 14.649.811 de lei (137.608 lei pentru aceleași servicii). AUR figurează cu 6.488.054 de lei, dar a declarat că nu folosește banii din subvenție pentru promovare.

Cotizațiile, donațiile și subvențiile sunt sursele de finanțare ale „persoanelor juridice” numite partide. În plus, și parlamentarii, individual, primesc de la stat diferite sume, deloc mici, pentru activități care duc la promovarea formațiunilor din care fac parte: de exemplu, plata promovării de postări de pe conturile de Facebook sau publicarea de comunicate de presă în media.

* Iașul lui Costel Alexe a fost fruntaș pe ramură la angajări de partid la Apele Române Primăria comunei Ungheni este în fierbere după ce, zilele trecute, a ieșit la iveală faptul că, timp de 6 luni, între noiembrie 2020 și mai 2021, aici apare în acte drept consilier al primarului Iulian Marcu o persoană despre care nu știa nimeni că figurează în organigramă.
Autor cristi tanasa Anchete 10 Februarie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30